امام رضا علیه السلامقبر حضرت فاطمه سلام الله علیها را به ما نشان می دهد
تبهای اولیه
سلام علیکم مختصر و مفید بدون مقدمه می رویم سر اصل مطلب
روى الشيخ الطوسي بسند صحيح عن أحمد بن محمد بن أبي نصر البزنطي قال : سألت أبا الحسن ( الرضا ) عليه السلام عن قبر فاطمة عليها السلام ؟فقال : دفنت في بيتها ، فلما زادت بنو أمية في المسجد صارت في المسجد )
شیخ طوسی به سند صحیح روایت می کند که از امام رضا از قبر فاطمه علیها السلام سوال شد؟جواب داد در خانه اش دفن شد وقتی بنی امیه مسجد را گسترش دادند داخل در مسجد شد
التهذيب ج3 ص 226 باب25 فضل المساجد ح705 .
ــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــ
شیخ صدوق هم می گوید ایشان درخانه خود دفن شده است
قَالَ مُصَنِّفُ هَذَا الْكِتَابِ رَحِمَهُ اللَّهُ اخْتَلَفَتِ الرِّوَايَاتُ فِي مَوْضِعِ قَبْرِ فَاطِمَةَ سَيِّدَةِ نِسَاءِ الْعَالَمِينَ ع فَمِنْهُمْ مَنْ رَوَى أَنَّهَا دُفِنَتْ فِي الْبَقِيعِ وَ مِنْهُمْ مَنْ رَوَى أَنَّهَا دُفِنَتْ بَيْنَ الْقَبْرِ وَ الْمِنْبَرِ-
وَ أَنَّ النَّبِيَّ ص إِنَّمَا قَالَ مَا بَيْنَ قَبْرِي وَ مِنْبَرِي رَوْضَةٌ مِنْ رِيَاضِ الْجَنَّةِ*
لِأَنَّ قَبْرَهَا بَيْنَ الْقَبْرِ وَ الْمِنْبَرِ وَ مِنْهُمْ مَنْ رَوَى أَنَّهَا دُفِنَتْ فِي بَيْتِهَا فَلَمَّا زَادَتْ بَنُو أُمَيَّةَ فِي الْمَسْجِدِ صَارَتْ فِي الْمَسْجِدِ وَ هَذَا هُوَ الصَّحِيحُ عِنْدِي
من لا يحضره الفقيه؛ ج*2، ص: 572 قمّى، صدوق، محمّد بن على بن بابويه، ، دفتر انتشارات اسلامى وابسته به جامعه مدرسين حوزه علميه قم، قم - ايران، دوم، 1413 ه* ق
مصنف اين كتاب- رحمه اللّٰه- گفت: روايات در بارۀ محل قبر فاطمه، سرور زنان جهانيان عليها السّلام اختلاف دارند، چنان كه بعضى از روات روايت كرده*اند كه آن بانو در بقيع مدفون شده، و بعضى روايت كرده*اند كه آن حضرت در ميانگين قبر و منبر بخاك سپرده شده، و پيمبر صلّى اللّٰه عليه و آله از آنرو فرموده است: ما بين قبر من و منبر من چمنزارى از چمنزارهاى بهشت است، زيرا قبر او ما بين قبر و منبر است. و بعضى روايت كرده*اند كه آن خاتون بزرگ در خانۀ خودش دفن شده است، و چون بنى اميه بر مساحت مسجد افزوده*اند قبر آن بزرگوار جزء مسجد شده است، و بنظر من اين قول صحيح است
البته پدر علامه مجلسی در کتاب لوامع صاحبقرانی می گوید روایت صحیح هست و مجلسی پسر در مراه العقول می گوید این قول صحیح ومشهور است
زیرزمین: لفظ روافض از من نیست بلکه از نویسنده موضوع هست.
