آیا پدیده قمر در عقرب صحت دارد؟
تبهای اولیه
پدیده ی " قمر در عقرب " ناشی از حرکت ماه در آسمان است که می دانید ماه تقریبا هر سی روز یک بار به دور زمین می گردد .
در هر ماه قمری ، ماه تقریبا حدود دو روز ( یا کمی کمتر از آن ) مقارن برج فلکی عقرب قرار می گیرد که این زمان را از دیرباز ( پیش از اسلام ) نحس و بد یمن می دانسته اند و از برگزاری عروسی در این ایام نهی می کرده اند .
به این کاری نداریم که این موضوع واقعا تاثیری دارد یا نه ، مهم این است که دین اسلام ما را از پرداختن و اهمیت دادن به چنین اموری که به تدریج ذهن ما را به سمت و سوی کهانت و اعتقاد به جادو و تاثیر پذیری از چنین پدیده هایی سوق می دهد شدیدا نهی کرده است .
جایی خواندم که یکی از معصومین ( سلام الله علیهم اجمعین ) قصد سفری داشتند . یکی از یاران نزدیک ایشان که خیلی در امر نجوم ماهر بود ، کنار مرکب آن حضرت آمده ایشان را از سفر در آن روز نهی کردند . آن حضرت از او پرسیدند که دلیل این توصیه چیست ؟ آن شخص توضیح داد که در فلان کتاب و با فلان حساب به دست آورده ام که امروز سفر به صلاح شما نیست . آن حضرت کتاب را خواسته و پس از گرفتن آن را پاره کردند و فرمودند امر خود را به خدا واگذار که او به همه ی امور آگاه است .
ایام قمر در عقرب هرماه ایام قمر در عقرب هرماه راستش من دقیق نمی تونم بگم که چه وقت هایی قمر در عقرب می شه.ولی در موردش می تونم بهت بگم.وقتی که ماه در صورت فلکی عقرب قرار می گیره می گن قمر در عقرب شده.معروف شدن این قضیه هم بر می گرده به گذشته.قدیما فکر می کردن وقتی این پدیده رخ می ده،اتفاق بدی میفته.البته که همه ش اوهام بوده.حالا اگر دوست داری بدونی عقرب رو کجا می شه پیدا کرد،باید بهت بگم که حدود ساعت 10-11 شب رو به جنوب وامیستی.بعد حدود 20 درجه به سمت چپ متمایل می شی.یک کم که سرتو بالا بگیری ستاره سرخ رنگی رو می بینی که می درخشه و فکر کنم بین 2 ستاره دیگه قرار داره.این ستاره از این صورت فلکی هست.
قمر در عقرب:قمر در عقرب پديدهاي نجومي است كه معمولا هر سال سه يا چهار بار وابسته به وضع گردش ماه در آسمان رخ ميدهد.
صورت فلكي عقرب هر سال از اواخر بهار تا اوايل پاييز در آسمان مشخص است و زماني كه ماه در مدار اين صورت فلكي قرار گيرد اصطلاحا پديدهء قمر در عقرب رخ ميدهد. اين واقعه كه در تاريخ واقعهاي شوم محسوب ميشده در تفكرات عاميانه با خرافهء مردم همراه بوده. رضا مرادي غياثآبادي، باستان- ستارهشناس دربارهء اين پديده ميگويد: «در گذشته مردم سرچشمهء بسياري از نيروهاي نيك و بد را در آسمان جستوجو ميكردند و خاستگاه اتفاقات زميني را آسمان ميدانستند. اين اعتقادات كه ريشه در باورهاي مردم داشت تنها تا حدي خرافه بود.»
غياثآبادي توضيح ميدهد: «مثلا در گذشته ستاره «تشتل» يا همان شباهنگ را كه در فصل پاييز و آغاز بارندگيها در آسمان ديده ميشود، نشانهء بارندگي ميدانستند; با آنكه اين دو پديده از نظر علمي ارتباطي با يكديگر ندارند، اما از نظر زماني دچار توالياند و در باور عاميانه علت يكديگر محسوب ميشوند.»
