تقلید و عدول از آیت الله بهجت به سایر مراجع تقلید
ارسال شده توسط hehfriend در چهارشنبه, ۱۳۹۵/۰۶/۱۷ - ۲۲:۳۰سلام چند سوال داشتم.
قبل از اینکه سوالاتم را بپرسم، مجبورم چند نکته مهم بگویم. خواهشمندم به موارد زیر دقت شود:
------------------------------------------------------------------------------------------
نکته اول)
در زیر پرسشی و پاسخی را می بینید که خودم از سایت امام خامنه ای سوال کرده ام که بصورت زیر است:
با سلام.ببخشید اینجانب از یکی از روحانیون شهرمون درباره بقای بر تقلید هم بر مجتهد میت و هم رجوع به مرجع زنده، سوال زیر را پرسیدم و ایشون بصورت زیر جواب دادند.حال میخواستم چون مسئله مهمی است مطمئن بشم پاسخ ایشون به فتوای رهبری عزیز، صحیح است یا خیر??
سوال من از روحانی شهرمون)بنده مرجع تقلیدم آیت الله عظمی بهجت فوت کرده از باب تقلید تکلیف چیست؟
پاسخ حاج آقای شهرمون:شما با رجوع به رهبری در تمامی مسائل اعم از عمل کرده یا عمل نکرده می توانید بر تقلید آیت الله بهجت باقی بمانید و همزمان هم می توانید در هر دانه مسئله چه کل باب، مثل خمس و یا چه مسائل تک تک باب خمس و بقیه بابها به همین صورت را اعم از مسائل عمل کرده یا عمل نکرده و مسائل متفرقه و استفتائات و خلاصه هر مسئله ای را به رهبری رجوع کنید ولی هر دانه مسئله که به رهبری رجوع کردید دیگه نمیتوانید به مرجع میت(آیت الله بهجت )برگردید.
پاسخ سایت رهبری درباره سوالی که در بالا ازشون پرسیدم بصورت زیر است:
سلام علیکم و رحمة الله و برکاته
صحيح مىباشد.
بقا بر تقليد مجتهد متوفى تا زمانى كه به مجتهد زنده عدول نشده، در همه مسائل ـ حتى در مسائلى كه تاكنون مكلّف به آنها عمل نكرده ـ جايز است و پس از عدول، رجوع مجدّد به ميّت در مسائلى كه عدول شده جايز نيست و نسبت به مسائل جديد بايد به مرجعى رجوع كنيد كه با اجازه او بر تقليد مجتهد متوفى باقى ماندهايد.
موفق و مؤيد باشيد
---------------------------------------------------------------------------------------------
نکته دوم)
دو مسئله ی زیر، مربوط به مسائل شماره 5 و 6 رساله آیت الله بهجت است که در سایتشون به آدرس زیر موجود می باشد.
http://v0.bahjat.ir/index.php/ahkam-2/resaleh/363-2011-09-07-02-51-37.html
مسئله 5 رساله آیت الله بهجت) در صورت مساوى بودن دو مجتهد ، جايز است انسان در مسائلى كه ارتباطى با هم ندارند، بعضى مسائل را از يكى و بعضى ديگر را از مجتهد ديگر تقليد نمايد.
مسئله 6رساله آیت الله بهجت) عدول از مجتهد زنده به مجتهد ديگر، در صورت تساوى دو مجتهد در اعلميّت، در جميع مسائل يا در بعض مسائل كه ارتباطى با هم ندارند، جايز است؛ ولى احوط ترك عدول است مگر به اعلم؛ و حكم اَورَعيّت نيز مانند اعلميّت است.
------------------------------------------------------------------------------------------
مهم: سوالات من با استناد به نکته ی اول) و نکته ی دوم) که در بالا ذکر کردم، به شرح زیر است، خواهشمندم واضح پاسخ بفرمایید:
من مقلد آیت الله بهجت هستم اما چون ایشون فوت کردن، بنده با فتوای امام خامنه ای بر تقلید آیت الله بهجت در جمیع مسائل (اعم از عمل کرده و عمل نکرده) باقی مانده ام و هر تک مسئله ای را که بخواهم مطابق نکته ی اول که در بالا گفتم(بدلیل فوت آیت الله بهجت) می توانم به رهبری عدول می کنم. همچنین با توجه به نکته ی دوم در بالا و با استناد به مسئله شماره شش رساله آیت الله بهجت، (عدول از مجتهد زنده به مجتهد ديگر، در صورت تساوى دو مجتهد در اعلميّت، در جميع مسائل يا در بعض مسائل كه ارتباطى با هم ندارند، جايز است)، حالا بنده در مسائلی همچون اقتدا به امام جماعت و صحت قرائت نماز و غیره دارم از آقای مکارم تقلید می کنم و مسائل کپی رایت را دارم از آقای سیستانی تقلید می کنم.
