علت های کاهلی در نماز و راه حل های از بین بردن آن
تبهای اولیه
من جوری بودم که تا اذان می گفتند اگه نمازم و نمی خوندم آروم نمی شدم
ولی حالا که ازدواج کردم و به اصطلاح دینم کامل شده نمیتونم همیشه نمازم و بخونم نمی دونم چرا ؟ چندین بار هم سعی کردم ترک نکنم و بشم مثل سابق ولی نمیشه چی کار کنم خیلی از این بابت در عذابم :Ghamgin::Ghamgin::Ghamgin::Ghamgin::please:
کتاب که در پست ۳۸ این تاپیک معرفی شده است، شاید برایتان مفید باشد:
عبادت و بندگی احتیاج به توفیق دارد ........ یعنی خدای بزرگ باید اجازه بدهد نامش بر زبان ما جاری شود و رکوع و سجود بر او کنیم و این توفیق به دست نمی آید مگر اینکه دل را از گناه پاک کنم.
بگذارید برایتان داستان بنده ای را بگویم که گناه میکند و هرچه خداوند مهربان سعی دارد او برگردد ..... اما او نمیخواهد ...... عاشقی نمیکند ..... خدای من چه خبر است؟ چرا بندگان تو این عشق و نور را رها میکنند؟!!!
پیامبر گرامی اسلام میفرمایند: دل مانند برگه ای سفید است و گناه مانند لکه جوهر که بر این برگه بیفتد.
دل سیاه و کثیف و کوچک دیگر سفید و پاک و بزرگی ندارد.
با خودتان کلنجار بروید و به دل بقبولانید که بیا و دیگر هرزگی نکن تا شیرینی و لذت نماز را بچشی.
ادامه دارد.....
با احترام به سوال یاعلی عزیز جوابتون در این قسمت است.
وقتی قیامت باوری در نظر ما کم رنگ میشود و دیگر خودمان را دوست نداریم(یعنی هم آخرت هم دنیارا فراموش میکنیم)دیگر احساس نیازی به نماز نخواهیم داشت.
بله همه ما میدانیم برای رشد و تعالی در دنیا و آخرت رعایت این اصل دینی و ستون محکم اسلام، لازم است.کافیست کمی درباره نتیجه و آثار نماز تحقیق کنیم و تفکر.
انسان به دلیل عقلی منفعت طلب است که فطرت هم تاکید بر آن دارد، اگر به دنبال سعادت باشیم؛ باید قیامت باوری را در دل ایجاد و پایدار کنیم که به ما میگوید نماز ستون کسب سعادت است(چه در دنیا و چه در آخرت).
اگر قیامت باوری را تقویت کنید یقینا راه محکمی رو برای اشتیاق به نماز خواندن ، طی فرمودید.
و از طرفی بررسی منافع دنیوی نماز، هم از راه گشاترین راه ها برای شورع میتواند باشد.
ادامه دارد....
با سلام،
به نظر من برای اون کسایی که نماز براشون سخته اگه بهترین موقع از وقتامون رو برای نماز قرار بدیم یعنی زمانی که نه خسته باشیم و نه کسل، به مرور می تونه توی خوندن نماز تاثیر داشته باشه.
ان شاء الله خدا مزه نماز با معرفت رو به هممون بچشونه.
برخي اوقات تاخير انداختن نماز از اول وقت، ناشي از ضعف شناخت است. يعني شخص نمازگذار هنوز به شناخت حقيقي خداوند دست نيافته و اعتقادش به نبوت و معاد به مرحلة يقين لازم نرسيده است.
