جمع بندی منظور از آیه 87 سوره هود چیست؟

تب‌های اولیه

3 پستها / 0 جدید
آخرین ارسال
منظور از آیه 87 سوره هود چیست؟

با سلام

منظور از نماز در آیه 87 سوره هود چیست ؟

قَالُواْ يَا شُعَيْبُ أَصَلاَتُكَ تَأْمُرُكَ أَن نَّتْرُكَ مَا يَعْبُدُ آبَاؤُنَا أَوْ أَن نَّفْعَلَ فِي أَمْوَالِنَا مَا نَشَاء إِنَّكَ لَأَنتَ الْحَلِيمُ الرَّشِيدُ ﴿۸۷﴾

گفتند اى شعيب آيا نماز تو به تو دستور مى‏دهد كه آنچه را پدران ما مى‏پرستيده‏اند رها كنيم يا در اموال خود به ميل خود تصرف نكنيم راستى كه تو بردبار فرزانه‏اى (۸۷)

برچسب: 

با نام و یاد دوست


کارشناس بحث: استاد یاسین

سؤال:
مقصود از نماز در آیه 87 سوره هود چیست؟

پاسخ:
در اين جا اين سؤال پيش مى‏‌آيد كه چرا آن‌ها روى «نماز» حضرت شعيب (علیه السلام) تكيه كردند؟
بعضى از مفسران گفته‌اند، اين به دليل آن بوده كه حضرت شعيب (علیه السلام) بسيار نماز مى ‏خواند و به مردم مى‌‏گفت: نماز انسان را از كارهاى زشت و منكرات باز مى‌دارد؛ ولى جمعيت نادان كه رابطه ميان نماز و ترك منكرات را درك نمى‌كردند، از روى مسخره به او گفتند: آيا اين اوراد و حركات تو فرمان به تو مى‌‏دهد كه ما سنت نياكان و فرهنگ مذهبى خود را زير پا بگذاريم، و يا نسبت به اموال خودمان اختیاری نداشته باشیم؟!
بعضى نيز احتمال داده‌‏اند كه «صلاة» اشاره به آئين و مذهب است؛ زيرا آشكارترين سمبل دين، نماز است.
[1] گفتند: آنچه تو از ما مى‌خواهى كه پرستش بت‏‌ها را ترك نموده و نيز به دلخواه خود در اموالمان تصرف نكنيم، چيزى است كه نمازت تو را بر آن وادار كرده و آن را در نظرت زشت جلوه داده است. پس در واقع نماز تو اختياردار تو شده و تو را امر و نهى مى‌كند، و اين كه تو خيال كرده‏‌اى خودت هستى كه از ما مى‌خواهى چنان بكنيم و چنين نكنيم، اشتباه است، اين نماز تو است كه مى‏‌خواهد ما چنين و چنان كنيم، در حالى كه نه تو مالک سرنوشت مايى و نه نمازت؛ زيرا ما در اراده و شعور خود آزاديم، هر دينى را كه بخواهيم اختيار مى‏‌كنيم و هر جور كه بخواهيم در اموال خود تصرف مى‌كنيم بدون اين كه چيزى و كسى جلوگير ما باشد و حال كه ما آزاديم غير آن دينى كه دين پدرانمان بود انتخاب نمى‌كنيم و در اموال خود به غير آن چه دلخواه خود ما است تصرف نمى‏‌كنيم و كسى هم حق ندارد از تصرف صاحب مال در مال خودش جلوگيرى كند.

پس چه معنا دارد كه نمازت تو را امر به چيزى كند و ما مجبور باشيم امرى را كه به تو شده امتثال كنيم؟ و به عبارتى ديگر، اصلا چه معنا دارد كه نماز تو، تو را به عمل شخص خودت امر نكند؛ بلكه تو را به عملى كه قائم به ما است و ما بايد انجامش دهيم امر كند؟ [2]

منابع و مآخذ:
1. آیت الله مکارم شیرازی، ناصر و همکاران، تفسير نمونه، ج‏ 9، ص 207.
2. طباطبایی، سید محمد حسین، ترجمه تفسير الميزان، ج‏ 10، ص 546.



موضوع قفل شده است