چرا طلا و حریر از طرف مراجع تقلید شیعه حرام اعلام شده؟

تب‌های اولیه

5 پستها / 0 جدید
آخرین ارسال
چرا طلا و حریر از طرف مراجع تقلید شیعه حرام اعلام شده؟

بسم الله الرحمن الرحیم

سلام علیکم و رحمة الله و برکاته ان شاءالله

چرا طلا و حریر از طرف مراجع تقلید شما حرام اعلام شده؟

اعراف

مضمون ترجمه:

بگو:چه کسی زينتهایی را که الله برای بندگانش خارج ساخته و روزی های پاکيزه را حرام کرده ؟ بگو: ايندر زندگی دنيا, برای کسانی است که ايمان آورده اندروز قيامت خاص خواهد بود. اين چنين آياترا برای گروهی که می دانند بيان می کنيم.

الحمد لله شکر لله النعیم العزیز

کارشناس بحث: صدرا

با سلام و عرض ادب

در پاسخ به این سؤال باید به این نکات توجه داشت:

اولا: آیه شریفه در مقام بیان نفی حرمت نسبت به مطلق زینت های دنیوی است؛ صرف نظر از افراد و احوالات موضوع حکم وتنها این مطلب را ثابت می فرماید که خدا زینتها را حرام نکرده است.

به عبارت دیگر این آیه بیان می دارد که اصل استفادۀ از زینتهای دنیوی برای بندگان حلال است؛ولی این بدان معنا نمی باشد که چنین حکمی(مباح بودن استفاده از زینتها) برای جمیع زیور آلات دنیوی(که یکی از مصادیق متعدد آن طلا و حریر است) و در جمیع شرایط و حالات برای بندگان حلال باشد.[1]

ثانیا: اگر قائل شویم که اطلاق آیه شریفه شامل همه زینت آلات در جمیع شرایط و حالات می گردد؛ نهایت این است که در اینجا برای ما حکم مطلقی(کلیه زیور آلات برای جمیع انسانها اعم از زن و مرد حلال است) منعقد می گردد و این امر منافاتی با این ندارد که برخی از مصادیق موضوع حکم (طلاو حریر نسبت به مردان)وهمچنین(استعمال واستفادۀ از ظروف طلا و نقرۀ نسبت به همۀ مکلفین) به واسطه دلیل دیگری (که در اینجا سنت است)از دایره حکم خارج گردد.

در آیات قرآن کریم ما عمومات[2] و اطلاقاتی[3] داریم که این عمومات و اطلاقات به واسطه قران و یا سنت قطعیه تخصیص و تقیید یافته اند و این ضرری به عمومیت و اطلاق آیات نمی رساند؛ بلکه نهایت این است که در عمومات و اطلاقات تصرف می گردد و دایرۀ عمومیت و مطلق بودن حکم تنگتر می گردد.

لذا به واسطه روایات،حلیت استفاده از نوع خاصی از زينت هاي دنيوي(همچون طلا و حریر نسبت به مردان و استفاده از ظروف طلا و نقره برای همۀ مکلفین)تقييد مي بابد اما نسبت به سایر زیور آلات دیگر اصل حلیت برای زنان و مردان باقی است.

ثالثا: حرمت استعمال طلا و حریر نسبت به مرد مختص به شیعه نمی باشد بلکه اجماع شیعه و سنی بر حرمت چنین عملی تعلق گرفته است.

در کتاب «الموسوعة الکویتیة»(كه فتاوای مذاهب چهار گانهاهل سنت را در مباحث گوناگون فقهی آورده) می خوانیم:
الف) «يَحْرُمُ عَلَى الرَّجُل لُبْسُ الْحَرِيرِ اتِّفَاقًا ...وَهَذَا - أَيْ تَحْرِيمُ لُبْسِ الْحَرِيرِ عَلَى الرِّجَال - مَحَل اتِّفَاقٍ بَيْنَ الْعُلَمَاءِ وَلاَ خِلاَفَ فِيهِ»؛[4]پوشیدن حریر به اجماع برای مرد حرام است...وحرمت پوشیدن حریر برای مردان مورد اتفاق میان علما است و کسی با آن مخالفت ننموده .

ب)«یحْرُمُ عَلَى الرَّجُل اتِّخَاذُ حُلِيِّ الذَّهَبِ بِجَمِيعِ أَشْكَالِهَا. وَذَلِكَ لِعُمُومِ قَوْلِهِ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ : أُحِل الذَّهَبُ وَالْحَرِيرُ لإِِنَاثِ أُمَّتِي وَحَرُمَ عَلَى ذُكُورِهَا[5]»؛[6] استفاده از زیور آلات طلا به جمیع اشکال آن برای مردان حرام است، وا ینامر به خاطر عمومیت قول پیامبر اکرم صلی الله علیه و آله است که فرمودند: (استفاده از)طلا و حریر برای زنان امت من حلال و برای مردان امت من حرم است.