به طور كلي ميزان همت و پايبندي انسان در هر كاري وابسته به شناختي است كه از اهميت آن دارد. نماز عامل مهمی در تزکیة روح و درون انسان است . اهمیت ندادن به نماز به لحاظ عدم آشنایی به حقیقت آن و احساس نیاز نکردن نسبت به آن، از عوامل ترک نماز و سستی در آن به شمار میآید. گاهي انسان به يك چيزي اعتقاد دارد اما باور و ايمان ندارد. مثلا مي داند انسان مرده ترسي ندارد, اما باز هم ميترسد. وجود اين ترس در انسان دليل است كه آن اعتقاد، تبديل به باور دل و ايمان قلبي نشده است. چه بسا اعتقاد به اهميت نماز اول وقت باشد اما باور و ايمان به آن نباشد. براي به دست آوردن اين باور مي توان از اسباب باوربخش استفاده كرد, مثل مطالعه كردن كتابهايي كه در موضوع نماز اول وقت نگاشته شده است كه اين مطالعه بايد پياپي و پيوسته باشد, سپس به فكر كردن و تفكر بپردازد كه با نخواندن نماز اول وقت مشمول چه زيانها و سرزنشهايي مي شود و با خواندن آن مشمول چه سودها و پاداشها مي گردد.
دراهميت نماز اول وقت همين بس كه امامان معصوم ـ عليهم السّلام ـ حتي در حال جنگ با دشمن نماز را در اول وقت برگزار مي كردند و امام صادق ـ عليه السّلام ـ مي فرمايد: «كسي كه نسبت به وقت نماز بي اعتناست از او دوري كنيد، زيرا او نسبت به خدا بي اعتناست و كسي كه نسبت به خدا بي اعتنا و بي وفا باشد، يقيناً نسبت به ديگران هم چنين است.»
كاهلي در نماز
امام باقر (ع ) :لا تقم الي الصلوة متكاسلا و لا متناعسا و لامتثاقلا فانها من خلل النفاق
با حال مستي و خواب آلوده و كاهلانه نماز را به جانياور، كه اينها ازروزنه هاي نفاق است .
( ميزان الحكمه ، ج 5، ص .398 بحار الانوار، ج ,84 ص 231 )
کاهلی در خواندن نماز بیشتر در نماز صبح است.که با سر وقت خوابیدن در شب میشود از ان جلوگیری کرد.
و به قول دوستی میگقت: معاشرت و نشست و برخواست با کسانی که اهل نماز نیستند انسان را از نماز خواندن دور میکند.
یکی از علت های شایع : :Narahat az:
تنبلی و به قول علما سوف سوف کردن :Ghamgin:
راه حل آن : بلافاصله که اذان گفت بدون معطلی وضو بگیر و نماز
بخوان دوهفته تمرین کنی برایت ساده میشود :Cheshmak::Gol:
کاهلی در خواندن نماز بیشتر در نماز صبح است.که با سر وقت خوابیدن در شب میشود از ان جلوگیری کرد.
و به قول دوستی میگقت: معاشرت و نشست و برخواست با کسانی که اهل نماز نیستند انسان را از نماز خواندن دور میکند.
با سلام،به نظر من برای اون کسایی که نماز براشون سخته اگه بهترین موقع از وقتامون رو برای نماز قرار بدیم یعنی زمانی که نه خسته باشیم و نه کسل، به مرور می تونه توی خوندن نماز تاثیر داشته باشه.
ان شاء الله خدا مزه نماز با معرفت رو به هممون بچشونه.
یکی از عوامل مهمی که به عنوان عامل بیرونی ومحیطی میتونه باعث کاهلی وسستی ما در نماز بشه، همانطوری که دوستان اشاره کردند ،دوستی ومعاشرت با افراد بی نماز هست،اما یه نکته ویا بهتر بگم یه عامل مهمترخانواده است.
خیلی وقتها كم توجهي يا بي توجّهي خانواده ها نسبت به تربيت ديني فرزندان باعث بروز این مشکلات میشه.
