خدای سبحان چرا شیطان را آفرید؟
تبهای اولیه
به نقل از ایت الله مکارم شیرازی :
ایشون میفرمایند : اگر اندکی بیندیشیم خواهیم دانست که وجود این دشمن کمکی است به پیشرفت تکامل انسانها ...
[/]
[=Times New Roman]حکمت وجود شیطان :
قرار دادن دشمن از جانب حق تعالی برای انسان از کمالات نظام تکوین و تشریع است .
[=times new roman]وجود دشمن شاید بد نباشد ، آنچه بد است دشمنی اوست ، که انسان می بایست از آن بر حذر باشد .
[=times new roman]در نظام تکوین و طبیعت اگر همه چیز برای انسان در طبیعت گوارا و مطابق میل او باشد دیگر به دنبال مجهولات نمی رود ، استعداد او شکوفا نخواهد شد و در علوم مختلف پیشرفتی نخواهد داشت .
[=times new roman]اما در نظام تشریع و دین ، اگر انسان دشمنی به نام شیطان و نفس اماره نداشت ، در راه تکامل معنوی و کمالات انسانی رشد نمی کرد .
[=times new roman]در مبارزه با شیطان است که انسان به خدا نزدیک می شود و منزلت و ارزش پیدا می کند .
[=times new roman]پس آن چه که سبب میشود که انسان مثل حیوان زندگی نکند و مثل حیوانات نمیرد و عالمانه و انسانی حیات و ممات داشته باشد و به مقام خلیفة اللهی نائل گردد، مبارزه او با دشمنی به نام شیطان است .
[=times new roman]اگر انبیاء و ائمه معصومین علیهم السلام به آن درجات بلند معنوی رسیدند که ما از درکش عاجزیم برای آن است که بر دشمنی همچون شیطان پیروز گشتند .
[=times new roman]و اگر اولیاء و صلحاء و شهداء به این مقامات رسیدند به خاطر مبارزه با این دشمن بوده است .
[=Times New Roman]لطفا جهت رؤیت تمام این مقاله و مطالب دوستان به صفحه ذیل مراجعه بفرمایید :
http://askdin.com/showthread.php?t=527
در جواب به این سوال به چند مطلب اشاره می شود که البته بعضی از این مطالب در جواب های دوستان دیگر نیز آمده ولی برای تکمیل بحث دوباره ذکر می کنیم
1- همان خدایی که انسان را آفرید ملائک را آفری همان خدا شیطان را هم آفرید و قطعا خدا در این خلقت خود هدف داشته
2- خدا شیطان را از اول برای اغواء نیافریده بلکه همچنانکه خدا انسان را برای عبادت خلق کرده ولی بعضی از انسانها راه ضلالت و اغواء دیگران را در پیش میگیرند شیطان نیز از اول برای اغواء خلق نشده همچنانکه خداوند در آیه 56 سوره ذاریات می فرماید وَ ما خَلَقْتُ الْجِنَّ وَ الْإِنْسَ إِلَّا لِيَعْبُدُونِ
: كه مطابق آن همه جن و انس تنها براى پرستش خدا و ترقى و تكامل و سعادت آفريده شدهاند، هر چند عده ای به این هدف از خلقت توجهی ندارند
3- شیطان گر چه به ظاهر بد هست ولی همین شیطان می تواند پله ترقی افراد مومن و صالح باشد شیطان یکی از اسباب امتحان الهی است و هر کس که بتواند از این امتحان سربلندبیرون بیاید ترقی می یابد شاید بتوان شیطان را به سرعت گیرهای جاده ها تشبیه کرد که گر چه در ظاهر چیز بدی هستند ولی خواب را از چشم راننده می رباید و به او می فهماند که باید هشیار باشد و جود شیطان نیز هشداری است برای ما.
پرسش:
خدای سبحان چرا شیطان را آفرید؟
پاسخ:
دوم اينكه: از نظر سازمان آفرينش وجود شيطان براى افراد با ايمان و آنها كه مىخواهند راه حق را بپويند زيانبخش نيست. بلكه وسيله پيشرفت و تكامل آنها است، چه اينكه پيشرفت و ترقى و تكامل، همواره در ميان تضادها صورت می گيرد.
به عبارت روشن تر: انسان تا در برابر دشمن نیرومندى قرار نگیرد هرگز نیروها و نبوغ خود را بسیج نمى كند و بكار نمى اندازد، همین وجود دشمن نیرومند سبب تحرك و جنبش هر چه بیشتر انسان و در نتیجه ترقى و تكامل او مى شود. یكى از فلاسفه بزرگ تاریخ معاصر تواین بى مى گوید :(هیچ تمدن درخشانى در جهان پیدا نشد، مگر این كه ، ملتى مورد هجوم یك نیروى خارجى قرارگرفت و بر اثر این تهاجم نبوغ و استعداد خود را بكار انداخت وآنچنان تمدن درخشانى راپى ریزى كرده و حركت مى كنندكه ازدیده ها پنهان مى شوند.)(1)
منبع:
1. تفسیر نمونه ، جلد1، صفحه 193.