موفق باشید.

:Gol:-----------------------------------------------------------------------:Gol:

[1]. مثلا اگر زیور آلات حلال است آیا بدست آوردن آن از هر راهی باز حلال خواهد بود؟اگر زینت آلات حلال است و شامل طلا نیز می گردد، ایا خداوند استفاده از آنرا نسبت به مردان اراده نموده است و...که آیه از این جهت در مقام بیان نمی باشد.

[2]وَ الْمُطَلَّقاتُ يَتَرَبَّصْنَ بِأَنْفُسِهِنَّ ثَلاثَةَ قُرُوءٍ» كه با قول خداوند متعال:«إِذا نَكَحْتُمُ الْمُؤْمِناتِ ثُمَّ طَلَّقْتُمُوهُنَّ مِنْ قَبْلِ أَنْ تَمَسُّوهُنَّ فَما لَكُمْ عَلَيْهِنَّ مِنْ عِدَّةٍ»،تخصیص یافته است.ویا عمومیت آیۀ:«أُحِلَّ لَكُمْ صَيْدُ الْبَحْرِ وَ طَعامُه‏»با آیۀ شریفۀ‏:«حُرِّمَتْ عَلَيْكُمُ الْمَيْتَةُ وَ الدَّمُ»، تخصیص یافته است.

و مثالهاى تخصيص يافته به سنت آيه‏ «أَحَلَّ اللَّهُ الْبَيْعَ» است كه بيعهاى فاسد به دليل احاديث وارده از آن خارج است‏.وهمچنین در بحث ارث خداوند متعال مى‏فرمايد:«يُوصِيكُمُ اللَّهُ فِي أَوْلادِكُمْ لِلذَّكَرِ مِثْلُ حَظِّ الْأُنْثَيَيْنِ ...»؛فرزندان پسر دو برابر دختر ارث مى‏برند، که سنت اين حكم عام را تخصيص زده:«قال رسول اللّه صلّى اللّه عليه و آله: لا ميراث للقاتل»؛اگر فرزند، قاتل پدر خود باشد، ارث نمى‏برد. (وسائل الشيعة، ج 17/ 388).

[3].مثلا قرآن می فرماید: «وَ أَقِيمُوا الصَّلاةَ وَ آتُوا الزَّكاةَ» و «وَ لِلَّهِ عَلَى النَّاسِ حِجُّ الْبَيْتِ» و ... كه در بردارنده تكاليف عبادى است و به صورت كلى آمده است، اما آیا خداوند عبادت خاصی را اراده نموده یا به انجام آن توسط بندگان به هر صورت و شکلی راضی است؟ قطعا چنین احتمالی باطل است و برای تبیین ان به سنت مراجعه می شود که با بیان معصوم چنین اطلاقی منصرف به بیان معصوم می گردد.

یا مثلا قرآن کریم در رابطه با حد دزد می فرماید:«السَّارِقُ‏ وَ السَّارِقَةُ فَاقْطَعُوا أَيْدِيَهُما»که و بر اساس این آیه،دست چپ يا راست بايد قطع گردد، ولى در روايات، به دست راست- از بن انگشتان- محدود شده است.

[4].الموسوعة الکویتیة، لبس الحریر، ج22،ص17.

[5].مسند احمد، ج4، ص393،دار صاد؛ سنن النسایی، ج8، ص161، دارالفکر.

[6].الموسوعة الکویتیة، ج18،ص102.

بیان برخی از روایات تحریم استفاده از طلاو حریر و ظرف طلا و نقره
در این مقام ما به ذکر چند روایت اکتفاء می نمائیم:

1) از امام علی علیه الیلام و دیگران نقل شده است که:«خَرَجَ النَّبِىُّ صلی الله علیه و آله يَوْماً وَ بِيَمِينِهِ قَطْعَةٌ مِنْ ذَهَبٍ وَ بِشِمالِهِ قَطْعَةٌ مِنْ حَرِيرٍ؛ فَقَالَ صلی الله علیه و آله انَّ هَذَيْنِ حَرامٌ عَلى‏ ذُكُورِ امَّتِى»؛[1]روزى پيامبر خدا صلی الله علیه و آله (از منزل خود)خارج شدند در حالى كه در دست راستشان يك قطعه طلا و در دست چپشان يك قطعه (پارچه) ابريشم بود. سپس فرمود: اين دو ، بر مردان امت من حرام است.[2] که به این روایت در کتب فقهی شیعه استدلال شده است.[3]

2) عن النبي صلى الله عليه وآله أنه قال : لا تشربوا بآنية الذهب والفضة ولا تلبسوا الحرير ولا الديباج ، فإنهما لهم في الدنيا ولنا في الآخرة .[4]با ظروف طلا و نقره چیزی نیاشامید، ولباس حریر ودیباج نپوشید؛ زیرا که این دولباس (کفار)در دنیاست، ولباس ما در آخرت خواهد بود.

