اولین صحنه هایی که در قیامت می بینیم چیست؟

تب‌های اولیه

8 پستها / 0 جدید
آخرین ارسال
اولین صحنه هایی که در قیامت می بینیم چیست؟

سلام خدمت اساتید گرامی

چند وقت پیش شبکه چهار سخنرانی آقای جوادی آملی رو نشون میداد که درباره قیامت بود
آقا می گفت وقتی قیامت میشود همه سیارات و خورشید و ماه و ماده کلا از بین میره و دیگر هیچی نیست
وقتی هم همه برهنه از قبر ها بیرون میان بخاطر صحنه هایی که می بینن نه تنها متوجه برهنگی خود نمی شوند بلکه همه پا به فرار میگذارند!

*******************
حالا برای من سوال شد که

1- آن چه صحنه ای هست که ما حتی درک و شعور خودمان را هم از دست میدهیم و همه در حالی که شیون میکشند به اطراف پراکنده میگردند ؟

(آیا ملائک ترسناک با جثه کهکشانی می بینیم که دارن سکو های بزرگ عرش را حمل میکنن تا صحنه حساب کتاب قیامت را آماده کنن!!؟)

2-چقدر طول میکشد تا این وضعیت تمام شود تا همه را صف کنند و یکی یکی اسمشون و بخونن تا اعمال آنها رو بهشون نشون بدن و بعدم تقسیم بندی بشن؟

3-وقتی هیچ ماده ای (مولکول یا اتمی) نیست این قبر دیگه کجاست که استخوان ها می خواهند از داخل آن جمع شود تا روح از برزخ به آن وارد گردد؟

4-تمام صحنه های آخرت هم از ماده هست ؟اگر ماده هست آیا باز هم بدنی که روح در آن قرار میگیرد از سلول و اتم هست یا ساختار دیگری دارد؟

تشکر


کارشناس بحث : عبدالرحمان


عزرائیل;285588 نوشت:
سلام خدمت اساتید گرامی

چند وقت پیش شبکه چهار سخنرانی آقای جوادی آملی رو نشون میداد که درباره قیامت بود
آقا می گفت وقتی قیامت میشود همه سیارات و خورشید و ماه و ماده کلا از بین میره و دیگر هیچی نیست
وقتی هم همه از قبر ها بیرون میان صحنه هایی را می بینن و اینکه همه برهنه هست اما نه تنها متوجه برهنگی خود نیستن بلکه همه پا به فرار هم میگذارن!

*******************
حالا برای من سوال شد که

1- آن چه صحنه ای هست که ما حتی درک و شعور خودمان را هم از دست میدهیم و همه در حالی کهشیون میکشند به اطراف پراکنده میگردن ؟

(آیا ملائک ترسناک با جثه کهکشانی می بینیم که دارن سکو های بزرگ عرش را حمل میکنن تا صحنه حساب کتاب اخرت را آماده کنن!!؟)



با سلام خدمت شما

در هنگام رستاخیز و برپایی قیامت حوادث بسیار زیادی در جهان رخ می دهد که مایه بهم خوردن نظم جهان می شود مانند وضعیت زمین ، آسمان و .... (در

این تاپیک اجمالا این حوادث بیان شده است. ) همچنین در آن هنگام همه انسان ها از قبرهایشان بر می خیزند . اسراری که هر انسان در دلش پنهان کرده است آشکار می شود.(یَوْمَ تُبْلىَ السَّرَائر.طارق/9.) اعمال انسان برایش مجسم می شود(یَوْمَ یَنظُرُ الْمَرْءُ مَا قَدَّمَتْ یَدَاه‏ .نبأ/40.) زمین سخن می گوید و شهادت می دهند که انسان چه اعمالی بر روی آن انجام داده است ( یَوْمَئذٍ تحَُدِّثُ أَخْبَارَهَا .زلزال/4) و ....