با تشکر
با سلام
مرحوم شیخ مفید از حسین بن علی ـ ع ـ نقل میکند:
فلمّا حضرتها الوفاة وصت امیرالمؤمنین ان یتولّی امرها و یدفنها لیلاً و یعفی قبرها، فتولّی ذلک امیرالمؤمنین و دَفنها و عفی موضع قبره .(1)
و بنابراین بعضی از روایات، امیر مؤمنان ـ ع ـ بر چهل قبر در بقیع آب پاشید و شبیه هفت قبر به وجود آورد تا قبر حضرت زهرا به هیچوجه شناخته نشود.(2)
بهرحال این وصیت و این نوع تدفین موجب گردیده که قبر حضرت زهرا علیهاالسلام مخفی و اقوال و آراء مختلف در میان محدّثان و مورّخان در محل دفن وی پدید آید. از اینرو است که عدهای میگویند قبر فاطمه ـ سلام الله علیها ـ در بقیع واقع گردیده و عدهای دیگر بر این عقیدهاند که در داخل خانهاش قرار گرفته و بعضی دیگر احتمال میدهند در مسجد رسول خدا ـ ص ـ و در میان بیت و منبر آن حضرت باشد و بطوریکه ملاحظه خواهید فرمود، کسانیکه قبر آن حضرت را در بقیع دانستهاند، با اختلاف شدید سخن گفته و احتمالات متعددی را مطرح ساخته اند.
1ـ امالی مفید، ص 146.
2 ـ بحارالانوار، ج 43، ص 183.
مِنْهُمْ مَنْ رَوَى أَنَّهَا دُفِنَتْ فِي بَيْتِهَا فَلَمَّا زَادَتْ بَنُو أُمَيَّةَ فِي الْمَسْجِدِ صَارَتْ فِي الْمَسْجِدِ وَ هَذَا هُوَ الصَّحِيحُ عِنْدِي
ولی شیخ صدوق نظر نهایی خودش رو هم اعلام کرده
روایات متعدد و مسند و مورد اعتمادیکه از ائمه معصوم ـ علیهمالسلام ـ در محل دفن حضرت زهرا ـ سلاماللّه علیها ـ در منابع شیعه نقل گردیده، نشانگر این است که آن حضرت در داخل خانه خودش که در کنار مسجد و در جوار خانه رسول خدا ـ ص ـ قرار داشت، دفن شده است; خانهای که به دستور بعضی از حکام و خلفای بنی امیه تخریب و به مسجد ضمیمه گردید(1) و ما در این زمینه به نقل چند روایت اکتفا میکنیم:
1 ـ مرحوم صدوق از ابی نصر بزنطی نقل میکند که از امام ابوالحسن علی بن موسی الرضا ـ علیهالسلام ـ از محل قبر فاطمه ـ علیهاالسلام ـ
سؤال نمودم، فرمود:
دُفِنَت فی بیتها فلمّا زادت بنو امیة فی المسجد صارت فی المسجد .(2)
این روایت را مرحوم کلینی(3) ابن شهرآشوب(4) و علامه مجلسی(5) نیز نقل کردهاند.
2 ـ همچنین بزنطی نقل میکند از حضرت رضا ـ ع ـ سؤال کردم که فاطمه دختر رسول خدا ـ ص ـ در کجا دفن شده است؟
فرمود:
شخـصی همین موضوع را در مجلسی که علی بن موسی(6) نیز حاضر بود از جعفر بن محمد ـ ع ـ سؤال نمود، عیسی در پاسخ وی گفت: فاطمه ـ ع ـ در بقیع دفن شده است.
آن شخص به جعفر بن محمد عرض کرد: شما چه میفرمایید؟
فرمود: عیسی بن موسی به سؤال تو پاسخ داد، وی بار دیگر عرض نمود: خدا شما را به سلامت دارد.
من با عیسی بن موسی چه کار دارم! شما نظر پدرانتان را به من بگویید، حضرت فرمود: دفنت فی بیتها. (7)
3 ـ سید بن طاووس ـ ره ـ از کتاب: المسائل واجوبتها من الأمه در ضمن سؤالهایی که از امام علی الهادی ـ ع ـ کتباً به عمل آمده است، این مطلب را نقل میکند که: محمد همدانی میگوید: به آن حضرت نوشتم: اگر صلاح میدانید مرا از محل دفن مادرتان فاطمه آگاه سازید که آیا در داخل مدینه است یا همانگونه که مردم میگویند در بقیع قرار دارد؟ آن حضرت در جواب من نوشت: هی مع جدّی صلوت اللّه علیه8
1 ـ در قرن ششم این خانه مجدداً با نرده کشی اطراف آن، بطوریکه امروز میبینیم، از مسجد مجزّا و محوطه آن مشخص شده است.
2 ـ عیون الأخبار الرضا، ج 1، ص 311.
3 ـ اصول کافی، ج 1، ص 461.
4 ـ مناقب، ج 3، ص 365.
5 ـ بحارالأنوار، ج 100، ص 191.
