و برای رهایی از اضطراب و ناراحتی روحی خواندن این کلمات را سفارش می کردند: لا اله الا الله وحده لا شریک له ،له الملک و له الحمد و هو علی کل شی قدیر ،اعوذ بالله السمیع العلیم من همزات الشیاطین و اعوذ بک ربی من ان یحضرون ان الله هوالسمیع العلیم(1) پی نوشت: 1- عطش ص 310
یکی از شاگردان آقای قاضی می گوید:وقتی که بنده خدمت ایشان مشرف شدم فرمودند هر حقی که هر کس بر گردن تو دارد باید ادا کنی. خدمت ایشان عرض کردم مدتی قبل در بین شاگردهایم که نزد بنده درس طلبگی می خواندند یکی خوب درس نمی خواند بنده ایشان را تنبیه کردم در تربیت او اذن ولی او را هم داشتم .در ضمن این جا هم نیست که از او طلب رضایت کنم . می فرمودند :هیچ راهی نداری باید پیدایش کنی گفتم آدرس ندارم. گفتند باید پیدا کنی آقای قاضی فرمودند هر حقی که بر گردنت باشد تا ادا نکنی باب روحانیت ،باب قرب ،باب معرفت باز شدنی نیست . یعنی این ها همه مال حضرت احدیت است و حضرت احدیت رضایت خود را در راضی شدن مردم قرار داده است.
حضرت آیت الله قاضی (قده)به یکی از شاگردان خود چنین می نویسد: قبل از هر چیز بر ما واجب و لازم است که توبه نماییم با شرایط لازم و نمازهای مخصوص ،سپس از گناهان کبیره و صغیره به قدر توان دوری نماییم. پس شب جمعه یا روز شنبه نماز توبه بخوانید. سپس به مراقبه صغری (یعنی محاسبه نفس به جهت صدور گناه و خطا)و مراقبه کبری (یعنی دوام ذکر و توجه به خداوند و دوری از غفلت و محاسبه و معاقبه نفس به آنچه شایسته ولازم است) سپس به دلهایتان توجه نمایید و مرض هایی که در اثر گناه در آن ایجاد شده را مداوا کنید و به وسیله استغفار(1) پی نوشت: 1- عطش ص 315
من شنیده بودم بزرگان ما یا دانشمندان ما وقتی در مطالعات و تحقیقاتشون به مسائل سخت بر می خوردند نماز می خوندند یا ذکرهای خاصی رو می گفتند ذکر یا عمل خاصی رو می خواستم که وقتی مطالعه و پژوهش می کنم کمکم کنه بتونم ایده های جدید بدم. آیا برای این مواقع هم امامان ما دستوراتی دادند؟
باسلام و احترام
دستورالعمل هایی جهت برآورده شدن حاجت، از اهل بیت به صورت فراوان رسیده است.
اما نمازی که معروف و مشهور است و در همه اماکن مذهبی و زیارتگاهها، مخصوص زیارت اهل بیت خوانده می شود، نمازی است به اسم نماز حاجت که هیچ فرقی با نماز صبح نمی کند.
اما بهترین راه برای رسیدن به حاجتها، این است که سعی در ترک گناهان و توبه از رفتار و کردار خود داشته باشیم. زیرا موقعی که حقی بر گردن من است و اهل گناه هستم، دعایم مستجاب نمی شود مگر با توبه و استغفار. حال با رعایت این شرایط، اگر دعا کنیم و نماز حاجب بخوانیم، می توان این دعا موثر واقع گردد.
اما نمازی که معروف و مشهور است و در همه اماکن مذهبی و زیارتگاهها، مخصوص زیارت اهل بیت خوانده می شود، نمازی است به اسم نماز حاجت که هیچ فرقی با نماز صبح نمی کند.
با تشکر از استاد گرامی
فکر میکنم من منظورم رو درست بیان نکردم. منظورم اصلا براورده شدن حاجت نبود!!!!
مثلا من شنیده بودم ابن سینا هر وقت تو مطالعاتش با مسئله های سخت مواجه می شد نماز می خوند حالا چه نمازی می خوند من نمیدونم
بیشتر ذکر می خوام برای مواقع مطالعه یا برای قوی شدن عقل، ذهن، درک
فکر میکنم من منظورم رو درست بیان نکردم. منظورم اصلا براورده شدن حاجت نبود!!!! مثلا من شنیده بودم ابن سینا هر وقت تو مطالعاتش با مسئله های سخت مواجه می شد نماز می خوند حالا چه نمازی می خوند من نمیدونم بیشتر ذکر می خوام برای مواقع مطالعه یا برای قوی شدن عقل، ذهن، درک باز هم ممنونم
باسلامی مجدد
دقیقا آن شخصی که در نظرم بود، ملاصدرا بود و آن نمازی که ایشان می خواندند،نماز حاجت نام دارد. ما غیر از نمازهای یومیه، و نمازهای مستحبی که در بعضی از اماکن و ایام خاص، از اهل بیت وارد شده است، نمازی به غیر از نماز حاجت نداریم که بتوان در هر جا و هر زمان خواند. در غیر اینصورت دچار بدعت خواهیم شد.
اما اذکاری برای این که حافظه و ذهن، قوی شود وجود دارد. اگر خواستید، اشاره خواهم کرد.
التماس دعا
از تعقيبات مهمّ دعايى است كه پيامبر اكرم صلّى اللَّه عليه و آله به علىّ عليه السّلام آموخت تا هر چيزى را كه مىشنود حفظ كند. از پيامبر اكرم صلّى اللَّه عليه و آله روايت شده كه به امير المؤمنين عليه السّلام فرمود: «هر گاه خواستى هر چه را كه مىشنوى و مىخوانى حفظ كنى، اين دعا را در تعقيب تمام نمازها بخوان، آن دعا به اين صورت است:
«سبحان من لا يعتدى على أهل مملكته، سبحان من لا يأخذ أهل الأرض بألوان العذاب، سبحان الرّؤوف الرّحيم، اللّهمّ، اجعل لى في قلبى نورا و بصرا و فهما و علما، إنّك على كلّ شىء قدير.»(ادب حضور، ص 298)
- پاك و منزّه است خداوندى كه بر اهل مملكت خود ستم و تجاوز روا نمىدارد، و منزّه است خدايى كه اهل زمين را به انواع گوناگون عذاب، نمىگيرد، پاك و منزّه است خداوند رؤوف مهربان. خداوندا، در قلب من نور و بصيرت و فهم و آگاهى قرار ده، براستى كه تو بر هر چيز توانايى.
ما غیر از نمازهای یومیه، و نمازهای مستحبی که در بعضی از اماکن و ایام خاص، از اهل بیت وارد شده است، نمازی به غیر از نماز حاجت نداریم که بتوان در هر جا و هر زمان خواند. در غیر اینصورت دچار بدعت خواهیم شد.