وقوع این اتفاقات باعث به وجود آمدن وحشت و هراس در انسان می شود. حتی در همین دنیا نیز تفکر در این وقایع لرزه بر اندام انسان می اندازد.

قرآن کریم در مورد شدت وحشت رستاخیز می فرماید:

يَأَيُّهَا النَّاسُ اتَّقُواْ رَبَّكُمْ إِنَّ زَلْزَلَةَ السَّاعَةِ شىَ‏ْءٌ عَظِيمٌ * يَوْمَ تَرَوْنَهَا تَذْهَلُ كُلُّ مُرْضِعَةٍ عَمَّا أَرْضَعَتْ وَ تَضَعُ كُلُّ ذَاتِ حَمْلٍ حَمْلَهَا وَ تَرَى النَّاسَ سُكَارَى‏ وَ مَا هُم بِسُكَارَى‏ وَ لَاكِنَّ عَذَابَ اللَّهِ شَدِيدٌ (حج/1-2)
اى مردم! از (عذاب) پروردگارتان بترسيد، كه زلزله رستاخيز امر عظيمى است! روزى كه آن را مى‏ بينيد، (آن چنان وحشت سراپاى همه را فرامى‏ گيرد كه) هر مادر شيردهى، كودك شيرخوارش را فراموش مى‏ كند و هر باردارى جنين خود را بر زمين مى‏ نهد و مردم را مست مى‏ بينى، در حالى كه مست نيستند ولى عذاب خدا شديد است!


در برخی آیات قرآن عده ای را از این وحشت استثناء کرده است و می فرماید که متقین از وحشت رستاخیز در امانند.

لَا يحَْزُنُهُمُ الْفَزَعُ الْأَكْبرَُ وَ تَتَلَقَّئهُمُ الْمَلَئكَةُ هَاذَا يَوْمُكُمُ الَّذِى كُنتُمْ تُوعَدُونَ (انبیاء/103)
وحشت بزرگ، آنها را اندوهگين نمى‏ كند و فرشتگان به استقبالشان مى‏ آيند، (و مى‏ گويند:) اين همان روزى است كه به شما وعده داده مى‏ شد!


مَن جَاءَ بِالْحَسَنَةِ فَلَهُ خَيرٌْ مِّنهَْا وَ هُم مِّن فَزَعٍ يَوْمَئذٍ ءَامِنُونَ (نمل/89)
كسانى كه كار نيكى انجام دهند پاداشى بهتر از آن خواهند داشت و آنان از وحشت آن روز در امانند!


در روایات نیر به این مطلب اشاره شده است. امام صادق علیه السلام: الْقِيَامَةُ عُرْسُ الْمُتَّقِين‏ . (بحارالأنوار،ج7 ،ص176 .) قیامت زفاف و عروسى اهل تقوا است.

لذا می توان گفت آنچه که باعث وحشت و هراس مردم در رستاخیز می شود اعمال و رفتارشان است. هنگامی که انسان ها خودشان را در محشر حاضر می بینند متوجه می شوند که وعده های الهی واقعیت داشته است و انان چیزی را برای این لحظه مهیا نکرده اند ، اعمال زشت و ناپسندشان در برابرشان متجسم می شود و ... لذا وحشت و هراس تمامی وجود انان را فرامی گیرد و فرار می کنند تا شاید پناهگاهی بیابند اما هیچ راه فراری وجود ندارد.(يَقُولُ الْانسَانُ يَوْمَئذٍ أَيْنَ المَْفَرُّ * كلاََّ لَا وَزَرَ- قیامت/10-11- آن روز انسان مى‏گويد: «راه فرار كجاست؟!» هرگز چنين نيست، راه فرار و پناهگاهى وجود ندارد!)

عزرائیل;285588 نوشت:

2-چقدر طول میکشد تا این وضعیت تمام شود تا همه را صف کنند و یکی یکی اسمشون و بخونن تا اعمال آنها رو بهشون نشون بدن و بعدم تقسیم بندی بشن؟

در آیات قرآن دو زمان برای روز قیامت بیان شده است.