3) پيامبراکرم صلي الله عليه واله شخصي را ديدند كه انگشتر طلا در دست دارد، آن را از دستش بيرون آورده و به دور انداخت و فرموديعمد احدكم الي جمرة من نارفيجعلها في يده»،بعضي از شما عمداً تمايل به پاره آتشتي پيدا مي كند و آن را در دست خود قرار مي دهد.
بعد از اين كه پيامبرصلي الله عليه وآله رفتند، به آن مرد گفتند برو انگشترت را بردار و به طريق ديگری از آن استفاده نما.
مرد جواب داد: قسم به خدا چيزي را كه پيامبرصلي الله عليه وآله دور انداخته باشد من ديگر آن را بر نمي دارم. [5]

4) عن أبي جعفر عليه السلام أن رسول الله صلى الله عليه وآله قال لعلي عليه السلام: ...«ولا تلبس الحرير فيحرق الله جلدك يوم تلقاه»؛[6]پیامبر اکرم صلی الله علیه وآله به امام علی علیه السلام فرمودند: ...ولباس حریر مپوش که خداوند پوست بدنت را در روز قیامت می سوزاند..[7][8]

حرمت استفاده از ظروف طلا و نقره
1) از پیامبر اکرم صلی الله علیه و آله نقل شده است که آنحضرت فرمودندآنية الذهب والفضة متاع الذين لا يوقنون»؛[9] ظروف طلا و نقره کالای کسانی است که به آخرت ایمان ندارند(مراد استفاده از آنان جهت خوردن و آشامیدن است).

2)از امام باقر نقل شده است کهأنه نهى عن آنية الذهب والفضة»؛[10] آنحضرت از استعمال ظروف طلا و نقره نهی فرمودند.[11]

موفق باشید.

:Gol:-------------------------------------------------------:Gol:

[1]. شرح صحیح مسلم، نووی، ج14،ص45؛الخلاف، ابى جعفر محمد بن حسن طوسى، ج 1، ص 649.

[2]. مصدر این روایت در منابع عامه است؛ اما فقهای شیعه نیز بدان استناد می نمایند.

[3].جواهر الکلام، ج8،ص122؛تذکرة الفقها، ج1،ص96.و...

[4]. جامع الاحادیث، بروجردی، ج4،ص320؛همچنین روایت:«: لا تلبسوا الحرير فان من لبسه في الدنيا لم يلبسه في الاخرة»؛لباس حرير نپوشيد زيرا هر مردي كه در دنيا آن را بپوشد در قيامت از پوشيدن آن محروم است؛«ان هذه لباس من لاخلاق له»؛يعني اين لباس، لباس كسي است كه در قيامت بهره اي ندارد. صحیح مسلم،ج6،ص140.

[5]. مستدرک سفینة البحار، ج3،ص27؛صحیح مسلم،ج6،ص149.

[6]. وسائل الشیعة، ج4،ص369.

[7]. وسائل الشیعة، ج4،ص369.

[8]. بر اساس روایات متعدد در این باب که در منابع شیعه و سنی نقل شده است فقها فتوی به حرمت استعمال طلا و حریر برای مردان نموده اند حضرت امام در رساله توضیح المسائل مسالۀ 832 می فرمایند:«زينت كردن به طلا مثل آويختن زنجير طلا به سينه و انگشتر طلا بدست كردن و بستن ساعت مچى طلا بدست براى مرد حرام و نماز خواندن با آنها باطل است. و احتياط واجب آنست كه از استعمال عينك طلا هم خوددارى كند، ولى زينت كردن به طلا، براى زن در نماز و غير نماز اشكال ندارد».

[9]. وسائل الشیعة، ج3،ص507.

[10]. وسائل الشیعة،ج3،ص507.

[11]. البته این احکام مربوط به حال غیر اضطرار است و الا در صورت اضطرار و در مورد جنگ موقتا این حرمت برداشته شده است.وسائل الشیعه، ج3، ص507.

صدرا;314382 نوشت:
.

اینا که همش قصه هست حعل حدیث کاری نداره از قرآن چیزی بیارید. ولی مثل اینکه ای حکم هم من در آوردی هست باید بگم حکمتان با آیه ی صریح قرآن متناقض است و فقط همین یک حکم نیست آیا از قرآن اعراض میکنید و به مراجع و حکم های الکی رو میکنید؟اگر غیر از این است اثبات کنید.