6 ـ عیسی بن موسی از محدّثین و علمای اهل سنت و معاصر با امام صادق ـ علیهالسلام ـ است. نکـ : تهذیب التّهذیب.
7 ـ قرب الإسناد به نقل بحارالأنوار، ج 100، ص 192.
8-اقبال الاعمال، ص 623.
ولی شیخ صدوق نظر نهایی خودش رو هم اعلام کرده
با سلام
دقت داشته باشید
نظریه شیخ صدوق :
مرحوم شیخ صدوق (متوفای 381 هـ . ق.) پس از نقل اختلاف در محل دفن آن حضرت، میگوید:
عدهای از محدثین روایاتی را نقل و مضمون آنان را پذیرفتهاند که دلالت دارد بر اینکه آن حضرت در داخل خانهاش که در اثر توسعه بنیامیه به مسجد ضمیمه گردیده، به خاک سپرده شده است.
سپس میگوید: و هذا هو الصحیح عندی .
آنگاه کیفیّت زیارت خویش را بیان میکند و میگوید: من به توفیق خداوند متعال بههنگام مراجعت از حجّ بیتاللّه الحرام، وارد مدینه شدم و چون زیارت رسول خدا ـ ص ـ را به جای آوردم، در حالیکه غسل زیارت نیز انجام داده بودم توجهم را به سوی خانه فاطمه منعطف ساختم و حدّ این خانه از استوانه مقابل باب جبرئیل است تا محوطهای که قبر رسول خدا در آن واقع گردیده و در نزدیکی این محوطه، به طوری ایستادم که مدفن رسول خدا در سمت چپم و قبله در پشت سرم و خانه فاطمه در مقابلم قرار گرفت(1) آنگاه این زیارت را خواندم: السّلام علیک یا بنت نبی اللّه، السّلام علیک یا حبیباللّه... .(2)
سپس میگوید: چون در اخبار و احادیث، زیارت مشخصی برای حضرت فاطمه سلاماللّه علیها ـ نیافتم، برای کسانیکه کتاب مرا میخوانند، همان زیارت را میپسندم که برای خود پسندیدم .(3)
وی در معانیالأخبار میگوید: قول صحیح از نظر من در مورد قبر فاطمه ـ سلاماللّه علیها ـ مضمون همان روایت است که پدرم از طریق محمد بن عطار از حضرت رضا ـ علیهالسلام ـ نقل نموده است که فاطمه زهرا در داخل خانهاش دفن شد و این خانه به هنگام توسعه مسجد، به وسیله بنیامید به مسجد منضم گردید. (4)
1 ـ غربی و محدوده اصلی داخل مسجد.
2 ـ این زیارت همان زیارت معروف است که در کتب ادعیه و زیارات نقل شده است، به انضمام صلوات مخصوص برای هر یک از معصومین ـ علیهمالسلام ـ .
3 ـ من لایحضره الفقیه، به تصحیح علی اکبر غفاری، ج 2، ص 574 ـ 572.
زیارت معروف: یا ممتحنة امتحنک اللّه الّذی خلقک... را مرحوم علامه مجلسی در مزار بحار از طریق محمد عریضی، از امام باقر ـ ع ـ نقل نموده است. لابد این زیارت منقول، به دست مرحوم صدوق نرسیده و یا در سند آن مناقشه فرموده است.
4- معانی الأخبار، ص 268
نظریه شیخ مفید ـ ره ـ :
مرحوم شیخ مفید (متوفای 413 هـ . ق.) میگوید:
ثمّ قف بالروضة و زر فاطمة ـ علیهاالسلام ـ فانّها هناک مقبورة (2) پس از زیارت رسول خدا ـ ص ـ در کنار روضه بایست و فاطمه را زیارت کن; زیرا او در این جایگاه به خاک سپرده شده است.