نظرتون چیه؟
بسم الله الرحمن الرحیم
واقعا نشست و برخاست با افراد غافل چنان اثر منفی بر وجود انسان نه فقط بر تماز و اقامه آن بلکه بر عقاید و احوالات فرد می گذاره که وصف ناپذیره
در حقیقت بنا به نص قران کریم هرکس که از یاد خدا روی بگردانه خدای رحمان شیطانی رو قرین اون می کنه که بر غفلتش بیفزایه
بنابراین وقتی شما در ارتباط با چنین افرادی قرار میگیرین اثار منفی اونها چه بخواین و چه نخواین گریبانگیر شما میشه
مثل اینکه از یک مکانی که بوی تعفن می ده رد بشین قطعا بو به شما هم سرایت می کنه
حال با توجه به اینکه بخش بیشتر جامعه کنونی رو همین افراد تشکیل می دن و معاشرت با اونها اجتناب ناپذیره برای دفع اثرات ناشی از همنشینی با این افراد چه باید کرد؟
بسم الله الرحمن الرحیمواقعا نشست و برخاست با افراد غافل چنان اثر منفی بر وجود انسان نه فقط بر تماز و اقامه آن بلکه بر عقاید و احوالات فرد می گذاره که وصف ناپذیره
در حقیقت بنا به نص قران کریم هرکس که از یاد خدا روی بگردانه خدای رحمان شیطانی رو قرین اون می کنه که بر غفلتش بیفزایه
بنابراین وقتی شما در ارتباط با چنین افرادی قرار میگیرین اثار منفی اونها چه بخواین و چه نخواین گریبانگیر شما میشه
مثل اینکه از یک مکانی که بوی تعفن می ده رد بشین قطعا بو به شما هم سرایت می کنهحال با توجه به اینکه بخش بیشتر جامعه کنونی رو همین افراد تشکیل می دن و معاشرت با اونها اجتناب ناپذیره برای دفع اثرات ناشی از همنشینی با این افراد چه باید کرد؟
«وَ یَوْمَ یَعَضُّ الظّالِمُ عَلى یَدَیْهِ یَقُولُ یا لَیْتَنِی اتَّخَذْتُ مَعَ الرَّسُولِ سَبیلاً * یا وَیْلَتى لَیْتَنی لَمْ أَتَّخِذْ فُلاناً خَلیلاً لَقَدْ أَضَلَّنی عَنِ الذِّکْرِ بَعْدَ إِذْ جائَنی وَ کانَ الشَّیْطانُ لِلْإِنْسانِ خَذُولاً»؛
«و [به یاد بیاور] روزى را که [انسان] ظالم، دو دست خویش را [از شدت پشیمانى] با دندان گزیده، مى گوید: اى کاش با رسول خدا صلى الله علیه و آله راهى برگزیده بودم! اى واى بر من! کاش فلانى را به عنوان دوست خود انتخاب نکرده بودم! او مرا از یاد حق گمراه ساخت، بعد از آنکه [آگاهى] به سراغ من آمده بود و شیطان همیشه باعث سر افکندگى انسان است.»
دوستى قبل از هر چيز، داراى سه شرط اساسى است كه مقدم بر ديگر شرايط، بايد رعايت گردد. شخصى سزاوار دوستى است كه:
1. ديدار او خدا را به ياد شما آورد؛ يعنى، زيارت وى سبب ذكر خدا باشد.
2. گفتار او به دانش و معلومات شما بيفزايد و از هر كلام او، ثمرهاى علمى فراهم آيد.
3. عمل و كردار او، آخرت را به ياد آورد؛ به گونهاى كه به اعمال و رفتار شما رنگ آخرتى بزند.
اگر كسى را با سه شرط فوق يافتيد، سعى كنيد با او دوست باشيد و وجود وى را غنيمت شماريد؛تا زمانى كه يك شخص را با چنين ويژگیهايى نيافتيد، به سادگى با او دوستى برقرار نكنيد. فضاى دوستى بهترين فضاى استفاده از كمالات معنوى است و بايد زمينه ساز ديندارى، بندگى، رشد علمى و اخلاقى گردد. در مقابل دوستیهایی كه موجب انحطاط اخلاقى و زمينه ساز مفاسد دينى و دنيوى شود، دوستى نيست؛ بلكه دشمنى و عداوت است و از اين دوستیها بايد سخت اجتناب كرد.