نقل قول:
اولا: آیه شریفه در مقام بیان نفی حرمت، نسبت به مطلق[1] زینت های دنیوی است؛ صرف نظر از افراد و احوالات موضوع حکم وتنها این مطلب را بیان می فرماید که خدا زینتها را بر بندگان خود حرام نکرده است.

اولا قرآن فقط کتاب قصه نیست و برای همه زمان هاست این 1 دوما الحمدلله خودت معترفی که الله زینت ها را بر بندگان خود حرام نکرده پس چطور بعضی حرام میکنند؟

نقل قول:
[1].مطلق بر ماهيّت بدون قيد دلالت می كند، و مطلق با مقيّد همچون عامّ با خاصّ است‏.

[2]. مثلا اگر زیور آلات حلال است آیا بدست آوردن آن از هر راهی باز حلال خواهد بود؟اگر زینت آلات حلال است و شامل طلا نیز می گردد، آیا خداوند استفاده از آنرا نسبت به مردان اراده نموده است و...که آیه از این جهت در مقام بیان نمی باشد.

[3].مثلا قرآن کریم می فرماید:«وَ الْمُطَلَّقاتُ يَتَرَبَّصْنَ بِأَنْفُسِهِنَّ ثَلاثَةَ قُرُوءٍ». اين آيه شامل تمام زنان طلاق داده شده مى‏شود، ولى در سنت آيه تخصيص خورده و تنها به زنانى اختصاص داده شده كه با آنان همبسترى صورت گرفته باشد، و گر نه زنانى كه چنين نباشند، عدّه هم نخواهند داشت، و نيز ادامه همين آيه كه مى‏فرمايد:«وَ بُعُولَتُهُنَّ أَحَقُّ بِرَدِّهِنَّ»كه در ظاهر، حكم آيه شامل تمام زنان مطلقه است، ولى در سنت، اين حكم به طلاق رجعى اختصاص دارد.

[4].مثلا قرآن می فرماید: «وَ أَقِيمُوا الصَّلاةَ وَ آتُوا الزَّكاةَ» و «وَ لِلَّهِ عَلَى النَّاسِ حِجُّ الْبَيْتِ» و ... كه در بردارنده تكاليف عبادى است و به صورت كلى آمده است، اما آیا خداوند عبادت خاصی را اراده نموده یا به انجام آن توسط بندگان به هر صورت و شکلی راضی است؟ قطعا چنین احتمالی باطل است و برای تبیین ان به سنت مراجعه می شود که با بیان معصوم چنین اطلاقی منصرف به بیان معصوم می گردد.
یا مثلا قرآن کریم در رابطه با حد دزد می فرماید:«السَّارِقُ‏ وَ السَّارِقَةُ فَاقْطَعُوا أَيْدِيَهُما»که و بر اساس این آیه،دست چپ يا راست بايد قطع گردد، ولى در روايات، به دست راست- از بن انگشتان- محدود شده است.


1- قل من حرّم زینت الله اخرج لعباده عام هست عام

2- آیات را از اصل با برداشت غلط تحریف نکن وقتی میگوید قل من حرّم زینت الله اخرج لعباده دیگه اینا چیه لعباده یعنی بندگان چه مرد چه زن بدست آوردن ربطی بخود آن ندارد

3-در خود قرآن آمده زنانی که با آنها تماس نداشتیم عده ندارند نیازی به ملا ها نیست

4-بله اگر لازم بود الله خود در قرآن بیان میکرد

آیا با این حرف افترا نمیبندید به الله طوری که میگویید الله به غیر آنچه به شما دستور داده از شما چیزی بخواهد ؟


باسلام وعرض ادب

در مورد حرمت استعمال طلا و حریر برای مردان جواب شما داده شد(دقت بفرمائید) ودر جواب سوم نیز گفته شد که این حکم مختص به شیعه نیست؛ بلکه اجماع شیعه و سنی بر چنین امری تعلق گرفته است.(هر چند که شما از اهل سنت نیستید ).

اما سوالی از شما دارم.
قرآن کریم سنت پیامبر اکرم صلی الله علیه و آله را برای مسلمانان حجت قرار داده وخداوند متعال بیان می فرماید که ما قرآن را بر تو نازل نمودیم تا برای مردم تبیین نمایی. وهمچنین اطاعت از آن حضرت را مطلقا بر ما واجب نموده است.

حال در مورد این آیه شریفه اگر پیامبر اکرم صلی الله علیه وآله دایره این حلیت را در موارد خاص(طلا وحریر برای مردان)مقید به زنان نمایند شما چه دلیل قرآنی ای در مخالفت با فعل پیامبر اکرم صلی الله علیه و آله خواهیدداشت؟
موفق باشید.
موضوع قفل شده است