دین اسلام عقلانیست یا احساسی؟

تب‌های اولیه

8 پستها / 0 جدید
آخرین ارسال
دین اسلام عقلانیست یا احساسی؟

سلام
من سوالی ذهنم رو مشغول کرده و اون اینه که دین اسلام واقعا عقلانیه یا احساسی؟؟؟؟؟
البته عقلانی که تا حدودی هست نمیشه منکر شد ولی بیشتر به نظرم احساسیه.نظر شما دوستان وکارشناسان چیه؟

با سلام به شما دوست عزیز
بزرگوار لازم به ذکر است که دين اسلام دين كاملي است و تمام مسائل و نيازهاي بشري در آن لحاظ شده است، و به تمام ابعاد انساني توجه كرده است.

بنابراين دين اسلام هم عقلاني است و هم احساساتي يعني اينكه در برخي موارد به ما توصيه مي كند كه تعقل كنيم و از فكر و انديشه خود استفاده كنيم مثلاً در مورد شناخت خود دين اسلام و مبدأ و معاد به ما توصيه كرده است كه با عقل و انديشه خود آنها را فراگيريد. اسلام عقل را موهبت الهي مي‌داند و براي آن ارزش زيادي قائل است. و اسلام دين احساسات و عواطف هم هست چرا كه انسان داراي احساسات و عواطف است.

بنابراين اسلام به اين بُعد انساني هم توجه كرده است مثلاً اسلام توصيه كرده است كه كانون خانواده، كانون عواطف باشد. زن به شوهر خود محبت كند و علائق و احساسات او را احترام بگذارد. و همچنين به مرد هم توصيه مي كند به زن خود محبت كرده و بيشتر از توان او چيزي نخواهد. اسلام به عواطف و احساسات مادر نسبت به فرزند و برعكس ارزش زيادي قائل است.

اما نكته مهم اين است كه اسلام ميان عقل و احساسات مرز قائل است، يعني اينكه در مواردي توصيه كرده است كه احساسات نبايد مانع از تعقل و فكر و انديشه شود و بر عكس. مثلاً قرآن مي گويد وقتي مجرمي را به خاطر جرمش تأديب مي كنند شما احساساتي نشويد و نسبت به او رأفت نشان ندهيد.

موفق باشید.

ابوتراب;94285 نوشت:
من سوالی ذهنم رو مشغول کرده و اون اینه که دین اسلام واقعا عقلانیه یا احساسی؟؟؟؟؟ البته عقلانی که تا حدودی هست نمیشه منکر شد ولی بیشتر به نظرم احساسیه.نظر شما دوستان وکارشناسان چیه؟

سلام
اگر انسان را جامع طرفین حیوانیت و فرشته خویی و واسط آندو بدانیم و کمال اورا در حفظ تعادل بین این دو ، که همچنان بر فطرت الهیش باقی بماند و نه حیوان شود و نه فرشته بلکه انسانی شود کامل و جامع جمیع کمالات ظاهری و باطنی هیچ راهی نداریم جز اینکه بپذیریم باید تمام ابعاد وجودی او رشد و تکامل یابند و از آنجا که عقل و احساس در فطرت انسان موجودند پس می بایست هردو مورد توجه قرار گرفته و رشد داده شوند پس هم باید امر به تعقل داشته باشیم هم توصیه به عاطفه ورزی و این است دین وسط و این است دین فطری و این است اسلام که بر رسولش و خاندان او درود بی پایان باد
موفق در پناه حق

:Gol:درهیچ دینی به اندازه اسلام به عقل ومقوله اندیشیدن توجه نشده است شما در مقایسه اسلام با مسحیت می یابید که مسحیت در قلمرو ایمان،برای عقل حق مداخله قائل نیست وظیفه یک مسیحی مخصوصا کشیشان، این است که جلو هجوم فکر و استدلال را به حوزه ایمان بگیرند.
اما در اسلام به عکس، در اصول دین اسلام جزء عقل، هیچ چیزی دیگری حق مداخله ندارد یعنی اگر این اصول مبتنی بر مبانی و احکام عقلی باشد مورد پذیرش اسلام است.
درمتون اسلامی سخنان فوق العاده بلندی درباره عقل گفته شده است و آیات وروایات ما مشحون از ترغیب به تعقل و اندیشه ورزی است هر فردی با اندک تفحصی در می یابد که دین اسلام ریشه در عقلانیت وتعقل دارد.
از باب نمونه روایتی از فرمایشات اما م موسی کاظم(درود خدا بر او باد) نقل می شود
امام فرمودند:خدا دو حجت دارد، دو پیغمبر دارد یک پیغمبر درونی که عقل انسان است ویک پیغمبر بیرونی که همان پیغمبرانی هستند که مردم را به سوی توحید دعوت می کنند این دو حجت مکمل یکدیگر اند، یکی بدون دیگری فاقد کارایی است آیا تفسیری بلندتر از این بیان، در ستودن جایگاه عقل پیدا می شود.:Gol:

