تعداد شهدای کربلا
تبهای اولیه
تعداد شهدای کربلا
سلام وقت بخیر
ببخشید، شهدای کربلا، که ٧٢تن هستند، با امام حسین علیه السلام، هفتادو دو تن هستند یا اینکه با امام حسین، ٧٣تن می شوند؟ بعضیا میگن 72 تن نبودن میشه بفرمایید حقیقت چیه ؟ و ایا زنانی بین شهدا بوده اند ؟؟
برچسب:
موضوعات مشابه:
با سلام و احترام
در مورد تعداد شهدای کربلا معمولا در منابع تاریخی و روایی اختلاف نظر وجود دارد بنا بر قول مشهور تعداد شهدای کربلا 72 نفر هستند.(1)
به برخی از این اقوال اشاره میشود.
مسعودی همه شهدای کربلا با خود امام حسین را 87 نفر میداند.(2)
سید بن طاووس یاران امام را 78 نفر دانسته است.(3)
مرحوم مجلسی تعداد یاران امام را 82 نفر عنوان کرده است.(4)
شیخ عباس قمی در حدیثی از امام باقر شهدای کربلا را 145 نفر مطرح کرده است.(5)
پی نوشت:
1. بلاذری، انساب الاشراف، ۱۹۷۷م، ج۳، ص۳۹۵؛ طبری، تاریخ الأمم و الملوک، ۱۹۶۷م، ج۵، ص۴۲۲؛ دینوری، الاخبار الطوال، ص۲۵۶؛ ابن اعثم الکوفی، الفتوح، ج۵، ص۱۰۱؛ ابن اثیر، الکامل فی التاریخ، ج۵، ص۵۹.
2. مسعودی مروج الذهب، ج 3 ص 61
3. سید بن طاووس، اللهوف، ص 85
4. مجلسی، بحارالانوار، 45 ص 4
5. محدث قمی، نفس المهموم ص 236
اما لازم است بدانیم که عدد 72 از کجا نشات گرفته است و کدام یک از مورخین قائل به عدد 72 هستند.
طبری، ابن اعثم، بلاذری، دینوری و ابن اثیر یاران امام حسین و شهدای کربلا را 72 نفر بیان کردند.
اما اینکه ایا خود امام حسین جزو 72 نفر هست یا خیر از فحوای کلام مورخین اینگونه برداشت میشود که منظور یاران حضرت است نه خود حضرت به بیانی دیگر شهدای کربلا با خود امام حسین 73 نفر هستند.
اما دلائل این مطلب
1. همه مورخین فوق یاران امام را 72 نفر بیان کرده اند با این حساب خود امام را در شمار این عدد نیاوردند
2. در برخی از منابع امده است که عمر بن سعد سر مبارک حضرت را همان روز عاشورا توسط خولی به کوفه فرستاد و فردای ان روز سرهای شهدا را به کوفه فرستاد مورخین تعداد سرهای شهدای منتقل به کوفه را 72 سر بریده دانستند. این مطلب را بلاذری در انساب الاشراف(1) و دینوری در اخبار الطوال(2) و شیخ مفید در الارشاد(3) بیان کرده اند.
بنابر این به نظر میرسد این که مشهور شده است که شهدای کربلا 72 نفر بوده اند غیر از خود امام حسین علیه السلام است و با خود امام شهدای کربلا 73 نفر هستند البته اگر قول مشهور که 72 است را بپذیریم.
پی نوشت:
1. بلاذری انساب الاشراف 3 ص 206
2. دینوری، اخبار الطوال، ص 259
3. شیخ مفید الراشاد ج 2 ص 113
در بین شهدای کربلا یک زن وجود دارد ان هم همسر عبدالله بن عمیر کلبی است وقتی وی به شهادت رسید همسرش بر بالین شوهر خود حاضر شد و گریه میکرد وقتی شمر این صحنه را دید به غلام خود رستم دستور داد این زن را بکشد لذا رستم با عمودی بر سر ان زن زد و او را به شهادت رساند. (1)
پی نوشت:
1. بلاذری، انساب الاشراف، ج 3 ص 194؛ ابن اثیر الکامل، ج 11 ص 214
ام وهب همسر عبدالله بن عمیر کلبی بود زمانی که امام حسین با کاروان خویش راهی کوفه شد عبدالله و همسرش از این موضوع باخبر شدند انها مخفیانه به همراه تنها فرزندش از کوفه خارج شدند تا خود را به کاروان امام حسین برسانند.(1) در معرکه کرببلا عبدالله به میدان میرود و همسرش به دنبال او راهی میشود عبدالله او را توصیه به بازگشت میکند ولی او مصمم است تا اینکه امام حسین فرمود به میان زنان باز گرد و خدا نبرد را از زنان برداشته است. (2)
ام وهب بعد از این که شوخرش عبدالله به شهادت رسیدخود را به معرکه رساند و به پاک کردن خون چهره شوهرش مشغول شد. شمر، غلامش رستم را به سوی او فرستاد و او را به شهادت رساند.(3)
پی نوشت:
1. طبری، تاریخ الامم و الملوک، ۱۳۸۷ق، ج۵، ص۴۲۹.
2. طبری ج 5 ص 430
3. همان ج 5 ص 438