یه سوال برام پیش اومد اون نمازی هم که در روایت داریم که " هر کس وضویش باطل شود و آن را تجدید نکند بر من جفا کرده و هر کس وضویش را تجدید کند و دو رکعت نماز نخواند بر من جفا کرده و..." هم نیت نماز حاجت را دارد؟
یه سوال برام پیش اومد اون نمازی هم که در روایت داریم که " هر کس وضویش باطل شود و آن را تجدید نکند بر من جفا کرده و هر کس وضویش را تجدید کند و دو رکعت نماز نخواند بر من جفا کرده و..." هم نیت نماز حاجت را دارد؟
سلام بزرگوار
ممنون بسیار مطالب خوبی بیان کردید! اما یک سوالی دارم و اون اینکه هر کدام ازین دستور عمل ها رو با چه نیتی انجام بدیم؟
فرضا تلاوت هر شب سوره واقعه انسان را فقیر و محتاج نمیکند! خب من هر شب سوره واقعه را میخوانم تا محتاج و فقیر نشوم! آیا این نیت اشکال ندارد؟
ممنون
فرضا تلاوت هر شب سوره واقعه انسان را فقیر و محتاج نمیکند! خب من هر شب سوره واقعه را میخوانم تا محتاج و فقیر نشوم! آیا این نیت اشکال ندارد؟
باسلام و احترام
اگر سوره واقعه یا هر آیه و سوره ای که تلاوت آن تاثیر معنوی در رزق و روزی هم دارد، با نیت جلب روزی بیشتر بخوانیم، اشکالی نخواهد داشت. اما از آنجا که نیت ها نیز دارای درجه و مراتب هستند، بالطبع هر چه نیت الهی تر باشد، از ارزشمندیِ بالاتری برخوردار خواهد بود. بالاخره همه ی افراد که نیتشان الهیِ محض نیست، بلکه در برخی موارد، خواستهای مادی نیز در نیّات انسانها لحاظ می شود.
سلام بزرگوار
ممنون بسیار مطالب خوبی بیان کردید! اما یک سوالی دارم و اون اینکه هر کدام ازین دستور عمل ها رو با چه نیتی انجام بدیم؟
فرضا تلاوت هر شب سوره واقعه انسان را فقیر و محتاج نمیکند! خب من هر شب سوره واقعه را میخوانم تا محتاج و فقیر نشوم! آیا این نیت اشکال ندارد؟
ممنون
شعبان ماه بسیار شریفى است و به حضرت سید انبیاء صَلَّى اللهِ عَلِیهِ وَ آله منسوب است و آن حضرت این ماه را روزه مىگرفت و به ماه رمضان وصل مىكرد و مىفرمود شعبان، ماه من است هر كه یك روز از ماه مرا روزه بگیرد بهشت برای او واجب میشود
و از حضرت صادق علیه السلام روایت شده است كه چون ماه شعبان فرا میرسید امام زین العابدین علیه السلام اصحاب خود را جمع مىنمود و مىفرمود اى اصحاب من مىدانید این چه ماهى است؟این ماه شعبان است و حضرت رسول صلى الله علیه و آله مىفرمود شعبان ماه من است پس در این ماه براى جلب محبت پیغمبر خود و براى تقرّب به سوى پروردگار خود روزه بدارید. به حقّ آن خدایى كه جان علىّ بن الحسین به دست قدرت اوست سوگند یاد مىكنم كه از پدرم حسین بن على علیهماالسلام شنیدم كه فرمود شنیدم از امیرالمؤمنین علیه السلام كه هر كه روزه بگیرد در ماه شعبان براى جلب محبّت پیغمبر خدا و تقرّب به سوى خدا؛ خداوند او را دوست میدارد و در روز قیامت كرامت خود را نصیب او میگرداند و بهشت را براى او واجب میکند. شیخ از صفوان جمال روایت كرده كه گفت :حضرت صادق علیه السلام به من فرمود كسانى را كه در اطراف تو هستند را بر روزه گرفتن در ماه شعبان ترغیب کن. گفتم فدایت شوم مگر در فضیلت آن چیزى هست؟ فرمود: بله همانا كه رسول خدا صلى الله علیه و آله هر گاه هلال ماه شعبان را مىدید به مُنادیى امر مىفرمود كه در مدینه ندا مىكرد: اى اهل مدینه من رسولم از جانب رسول خدا صلى الله علیه و آله به سوى شما.ایشان مىفرماید آگاه باشید همانا شعبان ماه من است پس خدا رحمت كند كسى را كه یارى كند مرا بر ماه من یعنى روزه در آن ماه روزه بگیرد.
سپس از حضرت صادق علیه السلام و ایشان از امیرالمؤمنین علیه السلام نقل کرد که مىفرمود:از زمانى كه شنیدم منادى رسول خدا صلى الله علیه و آله ندا كرد در ماه شعبان، ترک نشد از من روزه شعبان و ترک نخواهد شد از من تا مدتى كه حیات دارم ان شاء الله تعالى.سپس مىفرمود كه روزه دو ماه شعبان و رمضان توبه و مغفرت از خدا است.
1 - مناجات شعبانيه ، مناجات معروفى است و اهلش به خاطر آن با ماه شعبان ماءنوس شده و به همين جهت منتظر و مشتاق اين ماه هستند. سزاوار است كه اين مناجات در تمام ماه خوانده شود.
2- از اعمال مهم در اين ماه ، روزه است ؛ به اندازه اى كه با حال انسان مناسب باشد. امام صادق (عليه السلام ) فرمود:((كسى كه روز اول ماه را روزه بگيرد، حتما وارد بهشت مى شود و كسى كه دو روز را روزه بگيرد، خداوند در هر شب و روزى (به چشم رحمت ) به او مى نگرد و در بهشت نيز به اين نگاه ادامه مى دهد؛ كسى كه سه روز روزه بگيرد، با خداوند در عرش و بهشت او ديدار مى كند.))همچنین روایت شده كه در هر روز پنجشنبه ماه شعبان آسمانها را زینت مىكنند. پس ملائكه عرض مىكنند خداوندا بیامرز روزهداران این روز را و دعاى ایشان را مستجاب گردان و در روایت نبوى آمده است كه هر كه روز دوشنبه و پنجشنبه شعبان را روزه بگیرد حقّتعالى بیست حاجت از حوائج دنیا و بیست حاجت از حاجتهاى آخرت او را برآورد.
