7 راه شاد زیستن در زندگی + فایل صوتی
تبهای اولیه
روی یک کارت تبریک بسیار زیبا ، این جمله از هنری دیوید توریو نوشته شده بود: "شادی مثل یک پروانه است. هرقدر به دنبال او بدوید ، از دست شما بیشتر فرار میکند. اما اگر توجهتان به چیز دیگری باشد ، خودش می آید و آرام روی شانه شما مینشیند."
با تمام احترام به آقای هنری ، بنا به اظهارات اکثر قریب به اتفاق روانشناسان ، این گفته درست نیست. آنها معتقدند شما باید شاد بودن را انتخاب کنید. شما باید این پروانه را دنبال کنید و آن را روی شانه خود بنشانید. چگونه؟ این موضوع مقاله امروز ماست.
دیوید تی لیکن ، نویسنده ی "شادی ، طبیعت و پرورش است" میگوید: "تلاش برای شادتر بودن مثل تلاش برای قدبلندتر شدن است. همه ما یک حد تنظیم شده شادی داریم و به ندرت میتوانیم از آن فراتر رویم."
و با این وجود ، روانشناسانی که درباره شادی مطالعات و پژوهش دارند ، از جمله لیکن معتقدند شادی را میتوان دنبال کرد و به آن رسید. با بیتفاوتی به احساسات منفی مانند بدبینی، رنجش و خشم میتوان به شادی رسید. همچنین با افزایش احساسات خوب و افکار مثبتی مثل همدلی ، آرامش ، و بخصوص حس قدردانی ، میتوان شادی را چندین برابر کرد.
خب حالا برویم سراغ 7 راز مهم شاد زیستن :
• قدم اول: نگران نباشید، شادی را انتخاب کنید.
اولین قدم ، انتخاب شاد زیستن است. شاد بودن ، جز در مواردی بسیار نادر ، لقمه حاضر و آماده ای نیست که نصیب انسان شود. شادی برای اکثر مردان و زنان ، بجای اینکه هدیه ای از سوی خداوند باشد ، چیزی بدست آوردنی است و در این راه تلاش نقش بسزایی دارد.
قصد و تصمیم به شاد زیستن ، اولین قدم از 9 انتخاب"انسانهای شاد" است که ریک فوستر و گرگ هیکس در کتابهایشان با همین عنوان لیست کرده اند. امروزه ، روانشاسانی که مطالعاتی درباره شادی دارند ، عمیقا به این اصل معتقدند .
این دو نویسنده میگویند: تصمیم ، خواست عملی و لازم برای شاد زیستن است. پس اولین کاری که باید بکنید این است که به طور جدی - نه ناگهانی و زودگذر - تصمیم بگیرید که واقعا شاد زندگی کنید.
تصمیم بگیرید که شادی هدف بزرگ شما باشد. تصمیم بگیرید از فرصت های یادگیری چگونه شاد زیستن استفاده کنید. برای مثال ، باورها و ارزشهای خود را مجددا بررسی و برنامه ریزی کنید . مهارتهای خوب مدیریت خویش را فرابگیرید ، مهارتهای خوب روابط اجتماعی را بیاموزید، و مهارتهای شغلی خود را ارتقاء دهید. تصمیم بگیرید در محیط هایی و در کنار اشخاصی باشید که توان شاد زیستن را در شما بالا ببرند. افرادی که شادترین هستند و در شادی بیشتر پیشرفت میکنند ، کسانی هستند که صادق ترند و به ارزشهای فردی و اساسی خود را بهتر میپردازند.
خلاصه اینکه شاید -همانطور که لیکن میگوید- ما با یک سطح شادی مادرزادی بدنیا بیاییم ، اما در همان سطح باقی نخواهیم ماند. شادی ، همچنین به این بستگی دارد که چگونه احساسات خود و روابط خود با دیگران را مدیریت کنیم .
• قدم دوم: قدردانی را ترویج دهید.
در کتاب "شادی قابل اعتماد" ، مارتین اسلایمن خوانندگان را به انجام یک تمرین سپاسگزاری روزانه تشویق میکند. این کار، شامل لیست کردن هر کاری است که بخاطر آن میتوان سپاسگزار بود. این کار شما را از ناامیدی و تلخی بیرون می آورد و شادی را بالا میبرد. این لیست می تواند شامل چیزهای خیلی عادی از نظر شما و یا چیزهای خیلی بزرگ باشد ، ولی فراموش نکنید خیلی چیزها هست که از آن غافلیم ، مثلا همین که به راحتی تنفس می کنیم و غذا می توانیم بخوریم شاید به نظر عادی برسد ، ولی هستند کسانی که از این نعمات محروم هستند.
• قدم سوم : بخشیدن را تمرین کنید.
