تحقیقی کوتاه درمورد جادو و جادوگری
ارسال شده توسط یوسف יוסף در سهشنبه, ۱۳۹۴/۰۶/۲۴ - ۲۰:۱۵[h=2]تحقیقی کوتاه درمورد جادو و جادوگری- قسمت اول[/h]
تحقیقی کوتاه درمورد جادو و جادوگری- قسمت اول
بسم الله الرحمن الرحیم
رد پای جادوگران بابل در قاب جادویی!
از زمان دقیق ورود جادو به دنیای انسان ها، اطلاع چندانی در دست نیست، اما شاید بتوان زمان پیدایش آن را همزمان با رسالت انبیاء الهی دانست. طبق اسناد موجود در قرآن کریم، سابقه جادو و جادوگری به سال های بسیار دور باز می گردد.
البته قرآن کریم به وضوح به شیوع جادو و جادوگری در زمان حضرت سلیمان (ع) اشاره مستقیم دارد و در ادامه به رونق آن در دوره پیامبرانی همچون ابراهیم (ع) و موسی (ع) هم اشاره می کند، اما زمان دقیقی برای پیدایش آن ذکر نمی کند.
از شواهد موجود اینطور به نظر می رسد که پیدایش جادو و جادوگری قدمتی به اندازه حیات بشر داشته باشد و اوج رونق آن در دوران رسالت پیامبرانی چون سلیمان(ع)، ابراهیم (ع) و موسی (ع) باشد، از این رو قرآن کریم با هدف خاصی به توصیف این بخش از تاریخ پرداخته است.
اما جادو چیست و چگونه به وجود آمده است؟
راغب اصفهاني در کتاب "مفردات الفاظ القران"، سحر را به سه شکل معنی می کند:
1- فريب و پندارهاي بدون حقيقت و واقعيت، همانند شعبده بازي وتردستي؛ که به نظر علما، سحر جادوگران فرعون هم از همين نوع بوده است.
قَالَ بَلْ أَلْقُوا فَإِذَا حِبَالُهُمْ وَعِصِيُّهُمْ يُخَيَّلُ إِلَيْهِ مِنْ سِحْرِهِمْ أَنَّهَا تَسْعَى (طه-66)
"(موسي ) گفت: شما اول(شروع كنيد وآنچه داريد جلو) بيندازيد. (آن ها طناب ها و عصاهاي خود را انداختند) موسي چنان به نظر رسيدش كه بر اثرجادوي ايشان، به ناگاه طناب ها و عصاهاي آن ها (مار شده اند و مي خزند و) تند راه مي روند."
یا در جای دیگر می فرماید:
قَالَ أَلْقُوا فَلَمَّا أَلْقَوْا سَحَرُوا أَعْيُنَ النَّاسِ وَاسْتَرْهَبُوهُمْ وَجَاءُوا بِسِحْرٍ عَظِيمٍ (اعراف- 116)
"هنگاميكه (وسايل جادوگري خود را بينداختند، مردم را چشم بندي كردند وايشان را به هراس افكندند."
2- جلب شیاطین به روش هاي خاص وكمك گرفتن از آن ها برای انجام برخی امور که بشر عادی از انجام آن عاجز است.
هَلْ أُنَبِّئُكُمْ عَلَى مَنْ تَنَزَّلُ الشَّيَاطِينُ (شعرا- 221)
"آیا به شما خبر دهم که شیاطین بر چه کسی نازل میشوند؟!"
تَنَزَّلُ عَلَى كُلِّ أَفَّاكٍ أَثِيمٍ (شعرا- 222)
"آن ها بر هر دروغگوی گنهکار نازل میگردند؛"
يُلْقُونَ السَّمْعَ وَأَكْثَرُهُمْ كَاذِبُونَ (شعرا-223)
"آنچه را میشنوند (به دیگران) القاء میکنند؛ و بیشترشان دروغگو هستند!"
3- تغییر ماهیت دادن افراد و اشیاء به کمک وسایلی خاص.
ممكن است فردی با کمک وسايلي، ماهيت، شكل اشخاص و موجودات را تغير دهد. مثلا: انسانی را به کمک وسایل، به صورت انسانی دیگر درآورد. ولي اين نوع عمل، خيال و پنداري بيش نيست و واقعيت ندارد.
در کتاب لسان العرب درمورد سحر اینطور آمده است که:
"سحر عبارت است از هر آنچه كه ماخذ، منشاء و عوامل آن ظريف، مرموز، نامرئي و پنهانی باشد."
درباره معني اصطلاحي سحر هم اینطور آمده است که:
"سحر عملي است كه با انجام دادن آن ساحر به شيطان نزديك مي شود. یا گفته شده سحر عملي خارق العاده است كه توسط فردي شرير انجام مي گيرد."