3 - در هر روز از شعبان در هنگام ظهر و در شب نیمه آن صلوات هر روز شعبان که از امام سجاد علیهالسلام روایت شده، خوانده شود که به شرح ذیل است :اَللّهُمََّ صَلِّ عَلى مُحَمَّدٍ و َآلِ مُحَمَّدٍ شَجَرَةِ النُّبُوَّةِ وَ مَوْضِعِ الرِّسالَةِ وَ مُخْتَلَفِ الْمَلاَّئِكَةِ وَ مَعْدِنِ الْعِلْمِ وَ اَهْلِ بَیْتِ الْوَحْىِ. اَللّهُمَّ صَلِّ عَلى مُحَمَّدٍ و َآلِ مُحَمَّدٍ الْفُلْكِ الْجارِیَةِ فِى اللُّجَجِ الْغامِرَةِ یَامَنُ مَنْ رَكِبَها وَ یَغْرَقُ مَنْ تَرَكَهَا الْمُتَقَدِّمُ لَهُمْ مارِقٌ وَالْمُتَاَخِّرُ عَنْهُمْ زاهِقٌ وَاللاّزِمُ لَهُمْ لاحِقٌ.اَللّهُمَّ صَلِّ عَلى مُحَمَّدٍ وَ آلِ مُحَمَّدٍ الْكَهْفِ الْحَصینِ وَ غِیاثِ الْمُضْطَرِّ الْمُسْتَكینِ وَ مَلْجَاءِ الْهارِبینَ وَ عِصْمَةِ الْمُعْتَصِمینَ. اَللّهُمَّ صَلِّ عَلى مُحَمَّدٍ وَ آلِ مُحَمَّدٍ صَلوةً كَثیرَةً تَكُونُ لَهُمْ رِضاً وَ لِحَقِّ مُحَمَّدٍ وَ آلِ مُحَمَّدٍ اَداَّءً وَ قَضاَّءً بِحَوْلٍ مِنْكَ وَ قُوَّةٍ یا رَبَّ الْعالَمینَ.اَللّهُمَّ صَلِّ عَلى مُحَمَّدٍ وَ آلِ مُحَمَّدٍ الطَّیِّبینَ الاْبْرارِ الاْخْیارِ الَّذینَ اَوْجَبْتَ حُقُوقَهُمْ وَ فَرَضْتَ طاعَتَهُمْ وَ وِلایَتَهُمْ. اَللّهُمَّ صَلِّ عَلى مُحَمَّدٍ وَ آلِ مُحَمَّدٍ وَاعْمُرْ قَلْبى بِطاعَتِكَ وَلا تُخْزِنى بِمَعْصِیَتِكَ وَارْزُقْنى مُواساةَ مَنْ قَتَّرْتَ عَلَیْهِ مِنْ رِزْقِكَ بِما وَسَّعْتَ عَلَىَّ مِنْ فَضْلِكَ وَ نَشَرْتَ عَلَىَّ مِنْ عَدْلِكَ وَ اَحْیَیْتَنى تَحْتَ ظِلِّكَ وَ هذا شَهْرُ نَبِیِّكَ سَیِّدِ رُسُلِكَ شَعْبانُ الَّذى حَفَفْتَهُ مِنْكَ بِالرَّحْمَةِ وَالرِّضْوانِ الَّذى كانَ رَسُولُ اللهِ صَلَّى اللهُ عَلَیْهِ وَ آلِه وَ سَلَّمَ یَدْاَبُ فى صِیامِهِ وَ قِیامِهِ فى لَیالیهِ وَ اَیّامِهِ بُخُوعاً لَكَ فى اِكْرامِهِ وَاِعْظامِهِ اِلى مَحَلِّ حِمامِهِ.اَللّهُمَّ فَاَعِنّا عَلَى الاِْسْتِنانِ بِسُنَّتِهِ فیهِ وَ نَیْلِ الشَّفاعَةِ لَدَیْهِ اَللّهُمَّ وَاجْعَلْهُ لى شَفیعاً مُشَفَّعاً وَ طَریقاً اِلَیْكَ مَهیَعاً وَاجْعَلْنى لَهُ مُتَّبِعاً حَتّى اَلْقاكَ یَوْمَ الْقِیمَةِ عَنّى راضِیاً وَ عَنْ ذُنُوبى غاضِیاً قَدْ اَوْجَبْتَ لى مِنْكَ الرَّحْمَةَ وَالرِّضْوانَ وَ اَنْزَلْتَنى دارَ الْقَرارِ وَ مَحَلَّ الاْخْیارِ .
4 - هر روز هفتاد مرتبه ذکر «اَسْتَغْفِرُاللهَ وَ اَسْئَلُهُ التَّوْبَةَ» گفته شود و همچنین در این ماه صلوات بسیار فرستاده شود .
5- از اعمال مهم اين ماه ، عمل كردن به روايت اميرالمؤ منين (عليه السلام ) است كه فرمودند:((در هر پنج شنبه از ماه شعبان ، آسمانها زينت شده و آنگاه فرشتگان عرض مى كنند: خداى ما! روزه داران شعبان را ببخش و بيامرز و دعايشان را اجابت فرما!))بنابراين كسى كه دو ركعت نماز به جا آورد كه در هر ركعت سوره فاتحه را يك بار و توحيد را صد بار بخواند و بعد از سلام دادن ، صد بار نيز صلوات بفرستد، خداوند تمام خواسته هاى دينى و دنيايى او را برآورده مى فرمايد و كسى كه يك روز از آن را روزه بگيرد، خداوند بدن او را بر آتش حرام مى كند.
6- هر روز هفتاد مرتبه ذکر « اَسْتَغْفِرُاللهَ الَّذى لا اِلهَ اِلاّ هُوَ الرَّحْمنُ الرَّحیمُ الْحَىُّ الْقَیّوُمُ وَ اَتُوبُ اِلَیْهِ» گفته شود. و در بعضى روایات "الْحَىُّ الْقَیُّومُ" پیش از "الرَّحْمنُ الرَّحیمُ" است و عمل به هر دو خوبست و از روایات استفاده مىشود كه بهترین دعاها و ذكرها در این ماه استغفار است و هر كس هر روز در این ماه هفتاد مرتبه استغفار كند مثل آن است كه هفتاد هزار مرتبه در ماههاى دیگر استغفار كند.
7- صدقه دادن در این ماه اگرچه به اندازه نصف دانه خرمایى باشد، خوب است و خداوند بدن صدقه دهنده را بر آتش جهنم حرام میکند.از حضرت صادق علیه السلام نقل شده است كه آن حضرت در باب فضیلت روزه رجب فرمود چرا غافلید از روزه شعبان؟ راوى عرض كرد یابن رسول الله چه ثوابی دارد كسى كه یك روز از شعبان را روزه بگیرد؟حضرت فرمود به خدا قسم بهشت ثواب اوست.عرض كرد یابن رسول الله بهترین اعمال در این ماه چیست؟ فرمود: صدقه دادن و استغفار . هر كس در ماه شعبان صدقه دهد، خداوند آن صدقه را رشد دهد همچنان كه یكى از شما شتر تازه متولد شدهای را تربیت مىكند تا آن كه در روز قیامت به صدقه دهنده برسد در حالتى كه به اندازه كوه اُحُد شده باشد.
8- در کل این ماه هزار بار ذکر « لا اِلهَ اِلا اللهُ وَلا نَعْبُدُ اِلاّ اِیّاهُ مُخْلِصینَ لَهُ الدّینَ وَ لَوُ كَرِهَ الْمُشْرِكُونَ » را كه ثواب بسیار دارد؛ گفته شود.از جمله آن كه عبادت هزار ساله در نامه عملش نوشته شود.
همه شب نماز خواندن، همه روز روزه رفتن همه ساله از پی حج سفر حجاز کردن
زمدینه تا به کعبه سر وپابرهنه رفتن
دو لب از برای لبیک به گفته باز کردن
*
شب جمعه ها نخفتن،به خدای راز گفتن
ز وجود بی نیازش طلب نیاز کردن
*
به مساجد و معابد همه اعتکاف کردن
ز ملاهی و مناهی همه احتراز کردن
*
به حضور قلب ذکر خفی و جلی گرفتن
طلب گشایش کار ز کارساز کردن
*
پی طاعت الهی به زمین جبین نهادن
گه و گه به آسمان ها سر خود فراز کردن
*
به مبانی طریقت به خلوص راه رفتن
ز مبادی حقیقت گذر از مجاز کردن
*
به خدا قسم که هرگز ثمرش چنین نباشد
که دل شکسته ای را به سرور شاد کردن
*
به خدا قسم که کس را ثمر آنقدر نبخشد
که به روی مستمندی در بسته باز کردن
“شیخ بهایی
لطفا تعدادی از دستورالعمل هائی که قابل استفاده برای عموم افراد است را با ذکر آثار آنها بفرمائید.ممنون
آیا در مسیر سیر و سلوک دستورالعملهایی وجود دارد که برای عموم توصیه شده باشد؟
پاسخ:
بله در میان روایات و بیانات بزرگان چنین دستورالعملیی وجود دارد که همه افراد میتوانند آن را انجام دهند:
1-عبدالله بن مسعود از صحابه پیامبر اسلام (ص) بود وقتی مریض شد که در همان مریضی رحلت نمود
عثمان بن عفان بر او واردشد که عیادت کند عثمان از او پرسید شکایت تو از چیست؟گفت گناهان من ،پرسید چه می خواهی ؟گفت رحمت ربّ خود ،عثمان گفت آیا طبیب را دعوت نمی کنی؟گفت طبیب مریضم کرد، عثمان پرسید آیا امر ندهم که تو را عطائی کنند ؟ابن مسعود گفت آنوقت که محتاج بودم مرا از آن باز داشتی و الان به من
عطا می کنی که از آن مستغنی ام؟عثمان گفت عطا برای دخترانت باشد ابن مسعود گفت آنان را حاجت به عطا نیست چه اینکه من به آنان امر کردم که سوره واقعه را بخوانند (فانی سمعت رسول الله (ص)یقول من قرائ سورة الواقعه کل لیلة لم تصبه فاقة ابدا)
هرکس هرشب سوره واقعه را بخواند هرگز فقر به او اصابت نمیکند.[1]
2-از حضرت رسول صل الله علیه و اله مروی است که هر که در وقت صبح سه باربگوید
(اعوذ بالله من الشیطان الرجیم) و چهار آیه آخر سوره حشر را بخواند حق تعالی هفتاد هزار فرشته را براو موکل کند که بر او صلوات فرستند و مکاید شیطان را از او دور نمایند و اگر در آن روز بمیرد از زمره شهیدان منسوب می گرددو اگر در وقت شام به این طریق استعاذه (اعوذ بالله من الشیطان الرجیم)کند این ثواب یابد[2]
2-حضرت آیة الله سید حسین یعقوبی حفظه الله در کتاب انیس الصادقین می فرمایند:
رسول خدا صلى الله عليه و آله فرموده اند: هر كس كه سختى يا گرفتارى يا نكبتى به او برسد و سى هزار مرتبه اين استغفار را بگويد، خداوند متعال آن را از وى برطرف نمايد.