طبق تحقیقات بعمل آمده ، کینه نگه داشتن و نارضایتی ، میتواند به سلامت جسمی شما مانند سلامت روح تان آسیب وارد کند. میشل مک کالاف و روبرت امونز –محققان شادی و مولفان کتاب روانشناسی شادی- میگویند: "یک راه درمان چنین احساساتی ، بخشیدن است. با این کار، قدرت اتفاقات بد را از آنها میگیرید و دیگر نمیتوانند احساسات رنجش و تلخی را به شما القا کنند."
ابتدا رنجش را بیاد آورید.
سپس سعی کنید مرتکب اشتباه را درک کنید و از دید او به مسائل نگاه کنید.
زمانی که در زندگی خود بخشیده شده اید را بیاد آورید و نوع دوستی کنید.
بخشش خود را به زبان بیاورید. متوانید آنرا در نامه ای به شخصی که او را میبخشید بنویسید و یا در دفتر شخصی خود آنرا بنویسید.
در پایان ، سعی کنید بعد از بخشش صبور باشید و آنرا ادامه دهید. برای انتقام ، نجنگید ، آسیبی به کسی نرسانید ، و فکر و آرزوی آنرا از دلتان بیرون کنید.
شاید برای بخشیدن او ، به گناه او سخت فکر کنید. این راه ، نوعی استرس مزمن است. زیاد در فکر فرو رفتن ، یک اختلال ذهنی است. این ناراحتی ، تقریبا با همه مشکلات ذهنی نظیر اختلال وسواسی-جبری ، افسردگی ، اضطراب و احتمالا حساسیت های پوستی مرتبط است.
• قدم چهارم : افکار و احساسات منفی را خنثی کنید.
به قول جان هایت ، بهداشت روانی خود را بهبود ببخشید. در فرضیه شادی، هایت مغز انسان را به مردی تشبیه میکند که سوار بر فیل است. فیل ، نشانگر قدرت افکار و احساسات است. مرد ، که خیلی هم ضعیف تر است ، میتواند بر فیل کنترل داشته باشد. همانطور که شما میتوانید بر افکار و احساسات منفی تان کنترل داشته باشید.
سعی کنید با این روش ها مهارت و قدرت خود در مقابله با احساسات منفی را افزایش دهید :- ارتباط بیشتر با افراد شکرگزار و راضی از زندگی داشته باشید.
- ارتباط خود را با افراد منفی که مدام در حال غر زدن هستند کمتر کنید.
- اخبار حوادث تلویزیون را نبینید و صفحه حوادت مجلات و روزنامه ها را نخوانید.
- به جای غصه خوردن مشکلاتی که دارید سعی کنید با تدبیر و برنامه ریزی آنها را حل کنید
• قدم پنجم: به خاطر بسپارید ، پول شادی نمی آورد.
تحقیقات می گوید حقوق گرفتن ، انسان را از فقر نجات میدهد ، اما پول بیشتر ، فقط قدری شادی می آورد . دنیل گیلبرت ، در کتابش بنام" اسکی روی شادی" میگوید: هنوز فکر میکنیم هر چیزی که برای ما شادی نمی آورد ، اشتباه است. درحالیکه نمیدانیم دنبال آن بودن هم ، خود اشتباه است.
بدون توجه به اینکه چه چیزی در تعقیب پول بدست می آوریم ، پول هرگز برای ما شادی نمی آورد."
• قدم ششم: دوستی را ترویج دهید.
دیوید جی مایر، نویسنده "بدنبال شادی" میگوید: تقریبا هیچ پادزهری برای غصه خوردن بهتر از دوستی با مردم نیست. یک تحقیقات در استرالیا به این نتیجه رسیده است که افراد بالای 70 سالی که ارتباط نزدیکی با دوستانشان دارند و یا بیشتر با مردم ارتباط دارند ، بیشتر عمر میکنند.
روانشناسان یکی از دلایل افسردگی در جامعه ما را "فردی شدن مردم" و "ارتباطات آنلاین" می دانند.
• قدم هفتم: در فعالیت های معنادار شرکت کنید.
یکی از دلایل شاد نبودن در زندگی ، این است که تفریحات ما جهت دار نیست و کمکی به شاد زیستن ما نمی کند ! فرضا مدام پای تلوزیون از این سریال به آن سریال می نشینیم و هی کانال عوض می کنیم ، درست است که در حال استراحت هستیم ولی این استراحت اثر شادی بخش بسیار کمی برای ما دارد.
بهتر است به این فعالیت ها بپردازیم :+ انجام کارهایی که به آن واقعا علاقمندیم - مثلا آشپزی و ...
+ انجام فعالیت ورزشی دسته جمعی
+ انجام کارهای خیر - مثلا عیادت از یک بیمار ، کمک به افراد نیازمند ، کمک کردن به یکی از آشنایان یا مشاوره دادنپس به این نتیجه مرسیم که شادی ، موضوعی انتخابی است و نه شانسی! پس همین الان تصمیم بگیرید و شروع کنید به تمرین شاد زیستن !