ربا در تحریر الوسیله

تب‌های اولیه

12 پستها / 0 جدید
آخرین ارسال
ربا در تحریر الوسیله

اعوذ بالله من الشیطان الرجیم

بسم الله الرحمن الرحیم

يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُواْ اتَّقُواْ اللّهَ وَذَرُواْ مَا بَقِيَ مِنَ الرِّبَا إِن كُنتُم مُّؤْمِنِين فَإِن لَّمْ تَفْعَلُواْ فَأْذَنُواْ بِحَرْبٍ مِّنَ اللّهِ وَرَسُولِهِ وَإِن تُبْتُمْ فَلَكُمْ رُؤُوسُ أَمْوَالِكُمْ لاَ تَظْلِمُونَ وَلاَ تُظْلَمُونَ

اى كسانى كه ايمان آورده‏ايد، از خدا پروا كنيد؛ و اگر مؤمنيد، آنچه از ربا باقى مانده است واگذاريد. و اگر (چنين‏) نكرديد، بدانيد به جنگ با خدا و فرستاده وى‏، برخاسته ‏ايد؛ و اگر توبه كنيد، سرمايه ‏هاى شما از خودتان است‏. نه ستم مى‏ كنيد و نه ستم مى ‏بينيد.

بقره 279 و 278

سلام
سال "جهاد اقتصادی" به شمارش معکوس رسیده. نام گذاری این 3 سال سمت و سوی اقتصادی داشته، به خاطر همین تو این مدت تا تونستم درباره اقتصاد مطالعه داشتم.

حدود یک ماه هست که رسیدم به تحریر الوسیله امام (ره) و مباحث مربوط به ربا رو مطالعه میکنم. فکر کردم شاید این مطالب برای دوستان هم مفید باشه و اینکه سوالاتم رو همین جا مطرح کنم.
باید دقت کنیم خواسته یا ناخواسته تو این جنگ، مقابل خدا و رسول (ص) قرار نگیریم.




مسائل قرض

برای صحبت از ربا، یه پیش زمینه لازمه که قرض هست.
پس اول خیلی کوتاه مسائل قرض گفته میشه.

تعریف قرض: آن عبارت است از اینکه مالی را به ضمان ملک دیگری نمایند، به این که به عهده او باشد که خود آن مال یا مثل یا قیمت آن را بپردازد.

خب، پس این شد تعریف قرض. منوی لغوی قرض، قطع کردنه. پس میتونیم برای رابطه حقوقی بگیم که رابطه مال با قرض دهنده قطع میشه. پس اگر ارزش مالی که قرض داده شده کم یا زیاد بشه، قرض دهنده نمیتونه مدعی بشه.
مبنای پرداخت، ارزش زمان قرض دادن هست. چون همونطور که گفته شد این نوعی تملیک هست پس ارزش مال در زمان عقد قرارداد معلوم میشه.

من همین اول ماجرا سوال دارم: مگه نمیگیم لا ضرر و لا ضرار فی الاسلام؟ اگر تغییر ارزش اونقدری باشه یکی از طرفین ضرر کنه چی؟

frigg77;196715 نوشت:
مگه نمیگیم لا ضرر و لا ضرار فی الاسلام؟ اگر تغییر ارزش اونقدری باشه یکی از طرفین ضرر کنه چی؟

با سلام و احترام

بحث مذکور منافاتی با قاعده اضرار ندارد،چراکه قرض با رضایت قرض دهنده است و در قرض با توجه به پاداش های وعده شده،اجر اخروی هم منظور است.( قرض دادن از كارهاى مستحبى است كه در آيات قرآن و اخبار، راجع به آن زياد سفارش شده است. از پيغمبر اكرم صلى الله عليه و آله و سلم روايت‏ شده كه هر كس به برادر مسلمان خود قرض بدهد مال او زياد م‏یشود و ملائكه بر او رحمت مى فرستند و اگر با بدهكار خود مدارا كند بدون حساب و به سرعت از صراط مى‏ گذرد. و كسى كه برادر مسلمانش از او قرض بخواهد و ندهد بهشت بر او حرام میشود.)(1)

1.رساله مراجع،ابتدای بحث قرض
موفق باشید.

نور;197065 نوشت:

بحث مذکور منافاتی با قاعده اضرار ندارد،چراکه قرض با رضایت قرض دهنده است و در قرض با توجه به پاداش های وعده شده،اجر اخروی هم منظور است.
موفق باشید.

با سلام و تشکر:Gol:
یه صحبتی که برای توجیه بهره است میگه که بهره برای جلوگیری از همین ضرریه که ممکنه در طول زمان و بخاطر تورم و کاهش ارزش پول برای قرض دهنده به وجود بیاد.
ما قاعده اضرار رو هم داریم
یعنی چون با رضایت قرض دهنده بوده، قرض دهنده ضرر رو به خاطر اجر معنوی میپذیره؟

frigg77;197810 نوشت:
یعنی چون با رضایت قرض دهنده بوده، قرض دهنده ضرر رو به خاطر اجر معنوی میپذیره؟

با سلام و عرض ادب

همانطور که بیان شد از آنجایی که قرض با رضایت قرض دهنده صورت می گیرد،پس قاعده اضرار شامل آن نمی شود.
ضمن اینکه بنابر نظر مقام معظم رهبری،اگر مدت قرض طولانی باشد به حدی که با همان پولی که قرض داده،قدرت خریدش را زمانی که پول را پس می گیرد،از دست می دهد قرض دهنده از ابتدا می تواند شرط کند که زمان ادای قرض ،پول را متناسب با قدرت خریدش بازپس بگیرد.
مثال اینکه امروز یک میلیون به فردی قرض می دهم و با آن پول فرضا می توانم ده عدد صندلی بخرم اما دو سال بعد با همان پول پنج عدد صندلی به همان جنس و شکل می توان خرید یعنی قدرت خرید کاهش یافته پس می توان از ابتدا شرط بازپس گیری متناسب با قدرت خرید نمود.