کلام استاد:
مى توان اين دستور را به مدّت يك ماه و روزى هزار مرتبه انجام داد و بهترين وقت آن بين الطلوعين است.
اَسْتَغْفِرُ اللّهَ رَبّى وَ اَتُوبُ اِلَيه
3-حضرت آیة الله سید حسین یعقوبی حفظه الله در کتاب انیس الصادقین می فرمایند:
کلام استاد:
مداومت بر اين صلوات موجب زياد شدن محبّت به پيامبر اكرم صلى الله عليه و آله و ربط با آن حضرت مى شود.
محدث نورى مى فرمايد: «اگر كسى آن را وِرد خود قرار دهد، رسول خدا صلى الله عليه و آله را در خواب مى بيند».
اين مطلب به تجربه نيز رسيده است .
4-در اينجا شايسته است دستورى بسيار بسيار گرانقدر و ارزشمند به رسم بهترين تحفه و عطيّه به حضور گوهرشناس قدردان تقديم بدارم. و آن اين كه قاضى قضاعى در «دستور معالم الحكم و مأثور مكارم الشّيم من كلام أمير المؤمنين على بن أبي طالب عليه الصّلوة و السّلام» بدين صورت نقل روايت كرده است كه:
«براء بن عازب گويد: بر امير المؤمنين عليه السلام وارد شدم و آن جناب را به خدا سوگند دادم كه مرا مخصوص گردان به اعظم اسمايى كه خداوند رحمن جبرئيل را به ارسال آن مخصوص داشت و وى رسول اللّه صلى اللّه عليه و آله و سّلم را و آن حضرت شما را،
فرمود: اگر سئوال تو نمىبود من اراده داشتم كه آن را تا در لحدم نهاده شوم پوشيده بدارم.
هرگاه خواهى خدا را به اسم اعظم وى بخوانى، شش آيه اول حديد (بعد از بسم اللّه الرحمن الرحيم تا و هو عليم بذات الصّدور) و آخر حشر از هو اللّه الّذى
لا اله الاّ هو تا آخر سوره را بخوان، و پس از آن بگو اى كسى كه چنانى با من چنين كن (يعنى حاجت خود را بخواه) كه سوگند به خداوند اگر بر شقى بخوانى سعيد مىگردد. براء گفت: قسم به خدا من آن را براى دنيا نمىخوانم. امام عليه السّلام فرمود:
همين صواب است، رسول اللّه صلى اللّه عليه و آله و سلّم مرا هم اينچنين وصيّت فرمود جز اينكه مرا امر كرد كه خدا را بدان در كارهاى بزرگ و دشوار روزگار بخوانم».[3]
5-حضرت ایت الله بهجت از استاد خود جناب قاضی (قده)نقل می کنند :ایشان می فرمودند اگر کسی نماز واجبش را اول وقت بخواند و به مقامات عالیه نرسد مرا لعن کند.[4]
6-ز دستورات مرحوم آیة الله سید عبد الکریم کشمیری(ره) (از شاگردان سیر وسلوکی عارف کامل مرحوم آقای قاضی(ره)این است که هر کس حاجتی داشته باشد سه روز سر قبر یکی از علما که نفوذ وزهدش بیشتر باشد برود ویک حمد و11قل هو الله بخواند وبه صاحب قبر هدیه کند وبعد 1001مرتبه لا اله الا اللّه بگوید که اثر دارد وتجربه شده است .
وایشان می فرمود: وقتی عیالم وعیال یکی از دوستانم از نجف به ایران آمده بودند وراه مدتی بسته شده بود ،این ذکر را سه روز شروع کردیم،عیال دوستم بعد از سه روز وعیالم بعد از دو روز به نجف بر گشتند[5]
7- ادعیه ای مجرب برای توسعه رزق است ،از جمله هر روز صبح بعداز طلوع فجر هفتاد بار بگوید (یا فتّاح) در حالیکه دستش را روی سینه قرار داده باشد[6]
8-علامه کشمیری می فرمودند روزی به آقای قاضی عرض کردم برای نورانیّت و روشنایی قلب چیزی بفرمایید فرمودند بعد از نماز عصر هفتاد مرتبه استغفار خوب است[7]
9-مرحوم میرزا جواد آقا ملکی تبریزی در ص151 کتاب اسرار الصلاة می نویسد من از یکی از مشایخ بزرگوار خود که حکیم عارف و معلمی خبیر وطبیب کاملی بسان او ندیدم سوال کردم که کدامین عمل از اعمال جوارح را شما در قلب کارساز تر یافته اید ؟
فرمود:سجده طولانی در دل شب که یک ساعت و لااقل سه ربع ساعت به درازا کشد ودر آن گفته شود (لااله الا انت سبحانک انی کنت من الظالمین)و دیگر صد مرتبه قرائت سوره قدر در شب و عصر جمعه است او فرمود هیچ عملی از اعمال مستحبه را ندیدم که به اندازه این سه عمل تاثیر داشته باشد
(مراد از یکی از مشایخ مرحوم ملا حسین قلی همدانی می باشد )
10-آیه سخره که (آیه 54تا56 سوره اعراف است)،در صفا قلب واطمینان نفس ونفی خواطر وازاله شک و وساوس به عدد سبعین(70)مرتبه ،مر نفوس مستعده را در مرتبت ایقان است ودستور آن از حضرت وصی علیه السلام عین برهانست
(انّ ربّکم الّله الّذی خلق السموات..........قریب من المحسنین)[8]
پی نوشت:
1-نکته هزار ویک کلمه ،نکته 750،علامه حسن زاده آملی ص910
2-تفسیر سوره فاتحة الکتاب از ملا صدرا با مقدمه جلال الدین آشتیانی ص 50
3-رساله نور على نور در ذكر و ذاكر و مذكور، ص: 30 (حضرت علامه حسن زاده آملی حفظه الله تعالی)
4-عطش ص20
5--به نقل از کتاب روح وریحان نوشته سید علی اکبر صداقت ص 74
6-آیینه صدق وصفا ،ص325
7-آفتاب خوبان ص32
8--نکته 978 هزار ویک نکته علامه حسن زاده آملی
و برای رهایی از اضطراب و ناراحتی روحی خواندن این کلمات را سفارش می کردند:
لا اله الا الله وحده لا شریک له ،له الملک و له الحمد و هو علی کل شی قدیر ،اعوذ بالله السمیع العلیم من همزات الشیاطین و اعوذ بک ربی من ان یحضرون ان الله هوالسمیع العلیم(1)
پی نوشت:
1- عطش ص 310
یکی از شاگردان آقای قاضی می گوید:وقتی که بنده خدمت ایشان مشرف شدم فرمودند هر حقی که هر کس بر گردن تو دارد باید ادا کنی.
