انگلیس و جعل کتیبههای باستانی بینالنهرین!!
ارسال شده توسط رضا در یکشنبه, ۱۳۹۱/۰۳/۱۴ - ۲۱:۰۸با سلام
در سده نوزدهم میلادی، فرانسویان در ایران و انگلیسیان در عثمانی (بینالنهرین و دیگر سرزمینهای میان ایران تا اروپا) امتیاز انحصاری حفاری و فعالیتهای عتیقهیابی را به دست آوردند.:Sham:
با اینکه فعالیتهای فرانسویان در ایران محدود به پیدا کردن آثار باستانی و انتقال قانونی و غیرقانونی آنها به موزه لوور در پاریس بود، اما فعالیت انگلیسیان از این فراتر رفت و به جعل آثار باستانی و به ویژه جعل کتیبههای باستانی نیز منجر شد.
سه انگیزه اصلی برای چنین جعلهایی وجود داشته است:
القای مفاهیمی که مورد نیاز استعمارگران در کشورهای استعمارزده بوده است؛ ساخت نسخه بدل و رونوشت از کتیبهها؛ و سوداگری از محل فروش آثار باستانی قلابی که در آن زمان موزهها و مجموعهداران فراوانی در سراسر دنیا خواهان آنها بودهاند.
در سده نوزدهم، عده زیادی از اتباع بریتانیا در بینالنهرین به شغل ساختن یا دلالی آثار باستانی مجعول و به ویژه کتیبههای میخی و مُهرهای غلطان مشغول بودهاند.
با اینکه برخی از این آثار از اصل و اساس قلابی هستند، اما بیشتر آنها کپیکاری و رونوشتی از اصل هستند.
این عده به اندازهای در کار خود مهارت و تجربه کسب کرده بودند، که هنوز هم آثاری که آنان ساخته بودهاند، در موزهها و مجموعههای گوناگون جهان وجود دارند و تشخیص اصالت و هویت آنها حتی برای مجربترین متخصصان دشوار و گاه ناممکن است.
مشهورترین و حرفهایترین این اشخاص، برادران «ردی» (Ready) بودند که سالیان سال در بغداد به این کار میپرداختند و در نهایت به استخدام موزه بریتانیا در لندن در میآیند تا سفارشهای موزه برای ساخت کپیهای بدلی از آثار باستانی و کتیبههای میخی را انجام دهند.
نخستین نمونههای کتیبههای جعلی از خانه یک عتیقهفروش و دلال انگلیسی آثار باستانی در بغداد پدیدار شد و پس از آن رونق بسزایی یافت.