جمع بندی پذیرفته نشدن شفاعت اهل بیت (ع) در روز قیامت
تبهای اولیه
پذیرفته نشدن شفاعت اهل بیت (ع) در روز قیامت
سلام
آیا امکان دارد در آخرت شخصی توسط اهل بیت شفاعت شود ولی خداوند متعال آن شفاعت را نپذیرد و مومن در آتش گرفتار شود؟
جمع بندی
پرسش:
آیا امکان دارد در آخرت شخصی توسط اهل بیت شفاعت شود ولی خداوند متعال آن شفاعت را نپذیرد و مومن در آتش گرفتار شود؟
پاسخ:
در پاسخ، گفتنی است:
شفاعت از نظر منطق اسلام یک موضوع بی قید و شرط نیست بلکه قیود و شرایطی دارد، قاعده و حساب و کتابی دارد مثلاً از نظر جرمی که دربارۀ آن شفاعت میشود شرایطی هست و از طرفی، شخص شفاعت شونده و شخص شفاعت کننده هم باید شرایطی داشته باشند.
از طرفی کسانی که معتقد به اصل شفاعت هستند، برای اینکه مشمول آن شوند، ناگزیرند شرایط آن را فراهم سازند، و از گناهانی همانند ظلم که به طور کلّی از دایرۀ شفاعت بیرون شمرده شده، و قرآن میگوید ظالمان شفیع مطاعی ندارند (1) بپرهیزند.
همچنین از طرف دیگر قطعا کسانی که از طرف خداوند بعنوان شفاعت کنندگان معرفی شده اند(2) و لیاقت شفاعت دارند(3) قطعاً بر اساس صلاحیت هایی واجد این مقام شده اند. بر این اساس، ایشان هم به آن شرایط و ضوابطی که از طرف خداوند برای شفاعت وضع شده، وقوف و آگاهی لازم را دارند. از اینرو، کسانی که قابلیت و شرایط لازم برای برخورداری از شفاعت را ندارند اساسا مورد شفاعت پیامبر و اهل بیت (علیهم السلام) قرار نمی گیرند تا نوبت به قبول یا عدم قبول و رد شفاعت آنها برسد.
پی نوشت ها:
1. غافر، آیه 18.
2. پیامبر اکرم (صلی الله علیه و آله) فرمود: «من در روز قیامت شفاعت می کنم و شفاعتم پذیرفته میشود، و علی هم شفاعت میکند و شفاعت او نیز پذیرفته میشود و اهل بیت من نیز شفاعت می کنند و شفاعت آنان هم پذیرفته میشود.» ابن شهر آشوب محمّدبن علی، مناقب آل ابی طالب، المکتبۀ الحیدریۀ النجف الأشرف، 1376.ج2ص15.
3. طبق روایات، علاوه بر پیامبر و اهل بیت (علیهم السلام) پيغمبران، ملائكه، شهدا، علماء، مؤمنين، بچه هاي سقط شده مؤمنان، اولاد حضرت زهرا(سلام الله علیها) (غير از ائمه هدي) و زائران قبر امام حسين (عليه السّلام)و قرآن كريم نیز شفاعت می کنند. برای آگاهی بیشتر ر.ک: مطهري، مرتضي، مجموعه آثار، چاپ پنجم، انتشارات صدرا، ج 1، ص 247 ؛ طباطبايي، سيد محمد حسين، تفسير الميزان، ترجمه موسوي همداني، انتشارات امیرکبیر، تهران، بی تا، ج 1، ص 238 ؛ مجلسي، محمد باقر، بحارالانوار، دار احیاء التراث، بیروت-لبنان، بی تا، ج8، ص42.