خدمت ایشان عرض کردم مدتی قبل در بین شاگردهایم که نزد بنده درس طلبگی می خواندند یکی خوب درس نمی خواند بنده ایشان را تنبیه کردم در تربیت او اذن ولی او را هم داشتم .در ضمن این جا هم نیست که از او طلب رضایت کنم .
می فرمودند :هیچ راهی نداری باید پیدایش کنی گفتم آدرس ندارم. گفتند باید پیدا کنی آقای قاضی فرمودند هر حقی که بر گردنت باشد تا ادا نکنی باب روحانیت ،باب قرب ،باب معرفت باز شدنی نیست .
یعنی این ها همه مال حضرت احدیت است و حضرت احدیت رضایت خود را در راضی شدن مردم قرار داده است.
حضرت آیت الله قاضی (قده)به یکی از شاگردان خود چنین می نویسد:
قبل از هر چیز بر ما واجب و لازم است که توبه نماییم با شرایط لازم و نمازهای مخصوص ،سپس از گناهان کبیره و صغیره به قدر توان دوری نماییم.
پس شب جمعه یا روز شنبه نماز توبه بخوانید.
سپس به مراقبه صغری (یعنی محاسبه نفس به جهت صدور گناه و خطا)و مراقبه کبری (یعنی دوام ذکر و توجه به خداوند و دوری از غفلت و محاسبه و معاقبه نفس به آنچه شایسته ولازم است)
سپس به دلهایتان توجه نمایید و مرض هایی که در اثر گناه در آن ایجاد شده را مداوا کنید و به وسیله استغفار(1)
پی نوشت:
1- عطش ص 315
باسلام و احترام
دستورالعمل هایی جهت برآورده شدن حاجت، از اهل بیت به صورت فراوان رسیده است.
اما نمازی که معروف و مشهور است و در همه اماکن مذهبی و زیارتگاهها، مخصوص زیارت اهل بیت خوانده می شود، نمازی است به اسم نماز حاجت که هیچ فرقی با نماز صبح نمی کند.
اما بهترین راه برای رسیدن به حاجتها، این است که سعی در ترک گناهان و توبه از رفتار و کردار خود داشته باشیم. زیرا موقعی که حقی بر گردن من است و اهل گناه هستم، دعایم مستجاب نمی شود مگر با توبه و استغفار. حال با رعایت این شرایط، اگر دعا کنیم و نماز حاجب بخوانیم، می توان این دعا موثر واقع گردد.
با تشکر از استاد گرامی
فکر میکنم من منظورم رو درست بیان نکردم. منظورم اصلا براورده شدن حاجت نبود!!!!
مثلا من شنیده بودم ابن سینا هر وقت تو مطالعاتش با مسئله های سخت مواجه می شد نماز می خوند حالا چه نمازی می خوند من نمیدونم
بیشتر ذکر می خوام برای مواقع مطالعه یا برای قوی شدن عقل، ذهن، درک
باز هم ممنونم
باسلامی مجدد
دقیقا آن شخصی که در نظرم بود، ملاصدرا بود و آن نمازی که ایشان می خواندند،نماز حاجت نام دارد. ما غیر از نمازهای یومیه، و نمازهای مستحبی که در بعضی از اماکن و ایام خاص، از اهل بیت وارد شده است، نمازی به غیر از نماز حاجت نداریم که بتوان در هر جا و هر زمان خواند. در غیر اینصورت دچار بدعت خواهیم شد.
اما اذکاری برای این که حافظه و ذهن، قوی شود وجود دارد. اگر خواستید، اشاره خواهم کرد.
التماس دعا
جناب بصیر اگه ممکنه قرار بدید اذکار رو
باسلام و احترام
از تعقيبات مهمّ دعايى است كه پيامبر اكرم صلّى اللَّه عليه و آله به علىّ عليه السّلام آموخت تا هر چيزى را كه مىشنود حفظ كند. از پيامبر اكرم صلّى اللَّه عليه و آله روايت شده كه به امير المؤمنين عليه السّلام فرمود: «هر گاه خواستى هر چه را كه مىشنوى و مىخوانى حفظ كنى، اين دعا را در تعقيب تمام نمازها بخوان، آن دعا به اين صورت است:
«سبحان من لا يعتدى على أهل مملكته، سبحان من لا يأخذ أهل الأرض بألوان العذاب، سبحان الرّؤوف الرّحيم، اللّهمّ، اجعل لى في قلبى نورا و بصرا و فهما و علما، إنّك على كلّ شىء قدير.»(ادب حضور، ص 298)
- پاك و منزّه است خداوندى كه بر اهل مملكت خود ستم و تجاوز روا نمىدارد، و منزّه است خدايى كه اهل زمين را به انواع گوناگون عذاب، نمىگيرد، پاك و منزّه است خداوند رؤوف مهربان. خداوندا، در قلب من نور و بصيرت و فهم و آگاهى قرار ده، براستى كه تو بر هر چيز توانايى.
یا الله
سلام و درود استاد
بله منظورم همین ذکر ها بود. اگر باز هم مواردی بود ممنون میشم قرار بدید
سپاسگزارم
یه سوال برام پیش اومد اون نمازی هم که در روایت داریم که " هر کس وضویش باطل شود و آن را تجدید نکند بر من جفا کرده و هر کس وضویش را تجدید کند و دو رکعت نماز نخواند بر من جفا کرده و..." هم نیت نماز حاجت را دارد؟
سلام علیکم
هر نماز واجب یا مستحبی، می تواند باشد.
سلام!!!
عاليه.
سلام بزرگوار
ممنون بسیار مطالب خوبی بیان کردید! اما یک سوالی دارم و اون اینکه هر کدام ازین دستور عمل ها رو با چه نیتی انجام بدیم؟
فرضا تلاوت هر شب سوره واقعه انسان را فقیر و محتاج نمیکند! خب من هر شب سوره واقعه را میخوانم تا محتاج و فقیر نشوم! آیا این نیت اشکال ندارد؟
ممنون
باسلام و احترام
اگر سوره واقعه یا هر آیه و سوره ای که تلاوت آن تاثیر معنوی در رزق و روزی هم دارد، با نیت جلب روزی بیشتر بخوانیم، اشکالی نخواهد داشت. اما از آنجا که نیت ها نیز دارای درجه و مراتب هستند، بالطبع هر چه نیت الهی تر باشد، از ارزشمندیِ بالاتری برخوردار خواهد بود. بالاخره همه ی افراد که نیتشان الهیِ محض نیست، بلکه در برخی موارد، خواستهای مادی نیز در نیّات انسانها لحاظ می شود.