صورت فلكي عقرب به واسطهء ستارهء سرخ رنگ مشهورش كه سرتاسر تابستان در آسمان ميدرخشد و شكل قرار گرفتن اين مجموعه از ستارگان كه شبيه دم عقرب است، به اين نام خوانده ميشود و غياث آبادي معتقد است: «شايد نام اين صورت فلكي بهخاطر حضور عقرب در طبيعت ايران در زمان حضور اين مجموعه ستاره در آسمان تابستان است.»
صورت فلكي عقرب به دليل حضور ستارهء آتشين سرخ در افكار پيشينيان خوشيمن نبوده و زمان عبور ماه از ميان اين صورت فلكي معمولا از انجام كارهاي مهم و اثرگذار پرهيز ميكردند. همانطور كه عبور خورشيد از ميان صورت فلكي اسد يا شير را نيك و خوشيمن ميدانستند. عبور ماه از صورت فلكي عقرب حدودا يك ماه طول ميكشد، عبور خورشيد از اسد نيز همينطور اما عبور ماه از عقرب برخلاف خورشيد پيوسته نيست، به همين دليل اين واقظهببه ندرت از طريق ديد ناظر زميني مشخص است.
شهاب محمدي عضو انجمن منجمان آماتور نيز دربارهء اين واقعه ميگويد: «پديدهء قمر در عقرب نه تنها در تمام ايران بلكه در همهء جهان قابل مشاهده است اما ناظر در هر نقطهاي از زمين با اختلاف درجه و ساعت اين واقعه را مشاهده ميكند.
قمر در عقرب; استعارهاي ادبي
بسياري از ادبيان، شاعران و دانشمنداني چون ابوريحان بيروني، رازي و شرفالدين مسعودي به اين واقعهء نجومي در آثار خود اشاره كردهاند اما به اعتقاد غياثآبادي پديدهء نجومي قمر در عقرب در منابع نگارين و سنگ نوشتهها و حجاريهاي باستاني نيز وجود دارد.
او تاكيد ميكند: «باورهاي كيهاني به سادگي از ذهن مردم پاك نميشود، قديمترين نشانهها از باورهاي كيهاني در چهار هزار سال قبل شناسايي شدهاند.
غياثآبادي ميگويد: «برخلاف تصور همگان، مردم جوامع معاصر نسبت به گذشتگان خرافاتيتر هستند، چرا كه برخلاف رشد تكنولوژي و علم از حاكميت تفكر علمي كاسته شده است.» استفاده از استعارات نجومي در آثار شاعران قرن چهارم و پنجم بسيار كمتر از شاعران قرن هفت و هشت هجري است. ميتوان گفت از زمان تيموريان استفاده از اين استعارات در ادبيات ايران معمول شده است. شايد بتوان گفت خاقاني از جمله شاعراني است كه از استعارههاي كيهاني- خرافي بيشتر از ديگر شاعران استفاده كرده است.
غياثآبادي ميگويد: «برخلاف تصور همگان، مردم جوامع معاصر نسبت به گذشتگان خرافاتيتر هستند، چرا كه برخلاف رشد تكنولوژي و علم از حاكميت تفكر علمي كاسته شده است.»
با سلام خدمت شما و تشكر از توضيحات خوبتان
به نظر بنده دليل اين امر اين است كه بعضي از مواردي كه خرافه ناميده مي شدند ، با پيشرفت علم به اثبات رسيده اند. شما اينطور فكر نمي كنيد؟!
سلاممگر احادیثی در مورد عقد و جماع در روزهای قمر در عقرب وارد نشده؟
سلام
بنده هم خيلي مشتاقم جواب اين سؤال رو بدونم!:Gig:
سلام :Gol:
از جناب فقیر در عجبیم که خیلی زود دست به انکار زده اند
جناب ابن سینا می فرماید هرچه را که نمی دانید در بقعه امکان قرار دهید . این حرف خوبی است
و اما فی الجمله تاثیرات ستارگان و ماه بر زندگی بشر اثبات شده است . روشنترین آنها مساله جزر و مد است که کار ماه خانوم است .
