حکم شرعی کسب درآمد اینترنتی با تجارت در بازار باینری آپشن چیست؟ آیا باینری آپشن حلال است یا حرام؟ آیا فارکس و باینری آپشن مطابق قانون و سنت اسلام است؟
این یکی از متداول ترین سوالات برای معامله گران مسلمان گزینه های دودویی است. یکی از موضوعاتی که کمتر بدان توجه شده، انطباق معاملات فضای مجازی با اصول و مبانی فقهی و شرعی است. همانطور که کسب رزق و روزی حلال در فضای حقیقی دارای اهمیت است، بدست آوردن رزق و روزی حلال در فضای مجازی به علت پیچیدگی های فضای مجازی به مراتب دارای اهمیت بیشتری است.
پر واضح است که گرفتن بهره شبانه در معاملات فارکس و باینری آپشن که بلند مدت هستند، برای مسلمانان ممنوع یا به اصطلاح حرام است. از سوی دیگر ربا یا بهره برای مسلمانان ممنوع است و یک گناه بزرگ شناخته می شود. بسیاری از بروکرهای فارکس این موضوع را می دانند و درنظر می گیرند. به خاطر همین آنها یک سیستم بازرگانی جدیدی را ایجاد کردند. یعنی یک حساب معاملاتی متفاوت برای مسلمانان ارائه می دهند که در آن بهره ی برای انجام معاملات در نظر گرفته نمیشود.
نحوه معاملات سیستم باینری آپشن نحوه معاملات در سیستم Binary Options به این صورت است که: ابتدا فرد یک جفت ارز (مثلاً eur/usd) را برای معامله انتخاب می کند و سپس یک زمان هم برای اتمام این معامله انتخاب می کند (مثلاً 1 دقیقه) و در نهایت با استفاده از تحلیل ها و علمی که از بازار مالی دارد تشخیص می دهد که قیمت این جفت ارز بعد از زمان انتخابی بالا می رود یا پایین می آید. اگر تشخیص وی بعد از اتمام زمان درست بوده باشد فرد در آن معامله به میزان درصدی که بروکر مشخص کرده است (مثلاً 80 یا 90 درصد مبلغ وارد شده در معامله) سود می کند در غیر این صورت باخت میدهد. (بروکر باینری آپشن الیمپ ترید)
روند خرید و فروش در طی این یک دقیقه چگونه است؟ روند به این صورت بوده است که در یک دقیقه معامله خرید جفت ارز، مثلاً شخص به اندازه 10 دلار یورو خریده و دلار فروخته است. طرف دیگر معامله شخص و کاربر دیگری است که در همان زمان معامله فروش داشته است و یورو فروخته و دلار خریده است. بروکر واسط این معامله است که 10 الی 20 درصد از این مبلغ را به عنوان کارمزد خود بر می دارد و 90 تا 80 درصد از مبلغ را به کسی که در معامله برنده شده است می دهد.
تفاوت قمار و باینری آپشن
ویژگی های قمار:
1. سرمایه گذاری احساسی و عاطفی است.
2. ریسک و خطر بسیار بالا است.
3. قماربازان کاملا به شانس تکیه میکنند.
4. نتیجهی پیش بینی اغلب غیر ممکن است.
5. قمار بازان اغلب وسوسه میشوند.
ویژگی های باینری آپشن:
1. سرمایه گذاری هوشمندانه و منطقی است.
2. خطر و ریسک قابل درک و استدلال است.
3. معامله گر در این روش تمایل به تحلیل و استدلال مالی دارد.
4. نتیجه به عنوان یک احتمال آماری محسوب میشود.
5. معامله گران از نظر ذهنی در وضعیت بسیار خوبی قرار دارند.
حکم شرعی باینری آپشن
نظر چندین مراجع را در رابطه با کسب درآمد با “باینری آپشن:
آیت الله العظمی سیدعلی خامنه ای آیت الله العظمی «سیدعلی خامنه ای» رهبر معظم انقلاب در پاسخ به استفتائی حکم شرعی کسب درآمد با “باینری آپشن” را بیان کردند.
سؤال: اخیراً روشی برای کسب درآمد اینترنتی به وجود آمده که به باینری آپشن معروف است، شخص باید با تحلیل و طبق سابقه ای که در مورد قیمت و ارزش ارز میداند اقدام به تحلیل ارزش ارز در زمان هایی خاص کند، اگر تحلیل و پیش بینی او درست باشد، حدود ۵۰ تا ۸۰ درصد پولی که گذاشته، سود خواهد کرد و بر عکس؛ از آنجایی که این کار بر خلاف قمار نیاز به تحلیل و تجربه قبلی دارد، آیا کسب درآمد از این طریق مشروع است؟
پاسخ: درآمد حاصل از این عمل را مالک نمیشوید.
آیت الله مکارم شیرازی
پاسخ دفتر حضرت آیت الله مکارم شیرازی به این استفتاء چنین است:
پاسخ: بازار باینری و موارد مشابه، شرایط شرعی معاملات را ندارند و کسب درآمد از طریق آنها جایز نیست.