شعبان ماه بسیار شریفى است و به حضرت سید انبیاء صَلَّى اللهِ عَلِیهِ وَ آله منسوب است و آن حضرت این ماه را روزه مىگرفت و به ماه رمضان وصل مىكرد و مىفرمود شعبان، ماه من است هر كه یك روز از ماه مرا روزه بگیرد بهشت برای او واجب میشود
و از حضرت صادق علیه السلام روایت شده است كه چون ماه شعبان فرا میرسید امام زین العابدین علیه السلام اصحاب خود را جمع مىنمود و مىفرمود اى اصحاب من مىدانید این چه ماهى است؟این ماه شعبان است و حضرت رسول صلى الله علیه و آله مىفرمود شعبان ماه من است پس در این ماه براى جلب محبت پیغمبر خود و براى تقرّب به سوى پروردگار خود روزه بدارید. به حقّ آن خدایى كه جان علىّ بن الحسین به دست قدرت اوست سوگند یاد مىكنم كه از پدرم حسین بن على علیهماالسلام شنیدم كه فرمود شنیدم از امیرالمؤمنین علیه السلام كه هر كه روزه بگیرد در ماه شعبان براى جلب محبّت پیغمبر خدا و تقرّب به سوى خدا؛ خداوند او را دوست میدارد و در روز قیامت كرامت خود را نصیب او میگرداند و بهشت را براى او واجب میکند.
شیخ از صفوان جمال روایت كرده كه گفت :حضرت صادق علیه السلام به من فرمود كسانى را كه در اطراف تو هستند را بر روزه گرفتن در ماه شعبان ترغیب کن. گفتم فدایت شوم مگر در فضیلت آن چیزى هست؟ فرمود: بله همانا كه رسول خدا صلى الله علیه و آله هر گاه هلال ماه شعبان را مىدید به مُنادیى امر مىفرمود كه در مدینه ندا مىكرد: اى اهل مدینه من رسولم از جانب رسول خدا صلى الله علیه و آله به سوى شما.ایشان مىفرماید آگاه باشید همانا شعبان ماه من است پس خدا رحمت كند كسى را كه یارى كند مرا بر ماه من یعنى روزه در آن ماه روزه بگیرد.
سپس از حضرت صادق علیه السلام و ایشان از امیرالمؤمنین علیه السلام نقل کرد که مىفرمود:از زمانى كه شنیدم منادى رسول خدا صلى الله علیه و آله ندا كرد در ماه شعبان، ترک نشد از من روزه شعبان و ترک نخواهد شد از من تا مدتى كه حیات دارم ان شاء الله تعالى.سپس مىفرمود كه روزه دو ماه شعبان و رمضان توبه و مغفرت از خدا است.
1 - مناجات شعبانيه ، مناجات معروفى است و اهلش به خاطر آن با ماه شعبان ماءنوس شده و به همين جهت منتظر و مشتاق اين ماه هستند. سزاوار است كه اين مناجات در تمام ماه خوانده شود.
2- از اعمال مهم در اين ماه ، روزه است ؛ به اندازه اى كه با حال انسان مناسب باشد. امام صادق (عليه السلام ) فرمود:((كسى كه روز اول ماه را روزه بگيرد، حتما وارد بهشت مى شود و كسى كه دو روز را روزه بگيرد، خداوند در هر شب و روزى (به چشم رحمت ) به او مى نگرد و در بهشت نيز به اين نگاه ادامه مى دهد؛ كسى كه سه روز روزه بگيرد، با خداوند در عرش و بهشت او ديدار مى كند.))همچنین روایت شده كه در هر روز پنجشنبه ماه شعبان آسمانها را زینت مىكنند. پس ملائكه عرض مىكنند خداوندا بیامرز روزهداران این روز را و دعاى ایشان را مستجاب گردان و در روایت نبوى آمده است كه هر كه روز دوشنبه و پنجشنبه شعبان را روزه بگیرد حقّتعالى بیست حاجت از حوائج دنیا و بیست حاجت از حاجتهاى آخرت او را برآورد.
3 - در هر روز از شعبان در هنگام ظهر و در شب نیمه آن صلوات هر روز شعبان که از امام سجاد علیهالسلام روایت شده، خوانده شود که به شرح ذیل است :اَللّهُمََّ صَلِّ عَلى مُحَمَّدٍ و َآلِ مُحَمَّدٍ شَجَرَةِ النُّبُوَّةِ وَ مَوْضِعِ الرِّسالَةِ وَ مُخْتَلَفِ الْمَلاَّئِكَةِ وَ مَعْدِنِ الْعِلْمِ وَ اَهْلِ بَیْتِ الْوَحْىِ. اَللّهُمَّ صَلِّ عَلى مُحَمَّدٍ و َآلِ مُحَمَّدٍ الْفُلْكِ الْجارِیَةِ فِى اللُّجَجِ الْغامِرَةِ یَامَنُ مَنْ رَكِبَها وَ یَغْرَقُ مَنْ تَرَكَهَا الْمُتَقَدِّمُ لَهُمْ مارِقٌ وَالْمُتَاَخِّرُ عَنْهُمْ زاهِقٌ وَاللاّزِمُ لَهُمْ لاحِقٌ.اَللّهُمَّ صَلِّ عَلى مُحَمَّدٍ وَ آلِ مُحَمَّدٍ الْكَهْفِ الْحَصینِ وَ غِیاثِ الْمُضْطَرِّ الْمُسْتَكینِ وَ مَلْجَاءِ الْهارِبینَ وَ عِصْمَةِ الْمُعْتَصِمینَ. اَللّهُمَّ صَلِّ عَلى مُحَمَّدٍ وَ آلِ مُحَمَّدٍ صَلوةً كَثیرَةً تَكُونُ لَهُمْ رِضاً وَ لِحَقِّ مُحَمَّدٍ وَ آلِ مُحَمَّدٍ اَداَّءً وَ قَضاَّءً بِحَوْلٍ مِنْكَ وَ قُوَّةٍ یا رَبَّ الْعالَمینَ.اَللّهُمَّ صَلِّ عَلى مُحَمَّدٍ وَ آلِ مُحَمَّدٍ الطَّیِّبینَ الاْبْرارِ الاْخْیارِ الَّذینَ اَوْجَبْتَ حُقُوقَهُمْ وَ فَرَضْتَ طاعَتَهُمْ وَ وِلایَتَهُمْ. اَللّهُمَّ صَلِّ عَلى مُحَمَّدٍ وَ آلِ مُحَمَّدٍ وَاعْمُرْ قَلْبى بِطاعَتِكَ وَلا تُخْزِنى بِمَعْصِیَتِكَ وَارْزُقْنى مُواساةَ مَنْ قَتَّرْتَ عَلَیْهِ مِنْ رِزْقِكَ بِما وَسَّعْتَ عَلَىَّ مِنْ فَضْلِكَ وَ نَشَرْتَ عَلَىَّ مِنْ عَدْلِكَ وَ اَحْیَیْتَنى تَحْتَ ظِلِّكَ وَ هذا شَهْرُ نَبِیِّكَ سَیِّدِ رُسُلِكَ شَعْبانُ الَّذى حَفَفْتَهُ مِنْكَ بِالرَّحْمَةِ وَالرِّضْوانِ الَّذى كانَ رَسُولُ اللهِ صَلَّى اللهُ عَلَیْهِ وَ آلِه وَ سَلَّمَ یَدْاَبُ فى صِیامِهِ وَ قِیامِهِ فى لَیالیهِ وَ اَیّامِهِ بُخُوعاً لَكَ فى اِكْرامِهِ وَاِعْظامِهِ اِلى مَحَلِّ حِمامِهِ.اَللّهُمَّ فَاَعِنّا عَلَى الاِْسْتِنانِ بِسُنَّتِهِ فیهِ وَ نَیْلِ الشَّفاعَةِ لَدَیْهِ اَللّهُمَّ وَاجْعَلْهُ لى شَفیعاً مُشَفَّعاً وَ طَریقاً اِلَیْكَ مَهیَعاً وَاجْعَلْنى لَهُ مُتَّبِعاً حَتّى اَلْقاكَ یَوْمَ الْقِیمَةِ عَنّى راضِیاً وَ عَنْ ذُنُوبى غاضِیاً قَدْ اَوْجَبْتَ لى مِنْكَ الرَّحْمَةَ وَالرِّضْوانَ وَ اَنْزَلْتَنى دارَ الْقَرارِ وَ مَحَلَّ الاْخْیارِ .