اگر مادیات و معنویات را از هم جدا نکنیم هر پدیده مادی نوعی اثر معنوی هم خواهد داشت
واما قمر در عقرب در روایات ما آمده و جای انکار ندارد
نه تنها قمر در عقرب در انعقاد نطفه اثر دارد بلکه زمانها ، مکانها ، وضعیت زن و مرد و حالات روحی آنها نیز در فرزند موثرند . اگر مایل باشید بیشتر بدانید به روایات این باب مراجعه فرمایید .
موفق در پناه حق:Gol:
:gig:دلیلتون چیه جناب فقیر که برچسب کذب محض رو به این مورد میدید؟؟؟؟؟؟:gig:
سلام و عرض ادب
برای اینکه با اعتقاد به این چیزها امانتدار خوبی برای امانت الهی نیستید
و شما خیانت در امانت کردید
و جزای خائن هم .....
نه خیال بد نکنید
تا آخر عمر خدا فرصت امانتداری را هر دم و بی امان به همه ما مرحمت میکند
متشکرم
با سلام
مسلما پديده ي قمر در عقرب موثر هست و در روايات هم اشاره شده
و تا اونجا كه يادم هست نكاح ، انعقاد نطفه ، حجامت كراهت دارد در زمان وقوع قمر در عقرب باشد .
ضمن اينكه علم روز خيلي خيلي ضعيف تر از اين حرفاست كه بخوايم تك تك كلام معصومين عليهم السلام رو با علم روز مطابقت بديم :Labkhand:
موفق باشيد . :Gol: :Gol: :Gol:
نقل نمایش پست ها نوشته اصلی توسط : Fatemeh135 سلام مگر احادیثی در مورد عقد و جماع در روزهای قمر در عقرب وارد نشده؟ سلام بنده هم خيلي مشتاقم جواب اين سؤال رو بدونم!
با سلام به دوستان عزیز
صدو رواياتی در این زمینه از ائمه معصومين روشن و قطعي نيست.
بنا بر فرض صحت هم به نظر مي رسد مقصود از كراهت ازدواج در اين ايام خصوص آميزش باشد. البته يافتن فلسفه اين توصيه نيازمند زمان و تحقيقات بيشتري است ; ولي به اجمال مي توان گفت ممكن است در زمان قرار گرفتن قمر در برج عقرب , تشعشعاتي از ماه ساطع گردد كه براي نطفه و جنين مضر باشد.
با سلام به دوستان عزیز
صدو رواياتی در این زمینه از ائمه معصومين روشن و قطعي نيست.
بنا بر فرض صحت هم به نظر مي رسد مقصود از كراهت ازدواج در اين ايام خصوص آميزش باشد. البته يافتن فلسفه اين توصيه نيازمند زمان و تحقيقات بيشتري است ; ولي به اجمال مي توان گفت ممكن است در زمان قرار گرفتن قمر در برج عقرب , تشعشعاتي از ماه ساطع گردد كه براي نطفه و جنين مضر باشد.
سلام وعرض ادب بر امانتداران الهی
دوست عزیز اگر امکان دارد لیست این تشعشعات الهی را مرقوم بفرمایید
و در ضمن بفرمایید این تشعشعات چگونه در زمان ناظر زمینی که ماه در برج عقرب در هنگام گذر از برج عقرب شدت میگیرد و در باقی ایام که از دید ناظر زمینی ماه از برج عقرب عبور کرده این تشعشع ضعف میگیرد
تشعشعی که بر ساختار dna اثر میگذارد باید فرکانسش از ماورای بنفش بیشتر باشد
و چرا این تشعشع بر هیچ موجودی اثر ندارد الا هنگام لقاح انسان
و این تشعشع بر هیچکدام از اندام انسان موثر نیست الا ....
