ارزش صدقه دادن
خلوص نیت
ارسال شده توسط رضا در شنبه, ۱۳۸۹/۰۳/۱۵ - ۱۴:۵۱
چرا صدقه سری و مخفی اجرش بیشتر است از صدقه علنی؟ برای اینکه صدقه سری از نظر کیفیت بالاتر است، یعنی انسان به اصطلاح معروف یک دستش میدهد دست دیگرش آگاه نمیشود و حتی خود طرف متوجه نمیشود که چه کسی به او داده است. ما در اخبار ائمه اطهار داریم که افرادی بودند از خاندان خودشان بنیهاشم که ائمه اگر مستقیم میخواستند به آنها کمک کنند بسا بود احساس حقارت میکردند، ائمه به افراد دیگری «مساعده» میدادند و به آنها میسپردند که تو از طرف خودت بده و اسم ما را نبر، نفهمند از طرف ماست.
گاهی اتفاق میافتاد که آنها گله میکردند، میگفتند: شما بیگانهها به ما میرسید، ولی این پسرعموهای ما به ما رسیدگی نمیکنند. اینها همه به کیفیت عمل، به جنبه «اصوب عملا » و به جنبه «احسن عملا» برمیگردد.
این مسالهای که عرض کردم مساله منت است. ما در دعای «مکارمالاخلاق» میخوانیم که: «و اجر للناس علی یدی الخیر و لا تمحقه بالمن» خدایا برای مردم به دست من خیر را جاری کن، اما اثر آن را با منت گذاشتن من از بین نبر، یعنی خیری که به دست من جاری بشود ولی توام با یک منت گذاشتن باشد از بین رفته است.
قرآن کریم در سوره بقره آیه ۲۶۴ میفرماید: «لا تبطلوا صدقاتکم بالمن و الاذی، صدقات خود را با منت و آزار باطل نکنید»، یعنی اگر شما کار خیر بکنید بعد با یک منت یا یک اذیت، کاری بکنید که روح طرف را خرد کنید، تمام آن عملتان بیارزش است. اینها کیفیت عمل است.
از همه اینها بالاتر بهطورکلی درجه خلوص عمل است، یعنی صرف لله و فیالله بودن، هیچ غرضی انسان نداشته باشد، در آن اعماق قلبش هم دوست نداشته باشد که مردم اگر اطلاع پیدا کنند او را ستایش کنند.
این تعبیری است که در حدیث آمده است، وقتی راجع به اخلاص عمل سوال میکنند که اخلاص عمل چگونه است، میفرماید: اخلاص عمل به این نحو است که اینطور نباشید که اگر مردم اطلاع پیدا کنند خوشحال بشوید و بلکه آنهایی که خیلی خوف دارند از اینکه شرکی در عملشان وارد شود، از اینکه مردم دیگر اطلاع پیدا کنند وحشت دارند، ناراحت میشوند، بلکه نمیخواهند دیگر در دنیا باشند.