سلام آقا نمی خواهد تا من بایم کلاس موسیفی نت شناسی سبک شناسی به شما بگم خودش .....! صرف نظر می کنم !!!
( این نوع سبک موسیقی 6.8 در موسیقی 6 نت در 8 میزان معنی دارد ! در عام به موسیقی گفته میشود که انسان را شادی کاذب میدهد !) مثل آهنگهایی در عروسی ها نواخته میشود !
سلام آقا نمی خواهد تا من بایم کلاس موسیفی نت شناسی سبک شناسی به شما بگم خودش .....! صرف نظر می کنم !!! ( این نوع سبک موسیقی 6.8 در موسیقی 6 نت در 8 میزان معنی دارد ! در عام به موسیقی گفته میشود که انسان را شادی کاذب میدهد !) مثل آهنگهایی در عروسی ها نواخته میشود !
با سلام وتشکر منظور از چهچهه آوازی است که از حنجره بیرون آید ودر گلو چرخانده شود . وطرب به حالت سبکی عقل گفته می شود که در اثر شنیدن آواز یا آهنگ در روان ونفس آدمی پدید می آید و او را از حد اعتدال خارج می کند .
از این رو به طور مطلق نمی توان سبک خاصی از موسیقی را جزء موسیقی های لهوی دانست اما سبک 6،8 که معمولا ملودی های تندی دارد و برای مجالس یاد شده مناسب تر است ، بیشتر امکان دارد جزء دسته لهوی و مطرب قرار گیرد و حرام شود . اما اینکه چرا موسیقی لهوی و مطرب حرام است در صفحات قبلی همین تاپیک و در تاپیک های دیگر بخش موسیقی انجمن احکام بحث شده است لطفا ملاحظه فرمایید .
سلام
خوب اگر از موسیقی های حلال(یا شبه حلال) در مجالس لهو استفاده کنند چه طور باز حکم بر آن جاری می شود؟:Gig::Gol:
سلام خوب این طوری باشد موسیقی ها حرام است!!! تواشیح چه طور(در مدح اهل بیت(ع) و پیامبر (ص)) صدای زن چه طور؟ و ترتیل خانم ها را می شود گوش داد؟
سلام خوب اگر از موسیقی های حلال(یا شبه حلال) در مجالس لهو استفاده کنند چه طور باز حکم بر آن جاری می شود؟
با سلام خدمت جناب mkk1369 و تشکر از سئوالشان پاسخ به این سئوالات در پست های کارشناسان در همین تاپیک و نیز در تاپیک زیر موجود است لطفا با دقت مطالعه بفرمایید اگر سئوالی باقی ماند در خدمتتان هستیم .
جناب نور من تمام تاپیک ها رو خوندم یکی دو جا مربوط به سوال من میشد اما حکم هایی که عرض کردم رو تو رساله های مراجع خوندم که (خرید وفروش واستفاده از هر نوع آلات موسیقی حرام است.)و( هر موسیقی حرام نیست.) واین دو حکم با هم تناسبی ندارن ؛البته تو تاپیکا گفته شده که استفاده از آلات موسیقی در جهت مثبت حرام نیست .ولی تو رساله ها چیز دیگه ای نوشتن؟؟
با تشکر از سئوال شما کاربر محترم سرکار آلا
لطفا برای اینکه بهتر بتوانیم در خدمتتان باشیم آدرس دقیق مواردی که در رساله ها مشاهده نمودید را بیان دارید .
1-آلات مشترک موسیقی در نظر رهبر همون آلات مشترک مورد نظر آیت الله وحیدی خراسانی هست؟
تعریف الات مشترک از نظر رهبری ووحید یکسان است
2-اگه حرام نیست یعنی اشکال نداره آلات موسیقی مثل گیتار وپیانو و... بخریم؟
همانطورکه خودتان از دو مرجع بزرگوار اشاره کردید: در صورتی که از الات مشترک برای غیر لهوی استعمال نشود اشکالی برای خرید ندارد. اجوبه/س=1150 ورساله اقای وحید/م=2095
ضمناًمثالی که اوردید از گیتار وپیانو جای تامل دارد که مراجع عظام به عنوان الات خاص معرفی کردند
ممنون از پاسختون ولی هر موسیقی لازمش استفاده از آلات موسیقی . سوال من اینه که اینکه میگن هر موسیقی حرام نیست اما خرید وفروش آلات موسیقی حرام است. این دو حکم باهم تناسبی ندارن؟؟؟؟!!!