پس باید بدنبال یک تشعشع هوشمند باشیم که هم بر هدف واقف باشد و هنگام اثر زاویه دید ناظر زمینی را هم مد نظر داشته باشد
و یا اینکه این اشعه که اینشاءالله شما به کشف آن نائل شده اید توسط یک موجود هوشمند به صورت لیزری و فقط در مواضع و در مواقع بخصوصی شلیک شود که این کشف صادق باشد
این تشعشع باید قبل از ابلاغ آن توسط معصومین وجود نداشته باشد زیرا که خدا از ظلم بری است و ابتدا مواضع حضر از خطر عنوان شود و بعد خطر اعلام شود تا اینکه انسانهای قبل از این ابلاغ مظلوم واقع نشده باشند
و اینهمه دستکاری در کار آفرینش به خاطر حرفهایی است که عده ای از سر هوس میگویند و با پیشوند یا پسوند قال معصوم به خورد خلق الله میدهند تا وجه ای برای خود در این دنیا بیابند غافل از وجهی که باید در برابر وجه الله داشته باشند
متشکرم
سلام و عرض ادب
برای اینکه با اعتقاد به این چیزها امانتدار خوبی برای امانت الهی نیستید
و شما خیانت در امانت کردید
و جزای خائن هم .....
نه خیال بد نکنید
تا آخر عمر خدا فرصت امانتداری را هر دم و بی امان به همه ما مرحمت میکندمتشکرم
دلیل قانع کننده خواستم امیدوارم دلیل انکار رو ببینم تو این تایپیک
دلیل قانع کننده خواستم امیدوارم دلیل انکار رو ببینم تو این تایپیک
سلام و عرض ادب بر پشیمان گرامی
شما دلایل خداپسند برای ادعای نحوست زمانهای ماه در عقرب بیاورید آنوقت ما در رد آن اگر خدا بخواهد یک دلیل خداپسند بیاوریم
متشکرم
بنده هنوز هم عرض می کنم کذب محض است
ایمان به غیب را عمیق تر بررسی کنید برادر
بیچاره ان کسی که نحوست ایام را بر قدرت خدای قهار مقدم کند
جریان جنگ حضرت علی و یاوه گویی ان منجم را همه می دانیم
بنده هنوز هم عرض می کنم کذب محض است ایمان به غیب را عمیق تر بررسی کنید برادر بیچاره ان کسی که نحوست ایام را بر قدرت خدای قهار مقدم کند جریان جنگ حضرت علی و یاوه گویی ان منجم را همه می دانیم
کاش بیان حضرت را خطاب به منجم با تأمل بیشتر بخوانیم که میفرماید:
ادامه دارد>>>
[quote=Fagheer;71926]عمیق تر بررسی کنید
برادر بیچاره ان کسی که نحوست ایام را بر قدرت خدای قهار مقدم کند جریان جنگ حضرت علی و یاوه گویی ان منجم را همه می دانیم [/quote]
بسم الله الرحمن الرحیم
البته بحث در سند حدیث شما که جای مفصل خود را دارد
90% این گونه احادیث جعلی هستند
باز هم می گویم
قمر در عقرب کذب محض است
ضمنا
علم اختر شناسی با طالع بینی از عرش تا فرق فاصله دارد
با سلام
اگرچه الان كسي از اعضاي مشترك در اين تاپيك پاسخ مستند نداريم در اين موضوع
ضمن اينكه علم روز به خيلي از چيزها هنوز نرسيده و نخواهد رسيد :Labkhand: تا زمان ظهور دولت حق املم زمان روحي له الفداه :hamdel:
علم روز قدمي فراتر از همان دو حرف علمي كه در زمان اهلبيت عليهم السلام به مردم تعليم داده شد نمي تواند بيشتر بردارد و پيشرفت كند تا زماني كه 25 حرف ديگر از علوم رو حضرت ولي عصر عجل الله تعالي فرجه الشريف با ظهور خود برملا كنند ...
ولي به حكم عقل احتياط شرط كار هست . كه مثلا در چنين زماني ازدواج صورت نگيره يا حجامت نشه يا ...
البته بنده حوصله ي استناد جمع كردن رو ندارم ولي اين موضوعات رو قبول دارم
موفق باشيد
می توانید از سی دی جامع الاحادیث برای فهمیدن اینکه حدیثی در این باره وجود دارد یا نه استفاده کنید.
سلامممم
من در عجبم كه چرا اساتيد در اين زمينه صحبت نكردند و دوستان رو قانع!!!
استاد كاوه بزرگوار هم كه فقط براي همه پستها صلوات زدن و هيچ نظري ندادن!!!
يه سوال ديگه داشتم.
