هیس! جایی برای کودک سرطانی نداریم (شما جای اینا بودید چیکار میکردید)
تبهای اولیه
[h=2] هیس! جایی برای کودک سرطانی نداریم [/h]
بسیاری از بیمارستان ها از پذیرش کودکان بی گناهی که به سرطان مبتلا هستند به دلیل اوضاع وخیم شان سر باز می زنند.
مادری کودکش را در بغل گرفته است و گریان از این بیمارستان به آن بیمارستان خیابان ها را زیر پا می گذارد اما هر لحظه ناامیدتر از قبل.انگار همه مسئولین بیمارستان ها با یکدیگر هم صدا شده بودند تا به بهانه های مختلف این کودک سرطانی را بدون در نظر گرفتن وضع جسمی روحی اش پذیرش نکند، چرا که حال بد کودک نمایان گر همه چیز بود.
سعیده قدس بنیانگذار محک میگوید: بیمارستانها از پذیرش کودکان مبتلا به سرطان که امیدی به زندگی ندارند، خودداری میکنند، بهطوری که این کودکان بیمار که از شهرهای دور مانند سیستان و شهرهای دیگر به تهران منتقل میشوند دچار مشکل پذیرش بیمارستان هستند.
وقتی مرفه ترین بیمارستان ها هم دردی دوا نمی کنند
بنیانگذار محک با تأکید بر درمانهای تسکینی برای کودکان مبتلا به سرطان تصریح کرد: تجربه لحظاتی که یک کودک 2ساله مبتلا به سرطان؛ درد میکشد، لحظات بسیار دردآوری است و اگر در بهترین تجهیزات، گرانترین داروها و زیباترین بیمارستانها نیز بستری شوند با این وجود دردهای آنان بهمانند جهنم است.
وی تشریح کرد: هم اکنون بیمارستانها از پذیرش کودکان بیمار بد حال که امیدی به زندگی ندارند خودداری میکنند، بهطوری که کودکان مبتلا به سرطان که از شهرهای دور مانند سیستان و شهرهای دیگر به تهران مراجعه میکنند، دچار مشکل پذیرش بیمارستانی هستند، ولی بیمارستان محک اینگونه بیمارانی را که حیاتشان در خطر است، پذیرش میکند.
بنیانگذار محک با دردناک توصیف کردن وضعیت کودکان مبتلا به سرطان که گاهی از بدن آنان خون بیرون میزند، نسبت به فراهم شدن خدمات مراقبتی در منزل بیماران در آیندهای نزدیک؛ بهعنوان یکی از برنامههای مهم بیمارستان محک ابراز امیدواری کرد.
سرطان هم درد دارد هم هزینه
درد کشیدن کودک سرطانی که کمتر مرکز درمانی او را پذیرش می کنند، قطعا دردناک ترین صحنه ای است که هر پدر و مادر می تواند با آن مواجه شود.
قرهداغی رئیس بخش تحقیقات و دپارتمان درد بیمارستان محک با اشاره به اینکه سرطان جدا از هزینههای بسیار، دردهای وحشتناکی دارد، گفت: از هر 10 بیمار مبتلا به سرطان در ایام انتهایی حیاتشان 9 نفرشان دردهای مهلک خواهند داشت.
در اکثر بخشهای درمانی و سرطان باید مراقبتهای تسکینی وجود داشته باشد تا از اولین روزی که بیمار وارد بخش درمانی میشود، خدمات مراقبتهای تسکینی و درد را تا آخرین روز حیات خود برای کیفیت بهتر زندگی دریافت کند.
قرهداغی افزود: 35 تا 50 درصد بیمارانی که دچار سرطان میشوند، دچار درد خواهند شد یعنی از هر 10 بیمار 3 تا 5 بیمار درد دارند و حال در زمان انتهای زندگی این بیماران 96 درصد آنها دردهای وحشتناک پیدا میکنند، یعنی از هر 10 بیمار مبتلا به سرطان در ایام انتهایی حیاتشان 9 نفرشان دردهای مهلک خواهند داشت، بنابراین سرطان جدا از هزینههای بسیار درد هم دارد.
رئیس بخش تحقیقات و دپارتمان درد بیمارستان محک ادامه داد: در برخی از سرطانها اندامها قطع میشود و فرد دچار درد اندام و همچنین درد اندامهای خیالی میشود. بنابراین قبل از قطع اندام با روشهای تسکینی و تغییرات مغزی این روند را تعدیل میکنیم.
سرطان خون یک سرطان شایع کودکانه
رئیس بیمارستان محک با تشریح آمار مبتلایان به سرطان در ایران خاطرنشان کرد: این آمار در حدود 12 تا 16 نفر در هر 100هزار نفر است. بیشترین ابتلای سرطان در کودکان بهترتیب مربوط به خون، مغز و چشم است ولی بهجرات میتوان گفت اگر همه عوامل و استانداردها رعایت شود 90 درصد درمان بیمار امکانپذیر است.
عظیم مهرور رئیس بیمارستان محک میگوید: البته از عوامل خطر در شیوع بیماری سرطان ازجمله آلودگیها و تغذیه نامناسب نباید گذشت ،کما اینکه مسئله ژنتیک در ابتلا به سرطان نیز بسیار اهمیت دارد. بنابراین ما نیز به سمت تشخیصهای مولکولی که بهترین درمان را در برخواهد داشت پیش میرویم،کما اینکه هماکنون نیز 100 تخت این بیمارستان پر است.