الف. پنجاه هزار سال

تَعْرُجُ الْمَلَئكَةُ وَ الرُّوحُ إِلَيْهِ فىِ يَوْمٍ كاَنَ مِقْدَارُهُ خَمْسِينَ أَلْفَ سَنَةٍ (معارج/4)
فرشتگان و روح [فرشته مقرّب خداوند] بسوى او عروج مى‏ كنند در آن روزى كه مقدارش پنجاه هزار سال است!

منظور از روزى كه مقدارش پنجاه هزار سال است، به طورى كه از سياق آيات بعدى بر مى‏آيد، روز قيامت است، و مراد از اين مقدار- به طورى كه گفته‏ اند - اين است كه اگر آن روز با روزهاى دنيا و زمان جارى در آن تطبيق شود، معادل پنجاه هزار سال دنيا مى‏ شود. (ترجمه تفسیر المیزان،ج20،ص8.)

ب. هزار سال

يُدَبِّرُ الْأَمْرَ مِنَ السَّمَاءِ إِلىَ الْأَرْضِ ثُمَّ يَعْرُجُ إِلَيْهِ فىِ يَوْمٍ كاَنَ مِقْدَارُهُ أَلْفَ سَنَةٍ مِّمَّا تَعُدُّونَ (سجده/5)
امور اين جهان را از آسمان به سوى زمين تدبير مى‏ كند سپس در روزى كه مقدار آن هزار سال از سالهايى است كه شما مى‏ شمريد بسوى او بالا مى‏ رود (و دنيا پايان مى‏ يابد).

جمع میان این دو زمان :

برخی در وجه جمع میان این دو زمان، گفته‌اند: در قيامت پنجاه موقف است، و هر موقف به اندازه يك هزار سال طول مى‏ كشد. (تفسیر نمونه،ج25،ص17.)

امام صادق علیه السلام در روایتی می فرمایند: أَلَا فَحَاسِبُوا أَنْفُسَكُمْ قَبْلَ أَنْ تُحَاسَبُوا فَإِنَّ فِي الْقِيَامَةِ خَمْسِينَ مَوْقِفاً كُلُّ مَوْقِفٍ مِثْلُ أَلْفِ سَنَةٍ مِمَّا تَعُدُّونَ ثُمَّ تَلَا هَذِهِ الْآيَةَ فِي يَوْمٍ كانَ مِقْدارُهُ خَمْسِينَ أَلْفَ سَنَةٍ (بحارالانوار،ج7،ص126.) آگاه باشيد! پس به حساب خود رسيدگی كنيد قبل از آن كه به حساب شما رسيدگی شود؛ به درستی كه در قيامت پنجاه توقفگاه هست كه هر كدام مانند هزار سال است از آنچه شما می شمريد، سپس -آن حضرت- اين آيه را تلاوت فرمودند: در روزی كه مقدار آن پنجاه هزار سال است.


عزرائیل;285588 نوشت:

3-وقتی هیچ ماده ای (مولکول یا اتمی) نیست این قبر دیگه کجاست که استخوان ها می خواهند از داخل آن جمع شود تا روح از برزخ به آن وارد گردد؟

در پاسخ به این سوال به چند نکته توجه بفرمایید: 1. در قیامت ماده وجود دارد. به عبارت دیگر ؛ معاد انسانها، هم جسمانى است و هم روحانى. مقصود از معاد جسمانى اين است كه بدن در سراى ديگر محشور گرديده و نَفْس بار ديگر به آن تعلّق مى پذيرد، وپاداشها و كيفرها، و لذات و آلامى كه جنبه جزئى و حسى دارند و تحقق آنها بدون بدن و قواى حسى امكان پذير نيستند، تحقق مى يابد. مقصود از معاد روحانى نيز اين است كه علاوه بر پاداش و كيفرهاى حسى و لذات و آلام جزئى وجسمانى، يك رشته پاداشها و كيفرهاى روحى وغير حسى نيز براى صالحان و تبهكاران در نظر گرفته مى شود كه روح در درک و دريافت آنها نياز به بدن و قواى حسى ندارد. مانند درک رضوان خدا. (آیة الله سبحانی دامة برکاته، منشور عقاید امامیه، ص189-190.)