سلام علیکم و رحمت الله
حال با توجه به اینکه بخش بیشتر جامعه کنونی رو همین افراد تشکیل می دن و معاشرت با اونها اجتناب ناپذیره برای دفع اثرات ناشی از همنشینی با این افراد چه باید کرد؟
بنده جوابم رو نگرفتم جناب سینای عزیز :Gol:
حال با توجه به اینکه بخش بیشتر جامعه کنونی رو همین افراد تشکیل می دن و معاشرت با اونها اجتناب ناپذیره برای دفع اثرات ناشی از همنشینی با این افراد چه باید کرد؟
از جمله عوامل مؤثر در رفتارهاي سوء و دور كردن انسان از فضايل اخلاقي، دوست ناباب و آلوده است. اما چه بايد كرد كه از رفتار بدشان الگو نگرفت؟امام علي (ع) به منظور مصون ماندن از آلودگي اخلاقي دوستان ناباب ، مردم را به دوري از دوستي با آن ها فراخوانده است و مي فرمايد:
"از رفاقت و مصاحبت با مردم شرور و فاسد بپرهيز كه طبيعتت به طور ناخودآگاه بدي و ناپاكي را از طبع منحرف او مي دزدد، حال آن كه تو از آن بي خبري".
انسان بايد خود را محك بزند و ببيند چگونه آدمي است. انسان نسبت به خودش بهترين قاضي است و خويش را خوب مي شناسد، پس اگر ديد در مقابل افراد گناهكار تغيير حالت مي دهد و همه چيز را حمل بر خوش باوري يا حسن نيت مي كند، اين موضوع را زنگ خطري براي خود بداند كه از آسيب چنين ارتباطي در امان نخواهد بود، پس تنها راه چاره قطع رابطه و يا به حداقل رساندن آن است. در عين حال بعضي از افراد داراي اراده قوي و صاحبان كمالات مي توانند به جاي تأثير پذيري ، تأثير گذار باشند كه البته ايمان قوي مي طلبد. كسي كه باور قلبي به خدا و قيامت دارد، در هر حال ايمان خود را حفظ مي كند و با ياد خدا خود را مصون مي نمايد.عامل دیگری که می تواند تأثیر پذیری شما را از محیط کم کند خود کنترلی میباشد.
خود كنترلي ميتواند جوانان جوياي رشد و كمال و عفت را در اين فضاي آلوده حفظ كند. با كنترل چشم، گوش و ديگر حواس، ميتوان از تأثير گذاري روابط ناسالم ديگران تا حدود زيادي جلوگيري كرد.
رسول اكرم در مورد اثر گذاري دوست در روش و منش انسان مي فرمايد:« روش آدمي بر طبق دين و سيره ءدوست و رفيقش خواهد بود.»
پس محيط ،فرهنگ و روابط اجتماعي و فردي در روح و روان انسان مؤثر هستند وهيچ انديشمندي در تأثير اين عوامل شكي ندارد, ليكن مسئلهء مهم اين است كه بايد ديد تأثير اين عوامل تا چه حداست . آيا آزادي و اختيار و قدرت انتخاب را از انسان سلب مي كنند و آدمي را همانند توپ فوتبال در هر مسيري كه بخواهند به حركت درمي آورند و يا اين كه انسان مي تواند با استفاده از آزادي ذاتي خود و در پرتو تقويت اراده خطوط زندگي را ترسيم كند ؟اگرچه این عوامل در ساخت هويت انسان دخالت دارند, ليكن همه اين ها در حد زمينه سازي است و انسان مي تواند با استفاده از قدرت آزادي , راه ايمان راانتخاب كند كه اين تمييز دهنده آدمي از ساير موجودات است.
