احکام خرید و فروش

آیا این پول حرام است؟

سلام  من اخیرا قصد خرید کفشی در حد معمولی رو داشتم و به یکی از پاساژها رفتم در طبقه‌ی اولش کفش فروشی بود که ۳۵ هزار تومان کفش تهران میفروخت که من نخریدم اومدم طبقه بالاتر از یک مغازه کفشی که رویش حالت توری بود به قیمت ۱۵۰ هزار تومان خریدم حتی پام و میزد که فروشنده گفت یکبار پوشیده بشه درست میشه و گفت کفش گرون هست تخفیف خورده من خریدم و با یکبار پوشیدن پام و زد و گفتیم تعویضش کنیم سایز بزرگتر یا کفی بندازه برای همین منظور مادرم با فرچه رفت زیر کفش رو بشوره که متوجه شد کف کفش خورده شد و براحتی ساییده شد و کلا قسمت های چرم دار کفش هم رویش میرفت منکه جنسش و دیدم ناراحت شدم از مادرم خواستم پسش بدن و خسارتش و از پول اصلی کم کنه و هرچقدر هم پول پس داد بگیرن. مادرم هم چند روز بعد رفتن که متاسفانه فروشنده به جاش یک کیف کمی ارزون تر با همون کیفیت خراب داده بود. من هم اصلا نه جایی برای کیف داشتم و نه نیاز داشتم رفتم پس بدم که در اثنای بحث یکی از اون فروشنده ها بیست هزار از مبلغ کم کرد و بقیه اش رو پس داد و خیلی هم ناراحت بودن.  اومدنی یک تصادف کوچیک و بدون خسارت پیش اومد حالا من این پول به دلم نمیچسبه و حس بدی دارم که تند حرف زدم یا دو جوان فروشنده رو تحقیر یا ناراحت کردم. از طرفی خودم هم ناراحتم که یک جنس نامرغوب رو به اون قیمت برام فروختن و هم وقت من تلف شد که فکر میکردم حداقلش کفی کفش خوبه چون رویه اش توری بود هم بلاخره مبلغی رو برای خرید کفش در نظر گرفته بودم.  با این وجود اگر این پول برای من بدبیاری داشته باشه یا خدا راضی نباشه پسش میدم.   خواهشا زود جواب بدید که بدونم چکار کنم. ممنونم

خرید بیمه تامین اجتماعی

باسلام بنده چندسالی بیمه تامین اجتماعی دارم و قبل ازینکه تو اداره مشغول بکار بشم متفرقه از جاهای مختلف هم سالهای قبل واریز میکردم و الان برنامه دارم با شکایت سوری ا یه شرکت (که باید آشنا باشه) ازش شکایت کنم که قبلا اونجا کار میکردم و برام بیمه رد نمیکرده و از طریق اداره کار بتونم چند مدتی رو بیمه برای خودم زنده کنم ( البته تمام هزینه های بیمه رو من باید شخصا از جیب پرداخت کنم به تامین اجتماعی) آیا اگر این کار رو انجام بده و موفق هم بشم مقداری بیمه دریافت کنم آیا بلحاظ شرعی مشکلی داره ؟ البته به ضرر تامین اجتماعی هم نمیشه چون بیمه 50 هزارتومانی سالها پیش رو امسال از من 500 تومن میگیره ! و فقط چند مدتی رو برام ثبت میکنه و اون شرکت یه سابقه سوء پیشینه براش ثبت میشه که باید اونم راضیش کرد ناگفته نماند سن من الان نزدیکم به بازنشستگی نیست که به اون لحاظ نیاز داشته باشم برای محل کار فعلیم نیاز بهش دارم و هرچه بیشتر باشه که جورایی میتونه حسن باشه  ممنون میشم نظر اساتید رو هم بدونم.

خرید با قیمتی کمتر از قیمت معمول (بُز خَری)

سلام.

نمیدونم سوالم شرعیه یا اخلاقیه یا هرچی!
حالا بذار بپرسم متوجه میشید.

من توی بازار رضا مشهد مغازه دارم و خرید و فروشم فقط و فقط نقدی هست. و مغازه ما به اینکار توی بازار معروف هست. این رسمیه که بابام خدابیامرز از قدیم توی این مغازه نهادینه کرده بود و من هم به رسمش دارم ادامه میدم.
اینارو گفتم تا بفهمید که مغازه ما توی بازار رضا طوری جا افتاده که هرکس به پول نقد فوری احتیاج داره و میخواد جنسشو بفروشه میفرستنش پیش ما.
حالا یک سوالی این وسط پیش میاد. گاهی اوقات مثلا من یه جنسی رو به اندازه مکفی علیهم (به اندازه کافی) دارم. توی اینجور مواقع که کسی جنسی برای فروش میاره و من از اون جنس حالا حالاها لازم ندارم از روی شکم سیری قیمت خودمو(قیمت بسیار پایین تر از قیمت واقعی اون جنس) بهش میگم . اگر داد ازش میخرم. و اگر نداد هم میره پی کارش.
آیا اگر طرف به پول احتیاج داشته باشه و مجبور باشه که بفروشه و من به قیمت پایین ازش بخرم این کارم اشکال داره؟؟؟؟ ایا پولش حرومه؟

سوال دوم: اگر در اینجور مواقع بگم اصلا نمیخرم بهتره؟ یا قیمت خودمو بگم و اگر داد بخرم؟

توضیح: شغل من عمده فروشی تسبیح از جنس سنگ های نیمه قیمتی هست. سنگ در بازار نرخ مشخصی ندارد. مثلا مثل طلا نیست که قیمتش مشخص باشه. هرکسی هر قیمتی دوست داشته باشه میخره و میفروشه.
و بیشتر به انصاف طرف ربط داره.
به عنوان مثال شما یک تسبیح رو از ۲۰تا مغازه قیمت بگیری ۲۰تا قیمت متفاوت مواجه میشی . و این علت های مختلف داره. ممکنه یکی گرون خریده باشه . و یکی مثل من ارزون.

حالا با توجه به تمام این توضیحات آیا بُزخری در شغل من که قیمت ها مشخص نیست... اشکال شرعی یا اخلاقی دارد یا خیر.
لطفا علاوه بر جواب شرعی جواب اخلاقی رو هم بگید.

سوال ۳_ در شغل های دیگه که قیمت ها مشخص هست چطور. حکم کلی رو هم بگید.

مرجع تقلید حضرت آیت الله خامنه ای