جمع بندی افسانه ارزانی در دوران پهلوی
تبهای اولیه
خاطبین این گزارش از دو دسته خارج نیستند؛ یا قبلاز انقلاب به دنیا آمدهاند و یا بعد از انقلاب. کسانی که قبل از انقلاب به دنیاآمدهاند، تورمهای دهه 50 را به خوبی به خاطر دارند. گرانفروشیها، احتکارها،کمبودها و بالارفتن قیمت روزبهروز قیمتها. در همان زمان به دلیل افزایششدید قیمت نفت، رشد اقتصادی تا حدی در کشور بالا رفت، اما نرخ تورم در سالهای52 تا 56 به ترتیب زیر بوده است: 11/2، 15/5، 9/9، 16/6 و 25/1. این آمار به نسبتسالهای دهه 40 که نرخ تورم زیر 5 درصد بوده، آماری بسیار بالاست و در سال 56بالاترین نرخ تورم در این دهه با نرخ 25 درصد تجربه میشود.
اما سخن گفتن از آمار به تنهایی کفایت نمیکند وبرای کسانی که بعد از انقلاب به دنیا آمدهاند به خوبی نمیتواند واقعیتها رانشان دهد. بر همین اساس و برای شناخت بهتر تورم دهه 50 به سراغ روزنامههای ایندهه رفتیم تا واقعیت اقتصاد ایران در این دهه را بهتر درک کنیم. نکته بسیار مهمیکه وجود دارد این است که در دهه 50، روزنامهها تحت سیطره شدید حکومت پهلوی قرارداشتند و از درج اخبار منفی پرهیز میکردند، به همین دلیل پیدا کردن چنین اخباریدر بین روزنامههای این دهه چندان آسان نیست، اما همین تعداد نیز میتواند برهمزنندهاین تصور پوشالی باشد که قیمت خودکار یا کبریت طی سالهای نخستوزیری هویدا(1343-1356) در همه جای کشور ثابت بوده است!
در ادامه تصاویر روزنامههای دهه 50 را که حکایت از گرانیهای متعدد میکند، مشاهده میکنید:
آبان 52: شاهنشاه اوامر تازهای در مورد مبارزه با گرانفروشی صادر کردند.
فروردین 53: ماجرای گوشت امروز در پایتخت تغییر جهت داد و اگر در روزهای گذشته موضوع کمبود گوشت مطرح بود، امروز بادکردن گوشت در قصابیها نقل محافل بود.
فروردین 53: کمبود گوشت دو سه روز آینده برطرف میشود.
اردیبهشت 53: پروانههای کسب توسط اتاقهای اصناق برای کسانی که پارتی دارند صادر میشود.
فروردین 53: گوشت، سبزی و قند و شکر در تهران کمیاب است.
اردیبهشت 53: مسئولین پنج شرکت بزرگ به جرم گرانفروشی تحت تعقیب قرار گرفتند.
سلام ...
متنوتن جالب بود ... خبری هم در درونش به چشم میخورد که عنوان شده بود " کمبود گوشت جبران میشود "
خدا رو شکر الان ما با کمبود گوشت روبرو نیستیم ... مردم دیگه ذائقشون تغییر کرده و گوشت زیادی هم میاریم ...
اصل بد بودن وضعیت اقتصادی عموم جامعه در زمان پهلوی که مسلمه
اما در دوران حکومت فعلی هم مردم وضع خوبی نداشتن و ندارن
در زمان جنگ که وضعیت معلوم بود
بعد جنگ هم معلومه
گرانی و بیکاری و تورم بیداد میکنه الان وضعیت مردم سیستان رو ببینید
وضعیت مردم مناطق مرزی
وضعیت هوای خوزستان
وضعیت اختلاس ها و دزدی های هزار میلیاردی
و...
وضعیت اختلاس ها و دزدی های هزار میلیاردی
مردم همه ی مواردی که ذکر کردید تحمل میکنند به غیر از این مورد، مردم انقلاب کردند که حکومت اسلامی داشته باشند و دزدی در حکومت اسلامی غیر قابل تحمل است، حتی اگر یک مورد در ۳۸ سال باشد!!!
فکر نمیکنم مسئله دزدی به این زودی ها در این حکومت حل بشه مگر اینکه مردم به بلوغ کافی برسند و بر اساس جناه بندی رای ندهند بلکه بر اساس تقوا و تخصص (هر دو باهم) رای بدهند.
با سلام و ادب مقایسه وضعیت اقتصادی مردم قبل و بعد از انقلاب میزان تورم مسئله ای نیست که بتوان با قرار دادن چند بریده روزنامه بر له یا علیه آن قضاوت کرد. برای ارزیابی دقیق میزان رفاه و وضعیت اقتصادی مردم در هر زمانی معیارهای مختلفی وجود دارد که قسمتی از علم اقتصاد است مثلا یکی از رایجترین و ابتدایی ترین معیارها در آمد سرانه است. صرف اینکه بگوییم خودکار پنج ریالی همان پنج ریال مانده یا گوشت دو روز توزیع نشده پس وضع اقتصادی خوب یا بد است غیر علمی و اشتباه است.
با سلام و احترام
در باب مقایسه اوضاع اقتصادی قبل و بعد از انقلاب باید به نکاتی قابل توجه، دقت نمود. اوضاع واردات، صادرات، جمعیت ایران در ان زمان، سرانه مصرفی هر خانوار، حضور خارجیان اعم از امریکایی روسی و انگلیسی که هر کدام برای چپاول سرمایه های این کشور برنامه های مختلفی داشتند. ظلم و ستم دربار ایران به مردم و غارت اموال مملکت. همچنین بذل و بخشش انان و مواردی از این دست که در این بیان مجال گفتگو نیست. اما پس از انقلاب جنگ 8 ساله ، فعالیت گروهک منافقین اعم از ترور و فعالیتهای خرابکارانه، تحریمهای نفتی اقتصادی. همچنین دشمنی امریکا و غرب و اروپا با ایران و برنامه های فلج کننده بر علیه ایران و جریان هسته ای و مواردی از این دست
به نظرم باید واقع بین بود و مشکلات هر دو دوره را بررسی کرد به نظر بنده مشکلات پس از انقلاب بیشتر از دوران قبل از انقلاب است. امام موضوع گرانی در دوره قبل محسوستر و در زندگی مردم ملموستر بوده است اما در دوره فعلی با تو جه به همه مشکلات و کمبودها بهتر از دوران قبل از انقلاب است.