از بحث های ارائه شده می توان به یک نتیجه کلی رسید که جادو (سحر) عملی غیرالهی است که توسط شیطان (شیاطین) در مقابله با معجزه (که امری مافوق بشری و الهی است) و برای انحراف و نابودی نوع بشر به وجود آمده و توسط آن ها در زمین نشر و بسط داده شده است.
درواقع می توان جادو را یکی از ابزارهای مهم شیطان برای اغفال بشر و انحطاط و نابودی وی دانست که در طول سال ها تلاش نموده با کمک آن مانع گسترش فرامین الهی در میان انسان ها شود.
منبع جادو و خواستگاه اصلی آن هنوز به صورت راز برای بشر باقی مانده، اما شواهد موجود حاکی از آن است که علم جادو به عالم ماوراء (جنیان و شاید فرشتگان، البته نه به معنای جادو به صورت عام) تعلق دارد. از این رو ورود آن به دنیای بشر و تلاقی آن با زندگی انسان ها بدون شک موجب نابودی بشر خواهد بود.
کما این که خداوند در یک مورد، داستان نابودی بشر از طریق جادو را در قرآن کریم یادآوری می کند:
وَاتَّبَعُوا مَا تَتْلُو الشَّيَاطِينُ عَلَى مُلْكِ سُلَيْمَانَ وَمَا كَفَرَ سُلَيْمَانُ وَلَكِنَّ الشَّيَاطِينَ كَفَرُوا يُعَلِّمُونَ النَّاسَ السِّحْرَ وَمَا أُنْزِلَ عَلَى الْمَلَكَيْنِ بِبَابِلَ هَارُوتَ وَمَارُوتَ وَمَا يُعَلِّمَانِ مِنْ أَحَدٍ حَتَّى يَقُولَا إِنَّمَا نَحْنُ فِتْنَةٌ فَلَا تَكْفُرْ فَيَتَعَلَّمُونَ مِنْهُمَا مَا يُفَرِّقُونَ بِهِ بَيْنَ الْمَرْءِ وَزَوْجِهِ وَمَا هُمْ بِضَارِّينَ بِهِ مِنْ أَحَدٍ إِلَّا بِإِذْنِ اللَّهِ وَيَتَعَلَّمُونَ مَا يَضُرُّهُمْ وَلَا يَنْفَعُهُمْ وَلَقَدْ عَلِمُوا لَمَنِ اشْتَرَاهُ مَا لَهُ فِي الْآخِرَةِ مِنْ خَلَاقٍ وَلَبِئْسَ مَا شَرَوْا بِهِ أَنْفُسَهُمْ لَوْ كَانُوا يَعْلَمُونَ. (بقره- 102)
"و (یهود) از آنچه شیاطین در عصر سلیمان بر مردم میخواندند پیروی کردند. سلیمان هرگز (دست به سحر نیالود؛ و) کافر نشد؛ ولی شیاطین کفر ورزیدند؛ و به مردم سحر آموختند. و (نیز یهود) از آنچه بر دو فرشته بابل «هاروت» و «ماروت»، نازل شد پیروی کردند. (آن دو، راه سحر کردن را، برای آشنایی با طرز ابطال آن، به مردم یاد میدادند. و) به هیچ کس چیزی یاد نمیدادند، مگر اینکه از پیش به او میگفتند: «ما وسیله آزمایشیم کافر نشو! (و از این تعلیمات، سوء استفاده نکن!)» ولی آن ها از آن دو فرشته، مطالبی را میآموختند که بتوانند به وسیله آن، میان مرد و همسرش جدایی بیفکنند؛ ولی هیچ گاه نمیتوانند بدون اجازه خداوند، به انسانی زیان برسانند. آن ها قسمتهایی را فرامیگرفتند که به آنان زیان میرسانید و نفعی نمیداد. و مسلما میدانستند هر کسی خریدار این گونه متاع باشد، در آخرت بهرهای نخواهد داشت. و چه زشت و ناپسند بود آنچه خود را به آن فروختند، اگر میدانستند!!"
خداوند در این آیه به صراحت به آثار منفی و مخرب جادو و رواج آن در میان انسان ها اشاره دارد و نوع بشر را حتی از نزدیک شدن به آن منع می کند.
طبق اسناد ارائه شده در قرآن کریم، از جادو برای چند منظور مشخص استفاده می شده است:
1- جدایی افکندن میان مرد و زن (زن و شوهر)
2- ترساندن مردم و وادار نمودن آن ها به اطاعت از جادوگر یا فرعون (حاکم زمان)
3- مقابله با پیامبران الهی
البته به نظر می رسد که دامنه کاربرد جادو بسیار گسترده تر از مثال های بالا باشد، اما از آنجا که قرآن کریم در پس هر روایت، مقصود و هدفی والا را دنبال می کند، باید این سه مورد را مهمترین و کاربردی ترین موارد استفاده از جادو دانست و روی آن ها تمرکز ویژه داشت. به این معنی که این سه کاربرد، مختص به دورانی خاص نبوده و کاربرد آن ها همچنان در عصر حاضر هم می تواند ادامه داشته باشد!