يه تقويم دارم علاوه بر اينكه روزهاي قمر در عقرب رو نوشته بعضي از روزها رو با نام نحس اكبر مشخص كرده.
ميخواستم ببينم دليل شرعي داره يا نه و از كجا اومده و چه طور اين روزها مشخص ميشه و در ان روزها چه كارهايي نبايد انجام داد.
راستي
[quote=حامد;71786]
روشنترین آنها مساله جزر و مد است که کار ماه خانوم است .
[/quote]
جناب حامد از قديم وايام ميگفتند ماه اقاست خورشيد خانمه،حالا اين ماه چه طور يه شبه تبديل به خانم شده رو نميدونم.
با سلام و احترام
مفهوم برج، قوابت، خمسه متحيره پايه گفتار منجمان و استخراجات آنها روي بروج دوازده گانه و حلول هر يك از سيارات و آفتاب و ماه در اين بروج است. در نتيجه ابتدا مفهوم آنها را معيّن مي كنيم.
علماي هيئت و نجوم در گذشته، عالَم نجومي يا جهان هستي را به كرهاي تشبيه ميكردند كه مركزش زمين و محيطش لايتناهي بود و تمام آن چه را در آسمان ديده مي شود، داخل اين كره دانسته و هر يك را به نام و نشاني مي شناختند.
آنها محيط اين كره بي پايان را مانند محيط دايره به 360 درجه تقسيم كرده و همان طور كه سال را دوازده قسمت مي نمودند، محيط كره را نيز به دوازده قسمت مساوي (هر قسمت معادل سي درجه) تقسيم نموده و هر يك از آنها را يك "برج" مي ناميدند.
نام اين برجها از اوّل اعتدال بهاري، به ترتيب عبارتند از: حمل (پره)، ثور (گاو)، جوزا (دوپيكر)، سرطان (خرچنگ)، اسد (شير)، سنبله (گندم)، ميزان (ترازو)، عقرب (كژدم)، قوس (كمان)، جدي (بزغاله)، دلو (سطل) وحدت (ماهي). به عبارت واضحتر يكدسته از ستارگاني را كه در حدود سي درجه اوّل واقعند و در آسمان به شكل برده ديده مي شوند، حمل ناميدند. دسته دوم را كه در سي درجه دوم واقع بودند، ثورنام نهادند. همين طور تا آخر.
اين تقسيم بندي از آن جهت صورت گرفته بود كه جا و مكان اجرام آسماني را بتوانند به دقت معيّن نمايند، مثلاً مي گويند دب اكبر در برج اسد است و صورت جبار در برج جوزا. به همين ترتيب جاي سيار كواكب را تعيين مي كردند. واضح است كه مكان ستارگان در آسمان تغييرناپذير و ثابت است. به همين دليل آنها را ثوابت مي ناميدند.
"خمسه متحيره" اجرامي آسماني هستند كه در حال حركتند و هر بار در يكي از بروج واقع مي گردند. اجرام فراوانند كه در نجوم قديم پنج تاي آنها جائز اهميت بسيار بودند: عطارد، زهره، مريخ، مشتري و ذحل.
هر يك از اين سيارات به مرور زمان مقابل يكي از دوازده برج واقع شده، از آن گذشته و وارد ديگي مي گردد. هم چنين از آن جا كه سرعت اين سيارات و مدت دوران آنها با هم فرق دارد، ممكن است گاهي دو يا چند تاي آنها در يك درجه از يك برج واقع شوند كه اين حالت را مقارنه مي گويند.(1)
منجمان از وقوع هر يك از اين سيارات در يكي از برجها يا مقارنه آنها، برداشت هايي دارند و مطابق قواعد حدس هايي مي زنند كه بعضي به افسانه و خرافه شباهت دارد و بعضي حقيقت دارد. يكي از اين حوادث قرار گرفتن قمر در عقرب است كه آن را بدشگون مي دانند و بسياري از كارها را در آن انجام نميدهند، مثل عقد ازدواج، مسافرت، تجارت و خريد كالا و... را كه طي احاديث و روايات از بسياري از آنها منع شده است.
