زندگی نامه محقق حلی

تب‌های اولیه

1 پست / 0 جدید
زندگی نامه محقق حلی

[=arial][=&quot]
[/]
[=&quot]شیخ جعفر بن شیخ حسن حلی[/][=&quot] معروف به محقق حلی در سال 602 هجری در حله واقع در عراق بدنیا آمد. وی از ابتدا دارای هوشی سرشار و استعدادی شگرف بود. در محضر پدر، ابن زهره حلی، تاج الدین حسن بن علی دربی و دیگران تحصیلات خود را ادامه داد و خود بر مسند تدریس نشست. این بزرگوار از جمله فقهاى بزرگ شیعه در قرن هفتم و از مراجع و اساتید سترگ شیعه در عراق بود[/][=&quot].
[/][=&quot]نام آورانی چون علامه حلی، ابن داود حلی، سید بن طاووس و ابن سعید هذلی حلی از جمله دست پروردگان مکتب درس حلی اند. وی مورد احترام خاص خواجه نصیرالدین طوسی بود و خواجه به او ارج فراوان می نهاد[/][=&quot].
[/][=&quot]شرایع الاسلام؛ كه از عالى ‏ترین متن‏ هاى فقهى است، المختصرالنافع فی فقه الامامیه و آثار دیگر وی چون نگینی در میان کتب اسلامی می درخشند. محقق حلی در سال 676 ق، در هفتاد و چهار سالگی رحلت نمود و در خانه خود مدفون شد. آرامگاه وى امروزه در «محلة الطاق‏» شهر حله قرار دارد و بر قبرش گنبد و سرایى ساخته اند. در پیرامون قبر او، آرامگاه گروهى از بزرگان شیعه نیز قرار دارد[/][=&quot].
[/][=&quot]هر یک از علما و دانشمندان درباره او سخن به مدح و ثنا گشوده اند علامه حلی درباره او می گوید[/][=&quot]:
[/][=&quot]عـلامـه حـلـى در درباره او نوشته است: (كان هذا الشیخ افضل اهل عصره فى الفقه ) (این بزرگ، فقیه ترین مردم روزگار خویش بوده است[/][=&quot].)
[/][=&quot]او رئیس علما و فقیه حكما، آفتاب درخشان فضلا، ماه چهارده شبه (بدر) عرفا بود [/][=&quot]
[/][=&quot]علامه نورى او را این چنین مى ستاید: (كـشـف كننده حقایق شریعت با ظریف ترین نكته هایى كه تاكنون هیچ انس و جنى با آنها انس و آشنایى نداشته است او رئیس علما و فقیه حكما، آفتاب درخشان فضلا، ماه چهارده شبه (بدر) عرفا و نام و دانش او بازگو كننده قصه جزیره خضرا او وارث علوم پیشوایان معصوم [/][=&quot]([/][=&quot]علیهم السلام) و حجتهاى حق بر جهانیان مى باشد اوبرافرازنده پرچم تحقیق بر جهانیان مى باشد، وقتى محقق گفته شد، هدف تـنـهـا اوسـت. خـداونـد مـتـعـال اشعه رحمت آشكار و پنهان خود را نثار قبر او كند و در بهشت جایگاه شایسته و مكان عالى به او عنایت فرماید)[/][=&quot]

[/][=&quot]خانواده محقق حلی[/][=&quot]:
[/]
[=&quot]پدر محقق حلی، «شیخ حسن بن یحیی بن سعید هذلی حلی» از كبار علماء عصر خویش در حله بوده كه از راویان حدیث هم به شمار می‌رفته است[/][=&quot].
[/][=&quot]جد محقق حلی، «شیخ ابو زكریا یحیی بن حسن بن سعید هذلی حلی» از فقها و مشهورترین علماء در عصر خویش بوده و صاحب أمل الآمل هم از او یاد كرده است[/][=&quot].
[/][=&quot]علاوه بر پدر و جد محقق كه هر دو دانشمند بودند می‌توان از سدیدالدین حلی [/][=&quot]([/][=&quot]متوفی بعد از 685 هـ ق) داماد محقق وابن سعید حلی (متوفی 690 هـ. ق )پسر وی وعلامه جمال الدین حلی (متوفی 728 هـ ق) خواهر زاده‌اش و فرزند نابغه علامه یعنی فخرالمحققین نام برد كه همگی از أعاظم فقها در عصر خویش بوده‌اند[/][=&quot].

[/][=&quot]پي نوشت[/][=&quot]:
[/]
[=&quot]1- [/][=&quot]حله: شهرى است در میانه عراق، در منطقه‏ اى به نام‏«الفرات الاوسط‏» و آن در نیمه راه بغداد - نجف، به فاصله 80 كیلومتر از بغداد در سمت جنوب شرقى این شهر واقع است. این شهر كهن یكى از مراكز مهم و حوزه‏ هاى علمى شیعه است و امروزه یكى از استانهاى شیعه نشین مهم عراق است[/][=&quot].
2- - [/]
[=&quot]آشنایى با علوم اسلامى ، ص 299[/][=&quot].
3- [/]
[=&quot]ریاض العلما، ج 1 ، ص 104[/][=&quot] .
4- [/]
[=&quot]ریاض العلما، ج 1 ، ص 104 [/][=&quot]
5- [/]
[=&quot]ریاض العلما، ج 1 ، ص 104[/]

[/]