مرد هزار چهره

تب‌های اولیه

2 پستها / 0 جدید
آخرین ارسال
مرد هزار چهره

بسم الله الرحمن الرحیم


مرد هزار چهره
‏شبث بن ربعي بن حصين بن عثيم بن ربيعة بن زيد بن رياح بن يربوع از بنی تمیم
شبث بن ربعى مرد متلون و منافقى بود، او در زندگى مشى خاصى نداشت و ايام خود را با ضد و نقيض و همكارى با گروه‏هائى كه از نظر فكرى و سياسى با هم مخالف بودند روزگار خود را ميگذرانيد و به قول معروف نان به نرخ روز خور بود ، که مرور زندگی سراسر نفاق او این مساله را به خوبی نشان می دهد. البته نفاق ویژگی اصلی همه دشمنان امام حسین درعاشورا بود که با نوشتن نامه و دعوت امام وسپس جنگ علیه آنحضرت نفاق خویش را ظاهر ساختند. در ذیل به طور خلاصه به مراحل زندگی شبث بن ربعی و تغییر موضعهایش اشاره می کنیم .
1- یک سال قبل از بعثت در قبیله بنی تمیم متولد شد ، بنابر برخی منابع در اواخرعمر پیامبر صلی الله وعلیه وآله مسلمان شد.
2 - سال یازدهم هجری که سجاح ادعاى نبوت كرد شبث بن ربعی به او پیوست وموذّن او شد .
3- پس از رخ دادن جنگهای ردّه وشکست پیامبران دروغین اسلام آورد و پیرو مکتب خلفا شد. 4- سپس با آغاز اعتراضها عليه عثمان، با معترضان در قتل عثمان همكارى كرد.
5- پس ازپیروزی على عليه السّلام در جنگ جمل به آنحضرت پيوست و در صفین با حضرت بود.
6- سپس در بازگشت ازصفین ازآن حضرت جدا شد و(به امید ریاست) جزء سران خوارج گرديد.
7- سپس درآستانه جنگ نهروان که جان خود را در خطرمی دید توبه کرد و ازآنها جدا شد.
8- در زمان قدرت معاویه جزء اشراف اموی درکوفه بود وعلیه حجر بن عدی شهادت دروغ داد. 9- به دنبال نامه نگاری کوفیان به امام حسین علیه السلام و احتمال تشکیل حکومت توسط آنحضرت همراه اشراف کوفه دعوت نامه ای به امام نوشتند .
10- با آمدن ابن ‏زياد به شهرکوفه شبث بعد از خانه نشینی به بهانه بیماری، به او پیوست و به دستور او همراه با هزار سوار راهي کربلا شد ، او روز عاشورا فرمانده‏ي پياده ‏نظام لشکر ابن سعد شد.
11- پس از مرگ یزید و قدرت یافتن ابن زبیر در حجاز وعراق از طرفداران آل زبیر شد و امیر شرطه كوفه شد و با آغاز قیام مختار، با والی ابن زبیر در کوفه علیه مختار وارد جنگ می شوند و شکست می خورند. شبث به بصره فرار می کند و مصعب بن زبیر را علیه مختار تحریک به جنگ می کند ومصعب با لشکری بزرگ به جنگ مختارمی آید که منجر به كشته شدن مختار و یارانش می شود. ( گویا درهنگام غلبه و پیروزی مختار مدتی هم خود را متمایل به او نشان می دهد)
شبث در حدود سال هفتاد در كوفه مرد.(اللهم العنه)
«فاعتبرو یا اولی الابصار»

اخبار الطوال ص229 و31
أنساب الأشراف ،ج‏12،ص:162
الإصابة في تمييز الصحابة ،ج‏3،ص:303
طبری ج ص235
الفتوح ج6 ص 235
الغارات/ترجمه،ص:440

[="darkslateblue"]شبث بن ربعى كوفى، يكى از دعوت كنندگان امام حسين(عليه السلام) به كوفه بود كه ابن زياد پس از حركت كردن امام حسين(عليه السلام) به سمت كوفه، او را نزد خود خواست. وى نخست خود را به بيمارى زد ولى شبانه نزد ابن زياد رفت و جايزه گرفت و به همراه چهار هزار نفر رهسپار كربلاء شد و روز پنجم محرم سال 61 هجرى قمرى به كربلاء رسيد.
شبث بن ربعى كوفى شخصى منافق و خبيث بود، زيرا نخست از اصحاب حضرت على(عليه السلام) بود و بعد جزء گروه خوارج شد. سپس توبه كرد و بعد از مدتى براى كشتن امام حسين(عليه السلام) عازم كربلاء شد و بعد از واقعه كربلاء با مختار به طلب خون امام حسين(عليه السلام) قيام نمود، سپس در قتل مختار حضور پيدا كرد و در حدود سال 80 هجرى قمرى در كوفه درگذشت.
در بيان خباثت اين مرد بى دين همين بس كه وى صاحب يكى از مساجدى بود كه پس از قتل امام حسين(عليه السلام) در كوفه جهت سرور و خوشحالى از كشته شدن امام(عليه السلام) تجديد بنا شده بود. مساجدى كه به اين منظور تجديد بنا شده بودند، عبارتند از: مسجد اشعث بن قيس ـ مسجد جرير بن عبدالله بَجَلى ـ مسجد سماك بن مخرمه ـ مسجد شبث بن ربعى.(1)
امام حسين(عليه السلام) روز عاشورا به شبث خطاب فرمود: اى شبث بن ربعى و اى حجّار بن اَبجر و اى قيس بن اشعث و اى زيد بن حارث، مگر شما نبوديد كه براى من نامه نوشتيد كه ميوه هاى اشجار ما رسيده و بوستانهاى ما سبز گشته و از براى يارى كردنت لشكرها آراسته ايم. در اين هنگام قيس بن اشعث گفت: ما نمى دانيم چه مى گوئى لكن حكم يزيد و ابن زياد را بپذير، حضرت فرمود: لا واللّه هرگز دست ذلت به دست شما نمى دهم و از شما هم نمى گذرم.(2)
ـــــــــــــــــــ
1-تاريخ كوفه، صفحه 46.
2-حوادث الايام، صفحه 19.[/]

موضوع قفل شده است