قل رب اعوذ بک من همزات الشیاطین
شیطان کیست ؟ در اصطلاح به هر موجود متمرد – اختلاف افکن – موذی – مفسد و منحرف کننده – مضر – زن بی تقوا – منافق – دروغگو - گناهکار – حیله گر اعم از انسان و جن و جنبندگان شیطان گفته میشود .
حضرت امیر المؤمنین علی بن ابیطالب سلام الله علیه می فرماید : المکور شیطان فی صورة انسان یعنی کسی که حیله و مکر می کند شیطانیست در صورت و شکل انسان .
شیطان یک اسم عامی است که مصادیق زیادی دارد ولی ابلیس اسم خاص موجودی است که در برابر حضرت آدم سجده نکرد و از دستورات خدای بزرگ سرپیچی نمود . در حقیقت شیطان ابلیس سردسته و فرمانده کل شیاطین است .
حکمت وجود شیطان : قرار دادن دشمن از جانب حق تعالی برای انسان از کمالات نظام تکوین و تشریع است . وجود دشمن شاید بد نباشد ، آنچه بد است دشمنی اوست ، که انسان می بایست از آن بر حذر باشد . در نظام تکوین و طبیعت اگر همه چیز برای انسان در طبیعت گوارا و مطابق میل او باشد دیگر به دنبال مجهولات نمی رود ، استعداد او شکوفا نخواهد شد و در علوم مختلف پیشرفتی نخواهد داشت . اما در نظام تشریع و دین ، اگر انسان دشمنی به نام شیطان و نفس اماره نداشت ، در راه تکامل معنوی و کمالات انسانی رشد نمی کرد . در مبارزه با شیطان است که انسان به خدا نزدیک می شود و منزلت و ارزش پیدا می کند . پس آن چه که سبب میشود که انسان مثل حیوان زندگی نکند و مثل حیوانات نمیرد و عالمانه و انسانی حیات و ممات داشته باشد و به مقام خلیفة اللهی نائل گردد، مبارزه او با دشمنی به نام شیطان است . اگر انبیاء و ائمه معصومین علیهم السلام به آن درجات بلند معنوی رسیدند که ما از درکش عاجزیم برای آن است که بر دشمنی همچون شیطان پیروز گشتند . و اگر اولیاء و صلحاء و شهداء به این مقامات رسیدند به خاطر مبارزه با این دشمن بوده است .
راه های ورود شیطان :
قَالَ فَبِمَا أَغْوَيْتَنِي لأَقْعُدَنَّ لَهُمْ صِرَاطَكَ الْمُسْتَقِيمَ گفت: پس بدان سبب كه مرا به بيراهه افكندى حتما در كمين آنها بر سر راه مستقيم تو خواهم نشست . الاعراف آیه : 16
ثُمَّ لآتِيَنَّهُم مِّن بَيْنِ أَيْدِيهِمْ وَمِنْ خَلْفِهِمْ وَعَنْ أَيْمَانِهِمْ وَعَن شَمَآئِلِهِمْ وَلاَ تَجِدُ أَكْثَرَهُمْ شَاكِرِين آنگاه از پيش روى و پشت سرشان و از طرف راست و چپشان به سراغ آنها مىآيم، و اكثرشان را سپاسگزار نخواهى يافت . الاعراف آیه : 17
امام باقر عليه السلام فرمود: ورود ابليس بر انسان از پيشِ رو بدين شكل است كه امر آخرت را براى انسان ساده و سبك جلوه مىدهد، و از پشت سر به اين است كه ثروتاندوزى و بخل و توجّه به اولاد و وارث را تلقين مىكند و از طرف راست با ايجاد شبهه، دين را متزلزل و تباه مىسازد و از طرف چپ، لذّات و شهوات و منكرات را غالب مىكند .
یادداشتهای متفرقه تبلیغی از منبع فراموش شده
ومن الله التوفیق