.1. برگرفته از دو كتاب اصول هيئت و نجوم و تنجيم؛ حقايق و اوهام، اثر سرتيپ سيد باقر هيدي.
ميزان قرار داشتن ماه در هر يك از برجها برابر است با مدت زماني كه ماه با سرعت خود كما ن30 درجه را در دايرهاي به شعاع فاصله ماه تا زمين مي پيمايد كه آن را در مكانيك از رابطه: y=r sin(wt به دست مي آورند. y محيط كمان 30 درجه، r شعاع دايره (ارتفاع ماه از زمين). اُمگا(w) سرعت زاويهاي ماه و t زمان گردش است. با توجه به اين كه مقدار كمان از رابطه محيط دايره به دست مي آيد (2Rr = محيط دايره)، (Rr6 = محيط كمان) و سرعت ماه و ارتفاع آن از زمين معلوم است، محاسبه مقدار t كار سادهاي است.(2) هم چنين با دانستناين كه زمان گردش ماه به دور زمين اغلب سي روز است، با تقسيم آن بر دوازده، به عدد 2/5 مي رسيم؛ يعني ميزان وقوع ماه در برج عقرب در هر ماه حدود 2/5 روز يعني شصت ساعت است، ولي از آنجا كه زمان گردش ماه به دور زمين دچار كاستي مي گردد و يكسان نيست، براي هر ماه بايد جداگانه به حساب زمان وقوع قمر در عقرب پرداخت كه مي توانيد در بسياري از تقويمها آن را بيابيد.(1)
شیخ بهایی نیز در کلمات خود ضمن محاسباتی بیانات مبسوطی پیرامون تاثیر گذاری اجرام علوی در اجرام سفلی در این ایام دارد.
با توجه به مجموعه ای از روایات و عمل مشهور علمای اهل فن به احتراز از انجام بعضی امور نیکوست این مفاهیم به صرف عدم اطلاع خرافه پنداشته نشود.
1.براي اطلاعات بيشتر مي توانيد به كتب مكانيك، بخش حركت دوراني و سرعت زاويهاي مراجعه كنيد، از جمله فيزيك هاليدي. همين مبحث.
سلاممم
ممنون از استاد هادي گرامي كه كل موضوع رو به صورت كامل شرح دادند.
ولي من هنوز جواب سوالم رو نگرفتمااا.
اين نحس اكبر چيه؟؟
ربطي به نجوم داره؟؟؟
حق نگهدارتون:Gol:
بسمه تعالی
عقرب یکی از برجها(صورتهای فلکی) دوازده گانه منطقة البروج است. و منطقة البروج نواری (کمربندی)دایره شکل در آسمان است که در راستای خط استوار قرار گرفته و محل حرکت نزولی و صعودی ماه و خورشید است. خورشید در کوتاهترین روز زمستان ، نزدیکترین مدار نسبت به افق جنوب را طی می کند لذا در این روز ، اشیاء روی زمین ، بلندترین سایه را دارند. همچنین در بلندترین روز تابستان ، خورشید دورترین مدار نسبت به افق جنوب را می پیماید. در بقیه روزهای سال ، مدار خورشید بین این دو مدار قرار دارد. بنا بر این ، حرکت ظاهری خورشید در فصول مختلف ، روی یک نوار فرضی بر طاق آسمان است. این نوار فرضی را منطقة البروج می نامند. در طول این نوار فرضی ، دوازده صورت فلکی قرار گرفته است که هر کدام آنها را یک برج می نامند. خورشید در هر ماه شمسی در مقابل یکی از این برجها قرار می گیرد ؛ لذا هر ماه شمسی با یکی از این برجها نامگذاری می شود. اسامی این برجها به ترتیب چنین است: حمل‚ ثور‚ جوزا‚ سرطان‚ اسد‚ سنبله‚ ميزان‚ عقرب‚قوس‚ جدي‚ دلو‚ حوت. در حقیقت منطقة البروج نمود ظاهری دو حرکت زمین است . حرکت انتقالی زمین به دور خورشید و حرکت زاویه ای زمین. که اوّلی پدید آورنده سال و دومی پدید آورنده فصول است.(توضیح مفصّل مطلب را در کتب نجومی و کتب هیئت ملاحظه فرمایید.)