اما سوالات :
سوال1) من در بعضی مسائل (با استناد به مسئله شماره 6 رساله آیت الله بهجت) از آیت الله بهجت به آقای مکارم عدول کرده ام، حال با استناد به (نکته ی اول) که رهبری اجازه عدول از آیت الله بهجت در هر دونه مسئله به خودشان را جایز دانسته اند(از این دیدگاه که آیت الله بهجت فوت کردن)، آیا من می توانم بعضی از مسائل را(که از آیت الله بهجت به آیت الله مکارم عدول کرده ام) بیایم و از آیت الله مکارم به رهبری عدول کنم(با استناد به نکته اول) و همزمان بعضی مسائل دیگر را که دارم از آیت الله مکارم تقلید می کنم، همچنان بر تقلید آیت الله مکارم باقی بمانم؟
سوال2) در مسائلی که آیت الله بهجت احتیاط واجب داده اند، با فرض مساوی بودن مراجع، من از آیت الله بهجت، به آقای سیستانی یا آیت الله وحید خراسانی یا سایرین رجوع کرده ام ، حال با استناد به نکته اول (که رهبری اجازه عدول از آیت الله بهجت در هر دونه مسئله به خودشان، از این دیدگاه که آیت الله بهجت فوت کردن، جایز دانسته اند) آیا من در این مسائل احتیاط واجب، به جای باقی ماندن بر تقلید آیت الله سیستانی و یا وحید خراسانی، می توانم بعضی را به رهبری (که با اجازه رهبری بر تقليد آیت الله بهجت باقى مانده ام) رجوع یا عدول کنم و بعضی دیگر را همچنان باقی بمانم؟
سوال3) آیا در این مسائل احتیاط واجب، همزمان می توانم بعضی را (طبق نکته اول و دوم) بر آیت الله سیستانی و وحید خراسانی باقی بمانم و بعضی را به رهبری(که با اجازه رهبری بر تقليد آیت الله بهجت باقى مانده ام) رجوع یا عدول کنم؟
سوال 4) با توجه به جایز بودن عدول به مرجع مساوی در مسائل غیر مرتبط( با استناد به نکته دوم)، می خواستم بدانم کدام مورد از عنوان مسئله های (الف، ب، ج، د، ف) در زیر با هم غیر مرتبط هستند؟(که به دنبال آن بتوانم این مسائل را از مراجع مختلف مساوی تقلید کنم).
الف) اقتدا به امام جماعت و مسائل مربوط به آن( مثلا اقتدا به فردی غیر روحانی با محاسن یا بدون محاسن یا اقتدا به امام جماعتی که قرائتش صحیح نیست و موارد مشابه)
ب) صحت قرائت امام جماعت
ج) عدالت امام جماعت
د) صحت قرائت خود مکلف( مسائل مربوط به مخارج حروف، مثلا من مدتی قرائتم صحیح نبوده ولی در بحث آموزش مخارج حروف تحقیق کرده ام و سایر مسائل مرتبط)
ف) گفتن ذکر سمع الله لمن حمده و سایر ذکر های نماز در حال حرکت
سوال پنجم) من از فردی شنیدم که درون مسائل یک باب مثلا خمس، نماز و غیره، مسائل غیر مرتبط نیز وجود دارد هر چند در یک باب باشد، آیا این تحلیل صحیح است؟ میشه مثال بزنید(مرجع: آیت الله بهجت)
نکته مهم) از کارشناس محترم و زحمت کش، تقاضا دارم که پنج سوال بنده حقیر را به تفکیک شماره پاسخ بفرمایید و اینکه پاسختون از کدام منبع است. بسیار ممنون زنده باشید)