برای درک این موضوع، باید ابتدا ماهیت جادو در عصر حاضر را کشف نموده و سپس به نوع کاربردهایش در مقاطع مختلف توجه کرد.
همانطور که در ابتدای بحث اشاره شد، در تعریف جادو آمده است:
"فريب و پندارهاي بدون حقيقت و واقعيت."
یعنی به عبارتی تغییر و تحریف واقعیت به آنچه باید واقعی و حقیقت پنداشته شود. خب، به نظر شما در عصر حاضر ردپای این جادو با چنین قابلیت هایی را در کجا می توان یافت؟
بله، درست حدس زده اید؛ رسانه، یکی از اصلی ترین مصداق های جادو است که متاسفانه امروزه درمیان جوامع بشری رواج بسیار یافته و با سرعت بالایی او را به سمت سقوط و انحطاط نهایی سوق می دهد. محتوای موجود در رسانه های غربی- شرقی (جادو و سحر)، با دقت و ظرافت بسیار هر سه مورد کاربرد جادو در جوامع بشری را در خود جای داده اند:
- آن ها با هدف قرار دادن بنیان خانواده، زنان و مردان را از یکدیگر جدا ساخته و جوامع بشری را غرق در فساد نموده اند.
- آن ها با ترساندن مردم از قدرت های کاذب دولت ها و حکومت های فاسد، سعی در تطمیع، تحمیق، تهدید و تحقیر جوامع و اجبار آن ها به اطاعت بی قید و شرط از این حکومت ها دارند.
- آن ها با تحریف ادیان الهی و ارئه چهره ای ناصحیح از آن ها، سعی در تخریب اصول الهی دارند و در این راه در مقابل پیامبران و ائمه قد علم کرده اند.
می بینید که جامعه امروز ما تا چه حد با جادو عجین شده و اوضاع بشر امروزی تا چه حد وخیم است. طبق روایات موجود در قرآن کریم، در چنین شرایطی بنا به درخواست مردم برای فرستادن منجی و رهایی از این شرایط (مضطر شدن) نهایتا یا خداوند به کمک فرشتگان خود (همانند هاروت و ماروت) به کمک بشر می آید، یا با فرستادن پیامبران، سحرها را نابود کرده و مردم را از بند آن ها می رهاند.
از آنجا که همواره قانون خداوند به همان صورت قبل است و در سنت وی تغییری حاصل نمی شود، بشر امروز هم برای حضور نماینده او و نابودی جادو و سحری که مردم را درخود گرفتار ساخته، نیاز به برقراری شرایطی ویژه و خاص دارد. شرایطی که در آن خود مردم نقشی پررنگ و اساسی ایفا می کنند.
قصد ندارم تا وارد مباحث مربوط به شرایط ظهور شوم و درمورد آن توضیح دهم، اما تا آن جا که به این بحث مربوط می شود، یکی از شرایط تحقق ظهور منجی، آگاهی یافتن مردم از شرایط موجود (میزان گرفتاری در منجلاب جادوی رسانه و قبول آن) و سپس درخواست برای رهایی و خلاصی از آن است (مضطر شدن).
به همین دلیل لازم است تا همه افراد درگیر با رسانه (که به جرات می توان همه مردم دنیا را در این دسته قرار داد) ابتدا با ماهیت وجودی رسانه، ابعاد تبلیغی مختلف موجود در آن، نوع استراتژی به کار رفته در گسترش آن و... به خوبی آشنا شوند و سپس برای مقابله با آن خود را آماده کنند.
البته پرداختن به ابعاد مختلف این موضوع و کالبدشکافی آن نیاز به ساعت ها قلم فرسایی و تحقیق دارد و از حوصله این مقاله خارج است. اما در ادامه این بحث، سعی می کنم تا شما خواننده عزیز را با بخش مهمی از این سحر رسانه ای که نام آن را می توان "عادی سازی جادو در میان بشر امروزی" نهاد، آشنا کنم. موضوع بسیار مهمی که عدم آگاهی از ابعاد مختلف آن باعث غفلت از خطر واقعی جادوی رسانه (و تاثیر مخرب آن بر جوامع بشری) شده و در نهایت سرنوشتی همانند مردم بابل را برای مردم گرفتار در آن در پی خواهد داشت.
ادامه دارد...
منبع
نوشته شده توسط محمود بلالی
http://vgpostmortem.ir