بنا بر آنچه گفته شد پدید قمر در عقرب زمانی رخ می دهد که از نگاه اهل زمین کره ماه بر روی صورت فلکی عقرب قرار می گیرد. تقویمهای ویژه ای وجود دارند که مواقع قمر درعقرب را مشخص نموده اند. دیگر سیارات قابل رویت با چشم غیر مصلّح نیز بر روی این صور فلکی قرار می گیرند ؛ که در این حالت از تعابیری چون زحل در عقرب ، مشتری در عقرب و ... استفاده می شود.
از روایات اهل بیت(ع) چنین استفاده می شود که علم احکام نجوم علمی الهی است که توسط فرشتگان و انبیاء(ع) به بشر تعلیم داده شده است ؛ ولی کسانی که به آن احاطه داشته باشند اندکند. در برخی روایات تصریح شده که علم نجوم را جز دو خاندان به درستی نمی دانند ، خاندانی در هند و خاندانی در عرب. و گویا مراد از خاندان عرب ، اهل بیت (ع) هستند. در روایات زیادی از ترتیب اثر دادن به گفته های منجّمین نهی شده است ؛ ولی نه از آن جهت که این علم نادرست است بلکه از آن جهت که اوّلاً اکثر مدّعیان علم نجوم به خاطر پیچیدگی فراوان آن ، در محاسبات خود دچار اشتباه می شوند. و ثانیاً در گذشته به دعای حضرت داود (ع) خورشید مدّتی از حرکت باز ایستاده لذا حساب نجوم به هم ریخته است. در جریان ردّ الشمس نیز حساب نجوم درهم شده است ؛ لذا محاسبات منجمین فعلی همه بر ظنّ و گمان است و تنها کسی قادر به محاسبه درست است که مقدار استادن و بازگشت خورشید عالم است. ثالثاً زیان این علم برای مردم بیش از سود آن است.
از مطالب بالا روشن می شود که این مطلب نیز به خودی خود صحیح است ؛ ولی راه فهمیدن آن علم نجوم یا علم غیب است ؛ علم غیب که به اذن خدا مختصّ انسانهای خاصّی است ؛ احکام علم نجوم نیز چنان که دانسته شده قطعی نیست. لذا در حال حاضر جز آنچه معصومین (ع) گفته اند بقیّه سخنان در این باب گمانه زنیهایی بیش نیستند.
با نظر به روایات معصومین (ع) در این باب ، به نظر می رسد که حضرات معصومین (ع) آنچه را که در این باب قطعی و به حال مردمان مفید بوده را بیان نموده اند.
روایات این باب بسیار فراوان است لذا ذکر آن در این نامه نمی گنجد. برای مطالعه روایت این باب مراجعه فرمایید به کتاب« « آسمان و جهان ؛ ترجمه كتاب السماء و العالم بحار الانوار ؛ ج2، ص: 285 تا آخر کتاب و ج3 از صفحه اوّل تا 97 و بحار الانوار ج 56»
در رویات زیادی آمده است که هر که در هنگام قمر در عقرب ازدواج کند یا سفر رود روی خوشی را نبیند.
امام صادق عليه السّلام فرموند: «هر كه قمر در عقرب سفر كند يا زن بگيرد خير نبيند». و امام كاظم عليه السّلام فرمودند: «هر كه در محاق ماه زن گيرد دل نهد به افتادن بچه و سقط جنين»(آسمان و جهان-ترجمه كتاب السماء و العالم بحار، ج2، ص: 173)
ظاهراً مراد از قمر در عقرب بودن قمر در صورت فلکی عقرب است نه بودن آن در برج عقرب ؛ چون اوّلی یک روز است ولی دومی یک ماه. همچنین مراد از محاق ، آخر هر ماه قمری است که ماه دیده نمی شود.روایات قمر در عقرب را در ضمن منابع قبلی می توانید ملاحظه فرمایید.
