حمد چیست ؟ اقسام و آثار حمد کدام است ؟
تبهای اولیه
حمد در لغت به معنای ستایش و سپاس است . و در تعریف آن گفته اند « هو الثناء باللسان علی الجمیل الاختیاری » . ستایش زبانی در برابر هر کار نیک اختیاری .
حمد در اصطلاح عرفانی به معنای اظهار کمالات محمود است . و در حقیقت حمد هم شکر محمود است و هم ستایش او . و کلمه حمد تنها کلمه ای است که حضرت باری تعالی برای ادای شکر نعمت هایش به بندگانش آموخته و آن را به همه معانی شکر و سپاس و ستایش و شکر و تشکر و تقدیر پذیرفته است .
چگونگی حمد یا اظهار کمالات محمود :
خدای متعال بدین گونه در قرآن کریم تحمید خویش را به بندگان آموزش می دهد : « الحمد لله رب العالمین » . 1
حمد مخصوص مالک و پروردگار عالمیان است .
پی نوشت :
1 - سوره حمد .
ادامه دارد ....
[=Microsoft Sans Serif]حمد خداوند متعال :
از آن جا که حمد اظهار کمالات محمود است پس باید کسی که احاطه بر کمالات محمود دارد حمد خدای متعال را بکند و چون هیچ کس به مانند خدای متعال احاطه بر کمالات خود ندارد از این جهت اولین و عالی ترین مقام حمد از آن خود حضرت حق است . حمد خدا هم در قرآن کریم از زبان انبیا به صورت قولی و افعال الله هم به عنوان حمد فعلی از خدای متعال صادر گردیده است .
[=Microsoft Sans Serif]حمد بندگان :
بندگان هم به میزان درک و معرفت خویش از کمالات محمود حقیقی عالم می توانند حامد باشند.:Hedye:
[=Microsoft Sans Serif]و من الله التوفیق
تحمید قولی :
در این توع حمد خداوند را به زبان بیان ستایش می کنیم . الحمد لله رب العالمین - له الحمد و له الشکر - الحمد الله الذی یطعم و لا یطعم - الحمد لله الذی جعلنا من المتمسکین بولایة علی بن ابیطالب . و..
تحمید فعلی :
به فرمایش اساتید تن دادن فعلی در عبادات مصداق حمد فعلی می باشد . هر کاری که شارع مقدس تصریح به عبادت کرده انجامش نوعی حمد خدا هست مانند نماز و روزه و ...
تحمید حالی :
انسان در درون و حقیقت خودش حمد خدا را می کند اگر مؤمن باشد آن را در قول و فعل خودش ظاهر می کند و اگر غیر مؤمن باشد آن را مخفی و نادیده گرفته و قول و فعلش طغیان و انکار خالق خواهد بود .
و من الله التوفیق
[=Microsoft Sans Serif]مشمول دعای امام زمان(صلوات الله علیه) شدن :
از جمله ی مستحبات نماز این است که هنگام رفتن از حال قیام به حال سجده این ذکر خوانده شود :
[=Microsoft Sans Serif]« سمع الله لمن حمده » .
بشنود خدای متعال و بپذیرد از کسی که حمد او را به جا می آورد .
[=Microsoft Sans Serif]قطعا[=Microsoft Sans Serif] حجت خدا ، ولی الله الاعظم ارواحنا فداه این ذکر و دعای مستحبی را در نمازهای خود رعایت می کنند . از آن جایی که دعای حضرت ایشان از قبیل دعاهای حقیقی بوده و مستجاب است . شامل حال کسانی می شود که اهل حمد و ستایش پروردگار عالمیان هستند . و بالنتیجه خدای متعال به برکت حمد و دعای مستجاب الدعوة ی عالم ، دعای حامدین را مستجاب می کند .:Hedye:
[=Microsoft Sans Serif]
و من الله التوفیق