شکایت

شکایت

باسمه تعالی
باسلام:
شکایت اظهار ناراحتی و ناخشنودی از پیش آمدن امور ناخوشایند ،با زبان اعتراض است
پیدایش اموری که با طبع آدمی ناسازگار است او را ناخشنود و آسایش و راحتی را از او سلب می کند در این حال است که به شکل معمول لب به اعتراض گشوده از پیدایش آن امر ناگوار شکایت می کند.

پس تحقق شکایت به عوامل ذیل بستگی دارد:
1- پیدایش امور ناسازگار با طبع و پیش آمدن حوادث ناگوار
2- ناخشنودی و ناراحتی از آن امور
3- آشکار کردن ناراختی با زبان اعتراض

بدیهی است که انسان از امور سازگار و ملایم با طبع احساس ناخرسندی نداردو از آنها شکایت نمی کند.
همچنین ممکن است برخی به چنان مقام و مرتبه معنوی دست یابند که امور ناسازگار ایشان را ناراحت نسازد و در برابر پیش آمدها راضی و خشنود باشد در برابر آنچه خدا مقدر ساخته به زبان و در دل تسلیم بوده ،ناراحت نشوند
یا اگر کسی به چنین مرتبه ای نرسیده ،در مرتبه ای پایین تر مقاوم و صبور بوده زبان به اعتراض نگشاید
ولی اگر ناخشنود شود و پس از آن لب به اعتراض گشوده ،اظهار ناراحتی کند به شکایت مبتلا شده است

عملی که مصیبت را بزرگتر می کند!

شكایت كردن به خداوند، مانعى ندارد ؛ آنچه بد است ، شكایت كردن از خداست . شكایت از خدا ، به معناى «اعتراض» است و شكایت به خدا ، به منظور «استعانت» . شكایت كردن به مردم ، در حقیقت ، شكایت كردن از خداست . نباید هنگام سختى‏ها به دیگران شكایت كرد .

فورى‏ترین و شاید شایع‏ترین واكنش در برابر حوادث ناخوشایند ، بى‏تابى كردن است. طبع اوّلیه انسان، این است كه در برابر ناخوشایندى‏هاى زندگى ، بى‏تاب مى‏گردد . قرآن كریم در این باره مى‏فرماید: إِنَّ الاْءِنسَـنَ خُلِقَ هَلُوعًا إِذَا مَسَّهُ الشَّرُّ جَزُوعًا . 1
همانا انسان ، حریص و بى‏تاب آفریده شده است ؛ هر گاه بدى به او برسد ، بى‏تاب مى‏شود .
بى‏تابى كردن ، روال عادى زندگى را تغییر داده ، تعادل انسان را بر هم مى‏زند . این عدم تعادل ، ممكن است به دو شكلْ نمایان شود : یكى بروز رفتارهایى كه پیش از این ، انجام نمى‏داده ، و دیگرى ترك رفتارها و كارهایى كه انجام مى‏داده است . پیامبر خدا صلى‏الله‏علیه‏و‏آله وسلم در این باره مى‏فرماید:
إنَّ الجَزَعَ عَلَى المُصیبَةِ أن یَعمَلَ شَیئا لَم یَكُن یَعمَلُهُ أو یَترُكَ شَیئا كانَ یَعمَلُهُ. 2
همانا بى‏تابى كردن بر مصیبت ، این است كه كارى را انجام دهد كه انجام نمى‏داده و یا ترك كند چیزى را كه انجام مى‏داده است .
ناله و فریادْ سر دادن ، گریبان دریدن ، بر سر و صورت زدن ، مو پریشان كردن ، دست بر دست زدن یا بر ران خود زدن و امورى از این دست ، رفتارهایى هستند كه در شرایط عادى ، انجام نمى‏گیرد ؛ ولى هنگام مصیبت ، از انسان ، سر مى‏زند. 3 از سوى دیگر ، كسل شدن ، اظهار ناتوانى كردن ، و دست روى دست گذاشتن و روال زندگى را رها كردن ، منشأ ترك كردن امورى است كه انسان در شرایط عادى ، آن‏ها را انجام مى‏داده است.
پدیده دیگرى كه هنگام بى‏تابى ، رخ مى‏دهد «شكایت كردن» است . معمولاً وقتى حادثه ناخوشایندى رخ مى‏دهد ، انسان ، لب به شكایت مى‏گشاید . گاهى این شكایت كردن ، با ناسزاگویى همراه مى‏شود ؛ هیچ حریمى نگاه داشته نمى‏شود و هر چه به زبان مى‏رسد ، گفته مى‏شود . اما كسى كه صبور و بردبار باشد ، اهل شكایت و ناسزا نیست.
جابر بن عبداللّه‏ انصارى از امام باقر علیه‏السلام پرسید : «صبر جمیل چیست؟» . حضرت ، در پاسخ مى‏فرماید: فَذلِكَ صَبرٌ لَیسَ فیهِ شَكوىً إلَى النّاسِ . 4 این ، صبرى است كه در آن ، شكایت كردن به مردم نیست .
جبرئیل نیز همین نكته را در تفسیر صبر براى پیامبر خدا صلى‏الله‏علیه‏و‏آله وسلم بیان مى‏كند.5 البته شكایت كردن به خداوند، مانعى ندارد ؛ آنچه بد است ، شكایت كردن از خداست . شكایت از خدا ، به معناى «اعتراض» است و شكایت به خدا ، به منظور «استعانت» . شكایت كردن به مردم ، در حقیقت ، شكایت كردن از خداست . نباید هنگام سختى‏ها به دیگران شكایت كرد . شكایت به مردم ، چه تأثیرى خواهد داشت . باید شكایت پیش كسى بُرد كه توان حل آن مشكل را داشته باشد . امام على علیه‏السلام درباره این اصل مى‏فرماید : اِجعَل شَكواكَ إلى من یَقدِرُ عَلى غِناكَ . 6شكایت خود را خطاب به كسى قرار ده كه قادر بر توانمند كردن تو باشد.
به همین جهت حضرت مى‏فرماید:
إذا ضاقَ المُسلِمُ فَلا یَشكُوَنَّ رَبَّهُ عَزَّ وجَلَّ وَلیَشتَكِ إلى رَبِّهِ الَّذی بِیَدِهِ مَقالیدُ الاُمورِ وتَدبیرُها . 7
هر گاه مسلمان ، در تنگنا قرار گرفت ، نباید از خداوند شكایت كند؛ بلكه باید به پروردگارش كه زمام امور و تدبیر آنها به دست اوست ، شكایت كند .

برچسب: 

گناه داره؟

انجمن: 

سلام

عیدتون مبارک:Rose::Rose::Rose:

اگه یه سرقت اتفاق افتاده باشه و بر اساس شواهدی که دیده میشه به چند نفر مظنون شیم ولی خوب اطمینان نداشته باشیم و از اونا شکایت کنیم گناه داره؟

[="YellowGreen"]التماس دعا[/]