یکی از عواملی که ممکن است ما از اطرافیان تأثیر بد بگیریم ساده انديشي و سطحي نگري است.ما میتوانیم با دیگران ارتباط داشته باشیم منتهااز ساده لوحی وسطحی نگری بپرهیزیم .
پس در تأثیر گذلری افراد بد در جامعه شکی نیست مهم این است که ما تأثیر پذیر نباشیم وتنها عاملی که میتواند در این مسیر به ما کمک کند تقواست یعنی خود نگهداری همه جانبه آدمی از گناه.
یک صحبت چند دقیقه ای آقای بهجت بنده گوش کردم که بسیار تاثیر گذار بود
چکیده ان صحبت این بود که نماز اول وقت به خودی خود برای انسان حضور قلب خواهد اورد و راه را برای ترقی او باز خواهد کرد
الحمدلله بر این همه لطف و کرم الهی که به واسطه یک لبیک بنده هزاران لبیک عنایت می فرماید با آنکه هیچ نیازی به لبیک بنده اش ندارد
رب انی لما انزلت الی من خیر فقیر
سلام استاد من حرف های شمارو کاملن قبول دارم
جواب این سوال میشه بلیط هواپیما هروز نیست فوقش ماهی یبار
سلام استاد من حرف های شمارو کاملن قبول دارمجواب این سوال میشه بلیط هواپیما هروز نیست فوقش ماهی یبار
یکی از مواردی که باعث سبک شمردن نماز میشودعجله و شتاب در نمازاست.
سریع خواندن نماز و تبدیل این عبادت به عادتی که همچون عمل ماشین نویسی بدون توجه به معانی و بدون رعایت خشوع و طمأنینه انجام گیرد از نشانه های دیگر بی توجهی به نماز است.
استاد شهید آیت اللّه مطهری ـ رحمه الله علیه ـ در این باره میفرماید:
علمای روانشناسی میگویند: «یک کار همین قدر که برای انسان عادت شد، دو خاصیّت متضاد در آن به وجود میآید. هر چه که بر عادت بودنش افزوده شود و تمرین انسان زیادتر گردد، کار، سهلتر و سادهتر انجام میشود.» یک ماشین نویس که به ماشین نویسی عادت میکند، هر چه بیشتر عادت میکند، از توجهش کاسته میشود. یعنی از اینکه این عمل او یک عمل ارادی و از روی توجّه باشد کاسته میشود و به یک عمل غیر ارادی نزدیکتر میگردد. خاصیّت عادت این است. اینکه در اسلام به مسألهی نیّت تا این اندازه توجّه شده، برای جلوگیری از این است که عبادتها آنچنان عادت نشود که به واسطهی عادت، به یک کار طبیعی و غیر ارادی و غیر فکری و غیر هدفی و کار بدون توّجه که هدف درک نشود و فقط به پیکر عمل توجه گردد تبدیل شود.
اینها چیزهایی است که ما تنها در نماز اسلامی به دست میآوریم و متوّجه میشویم که بسیاری از برنامههای تربیتی به وسیله این عبادت و در پیکر این عبادت پیاده میشود، گذشته از اینکه خود این عمل، پرورش عشق و محبّت خدا و معنویّت در انسان است، که این روح عبادت است.»
. تعلیم و تربیت در اسلام، ص۱۹۷٫
[FONT=Microsoft Sans Serif]پیش از نمازباید زمینه سازى کنیم تا آمادگى روحى و روانى لازم را براى خواندن نماز که با توجّه و حضور قلب و انس با خدا همراه باشد، فراهم کنیم.