2. هنگامی که مشابه این سوال را از پیامبر صلی الله علیه و آله پرسیدند خداوند در پاسخ چنین فرمودند :

وَ ضَرَبَ لَنَا مَثَلًا وَ نَسىِ‏َ خَلْقَهُ قَالَ مَن يُحْىِ الْعِظَامَ وَ هِىَ رَمِيمٌ * قُلْ يحُْيِيهَا الَّذِى أَنشَأَهَا أَوَّلَ مَرَّةٍ وَ هُوَ بِكلُ‏ِّ خَلْقٍ عَلِيمٌ (یس/78-79)
و براى ما مثالى زد و آفرينش خود را فراموش كرد و گفت: «چه كسى اين استخوانها را زنده مى‏ كند در حالى كه پوسيده است؟!» بگو: «همان كسى آن را زنده مى‏ كند كه نخستين بار آن را آفريد و او به هر مخلوقى داناست!
»

و در جای دیگر می فرماید:

وَ قَالُواْ أَ ءِذَا كُنَّا عِظَامًا وَ رُفَاتًا أَ ءِنَّا لَمَبْعُوثُونَ خَلْقًا جَدِيدًا * قُلْ كُونُواْ حِجَارَةً أَوْ حَدِيدًا * أَوْ خَلْقًا مِّمَّا يَكْبرُُ فىِ صُدُورِكمُ‏ْ ....

(اسراء/49-51)
و گفتند: «آيا هنگامى كه ما، استخوانهاى پوسيده و پراكنده‏ اى شديم، دگر بار آفرينش تازه‏ اى خواهيم يافت؟!» بگو: «شما سنگ باشيد يا آهن، يا هر مخلوقى كه در نظر شما، از آن هم سخت‏تر است (و از حيات و زندگى دورتر مى‏ باشد، باز خدا قادر است شما را به زندگى مجدد بازگرداند).


وقتى خداوند آفريننده اين استخوانها در آغاز و در نوبت اول بود و در مدتى هم كه اين استخوان حيات داشت نسبت به هيچ حالى از احوال آن، جاهل نبود، و بعد از مردنش هم جاهل به آن نبود، ديگر چه اشكالى دارد كه دوباره آن را زنده كند؟ با اينكه قدرت خدا نسبت به احياى اين" استخوان ها" ثابت است، و جهل و نسيانى هم در ساحت او راه ندارد.
(ترجمه تفسیر المیزان، ج17، ص166.)

--------------------------------------
برای توضیح بیشتر ر.ک:
آیة الله مصباح یزدی، آموزش عقاید، درس چهل و ششم.

عزرائیل;285588 نوشت:

4-تمام صحنه های آخرت هم از ماده هست ؟اگر ماده هست آیا باز هم بدنی که روح در آن قرار میگیرد از سلول و اتم هست یا ساختار دیگری دارد؟

همانگونه که در پاسخ پرسش قبل گفته شد صحنه های قیامت و پاداش و عذاب ان هم جسمانی است و هم روحانی. پس انچه قطعی و مورد قبول ما است جسمانی بودن معاد است. اما اینکه کیفیت این جسم مادی چگونه است آیا مانند جسم مادی این دنیا است یا از جنس دیگری است بین حکما و فلاسفه اختلاف است آنچه که مورد قبول اکثر حکما و متکلمین است و با آیات قرآن نیز هماهنگی دارد این است که بدن اخروی عین بدن دنیوی است فقط از آن کامل تر و برتر است.

