افسانه ارزانی در دوران پهلوی
ارسال شده توسط عبد آبق در جمعه, ۱۳۹۵/۱۱/۱۵ - ۱۰:۴۴خاطبین این گزارش از دو دسته خارج نیستند؛ یا قبلاز انقلاب به دنیا آمدهاند و یا بعد از انقلاب. کسانی که قبل از انقلاب به دنیاآمدهاند، تورمهای دهه 50 را به خوبی به خاطر دارند. گرانفروشیها، احتکارها،کمبودها و بالارفتن قیمت روزبهروز قیمتها. در همان زمان به دلیل افزایششدید قیمت نفت، رشد اقتصادی تا حدی در کشور بالا رفت، اما نرخ تورم در سالهای52 تا 56 به ترتیب زیر بوده است: 11/2، 15/5، 9/9، 16/6 و 25/1. این آمار به نسبتسالهای دهه 40 که نرخ تورم زیر 5 درصد بوده، آماری بسیار بالاست و در سال 56بالاترین نرخ تورم در این دهه با نرخ 25 درصد تجربه میشود.
اما سخن گفتن از آمار به تنهایی کفایت نمیکند وبرای کسانی که بعد از انقلاب به دنیا آمدهاند به خوبی نمیتواند واقعیتها رانشان دهد. بر همین اساس و برای شناخت بهتر تورم دهه 50 به سراغ روزنامههای ایندهه رفتیم تا واقعیت اقتصاد ایران در این دهه را بهتر درک کنیم. نکته بسیار مهمیکه وجود دارد این است که در دهه 50، روزنامهها تحت سیطره شدید حکومت پهلوی قرارداشتند و از درج اخبار منفی پرهیز میکردند، به همین دلیل پیدا کردن چنین اخباریدر بین روزنامههای این دهه چندان آسان نیست، اما همین تعداد نیز میتواند برهمزنندهاین تصور پوشالی باشد که قیمت خودکار یا کبریت طی سالهای نخستوزیری هویدا(1343-1356) در همه جای کشور ثابت بوده است!
در ادامه تصاویر روزنامههای دهه 50 را که حکایت از گرانیهای متعدد میکند، مشاهده میکنید:
آبان 52: شاهنشاه اوامر تازهای در مورد مبارزه با گرانفروشی صادر کردند.
فروردین 53: ماجرای گوشت امروز در پایتخت تغییر جهت داد و اگر در روزهای گذشته موضوع کمبود گوشت مطرح بود، امروز بادکردن گوشت در قصابیها نقل محافل بود.
فروردین 53: کمبود گوشت دو سه روز آینده برطرف میشود.
اردیبهشت 53: پروانههای کسب توسط اتاقهای اصناق برای کسانی که پارتی دارند صادر میشود.
فروردین 53: گوشت، سبزی و قند و شکر در تهران کمیاب است.
اردیبهشت 53: مسئولین پنج شرکت بزرگ به جرم گرانفروشی تحت تعقیب قرار گرفتند.