آنچه قطعاً از معصومین (ع) رسیده مناسب است که رعایت شود. لکن تا آن اندازه که زندگی را مختلّ نکند ؛ چون دین برای این نیست که انسان خود را به سختی بیندازد. لذا در اموری که در طول زندگی کم رخ می دهند مثل ازدواج و سفرهای طولانی ، بهتر است که با افراد عالم ، متّقی و وارد در این گونه امور مشورت شود. چون به صرف دیدن یک روایت نمی توان به آن عمل نمود.چرا که روایات صحیح و سقیم و خاصّ و عامّ و مطلق و مقیّد دارند لذا کسی که در این گونه امور اظهار نظر می کند باید عالم به احادیث باشد.
البته راههایی برای بر حذر بودن از نحوست ایّام نیز وجود دارد. راه حلّی که اهل بیت (ع) برای این امر ارائه نموده اند صدقه دادن است. روایات فراوانی از حضرات معصومین (ع) وارد شده که نحوست ایّام با صدقه دادن برطرف می شود. « عَنْ أَبِي عَبْدِ اللَّهِ (ع ):مَنْ تَصَدَّقَ بِصَدَقَةٍ إِذَا أَصْبَحَ دَفَعَ اللَّهُ عَنْهُ نَحْسَ ذَلِكَ الْيَوْم. ـــ هر کس صبح صدقه دهد خدا نحوست آن روز را از دفع می کند. »( بحار الأنوار ؛ج56 ؛ص31 )
با سلام و احترام
عقرب يكي از صورتهاي فلكي است كه ستارگان زيادي دارد. وقتي كه ماه در مقابل اين صورت فلكي قرار بگيرد، تاثيرات آن روي زمين با ساير اوقات متفاوت است و در علم هيئت احكامي در خصوص اين وقت ذكر شده است. دربعضي از روايات از انجام برخي كارها (مثل خواندن خطبه عقد و معامله) نهي شده است. البته آن احكامي كه در علم هيئت ذكر شده، قابل اعتماد نيست و اعتقاد به آن هم صحيح نميباشد. براي به دست آوردن اوقات آن، ميتوانيد به تقويمهاي نجومي (مثل تقويم مصباح زاهد) مراجعه كنيد.
فلك پژوهان كره فلكي را به دوازده بخش متساوي تقسيم كرده و هر بخشي را يك برج نام نهاده كه سي (30) درجه است".(6)
برج در اصطلاح نجومي عبارت است از: قوسي كه در منطقة البروج به 30 درجه تقسيم شده كه (هر برج) 360 112 درجه دور دايره عظيمه آن منطقه است و هر قسمت به نام يكي از صور فلكي يا ماههاي شمسي است. به ترتيبي كه در تقويمها آمده نام و ترتيب آنها در نصاب در بيت ذيل آورده شده است:
برجها ديدم كه از مشرق در آوردند سر
جمله در تسبيح و در تهليل حي لايموت
چون حمل چون ثور چون جوزا و سرطان و اسد
سنبله، ميزان و عقرب، قوس و جدي و دلو حوت(7)
ماه آسماني(قمر) در طور عمر خود كه بين 29 تا 30 روز است در هر بار در مقابل همه برجها سير ميكند و در برابر هر برجي به طور متوسّط بين 57 تا 60 ساعت قرار دارد و 112 اين مدّت در مقابل عقرب است.
قمر در عقرب هنگامي است كه ماه در منازل (زبانا - الكليل - قلب و شوله) كه از اجزاء صورت عقربند سير ميكند و احكامي خاص در كتب نجوم دارد.(8) بنابراين قمر در عقرب در هر ماه وجود دارد.
پي نوشتها:
1. مفاتيح الجنان، خواص آب نيسان و ماههاي رومي.
2. بحارالأنوار، ج 59، ص 312.
3. مفاتيح، همان.
4. طب الأئمة، عبداللَّه سابور، نيسابوري، منشورات رضي، قم، ص 68.
5. همان، ص 67.
6. هيئت و نجوم اسلامي، علي زماني قمشهاي، انتشارات مؤسسه فرهنگي سماء، ص 58.
7. فرهنگ اصطلاحات نجومي، دكتر ابوالفضل مصفي، پژوهشگاه علوم انساني و مطالعات فرهنگي، تهران، ص 80 - 79.
8. همان، ص 600.