چند دسته از آیات در قرآن به کیفیت بدن اخروی اشاره دارد:

1. آیاتی که بیانگر این مطلب هستند که انسان ها در قیامت از قبر خارج می شوند. وَ نُفِخَ فىِ الصُّورِ فَإِذَا هُم مِّنَ الْأَجْدَاثِ إِلىَ‏ رَبِّهِمْ يَنسِلُونَ (یس/51) (بار ديگر) در «صور» دميده مى‏ شود، ناگهان آنها از قبرها، شتابان به سوى (دادگاه) پروردگارشان مى‏ روند!

وَ أَنَّ السَّاعَةَ ءَاتِيَةٌ لَّا رَيْبَ فِيهَا وَ أَنَّ اللَّهَ يَبْعَثُ مَن فىِ الْقُبُورِ (حج/7) و اينكه رستاخيز آمدنى است، و شكّى در آن نيست و خداوند تمام كسانى را كه در قبرها هستند زنده مى‏ كند.

2. آیاتی که دلالت دارد انسان از خاک آفریده شده ، به ان برمی گردد و دوباره از آن برانگیخته می شود. مِنهَْا خَلَقْنَاكُمْ وَ فِيهَا نُعِيدُكُمْ وَ مِنهَْا نخُْرِجُكُمْ تَارَةً أُخْرَى‏ (طه/55) ما شما را از آن [زمين‏] آفريديم و در آن بازمى‏ گردانيم و بار ديگر (در قيامت) شما را از آن بيرون مى‏ آوريم!

وَ اللَّهُ أَنبَتَكمُ مِّنَ الْأَرْضِ نَبَاتًا * ثمُ‏َّ يُعِيدُكمُ‏ْ فِيهَا وَ يخُْرِجُكُمْ إِخْرَاجًا (نوح/17-18) و خداوند شما را همچون گياهى از زمين رويانيد، سپس شما را به همان زمين بازمى‏ گرداند، و بار ديگر شما را خارج مى‏ سازد!

3. آیاتی که دلالت بر شهادت اعضای انسان در قیامت دارند. يَوْمَ تَشهَْدُ عَلَيهِْمْ أَلْسِنَتُهُمْ وَ أَيْدِيهِمْ وَ أَرْجُلُهُم بِمَا كاَنُواْ يَعْمَلُونَ (نور/24) در آن روز زبانها و دستها و پاهايشان بر ضدّ آنها به اعمالى كه مرتكب مى‏ شدند گواهى مى‏ دهد!

4. آیاتی که بیانگر این است که در قیامت اجزای پوسیده و متلاشی شده بدن انسان دوباره بازآفزینی می شود. مانند آیات یس/78-79 و اسراء/49-51 به این آیات در پست قبل اشاره شد.

تمامی این آیات و آیات مشابه دلالت بر این مطلب دارد که اجزای بدن اخروی مانند بدن مادی است با این تفاوت که زندگی اخروی برتری و کمال خاصی نسبت به زندگی دنیوی دارد.

-------------------
برای مطالعه بیشتر ر.ک:
مهدی نجفی افرا، معاد در فلسفه و کلام اسلامی، فصل چهارم(عینیت بدن اخروی و دنیوی) .
سید حسن بطحایی گلپایگانی،مقاله ديدگاه قرآن درباره بدن اخروي.
عباس فني‌اصل، بدن اُخروي از ديدگاه صدرالمتألهين،فصلنامه علمي پژوهشي اندیشه نوین دینی،سال هفتم، شماره 25 ، تابستان1390.

