نگوئید سام علیک!
ارسال شده توسط محمدی در جمعه, ۱۳۹۲/۰۲/۲۷ - ۰۴:۰۶سم الله الرحمن الرحیم
سلام علیکم
:Gol:هر ملت و آئينى، آدابى مخصوص به هنگام ديدار يكديگر دارند, اين آداب گاه به صورت الفاظ و عبارات صورت مى پذيرد, گاه به صورت عملى نقل شده است, تحيت نصارى هنگام ملاقات يكديگر كلاه از سر برداشتن, تحيت يهود با انگشت اشاره كردن و تحيت ايران قبل از اسلام خم شدن و تعظيم كردن بوده است و تحيت عرب جاهلى(انعم صباحا و انعم مسإا)(صبحت توام با راحتى باد, يا عصرت توام با راحتى باد)
اسلام ادبى را كه در اين رابطه مطرح مى كند, آن است كه ديدار با يكديگر را با "سلام عليكم" آغاز كنيد.
در اين ادب هم ذكر خداوند هست چون معناى سلام اين است كه "سلام الله عليكم"، يعنى درود خداوند بر تو باد و هم در آن اعلام دوستى و صلح و صفا و صميميت است.
سفارش اكيد اسلام به رعايت اين ادب است. تا آن جا كه قرآن كريم بعد از آمدن اين ادب, به كار بردن تحيت هاى جاهليت را نشانه نفاق مى داند ((... و اذا جاوك حيوك بما لم يحيك به الله)مجادله ـ آیه8/ و هنگامى كه نزد تو مى آيند تو را تحيتى مى گويند كه خدا نگفته است. اين آيه شريفه به كار بردن تحيت جاهلى را از نشانه هاى نفاق مى داند.
در روايتى از پيامبر اكرم(صلّي اللَّه عليه و آله و سلّم) آمده است:كسى كه پيش از سلام آغاز به سخن كند پاسخ او را نگوئيد.
در روايتى آمده است شخصى به ديدار سيدالشهداء امام حسين(علیه السلام) آمد و بدون آن كه سلام كند گفت: (كيف انت عافاك الله) حال شما چطور است؟ خداوند سلامتتان بدارد. امام حسين(علیه السلام) به او فرمود: (السلام قبل الكلام عافاك الله) سلام كردن بر سخن گفتن مقدم است خدا سلامتت بدارد! سپس فرمود: (لاتإذنوا لاحد حتى يسلم) به كسى اجازه سخن ندهيد مگر آن كه ابتدا سلام كند.
در درالمـنـثـور اسـت كـه احمد، عبد بن حميد، بزار، ابن منذر، طبرانى، ابن مردويه، و بـيـهقى در - كتاب شعب الايمان - به سندى از ابن عمر روايت آورده اند كه گفت : يهوديان همواره به رسول خدا (صلّي اللَّه عليه و آله و سلّم)مى گفتند: (سام عليك ) و مـنـظـورشـان نـاسـزاگـويـى بـه آن جـنـاب بـود، آنـگـاه در دل و در بـيـن خـودشـان اظـهـار نگرانى مى كردند كه نكند خدا به خاطر اينگونه سلام كردن عـذابـمان كند. در اين زمينه بود كه آيه شريفه (و اذا جاوك حيوك بما لم يحيك به اللّه )مجادله ـ آیه8/ نازل شد.
و در هـمـان كـتـاب اسـت كـه عبدالرزاق، ابن ابى حاتم، و ابن مردويه از ابن عباس روايت كـرده كـه دربـاره آيـه مـذكـور گـفـتـه اسـت :
مـنـافـقـيـن وقـتـى بـه رسـول خـدا مـى رسـيـدنـد، مـى گـفـتـنـد (سـام عـليـك ) و بـديـن جـهـت آيـه نازل شد.
عایشه پشت پرده نشسته بود . مردی یهودی وارد شد و به تحقیر به پیامبر گفت : سام علیک یعنی مرگ بر تو . ولی ظاهر سلام علیکم دارد . پیامبر با وقار و ادب فرمود : و علیک . نفرمود : سام بر خودت یعنی هر چه گفتی بر تو . عایشه از پشت پرده به اینها پرخاش کرد که مرگ بر خودتان ، چرا به پیامبر توهین می کنید ؟ حضرت فرمود که عایشه آرام باشد اگر تند خویی و عصبانیت بخواهد در باطن خودش را مجسم کند ، زشت ترین و کریه ترین منظره را خواهد داشت.:Gol:
________________________
تفسیر المیزان علامه طباطبایی(جلد 19)