آراسب احمدیان مدیر عامل محک مدیر عامل محک در تکمیل آمارهای رئیس بیمارستان محک عنوان کرد: از نظر آمار کودکان مبتلا به سرطان باید عنوان کنیم که از سال 1379 تا پایان 1393 ما تقریباً با رشد 16 درصدی سرطان مواجه بودیم یعنی کودکانی که در این بیمارستان تحت درمان قرار گرفتند. البته همه کودکان مبتلا به سرطان در محک درمان نمیشوند ولی در مجموع در طول مدت فعالیت محک بیش از 23 هزار پرونده بیمار مبتلا به سرطان تشکیل شده است و هم اکنون نیز 13 هزار و 500 بیمار تحت پوشش حمایتهای این موسسه و بیمارستان در مقولههای تشخیص و درمان هستند.
کودکانی که در کودکی پیر می شوند
نگاه کردن طولانی مدت کودکان به دیوارهای بلند و رنگ مرده یک اتاق کوچک اصلا با دنیای کودکانی که مرگ را پیش روی خود می بینند، کار آسانی نیست و شاید همت مسئولین و حتی خیرین را می طلبد.
بیمارستان های کودکان به دلیل کمبود امکانات همواره مورد نقد قرار گرفته اند هرچند که سال گذشته یکی از این بیمارستان ها رنگ حیات وزندگی را درقالب اتاق بازی به کودکان هدیه داد اما هنوز بیشتر بیمارستان ها به این فضاها مجهز نشده اند.
این در حالی است که هر روز تصاویر متعددی از بخش کودکان بیمارستان های خارج از کشور دیده می شود.
قطعا هزینه های چند میلیون تومانی برای ایجاد اتاق های بازی کار چندان دشواری نیست و در عین حال می تواند روح تازه ای به کودکانی که در چند قدمی مرگ هستند، ببخشد.
آموزش های لازمی که والدین نمی بینند
سرطان کودکان دارای اثرات متعددی بر روی همه اعضای خانواده است و مراقبت از اين کودکان می تواند بار زيادی بر والدين آن ها تحميل کند. با این وجود اغلب آموزش های لازم برای این والدین نادیده گرفته می شود، در حالیکه حتی در برخی موارد برخوردهای غلط و نادرست اطرافیان بیمار حتی باعث بدتر شدن وضع جسمی و روحی کودک نیز می شود.
البته در این راستا اقداماتی از جمله انتشار کتاب «راهنمای والدین کودکان مبتلا به سرطان» به وسیله اعضای هیأت علمی دانشگاه علوم پزشکی تهران برای کمک به چنین افرادی نوشته شده است اما باز هم جای خالی آموزش های اصولی به والدین این کودکان در مراکز احساس می شود.
محک همراه همیشگی کودکانی که درد می کشند
تغذیه نادرست جهش های ژنتیکی و کاهش سن مصرف دخانیات از اصلی ترین عوامل ایجاد این عارضه به شمار می رود. از سوی دیگر فقر که یار با وفای گهواره ای این کودکان است و در نتیجه آن ناآگاهی یا عدم توان خانواده ها نسبت به انجام معاینات به موقع و یا درمان مطلوب عمده ترین عامل در تقویت ریشه های این بیماری در جان کودکان است.
موسسه خیریه محک در سال 1370 تاسیس شد و از آن زمان به بعد فعالیت 25 ساله خود را برای تشخیص و درمان کودکان مبتلا به سرطان شروع کرد. در حال حاضرکودکان مبتلا به سرطان در سراسر ایران میتوانند به صورت رایگان تحت درمان بیمارستان محک قرار گیرند و حتی هزینه های ایاب و ذهاب و اقامت آنان و همراهانشان نیز به صورت رایگان ازطرف موسسه محک صورت پرداخت می شود.
مدیرعامل محک درباره این موسسه می گوید: موضوعات تحقیقات علمی از محوریتهای اصلی موسسه محک به شمار می رود. براین اساس با محوریت شفافیت و پاسخگویی توانستیم رضایت تامین کنندگان منابع مالی موسسه و بیمارستان محک را تامین کنیم تا آنها بتوانند با مشاهده هزینه کرده ای خود برای اداره این بیمارستان حمایتهای خود را ادامه دهند.
افتتاح نخستین بخش درد برای کودکان سرطانی ایران
هفته گذشته نخستین بخش درد و مراقبتهای تسکینی برای کودکان مبتلا به سرطان در ایران و خاورمیانه در بیمارستان محک افتتاح شد و تمام خدمات به این بیماران رایگان صورت میپذیرد.
عظیم مهرور رئیس بیمارستان محک در توضیح افتتاح این بخش اظهار داشت: بخش درد و مراقبتهای تسکینی سرطان کودکان به عنوان بخشی از دپارتمان درد در بیمارستان محک به ارائه تمام مراقبتهای تسکینی و حمایتی مورد نیاز کودک از بدو پذیرش تا مراحل پایانی درمان میپردازد.تاسیس بخش درد و مراقبتهای تسکینی در بیمارستان محل گامی برای ارتقاء کیفیت زندگی کودکان مبتلا به سرطان است.
وی با اشاره به اینکه بیمارستان محک هم اکنون دارای 100 تخت برای پذیرش و ارائه خدمات به کودکان مبتلا به سرطان است، گفت:مدیریت و درمان درد برای کاهش رنج و تنش بیماران امروزه جایگاه ویژهای نزد پزشکان پیدا کرده است. بنابر این بیمارستان محک نه تنها به درمان و حمایت کودکان مبتلا به سرطان میاندیشید بلکه کیفیت زندگی آنها در طول درمان نیز از دغدغههای همیشگی این موسسه بوده و تاسیس این بخش در بیمارستان محک گامی برای ارائه خدمات تخصصی به کودکانی است که میبایست در حین درمان سرطان کودک بودن را از یاد نبرند و از کیفیت زندگی بالاتری مطابق با استانداردهای جهانی بهره مند شوند.
گزارش از ریحانه هرندی