علم رجال مورد تایید عقل

آیا علم رجال مورد تایید عقل است؟

[="Navy"]سلام
در این تاپیک ان شاء الله می خواهیم علم رجال را از منظر عقل بررسی کنیم.
علم رجال می گوید این روایت سندش معتبر است پس اعتبار دارد و این روایت معتبر نیست پس ارزشی ندارد اما آیا عقل هم چنین چیزی می گوید.

1-عقل می گوید اشخاصی که درباره افراد تحقیق می کنند معصوم نیستند پس ممکن است اشتباه کنند و یا اشتباه نکنند یعنی شخصی را که حقیقتا مورد اعتماد است به نظر آنها ضعیف بیاید و یا برعکس شخصی منافق و دروغگو باشد اما از نظر ها شخص ثقه و مورد اعتماد باشند و یا حتی علمای رجال با هم اختلاف دارند و این اختلاف نشان دهنده این است که حتما یک گروه از آنها اشتباه می کند و چون در این مورد اشتباه کرده ممکن است موارد دیگری را هم اشتباه کند مثلا علمای رجال که معروف ترین آنها نجاشی و طوسی هستند در باره بعضی اشخاص با یکدیگر اختلاف نظر دارند . مثلا یک شخص را شیخ طوسی ثقه می شمارد در حالی که نجاشی او را ضعیف می داند و برعکس . بلکه حتی می بینیم که عالمی در اقوال خودش نسبت به یک شخص نظر متناقض دارد . مثلا شیخ طوسی شخصی را در رجالش ثقه می داند اما او را در کتاب فهرست ضعیف می شمرد!

2-عقل می گوید اگر شخصی تمام علمای رجال گفتند ثقه است (بر فرض تشخیص درست آنها) اما امکان دارد آن شخص مطلبی را فراموش کند و اشتباه چیزی را به امام نسبت دهد و یا در نقل سخن امام خطا کند و عقل می گوید که شخصی که طبق نظر علمای رجال ضعیف یا کذاب است (بر فرض تشخیص درست آنها) به این معنا نیست که همواره دروغ می گوید بلکه ممکن است مطلبی را هم صحیح به امام نسبت دهد اما ما به خاطر اینکه آن شخص را دروغگو می شماریم آن خبر را در نظر نگیریم و ضرر کنیم و دفع ضرر احتمالی عقلا واجب است پس نباید به خاطر اینکه حدیثی ضعیف است ان را رد کرد چون که ممکن است حق باشد و ما با تکذیب آن ضرر کنیم مضمون این سخن در روایات هم آمده که وأمقتهم للذي إذا سمع الحديث ينسب إلينا ويروى عنا فلم يقبله إشمأز منه وجحده وكفَّر من دان به وهو لا يدري لعل الحديث من عندنا خرج وإلينا اسند، فيكون بذلك خارجا عن ولايتنا.

اما از طرفی عقل می گوید که هر حدیثی را که به امام نسبت دادند الزاما صحیح است و ممکن است دورغ باشند.

پس راه حل چیست؟؟
عقل می گوید به جای ارجاع مطالب که درستی آن را نمی دانیم (روایات) به مطالبی که باز هم از درستی آن مطمئن نیستیم (نظر علمای رجال درباره راوی حدیث) مطالب را به چیزی که از درستی آن مطمئن هستیم (قرآن) ارجاع دهیم.

آیا علم رجال مورد تایید عقل است؟؟[/]