جمع بندی "عبادت و نماز و راز و نیاز" در تقابل با "یوگا "
تبهای اولیه
سلام ...
اميدوارم که خوب و خوش و سلامت باشين ...
چند وقت پيش ( خيلي پيش تر ها ) سخنراني روحانيهاي مختلفي رو در باب "يوگا" شنيده بودم ... مثلا کسي سوال پرسيده بود که اگر من يوگا انجام بدم ميتونم نماز نخونم !!! راستش اون روزها واقعا خندم گرفتش و با خودم گفتم عجب سوالي ؟؟؟
چند وقت هستش که من در کلاسهاي يوگا ثبت نام کردم ... در کنار کلاس يوگا من به علت علاقه اي که داشتم شروع به خوندن page هايي در ارتباط با يوگا کردم و اطلاعات زيادي بدست آوردم ... همچنين چند وقتي هم هست که تمريناتي رو انجام ميدم .
اولا اينکه من نظر علما رو در مورد يوگا خوندم ... مثلا ايشان ميگويند اگر قصد و نيت از يوگا تمرينات ورزشي و افزايش تمرکز و ... باشه به شرط اينکه تمرينات باعث ضرر و زياني نشه مشگلي نداره ... ( البته در جريان هستيد که يوگا داراي ابعاد خيلي بيشتر هست و تنها يکي از 7 قسمت آن که به "آسانا" مشهور هست تمرينات ورزشي هست و 6 بعد بعدي به بيان مفاهيم اخلاقي و عرفاني و تقليدهاي ديني و ايديولوژي و ... پرداخته اند که خيلي هاشون جالب ... خيلي هاشون کفر ... خيلي هاشون مانند "چاکراها" کاربردي ... و خيلي هاشون دروع محض و غير علمي هستند )
مشگل حالا چي هست ...
خوب من الان هيچ اعتقادي به ايديولوژي که يوگا اون رو عنوان ميکنه ندارم ... چون ( نه علمي هست . نه عقلي هست . نه تجربي . نه وحياني ) ولي مساله اي که الان باهاش برخورد کردم اين هست ...
تجربياتي که از انجام يوگا بدست ميارم خيلي خيلي شبيه نماز خوندن و دعا کردن هست ... همونجور که نماز ميخونم به آرامش ذهني ميرسم ... باعث ميشه احساس گرمايي رو در درون بدنم بکنم . انجام يوگا به شدت اون حس رو برام قويتر ايجاد ميکنند ....
به شدت ... آرامشم بيشتر شده ... به شدت تمرکزم رويه کارهام بيشتر شده ... و ...
از اونطرف مثلا يوگا کاران دستور العمل هايي رو دارند ....
مثلا :
1. براي افزايش تمرکز دستوراتي خاص دارند ( که واقعا هم بهم کمک کرده )
2. هر فکر که قرار هست به مغز وارد بشه ... براش دريجه تعيين کرده اند که بايد از اون دريچه بگذره ... يوگي هر گزاره يا اخباري که ميخواد به مغزش وارد بشه رو اجازه پروسس کردن نداره ... مثلا اگر فگري بياد که داراي "حرص" يا "طمع" يا ... باشه اتوماتيک قبل از پروسس شدن و با تمرکزي که ياد ميدن فيلتر ميشه
3. مثلا يکي از آموزشها براي يوگي ( تمرکز به روش پرش آگاهانه هست ) اينکه مثلا بهت ياد ميدن 2 دقيقه بر رويه مثلا " ماه " تمرکز کني ... سپس بايد کل تمرکزت رو از ماه بگيري مثلا بدي به "ميز" و نبايد زماني که به ميز فکر ميکني هيچ تفکري از "ماه" در درون ذهنت وارد بشه ... ( که اين واقعا يکي از مشگلات من بوده ) اينکه سوئيج کردن تفکراتت هيچ وقفه اي نداشته باشه ... و تندي بتوني تمرکزت رو از کاري بگيري و به کاري ديگه بدي و
و ....
حالا اتفاقي که داره براي من ميوفته اين هست ....