4 - هر روز هفتاد مرتبه ذکر «اَسْتَغْفِرُاللهَ وَ اَسْئَلُهُ التَّوْبَةَ» گفته شود و همچنین در این ماه صلوات بسیار فرستاده شود .
5- از اعمال مهم اين ماه ، عمل كردن به روايت اميرالمؤ منين (عليه السلام ) است كه فرمودند:((در هر پنج شنبه از ماه شعبان ، آسمانها زينت شده و آنگاه فرشتگان عرض مى كنند: خداى ما! روزه داران شعبان را ببخش و بيامرز و دعايشان را اجابت فرما!))بنابراين كسى كه دو ركعت نماز به جا آورد كه در هر ركعت سوره فاتحه را يك بار و توحيد را صد بار بخواند و بعد از سلام دادن ، صد بار نيز صلوات بفرستد، خداوند تمام خواسته هاى دينى و دنيايى او را برآورده مى فرمايد و كسى كه يك روز از آن را روزه بگيرد، خداوند بدن او را بر آتش حرام مى كند.
6- هر روز هفتاد مرتبه ذکر « اَسْتَغْفِرُاللهَ الَّذى لا اِلهَ اِلاّ هُوَ الرَّحْمنُ الرَّحیمُ الْحَىُّ الْقَیّوُمُ وَ اَتُوبُ اِلَیْهِ» گفته شود. و در بعضى روایات "الْحَىُّ الْقَیُّومُ" پیش از "الرَّحْمنُ الرَّحیمُ" است و عمل به هر دو خوبست و از روایات استفاده مىشود كه بهترین دعاها و ذكرها در این ماه استغفار است و هر كس هر روز در این ماه هفتاد مرتبه استغفار كند مثل آن است كه هفتاد هزار مرتبه در ماههاى دیگر استغفار كند.
7- صدقه دادن در این ماه اگرچه به اندازه نصف دانه خرمایى باشد، خوب است و خداوند بدن صدقه دهنده را بر آتش جهنم حرام میکند.از حضرت صادق علیه السلام نقل شده است كه آن حضرت در باب فضیلت روزه رجب فرمود چرا غافلید از روزه شعبان؟ راوى عرض كرد یابن رسول الله چه ثوابی دارد كسى كه یك روز از شعبان را روزه بگیرد؟حضرت فرمود به خدا قسم بهشت ثواب اوست.عرض كرد یابن رسول الله بهترین اعمال در این ماه چیست؟ فرمود: صدقه دادن و استغفار . هر كس در ماه شعبان صدقه دهد، خداوند آن صدقه را رشد دهد همچنان كه یكى از شما شتر تازه متولد شدهای را تربیت مىكند تا آن كه در روز قیامت به صدقه دهنده برسد در حالتى كه به اندازه كوه اُحُد شده باشد.
8- در کل این ماه هزار بار ذکر « لا اِلهَ اِلا اللهُ وَلا نَعْبُدُ اِلاّ اِیّاهُ مُخْلِصینَ لَهُ الدّینَ وَ لَوُ كَرِهَ الْمُشْرِكُونَ » را كه ثواب بسیار دارد؛ گفته شود.از جمله آن كه عبادت هزار ساله در نامه عملش نوشته شود.
با تشکر از سمت خدا.
امسال حماسیِ حماسی هستیم
در مدرسه علی شناسی هستیم
ای فتنه گران خیال خام نکنید
ما کارشناسان سیاسی هستیم
بر سر سفره نان خشک هم بنشینیم
پیروز نبرد اقتصادی هستیم
***
فریاد حماسه های خاموشیم ما
در رونق اقتصاد می کوشیم ما
در لحظه به لحظه ی سیاست امسال
پیراهنی از حضور می پوشیم ما
***
با دست پر از عشق و دعا می آییم
با پرچمی از حماسه ها می آییم
در خط سیاسی - اقتصادی فردا
با لشکریان شهدا می آییم
***
ما باغ پر از گلاب یاسی داریم
و چادر خاکی حماسی داریم
"سالی که نکوست از بهارش پیداست"
امسال حماسه ای سیاسی داریم
***
زیباست؛ جهاد اقتصادی زیباست
هر لحظه حماسه ای جهادی زیباست
فریاد بزن حماسه ای در راه است...
فریاد سیاسی و عبادی زیباست
***
آقا به پیام سالتان می نازیم
لب تر بکنی ما سر و جان می بازیم
در عرصه اقتصادی و سیاسی
با امر شما حماسه ها می سازیم
***
گل از کلام حضرت سیدعلى شکفت
امسال را زمانه و وقت حماسه گفت
عزم حماسه در سیاست و اقتصاد کرد
هرمؤمنى که امر ولى زمان شنفت
***
ما باغ پر از گلاب یاسی داریم
و چادر خاکی حماسی داریم
سالی که نکوست از بهارش پیداست
امسال حماسه ای سیاسی داریم
سلام.
بسیار زیبا بود.
اخلاص درجاتی دارد.
ان شاالله به درجات عالیه نائل بشیم.
زمدینه تا به کعبه سر وپابرهنه رفتن
دو لب از برای لبیک به گفته باز کردن
*
شب جمعه ها نخفتن،به خدای راز گفتن
ز وجود بی نیازش طلب نیاز کردن
*
به مساجد و معابد همه اعتکاف کردن
ز ملاهی و مناهی همه احتراز کردن
*
به حضور قلب ذکر خفی و جلی گرفتن
طلب گشایش کار ز کارساز کردن
*
پی طاعت الهی به زمین جبین نهادن
گه و گه به آسمان ها سر خود فراز کردن
*
به مبانی طریقت به خلوص راه رفتن
ز مبادی حقیقت گذر از مجاز کردن
*
به خدا قسم که هرگز ثمرش چنین نباشد
که دل شکسته ای را به سرور شاد کردن
*
به خدا قسم که کس را ثمر آنقدر نبخشد
که به روی مستمندی در بسته باز کردن
“شیخ بهایی
باسمه تعالی
جمع بندی
دستورالعمل
پرسش:
آیا در مسیر سیر و سلوک دستورالعملهایی وجود دارد که برای عموم توصیه شده باشد؟
پاسخ:
بله در میان روایات و بیانات بزرگان چنین دستورالعملیی وجود دارد که همه افراد میتوانند آن را انجام دهند:
1-عبدالله بن مسعود از صحابه پیامبر اسلام (ص) بود وقتی مریض شد که در همان مریضی رحلت نمود
عثمان بن عفان بر او واردشد که عیادت کند عثمان از او پرسید شکایت تو از چیست؟گفت گناهان من ،پرسید چه می خواهی ؟گفت رحمت ربّ خود ،عثمان گفت آیا طبیب را دعوت نمی کنی؟گفت طبیب مریضم کرد، عثمان پرسید آیا امر ندهم که تو را عطائی کنند ؟ابن مسعود گفت آنوقت که محتاج بودم مرا از آن باز داشتی و الان به من
عطا می کنی که از آن مستغنی ام؟عثمان گفت عطا برای دخترانت باشد ابن مسعود گفت آنان را حاجت به عطا نیست چه اینکه من به آنان امر کردم که سوره واقعه را بخوانند (فانی سمعت رسول الله (ص)یقول من قرائ سورة الواقعه کل لیلة لم تصبه فاقة ابدا)
هرکس هرشب سوره واقعه را بخواند هرگز فقر به او اصابت نمیکند.[1]
2-از حضرت رسول صل الله علیه و اله مروی است که هر که در وقت صبح سه باربگوید
(اعوذ بالله من الشیطان الرجیم) و چهار آیه آخر سوره حشر را بخواند حق تعالی هفتاد هزار فرشته را براو موکل کند که بر او صلوات فرستند و مکاید شیطان را از او دور نمایند و اگر در آن روز بمیرد از زمره شهیدان منسوب می گرددو اگر در وقت شام به این طریق استعاذه (اعوذ بالله من الشیطان الرجیم)کند این ثواب یابد[2]
2-حضرت آیة الله سید حسین یعقوبی حفظه الله در کتاب انیس الصادقین می فرمایند:
رسول خدا صلى الله عليه و آله فرموده اند: هر كس كه سختى يا گرفتارى يا نكبتى به او برسد و سى هزار مرتبه اين استغفار را بگويد، خداوند متعال آن را از وى برطرف نمايد.