ممکن است کسالت در نماز محصول سلب توفیق الهی باشد، که (نعوذبالله) در اثر انجام گناهان ، و در مرحله بعد انجام مشتبهات و در مرحله بعد انجام مکروهات به وجود آید؛ که در این مرحله نیز باید اسباب سلب توفیق را بر طرف کرد و با انجام صحیح واجبات، از خداوند در خواست ذائقه ای بنماییم که حلاوت عبادت را درک نماییم.
سلام دوست عزیز چند روز پیش مطلب جالبی شنیدم
فردی سه خواسته داشت از بزرگواری کلید رسیدن به این سه خواسته خود را پرسید 1- شغل مناسب2-ازدواج مناسب 3- رفتن به حج
جواب سوال او و کلید این سه خواسته نماز اول وقت بود
او به نماز اول وقت اهمیت داد و پس از 2 ماه شغل مناسب ییدا کرد بعد از یک سال ازدواج موفقی داشت و بعد از 2 سال به حج رفت کلید خیلی از مشکلات ما نماز اول وقت است کافیه آدم فکر کنه کسی چه می دونه شاید چند دقیقه دیگه پایان زندگی مون باشه پس آخرین فرصت گفتگو با خدا رو از دست ندیم و نماز رو بهتر بشناسیم
پيامبر اکرم(ص) اسوه ي نظم و انضباط بودند. ايشان در تمامي طول شبانه روز برنامه ي مشخصي براي خود داشتند.
«و چون آن حضرت به منزل مي رفتند، اوقات خويش را به سه قسمت تقسيم مي کردند: قسمتي را براي عبادت خدا، قسمتي را براي اهل بيت خود و قسمتي را براي خود اختصاص مي دادند. سپس آن قسمتي را که به خود اختصاص داده بودند ميان خود و مردم تقسيم مي کردند و بخشي از آن را به مردم اختصاص مي دادند و عام و خاص را مي پذيرفتند و چيزي از آنان مضايقه نمي کردند» (ابن شعبه حراني، 1369، 307).
از ابوذر نقل شده است که پيامبر اکرم(ص) فرمودند:
«بر عاقل واجب است که براي خود ساعاتي را داشته باشد، ساعتي براي مناجات با پروردگار، ساعتي جهت محاسبه و رسيدگي به اعمال و کردار خود، ساعتي جهت تفکر در آنچه خداوند نسبت به او انجام داده و ساعتي جهت خلوت براي خويش و بهره گرفتن از حلال» (مجلسي، 1403 هـ، ج71، 323).
سریع خواندن نماز و تبدیل این عبادت به عادتی که همچون عمل ماشین نویسی بدون توجه به معانی و بدون رعایت خشوع و طمأنینه انجام گیرد از نشانه های دیگر بی توجهی به نماز است.
سلام
ممنون.
به نظرم رسید به این بخش از صحبت های شما این مطلب رو اضافه کنم:
در عباداتی که جنبه ی تکراری دارند ، مانند نماز ، تغییر شکل ظاهری آن نیز در حضور قلب بسیار موثر است.
مثلا سوره هایی را که در نماز بعد از حمد می خواند تغییر دهد.
در بعضی از رکوع ها و سجودها ذکر «سبحان الله» و بعضی ذکر «سبحان ربی الاعلی و بحمده » و «سبحان ربی العظیم و بحمده» را بخواند.
دعاهای قنوت را عوض کند. یا مثلا گاه با ترتیل ، گاه به صورت صوت بخواند.
تجربه نشان داده است این تغییر صورت کمک زیادی به تمرکز و حضور قلب می کند.
(مفاتیح نوین - آیت الله مکارم شیرازی)
سلام
ممنون.
به نظرم رسید به این بخش از صحبت های شما این مطلب رو اضافه کنم:در عباداتی که جنبه ی تکراری دارند ، مانند نماز ، تغییر شکل ظاهری آن نیز در حضور قلب بسیار موثر است.
مثلا سوره هایی را که در نماز بعد از حمد می خواند تغییر دهد.
