وقت نماز شب

بهترین ساعت برای نمازشب

سلام بهترین ساعت برای نمازشب چه ساعتی هست؟ وچیکارکنیم که سرموقع بیدارشیم؟ آیا میشه وقتی میخوایم بخوابیم بخونیم؟؟

روشهای تعیین نیمه شب شرعی

انجمن: 

سلام

روشهای تعیین نیمه شب شرعی (برای نماز) زا بیان کنید که چند روش در فقه مطرح هست؟ بعضی هاشان را شنیدم که مثلا بین اذان مغرب و صبح حساب شده تقسیم بر دو شود نیمه شب به دست میآید. یا یازده ساعت (؟) به اذان ظهر اضافه شود. آیا این روشها نتیجه یکسانی هم دارند و به ساعت و دقیقه واحدی منتهی میشود یا خیر؟
پس
1- چند روش مطرح شده هست؟
2- کدامهاشان در نتیجه به ساعت و دقیقه واحدی منجر شده و فقط صورتشان متفاوت هست؟

متشکرم

نماز شب

بدان که اول وقت نافله ی شب ، بعد از گذشتن نیمی از شب است ، و آخر آن طلوع فجر دوم است ، که صبح صادق باشد ، و آن سفیدی و روشنایی است که در کنار آسمان در سمت مشرق ظاهر می شود ، و هر چه به او نگاه کنی روشنائی او زیاد تر می شود ، و مشهور است بلکه این است بلکه نقل اتّفاق علماء شده که هر چه به طلوع فجر نزدیکتر باشد افضل است . اما زیاد تأخیر نیندازد ، که به عجله به جا آورده شود .


و هر گاه شخص عذری داشته باشد از به جا آوردن نماز شب در وقت آن ، مثل آن که مسافر باشد یا پیر باشد ، که آخر شب بر او مشقّت داشته باشد ، یا آن که خوف بیدار نشدن آخر شب را داشته باشد ، چنان چه در شبهای تابستان بسیار اتفاق می افتد ، یا آن که جوان است و خوابش زیاد می باشد ، می ترسد بیدار نشود ، یا آن که هوا خیلی سرد باشد ، که مشقّت و صدمه برایش داشته باشد ، یا آن که ترس از محتلم شدن داشته باشد ، یا اراده جماع داشته باشد و صبر کردن برایش دشوار باشد ، و مانند این ها در جمیع این صورت ها ، جایز است که نافله ی شب را پیش از نصف شب ، بعد از نماز مغرب و عشاء به جا آورد به نیت تقدیم ، یعنی پیش انداختن1 ، اما خوب نیست که این را عادت خود قرار دهد ، بلکه تا ممکن باشد خوب است که نماز را در وقت فضیلت آن به جا آورد .


و اگر نافله ی شب از او فوت شد ، مستحب مؤکد است که روز ، قضای آن را به جا آورد ، و اگر آن روز نشد ، وقت دیگری قضایش را به جا آورد . و وقت نماز شفع و وتر بعد از هشت رکعت نافله ی شب است ، و وقت فضیلت آن وقتی است که صبح کاذب ، که او را عوام ( دمگرگی ) می گویند طلوع می کند و آن سفیدی است که تخمیناَ نیم ساعت پیش از طلوع صبح صادق ظاهر می شود در مشرق و طول او رو به میان آسمان است ، و هر چه به او نگاه می کنی روشنائیش کمتر می شود .2

پی نوشت :
1 – بحار الانوار ج87ص206 و ذیل آن .
2 – سراج القبور مرحوم آیت الله سید محمد تقی موسوی اصفهانی صاحب کتاب شریف مکیال المکارم .