با سلام خدمت شما دوستان گرامی
با تشکر از جناب عمار به خاطر پاسخ جامع شان
نکته ای به ذهنم رسید و آن این است که با توجه به اینکه در انسان هردو ساحت عقل و حس ( یا به تعبیر بهتر عواطف ) وجود دارد ، دینی کامل خواهد بود که برای هردو حیطه ی وجودی بشر برنامه ای در خور و شایسته داشته باشد . و ما در اسلام برای هر دوی این حیطه ها آموزه هایی ارزشمند داریم که به برخی از آنها توسط دوستان اشاره شد .
در متون دینی از عقل به عنوان رسول باطنی و نیز امری که به وسیله ی آن خداوند عبادت میشود ، یاد میشود
همچنین در حدیثی داریم که "هل الدین الا حب " آیا دین چیزی به جز عواطف و محبت است (البته این حدیث نیاز به شرح و توضیح دارد . )

به هرحال به نظر می رسد دین اسلام هم دینی عقلانی است و هم دینی عاطفی

اگر ابهامی بود بفرمائید
موفق باشید

بیکرانگی;155361 نوشت:
همچنین در حدیثی داریم که "هل الدین الا حب " آیا دین چیزی به جز عواطف و محبت است (البته این حدیث نیاز به شرح و توضیح دارد . )

سلام
ظاهرا بتوان دین را از جهات مختلف بیانگر یک حقیقت دانست مثل اینکه بگوییم دین یعنی راه سعادت یا دین یعنی شناخت حقایق یا دین یعنی مسیر پاکی و امثال آن . چه بسا این روایت شریفه هم از این قبیل باشد و نافی جهات دیگر نیست .
الحمد لله

ابوتراب;94285 نوشت:
سلام
من سوالی ذهنم رو مشغول کرده و اون اینه که دین اسلام واقعا عقلانیه یا احساسی؟؟؟؟؟
البته عقلانی که تا حدودی هست نمیشه منکر شد ولی بیشتر به نظرم احساسیه.نظر شما دوستان وکارشناسان چیه؟

سلام:Gol:
البته این که عقل واحساس را به طورکامل مقابل هم قرار دهیم صحیح نیست یک مو قع احساسا ت خلاف عقلانیت است .مثل: اینکه انسان به خاطر مرگ عزیزانش به خودصدمه ای برساند.
اما بعضی اوقات احساسات مطابق با اصول عقلانی است .مثل: محبت به فرزندان وکودکان که خیلی در احادیث ما تو صیه شده است چون در رشد واعتماد به نفس کودک خیلی تاثیردارد .
لذا می توانیم برای عقل معنای وسیع تری در نظر بگیریم که شامل احساسات صحیح هم بشود.
اینکه می گویند اسلام دین عقلانیت است بخا طر همین معنای جامع عقل است.:Gol:

سلام دوست عزیز.اول اینو بهت بگم تنها یک دین وجود داره اونم شیعه شدنه.حتی سنی مسیحی و...دین های تحریف شده هستند.و هرکسی که بجز دین اسلام را قبول دارد دجال مینامم.میدانی چرا؟در آخرزمان ما مسلمانان در مقابل یک دین میجنگیم آن هم دجال است.تمام این ادیان یا برخی به دین ما روی می اوردن یا دین غرب ها را میپزیرند.
خوبه که دنبال دین هستی من دو سال از عمرمو پای همه ی ادیان دادم.تو این دوسال باورتون نمیشه من خدا راکنار گذاشتم ودنبال دین رفتم.چه از نظر فکری چه احساسی فقط وفقط من دین شیعه راپیداکردم بقیه ی ادیان,تحریف شده اند.
امیدوارم دینت دین شیعه باشه.همچنین برای همه,چون ما ازیک پدریم.

موضوع قفل شده است