در بعضی از رکوع ها و سجودها ذکر «سبحان الله» و بعضی ذکر «سبحان ربی الاعلی و بحمده » و «سبحان ربی العظیم و بحمده» را بخواند.
دعاهای قنوت را عوض کند. یا مثلا گاه با ترتیل ، گاه به صورت صوت بخواند.
تجربه نشان داده است این تغییر صورت کمک زیادی به تمرکز و حضور قلب می کند.(مفاتیح نوین - آیت الله مکارم شیرازی)
ممنون از توجه شما
برای رسیدن به معنای حقیقی نماز رعایت آداب نماز لازم است . آداب نماز برخی ظاهری و برخی باطنی است . آداب ظاهری که شکل اعمال نماز را مشخص می کند و موجب زینت نماز می شود عبارتند از : «طمائینه ، صوت و لحن ، مسواک زدن ، استعمال عطر ، پوشیدن لباس سفید و پاکیزه
و ... »
آداب باطنی ، مربوط به معانی و مفاهیم و اسرار نماز است . نمازگزار باید علاوه بر رعایت آداب ظاهری به آداب باطنی نیز توجه کند که حضور قلب واقعی در اثر توجه به این آداب است . رعایت آداب ظاهری نیز مقدمه ای برای رسیدن به این مرحله است . آداب باطنی نماز عبارتند از : نشاط ، اخلاص ، گریه از خوف خدا و خشوع.
در نماز ،باید باطن و حضور قلب نماز و ظاهر و رعایت آداب ظاهری نماز،رعایت شود تا بهترین نتیجه کسب شود.هم فراهم آوردن عوامل تمرکز حواس وهم دور کردن عوامل بر هم زننده تمرکز حواس؛یعنی هر آنچه که کمک میکندتا بتوانیم حواس و ذهن را بر آنچه در نماز میگوئیم متمرکز کنیم،باید مورد توجه قرار گیرد.
سلام به همه ی دوستان اسک دینی
بهتون پیشنهاد میکنم این چند تا پست پایانی را بخونید چون یه خلاصه ای از همه ی پستهاست.
باور کنید خوندنش خالی از لطف نیست.
واما بعد...
اصولا مباحث اخلاقی و مسایل معنوی به گونه ای هستند که یک شبه نه راه انحراف میروند و نه راه پیشرفت .بنابراین کسانی که دچار کاهلی وسستی در نماز می باشند باید به این نکته واقف باشند که به مرور زمان دچار این عارضه شده اند.
[/color][/b][/color][/size][/font]
[/color][/font][/b][/size][/color]
[/font][/b][/size][/color][/color]
[center]
سریع خواندن نماز و تبدیل این عبادت به عادتی که همچون عمل ماشین نویسی بدون توجه به معانی و بدون رعایت خشوع و طمأنینه انجام گیرد از نشانه های دیگر بی توجهی به نماز است.
پس بهترین شیوه ی مقابله با سستی در نماز این است که :
از نفس خود حساب بکشیم.
[/center]
[center]
برنامه ای برای اعمال روزانه خود تهیه کنیم و بر انجام آنها اصرار ورزیم .
با افراد با تقوا نشست و برخواست کنیم.
از همنشینی با افرادی که ما را به کارهای غیر دینی دعوت میکنند بپرهیزیم.
کنترل بر صحبت ها و شنیده ها ودیده های خود داشته باشیم.
کمی درباره نتیجه و آثار نماز تحقیق کنیم و البته همرا با تفکر.
[/center]
[/b][/color][/size][/font]
سلام به همه دوستان اسک دینی
این پست، پست جمع بندی تاپیک هست و جدول زیر چکیده مطالب تاپیک است که انشاالله مورد استفاده دوستان قرار بگیره.
این جمع بندی با همکاری کاربر پر تلاش گل گیسو با انجمن اخلاق جمع آوری شده.