جمع بندی رعایت عدد در اذکار!
تبهای اولیه
جمع بندی
پرسش:
اگر بگویند فلان ذکر را هزار و سه بار بخوانید و ما هزار و ده بار بخوانیم، جواب می دهد؟ یا باید عدد خاص خودش خوانده شود؟
پاسخ:
اگر دعایی و ذکری موثق و از حیث سندی قابل اعتماد باشد، آن شرایط باید کاملا رعایت گردد. زیرا آن امور به منزله دندانه یک کلید است. اگر یک کلیدی قرار باشد قفلی را باز کند، متناسب با آن قفل، دندانه های خاصی را روی کلید تعبیه می کنند که اگر یک دندانه کم و یا زیاد باشد. آن قفل باز نخواهد شد. ادعیه و اذکار موثق و قابل اعتمادی که تعداد و شرایط خاصی در آنها لحاظ شده، قرار است قفل مشکل ما را باز نماید. لذا باید دقیقا مو به مو آن شرایط رعایت گردد تا انسان به نتیجه برسد.
حضرت علامه حسن زاده آملی (حفظه الله تعالی) در این زمینه می فرمایند:
«العدد کاشنان المفتاح، اذا نقصت او زادت لا یفتح الباب و الزیاده علی العدد المطلوب اسراف و النقص منه اخلال (1) تعداد هر ذکر مانند دندانههای یک کلید است، اگر آن دندانهها کم یا زیاد شوند در باز نمی شود، و زیادی بر تعداد ذکر اسراف و کم کردن از تعداد ذکر اخلال است».
یا آن دعا ها و اذکار با شرایط خاص و تعداد مشخص، مانند یک نقشه گنج می باشد. انسان برای رسیدن به گنج باید دقیقا مطابق نقشه عمل کند که اگر نیم متر و یا کمتر و بیشتر خلاف نقشه رفتار شود،گنجی عائد انسان نخواهد شد.
مثلا در اعمال شب قدر، دو رکعت نماز با شرایط خاص هست که بعد از نماز 70 مرتبه باید «استغفرالله و اتوب الیه» گفت بدون «ربی» که این طریقه حتما موضوعیت دارد و باعث آمرزش انسان و والدین می گردد. اینجا برای گرفتن چنین گنج شیرینی، باید مطابق نقشه معصوم پیش برویم. یعنی اگر در اینجا «ربی» را اضافه کنیم و 70 بار مطابق معمول بگوییم«استغفر الله ربی و اتوب الیه» ثواب برده ایم، منتها آن نتیجه مورد نظر را به دست نیاورده ایم.
پس باید دقیقا مطابق آن شرایطی که در دعا و اذکار موثق رسیده، عمل کنیم تا به نتیجه برسیم.
پی نوشت:
1. حسن زاده آملی، حسن، هزار و یک کلمه، کلمه 343، بوستان کتاب، ص382.