چرا پیامبرانی در دیارهای دیگر نیست ؟
تبهای اولیه
قرآن می گوید در آیه 51 فرقان اگر می خواستم در هر شهر و دیاری انذار کننده ای می آوردیم . حال پرسش این است چرا نیاورده است ؟
با سلام
همانگونه كه خداوند- طبق آيات گذشته- قدرت دارد دانههاى باران حياتبخش را به تمام سرزمينهاى مرده بفرستد، اين توانايى را نيز دارد كه وحى و نبوت را در هر شهر و ديارى بر قلب پيامبرى نازل كند، و براى هر امتى انذار كننده و بيم دهندهاى بفرستد، اما خداوند آنچه را شايستهتر است براى بندگان برمىگزيند، زيرا تمركز نبوت در وجود يك فرد باعث وحدت و انسجام انسانها و جلوگيرى از هر گونه تفرقه و پراكندگى مىشود.
اين احتمال نيز وجود دارد كه بعضى از مشركان در كنار بهانههاى ديگر اين بهانه را نيز داشتند و مىگفتند آيا بهتر نبود خدا در هر شهر و آبادى، پيامبرى مبعوث مىكرد؟ ولى قرآن در پاسخ آنها مىگويد: خدا اگر مىخواست مىتوانست چنين كند، اما قطعا صلاح امتها و ملتها اين پراكندگى نبود.
به هر حال اين آيه هم دليلى است بر عظمت مقام پيامبر، و هم لزوم وحدت رهبرى و هم سنگين بودن بار مسئوليت او.
اين مسلما به خاطر آنست كه پيامبران رهبران امتها هستند و مىدانيم تفرقه در مساله رهبرى موجب تضعيف هر امت و ملت است، مخصوصا در آنجا كه سخن از خاتميت در ميان است و بايد رهبرى تا پايان جهان تداوم يابد اهميت تمركز و وحدت آشكارتر مىشود.
رهبر واحد مىتواند تمام نيروها را متحد سازد، و به آنها انسجام و وحدت برنامه دهد، و در حقيقت مساله وحدت رهبرى، انعكاسى است از حقيقت توحيد در اجتماع انسانى كه نقطه مقابل آن يك نوع شرك و تفرقه و نفاق است.
---------
تفسیر نمونه
قرآن می گوید در آیه 51 فرقان اگر می خواستم در هر شهر و دیاری انذار کننده ای می آوردیم . حال پرسش این است چرا نیاورده است ؟
با سلام
اهرام گرامي جوابتان را در آيه 36 سوره نحل مي توانيد پيدا كنيد
و قطعا در ميان هر امتي پيامبري برانگيختيم با اين پيام كه خدا را بپرستيد و از هر معبودي جز او دوري گزينيد... ...36 نحل
طبق اين ايه صريح قراني هر قومي در هر منطقه اي از دنيا كه بوده داراي پيامبر و رسول بوده است هرچند كه ما انها را نشناسيم و اطلاعاتي از انها نداشته باشيم
همان طور كه مي دانيد خداوند براي هدايت بشر124000 پيامبر فرستاده است هر چند ما تعداد معدودي از ايشان را مي شناسيم
با عرض سلام خدمت برادر بزرگوار در جواب به این سوال در تفاسیر زیر این آیه به چند نکته اشاره شده که در اینجا مطالبی را از دو تفسیر نمونه والمیزان به صورت جمع بندی شده ارائه می کنیم
آیات پیشین اشاره دارد به اینکه خداوند به انجام همه امور قدرت دارد اموری که شاید انجام دادنش به نظر ما انسانها سخت باشد از جمله اینکه خداوند قدرت دارد دانههاى باران حياتبخش را به تمام سرزمينهاى مرده بفرستد، در ادامه این آیات می فرماید از جمله اموری که خداوند قدرت بر انجام آن را دارد این است که وحى و نبوت را در هر شهر و ديارى بر قلب پيامبرى نازل كند، و براى هر امتى انذار كننده و بيم دهندهاى بفرستد، ولی این کار را بنا بر دلایلی نمی کند.
قبل از ذکر دلایل این امر اشاره به یک نکته لازم است و آن اینکه این آیه در جواب اعتراض بعضی از مشرکان نازل شده که می گفتند چرا در همه قبائل و اقوام پیامبر وجود ندارد.
اما دلایلی که خداوند این کار را نمی کند
1- تمركز نبوت در وجود يك فرد باعث وحدت و انسجام انسانها و جلوگيرى از هر گونه تفرقه و پراكندگى مىشود.
2- به خاطر حفظ مقام و منزلت پیامبر عظیم الشان اسلام که خداوند برای ارزش نهادن به وجود ایشان کار هدایت تمام اقوام را به ایشان واگذار کرده و هدایت جهانیان را به دوش ایشان نهاده است.
3- ممكن هست مراد اين باشد كه ما قادريم بر اينكه در هر قريهاى رسولى مبعوث كنيم و اگر اين كار را نكرديم و تنها تو را اختيار نموديم به خاطر مصلحتى بود.[1]
4- آخرین نکته ای که می توان به آن اشاره کرد این است که در منطق الهی برای هدایت لازم نیست که حتما باید پیامبری (با عنوان پیامبر بودن) در میان مردم باشد بلکه همین اندازه که راه هدایت برای مردم مشخص شود کافی است و فرقی ندارد این امر توسط پیامبر باشد یا نماینده ومبلغی از سوی ایشان و هدف رساندن دین الهی است چه با وجود پیامبر یا فردی دیگر چنان که در زمان ما که دسترسی به پیامبر نداریم چنین است و به نمایندگان ایشان مراجعه می کنیم.
[=Times New Roman][1][=Times New Roman] - برداشت از تفسیر نمونه و المیزان ذیل آیه مذمور