سخنرانی مطرح شده توسط حجت الاسلام و المسلمین سید اباصالح راجی در رسانه ی ملّی با موضوع باینری آپشن اساس فعالیت باینری آپشن Binary Options بر پیش بینی سطح قیمت ها و تفاضل آنها با هم می باشد، در این نوع فعالیت به جای خرید و فروش واقعی ارز اقدام به معاملات صوری ارز می شود . لذا این فعالیت از مصادیق «قمار و برد و باخت مالی» و نوعی «اكل مال به باطل» محسوب شده و حرام است. و در حرمت قمار فرقی بین اینکه بازنده کافر یا مسلمان باشد نیست، البته به فتوای تعدادی از فقهاء معظم تقلید از جمله آیت الله العظمی سیستانی، اگر محرز است که طرف بازنده «کافر غیر محترم المال» است، تصرف در مالی که از این راه حرام به دست آمده جایز است، هرچند بر فرد شرعاً واجب است از این شغل حرام انصراف داده و خارج شود.
توضیحات فوق در فضای مجازی منتشر شده است درخصوص کسب درآمد از طریق باینری آپشن نکاتی چند را به استحضار می رسانم :
1- باینری آپشن یک کارگزار است که امکانی را برای معامله گر در بازار بورس بین الملل فراهم می کند تا به معامله ی نفت و طلا و فلزات وارزهای رایج بپردازد واین کار را با میل وانتخاب واختیار انجام می دهد و پول حاصل از معامله را با میل وانتخاب واختیار کامل در اختیار معامله گر قرار می دهد وحتی از افراد معامله گر مدارک شناسایی معتبر جهت احراز هویت درخواست می کند . حتی اگر برفرض این پول حاصل از معامله را به عنوان هدیه به معامله گر بدهد چگونه فرد معامله گر مالک پول نمی شود وباید آن را به صاحب پول بازگرداند ؟؟؟
2- معامله گر ممکن است با ضرر مواجه شود ویا در معامله سود کند . امکان هردو وجود دارد.
3- معامله گر با سرمایه ی شخصی خود وهوش و استعداد وتجربه وتمرین وقدرت تجزیه وتحلیل و دانش خاصی که لازمه ی فعالیت دراین بازار و این معاملات است به معامله می پردازد چگونه مالک این پول نمی شود ویا این نوع معامله صورت شرعی ندارد؟
4- معامله گر باید نوسانات واقعی بازار سهام وبورس وارز را واخبارمربوط به آن راپیگیری وارزیابی وتحلیل کند وتحلیل آماری وتکنیکال بداند وانجام بدهد. آنقدرها هم ساده نیست یا صددرصد شانسی نیست.
5- در عصر تکنولوژی بطور حتم معامله و تجارت مثل خیلی چیزهای دیگر از شکل وفرم وصورت سنتی و قدیمی وتاریخی خود خارج شده و از ابزارهای پیشرفته وتکنولوژهای پیشرفته کمک می گیرد . این چه اشکالی دارد؟؟
6- معامله در بازاری که ارز را از کشورهای استعمارگر و استثمارگر واستکبار گر ویا کافر وارد کشور می کند که سالهاست با ملت ما به هر طریق ممکن در جنگ اقتصادی هستند ورقابت با این کشورها در یک بازار بین المللی چه اشکال شرعی می تواند داشته باشد ؟؟
7- مالکین این پایگاههای اینترنتی مسلمان ویا از کشورهای مسلمان نیستند .
8- تفسیر نمودارها وپیش بینی روند آنها وتحلیل تکنیکال وآماری نمودارها یک علم است ودر بسیاری از رشته های تحصیلی و تخصص ها کابرد دارد ومتخصصین این رشته ها بابت این تحلیل ها وتفسیرها پول دریافت می کنند چطور در تجارت و معامله کاربرد ندارد یا نباید داشته باشد ؟؟
9- این نوع معاملات با فساد همراه نبوده وآسیبی را متوجه کسی نمی کند .
10- برفرض که دراین بازار معاملات صوری ارز وسهام صورت بگیرد ومعاملات واقعی نباشند حتی فرض اینکه از دید ما مسابقه و رقابت یا بازی در نظر گرفته شودکه در آن فرد جایزه ی هوش واستعداد وتمرین وتجربه و دانش خاص خودرا می گیرد یا هدیه می گیرد چه اشکال شرعی می تواند داشته باشد؟
11- مگر نه این است که در اسلام وقتی چیزی را در مورد کسی یا کسانی نمی دانیم باید بنا را برحسن نیت بگذاریم وبی جهت دیگران را متهم نکنیم وتهمت نزنیم
لذا درخواست دارم حکم قطعی وشرعی ان با درنظرگرفتن تمام زوایا وابعاد مساله به اطلاع واستحضار رسانده شود.
باتشکر