استفتا از دفتر مقام معظم رهبری در قم به شماره0251-7746666

نور;197943 نوشت:
می توان از ابتدا شرط بازپس گیری متناسب با قدرت خرید نمود.


با سلام و تشکر
این که از ابتدا شرط کنن مشکل ساز نمیشه؟
نمیشه صبر کرد تا زمان بازپرداخت، اگر قدرت خرید کم شده باشه، اون موقع مصالحه کنن؟

frigg77;197948 نوشت:
این که از ابتدا شرط کنن مشکل ساز نمیشه؟ نمیشه صبر کرد تا زمان بازپرداخت، اگر قدرت خرید کم شده باشه، اون موقع مصالحه کنن؟

با تشکر از پیگیری شما

اگر مدت طولانی باشد که صدق کاهش قدرت خرید شود،مشکلی نیست که از ابتدا شرط شود.

استفتا از دفتر مقام معظم رهبری در قم

نور;197962 نوشت:
اگر مدت طولانی باشد که صدق کاهش قدرت خرید شود،مشکلی نیست که از ابتدا شرط شود.

استفتا از دفتر مقام معظم رهبری در قم

من سوال رو به این صورت مطرح کردم:
اگر زمان بازپرداخت قرض (پول) طولانی باشد به گونه ای که قدرت خرید کاهش یابد، میتوان از ابتدا شرط کرد که میزان بیشتری بازپس گرفته شود؟ یا باید تا زمان بازپرداخت صبر کرد و در آن هنگام مصالحه نمود؟
این استفتاء مقام معظم رهبری هست از سایت leader.ir شماره استفتاء: 212012
ربا محسوب شده و جایز نیست، بله نسبت به تفاوت ارزش احتياط در مصالحه است.
بقیه مراجع هم تو بخش استفتاء سوال رو مطرح کردم جواب مشابهی دادن

frigg77;200364 نوشت:
من سوال رو به این صورت مطرح کردم: اگر زمان بازپرداخت قرض (پول) طولانی باشد به گونه ای که قدرت خرید کاهش یابد، میتوان از ابتدا شرط کرد که میزان بیشتری بازپس گرفته شود؟ یا باید تا زمان بازپرداخت صبر کرد و در آن هنگام مصالحه نمود؟ این استفتاء مقام معظم رهبری هست از سایت leader.ir شماره استفتاء: 212012 ربا محسوب شده و جایز نیست، بله نسبت به تفاوت ارزش احتياط در مصالحه است. بقیه مراجع هم تو بخش استفتاء سوال رو مطرح کردم جواب مشابهی دادن

با سلام واحترام و تبریک سال جدید

ضمن تشکر از پیگیری شما،طبق استفتای شفاهی که شخصا انجام دادم البته چندین مرتبه و از چند کارشناس از دفتر مقام معظم رهبری در قم،بیان شد که اگر مدت طولانی باشد مثلا دو سال و بیشتر،که قطعا یقین دارد قدرت خرید کاهش می یابد،می توانند از ابتدا شرط کنند که مطابق قدرت خرید بازپس بگیرند اما اگر شما کاربر گرامی،استفتای کتبی نمودید،از آنجا که قابل استنادتر است،همان حجت خواهد بود.

موفق و موید باشید.

خب خب، منتظر جواب چند استفتاء بودم که رسید و همه میگفتن جایز نیست و راههایی رو بیان کرده بودن برای اینکه به قولی نه سیخ بسوزه نه کباب و نه به ربا مبتلا شده باشیم.

مساله 1-وام گرفتن بدون احتیاج، مکروه است.
و با داشتن نیاز، کراهت آن سبک میشود.
و هر اندازه نیاز سبک تر شود، کراهت شدت پیدا میکند.
و هر چه نیاز شدید شود کراهت آن سبک میشود.
تا اینکه به کلی از بین میرود.
بلکه چه بسا قرض کردن واجب است در صورتی که امر واجبی به آن بسته باشد. مانند حفظ جان یا عرضش و مانند آن.

و برای کسی که چیزی ندارد که با آن دینش را وفا کند و انتظار حصول آن را هم ندارد، احتیاط آن است که وام نخواهد مگر در وقت ضرورت یا وقتی که کسی که از او وام خواسته، حال او را بداند.

سلام علیکم خدمت اساتیدو کاربران بزرگوار:Gol:
و عرض تسلیت به مناسبت ایام پر از حزن فاطمیه

ربا چه تاثیری بر جامعه اسلامی و همچنین فرد مومن دارد؟

ممنون از پاسخگویی شما . التماس دعا یاعلی

سولان;208730 نوشت:
ربا چه تاثیری بر جامعه اسلامی و همچنین فرد مومن دارد؟

با سلام و احترام و تشکر از سوال شما

ربا تاثیرات فراوانی در زندگی فردی و اجتماعی دارد که با توجه به آنچه از دستورات دین بدست می آید میتوان اجمالا به برخی از آنها اشاره نمود:
آثار فردی مانند کینه جویی،ترس و دلهره همیشگی،بخل ورزیدن
و آثار اجتماعی مانند ایجاد فاصله طبقاتی،رواج بیکاری،تورم،نابودی جامعه به لحاظ اقتصادی،فرهنگی،اجتماعی، و ...
برای اطلاع از این مساله می توانید تاپیک زیر را مطالعه نمایید و سوال را در انجمن اخلاق پیگیری نمایید:

http://www.askdin.com/thread10965.html

موفق و سربلند باشید.

موضوع قفل شده است