عزرائیل;285588 نوشت:
آن چه صحنه ای هست که ما حتی درک و شعور خودمان را هم از دست میدهیم و همه در حالی کهشیون میکشند به اطراف پراکنده میگردن

سلام

"یوم یدع الداع الی شی نکر"
چیز ناشناخته و ترسناک را احتمالا می توانید انسانی نیمه مرده (که نمی میرد و مثلا صورت و دستش بدون پوشش پوست و ماهیچه است) با قدرت زیاد فرض کنید که از کافرین و دشمنان اهل بیت و ... نفرت دارد.

خود صدای صور ترسناک است.
حاقه، صاخه و قارعه هم وحشتناکند که در این بین صدای صاخه انسان را بسیار می ترساند. البته بعضی از این موارد ممکن است در حال حاضر برای یک انسان ترسناک نباشند ولی در موقعیت خود و با عظمتی که دارند باعث وحشت می شوند.

مدام همیشه درهنگام صحبت در مورد قیامت از ترس و حشت و ... صحبت می شود
یعنی حتی پیامبر و افراد عادی صالح هم دچار ترس و حشت و برهنگی و ... می شود
حال و احوال مومنان و افراد نسبتاً خوب چگونه است؟

smay1900;287956 نوشت:
مدام همیشه درهنگام صحبت در مورد قیامت از ترس و حشت و ... صحبت می شود
یعنی حتی پیامبر و افراد عادی صالح هم دچار ترس و حشت و برهنگی و ... می شود
حال و احوال مومنان و افراد نسبتاً خوب چگونه است؟

با سلام خدمت شما

پست شماره 2 را مطالعه بفرمایید. در پست مذکور توضیحاتی در این زمینه داده شده است.

همچنین روایات هم وجود دارد که گویای این مطلب است که شیعیان علی بن ابی طالب علیه السلام و مومنین واقعی از وحشت و برهنگی و ... روز قیامت در امان هستند به عنوان نمونه :

پیامبر صلی الله علیه و آله می فرمایند: فَقُلْتُ حَبِيبِي جَبْرَئِيل‏ ... يُحْشَرُ النَّاسُ كُلُّهُمْ يَوْمَ الْقِيَامَةِ حُفَاةً عُرَاةً إِلَّا شِيعَةَ عَلِيٍّ . (بحارالأنوار،ج 65 ،ص76.) در شب معراج جبرئیل به من گفت: ... در روز قيامت همه مردم در حالی كه برهنه و عريان هستند محشور می شوند مگر شيعه علی (عليه السلام ).

همچنین در روایت دیگری آمده است: أَنَّهُ ص رَأَى لَيْلَةَ الْإِسْرَاءِ مَكْتُوباً عَلَى الْبَابِ الثَّالِثِ مِنَ النَّارِ هَذِهِ الْكَلِمَاتُ مَنْ أَرَادَ أَنْ لَا يَكُونَ عُرْيَاناً يَوْمَ الْقِيَامَةِ فَلْيَكْسُ الْجُلُودَ الْعَارِيَةَ وَ مَنْ أَرَادَ أَنْ لَا يَكُونَ عَطْشَاناً [عَطْشَانَ‏] يَوْمَ الْقِيَامَةِ فَلْيَسْقِ الْعَطْشَانَ فِي الدُّنْيَا وَ مَنْ أَرَادَ أَنْ لَا يَكُونَ جَائِعاً يَوْمَ الْقِيَامَةِ فَلْيُطْعِمِ الْجَوْعَانَ فِي الدُّنْيَا. (مستدرك‏ الوسائل ،ج3 ،ص317.) از پيامبر صلی الله علیه و آله نقل شده كه حضرت در شب معراج مشاهده كردند كه بر روی در سوم جهنم نوشته شده:هر كس می خواهد در روز قيامت برهنه نباشد، پس برهنگان را بپوشاند و هر كس می خواهد در روز قيامت تشنه نباشد، پس تشنه گان را سيراب نمايد. وهر كس كه می خواهد از گرسنگی روز قيامت در امان باشد پس گرسنگان را سير كند.

موضوع قفل شده است