کلام استاد:
مى توان اين دستور را به مدّت يك ماه و روزى هزار مرتبه انجام داد و بهترين وقت آن بين الطلوعين است.
اَسْتَغْفِرُ اللّهَ رَبّى وَ اَتُوبُ اِلَيه
3-حضرت آیة الله سید حسین یعقوبی حفظه الله در کتاب انیس الصادقین می فرمایند:
اَللّهُمَّ صَلِّ عَلى مُحَمَّدٍ وَ آلِه وَ سَلِّمْ كَما تُحِبُّ وَ تَرْضى
کلام استاد:
مداومت بر اين صلوات موجب زياد شدن محبّت به پيامبر اكرم صلى الله عليه و آله و ربط با آن حضرت مى شود.
محدث نورى مى فرمايد: «اگر كسى آن را وِرد خود قرار دهد، رسول خدا صلى الله عليه و آله را در خواب مى بيند».
اين مطلب به تجربه نيز رسيده است .
4-در اينجا شايسته است دستورى بسيار بسيار گرانقدر و ارزشمند به رسم بهترين تحفه و عطيّه به حضور گوهرشناس قدردان تقديم بدارم. و آن اين كه قاضى قضاعى در «دستور معالم الحكم و مأثور مكارم الشّيم من كلام أمير المؤمنين على بن أبي طالب عليه الصّلوة و السّلام» بدين صورت نقل روايت كرده است كه:
«براء بن عازب گويد: بر امير المؤمنين عليه السلام وارد شدم و آن جناب را به خدا سوگند دادم كه مرا مخصوص گردان به اعظم اسمايى كه خداوند رحمن جبرئيل را به ارسال آن مخصوص داشت و وى رسول اللّه صلى اللّه عليه و آله و سّلم را و آن حضرت شما را،
فرمود: اگر سئوال تو نمىبود من اراده داشتم كه آن را تا در لحدم نهاده شوم پوشيده بدارم.
هرگاه خواهى خدا را به اسم اعظم وى بخوانى، شش آيه اول حديد (بعد از بسم اللّه الرحمن الرحيم تا و هو عليم بذات الصّدور) و آخر حشر از هو اللّه الّذى
لا اله الاّ هو تا آخر سوره را بخوان، و پس از آن بگو اى كسى كه چنانى با من چنين كن (يعنى حاجت خود را بخواه) كه سوگند به خداوند اگر بر شقى بخوانى سعيد مىگردد. براء گفت: قسم به خدا من آن را براى دنيا نمىخوانم. امام عليه السّلام فرمود:
همين صواب است، رسول اللّه صلى اللّه عليه و آله و سلّم مرا هم اينچنين وصيّت فرمود جز اينكه مرا امر كرد كه خدا را بدان در كارهاى بزرگ و دشوار روزگار بخوانم».[3]
5-حضرت ایت الله بهجت از استاد خود جناب قاضی (قده)نقل می کنند :ایشان می فرمودند اگر کسی نماز واجبش را اول وقت بخواند و به مقامات عالیه نرسد مرا لعن کند.[4]
6-ز دستورات مرحوم آیة الله سید عبد الکریم کشمیری(ره) (از شاگردان سیر وسلوکی عارف کامل مرحوم آقای قاضی(ره)این است که هر کس حاجتی داشته باشد سه روز سر قبر یکی از علما که نفوذ وزهدش بیشتر باشد برود ویک حمد و11قل هو الله بخواند وبه صاحب قبر هدیه کند وبعد 1001مرتبه لا اله الا اللّه بگوید که اثر دارد وتجربه شده است .
وایشان می فرمود: وقتی عیالم وعیال یکی از دوستانم از نجف به ایران آمده بودند وراه مدتی بسته شده بود ،این ذکر را سه روز شروع کردیم،عیال دوستم بعد از سه روز وعیالم بعد از دو روز به نجف بر گشتند[5]
7- ادعیه ای مجرب برای توسعه رزق است ،از جمله هر روز صبح بعداز طلوع فجر هفتاد بار بگوید (یا فتّاح) در حالیکه دستش را روی سینه قرار داده باشد[6]
8-علامه کشمیری می فرمودند روزی به آقای قاضی عرض کردم برای نورانیّت و روشنایی قلب چیزی بفرمایید فرمودند بعد از نماز عصر هفتاد مرتبه استغفار خوب است[7]
9-مرحوم میرزا جواد آقا ملکی تبریزی در ص151 کتاب اسرار الصلاة می نویسد من از یکی از مشایخ بزرگوار خود که حکیم عارف و معلمی خبیر وطبیب کاملی بسان او ندیدم سوال کردم که کدامین عمل از اعمال جوارح را شما در قلب کارساز تر یافته اید ؟
فرمود:سجده طولانی در دل شب که یک ساعت و لااقل سه ربع ساعت به درازا کشد ودر آن گفته شود (لااله الا انت سبحانک انی کنت من الظالمین)و دیگر صد مرتبه قرائت سوره قدر در شب و عصر جمعه است او فرمود هیچ عملی از اعمال مستحبه را ندیدم که به اندازه این سه عمل تاثیر داشته باشد
(مراد از یکی از مشایخ مرحوم ملا حسین قلی همدانی می باشد )
10-آیه سخره که (آیه 54تا56 سوره اعراف است)،در صفا قلب واطمینان نفس ونفی خواطر وازاله شک و وساوس به عدد سبعین(70)مرتبه ،مر نفوس مستعده را در مرتبت ایقان است ودستور آن از حضرت وصی علیه السلام عین برهانست
(انّ ربّکم الّله الّذی خلق السموات..........قریب من المحسنین)[8]
پی نوشت:
1-نکته هزار ویک کلمه ،نکته 750،علامه حسن زاده آملی ص910
2-تفسیر سوره فاتحة الکتاب از ملا صدرا با مقدمه جلال الدین آشتیانی ص 50
3-رساله نور على نور در ذكر و ذاكر و مذكور، ص: 30 (حضرت علامه حسن زاده آملی حفظه الله تعالی)
4-عطش ص20
5--به نقل از کتاب روح وریحان نوشته سید علی اکبر صداقت ص 74
6-آیینه صدق وصفا ،ص325
7-آفتاب خوبان ص32
8--نکته 978 هزار ویک نکته علامه حسن زاده آملی