قبلا براي آرامشم تنها يک منبع داشتم ... نماز خوندن و راز و نياز کردن و ادعيه ... ولي حالا دارم با يوگا هم اون رو بدست ميارم.
با توجه به ايديولوژي و جهانبيني که يوگا ارائه ميکنه ... خوب براي من بديهي هست که جهانبينيش اشتباه هست ... ولي وقتي واقعا اگر جهانبينيش رو کنار ميزارم بقيه چيزهاش براي من بسيار مفيد بوده ... و منهاي ايديولوژيش تقريبا همه چيزش رو مفيد ميدونم .
سوالي که باهاش درگير شدم اين هست يوگا برام ابزاري شده که ... باهاش احساس تميزي ميکنم ( چون دستوراتي براي تميزي هم داره ) ... باهاش احساس قويتر شدن ذهني ميکنم ( چون دستوراتي براي تمرکز فکر داره ) و باهاش احساس رشد کردن در درون مسير روحاني ميکنم ...
آيا اينکه من آرامشم رو از دو تا مسير بدست ميارم ( نماز و يوگا )
آيا اينکه من تمييز بودن رو در دو چيز ميدونم ( طهارت و آداب ويژه يوگا )
آيا اينکه خوبي رو در درو چيز ميدونم ( خوبي يوگي و خوبي دين اسلام ) به صورت توامان
و با اينکه ميدونم ايديولوژيش صد در صد اشتباه هست ...
آيا اين مصداق شرک محسوب ميشه ... يا نميشه ...
با تشکر از اينکه خوندين ....
با عرض سلام و احترام خدمت شما خواهر ارجمند و با آرزوی قبولی طاعات و عباداتتان.
در آغاز از شما سپاسگزارم که برای انجام امور خطیر زندگیتان از ما مشورت میگیرید.
انشالله خداوند شما رو جزو هدایت یافتگان قرار دهد.
در خصوص سوالی که پرسیدید باید بگویم همچنان که خودتان اشاره نمودید یوگا غیر از حرکات خاص ورزشی و ارائه راهکارهایی برای تمرکزگیری، از اصول اخلاقی و ایدیولوژی خاصی برخوردار است که تمامی دستورالعملهای آن ناشی از همان ایدیولوژی و برای رسیدن به همان آرمان است.
هدفی که هندوها و بودایی ها از یوگا دنبال می کنند اگرچه به ظاهر رسیدن به فنا و اتصال به خداوند است اما باید توجه داشت که این خدا و فنای در آن، با توحید ذاتی و صفاتی و افعالی که عارف بر اساس آیات و روایات ارائه میدهد از فرش تا عرش فاصله دارد.
در این باره استاد علامه حسن زاده آملی مثال شیوایی دارند. ایشان می فرمایند: چشمه زلال آب روان و ظرفی که حاوی ادرار است هر دو انعکاس دهنده صورت انسانند منتهی این کجا و آن کجا؟
سخنم با شما خواهر جستجو حقایق و فهیمم آن است شما که به دنبال آرامش روحی و طمانینه قلبی هستید چرا به جای دریا به این جداول و جویها کوچک متمایل می شوید؟ دریای بیکران آیات و روایات و توغل و شناگری در معارف بیکران آنها شما را به چنان آرامش و حیاتی خواهد رسانید که وصفش به گفتگو و شرحش به کلام در نمی آید.
در حقیقت این روح مجرد شریف شما است که به مقتضای «نَفَخْتُ فِیهِ مِن رُّوحِی» دارای ظرفیت و استعدادی بیپایان است و به حکم مسانخت غذا با مغتذی، شما باید در پی غذایی متناسب با جان فوق عرشی خود باشد و تنها غذایی که شانیت نفس لایزال شما را دارد و تضمین کننده سعادت ابدی شماست، فقط و فقط بیکرانه حقایق قرآن و عترت است.
در پایان این را نیز از پیامبر صلی الله علیه وسلم ملاک و معیار کار خود قرار دهید که فرمودند :«مَن تشبَّه بقوم فهو منهم» یعنی: هرکس خود را شبیه قومی درآورد پس او نیز از زمره آنها خواهد بود. پس نیک بیندیش!
با تشکر از عنایتی که داشتید...