3 ـ نظریه شیخ طوسی ـ ره ـ :
شیخ طوسی (متوفای 460 هـ . ق.) میگوید: اصوب انها مدفونة فی دارها او فی الروضة .(3)
4 ـ نظریه طبرسی ـ ره ـ :
مرحوم طبرسی از اعلام قرن ششم، پس از اشاره به اختلاف نظر در مدفن آن حضرت، میگوید:
والقول الأول بعید و القولان الآخران اشبه :
اما قوم اوّل که آن حضرت در بقیع مدفون است، بعید است و دو قول دیگر که در داخل خانهاش و یا در روضه دفن شده است صحیح به نظر میرسد .(4)
5 ـ نظریه سید بن طاووس ـ ره ـ :
سید بن طاووس (متوفای 673 هـ . ق.) میگوید:
والظّاهر انّ ضریحها المقدس فی بیتها المکلّل بالآیات و المعجزات .(5)
و همو پس از روایتیکه بصورت مکتوب از امام هادی ـ ع ـ نقل شده است(6) میگوید: این گفتار صریح و نص واضح از امام هادی ـ ع ـ ، به تنهایی کفایت میکند در اینکه: فاطمه زهرا ـ سلاماللّه علیها ـ در کنار مدفن رسول خدا ـ ص ـ به خاک سپرده شده است و نه در جای دیگر. (7)
ــــــــــــــــــــــــــــــــــ
2 ـ مقنعه، طبع دبیرخانه کنگره شیخ مفید، ص 459.
3 ـ مناقب ابن شهرآشوب، ج 3، ص 365.
4 ـ اعلام الوری، ص 159.
5 ـ اقبال، ص 224.
6 ـ این سومین روایت از روایاتی است که ما نقل نمودیم.
7 ـ اقبال، ص 623.
نظریه علامه مجلسی ـ ره ـ
علامه مجلسی (متوفای 1110 هـ . ق.) میگوید: همانگونه که در کتاب مزار بیان کردهایم، اصحّ اقوال این است که آن حضرت در داخل خانهاش دفن گردیده است .(1)
و در کتاب مزار میگوید: الأظهر انّها ـ صلواتاللّه علیها ـ مدفونة فی بیتها و قد قدمنا الأخبار فی ذلک .(2)
و آن مرحوم در مورد روضه که در بعضی از اخبار و در لسان علما وارد شده و این احتمال را مطرح نمودهاند که: آن حضرت ممکن است در روضه دفن شده باشد و همانگونه که در بعضی از احادیث نبوی ـ ص ـ آمده است، روضه را هم به فاصله منبر و بیت رسول خدا ـ ص ـ منحصر دانستهاند، چنین توضیح میدهد که منظور از روضه که در روایت ابن ابی عمیر آمده است، یک مفهوم و معنای وسیعی است که شامل خانه فاطمه زهرا ـ علیهاالسلام ـ نیز میگردد(3) و منظور از روضه همان بیت فاطمه ـ علیهاالسلام ـ است.
مدفن حضرت زهرا از نظر علمای اهل سنت
این بود نمونهای از روایات و گفتار معروفترین علمای شیعه درباره مدفن حضرت زهرا ـ سلاماللّه علیها ـ .
1 ـ بحار، ج 43، ص 188.
2 ـ بحار، ج 100، ص 193.
3 ـ همان.
آقا رضا با تشکر از شما
در مورد ویرایش پست بنده منبع نوشته رو ذکر کرده بودم برای اینکه سرقتی صورت نگیره ولی شما منبع رو پاک کردین.
اما در مورد سخنان شما، دلیل اینکه شیعه می گوید قبر مشخص نیست کجاست، چیست؟
در حالیکه باید بگوید با توجه به این سخنان قبر دقیقا معلوم نیست کجاست!
که حال با توجه به تصدیق کبار شیعه می توان نقطه ای را به عنوان قبر در نظر گرفت. یعنی یا در منزل خویش که حال جزء مسجد شده است!
یا در قبرستان بقیع!
و یا بین قبر و منبر پیامبر صلی الله علیه و سلم
آقا رضا با تشکر از شمادر مورد ویرایش پست بنده منبع نوشته رو ذکر کرده بودم برای اینکه سرقتی صورت نگیره ولی شما منبع رو پاک کردین.
اما در مورد سخنان شما، دلیل اینکه شیعه می گوید قبر مشخص نیست کجاست، چیست؟
در حالیکه باید بگوید با توجه به این سخنان قبر دقیقا معلوم نیست کجاست!
که حال با توجه به تصدیق کبار شیعه می توان نقطه ای را به عنوان قبر در نظر گرفت. یعنی یا در منزل خویش که حال جزء مسجد شده است!
یا در قبرستان بقیع!
و یا بین قبر و منبر پیامبر صلی الله علیه و سلم
سلام
تبلیغ سایتها ی مجهول اینجا ممنوع اخوی!!
در ضمن جواب شما کاملا داده شده اگر دوست دارید تا از علمای اهل سنت هم برایتان سند بیاورم !!