با سلام و احترام و تشکر از پیگیری شما
خرید و فروش آلات موسیقی بطور مطلق حرام نیست،بلکه خريد و فروش آلات مشترک براى نواختن موسيقى غير لهوى اشکال ندارد.(1)
جهت اطلاع بیشتر پیشنهاد می شود به تاپیک های زیر هم مراجعه نمایید:
با سلام و احترام ولی در کل هرچی هم از صدا و سیما هم پخش میشه حرام هست چون غنا داره درسته؟
با سلام و عرض ادب
بطور مطلق نمی توان گفت هر چه از صدا و سیما پخش می شود،غنا دارد بلکه آنچه مهم است توجه به ملاکات و تعریف غنا است و غنا عبارت است از صداى انسان در صورتى که با ترجيع و طرب همراه بوده و مناسب مجالس لهو و گناه باشد که خواندن به اين صورت و گوشدادن به آن حرام است.
برای راهنمایی بیشتر به تاپیک زیر مراجعه نمایید: http://www.askdin.com/thread14102.html
به نام خدا
با سلام خدمت همه دوستان عزیز و کارشناسان محترم
وقتی ما به روایات اهل بیت علیهم السلام مراجعه میکنیم، میبینیم که امامان در مورد همه مسائل زمان خود اظهار نظر کرده اند، چون این مسائل مورد ابتلای مردم آن زمان بوده است. موسیقی هم از دیرباز جزء مسائل مورد علاقه و مورد ابتلای مردم بوده است ( مخصوصا برای عرب ها)
راستی چرا ائمه علیهم السلام به دیگران راه نواختن موسیقی حلال را یاد ندادند؟ یا لااقل خودشان در مجلس موسیقی شرکت میکردند و به کسی که مشغول نواختن تار بود میگفتند مثلا اگر این طور بزنی مشکل ندارد.
تا آنجا که به ذهنم میرسد روایاتی که در باره غنا وارد شده است مربوط به صدای آدمیزاد است نه آلات موسیقی.
آیا حدیثی وجود دارد که امام علیه السلام بگویند اگر تار اینگونه زده شود حلال است. با اینکه در آن زمان اینگونه آلات موسیقی فراوان بود.
کارشناس محترم اگر حدیثی در مورد آلات موسیقی در نظر دارند بنویسند استفاده کنیم. یعنی حدیثی که در آن نام تار و طنبور آمده باشد و حضرت بفرمایند نواختن تار به این طریقه اشکالی ندارد.
با سلام خدمت همه دوستان عزیز و کارشناسان محترم وقتی ما به روایات اهل بیت علیهم السلام مراجعه میکنیم، میبینیم که امامان در مورد همه مسائل زمان خود اظهار نظر کرده اند، چون این مسائل مورد ابتلای مردم آن زمان بوده است. موسیقی هم از دیرباز جزء مسائل مورد علاقه و مورد ابتلای مردم بوده است ( مخصوصا برای عرب ها) راستی چرا ائمه علیهم السلام به دیگران راه نواختن موسیقی حلال را یاد ندادند؟ یا لااقل خودشان در مجلس موسیقی شرکت میکردند و به کسی که مشغول نواختن تار بود میگفتند مثلا اگر این طور بزنی مشکل ندارد. تا آنجا که به ذهنم میرسد روایاتی که در باره غنا وارد شده است مربوط به صدای آدمیزاد است نه آلات موسیقی. آیا حدیثی وجود دارد که امام علیه السلام بگویند اگر تار اینگونه زده شود حلال است. با اینکه در آن زمان اینگونه آلات موسیقی فراوان بود. کارشناس محترم اگر حدیثی در مورد آلات موسیقی در نظر دارند بنویسند استفاده کنیم. یعنی حدیثی که در آن نام تار و طنبور آمده باشد و حضرت بفرمایند نواختن تار به این طریقه اشکالی ندارد.
اول اینکه من جوابمو دقیق نگرفتم . دوم،بیش تر آلات موسیقی که الان استفاده میشه گیتار وپیانو وامثال اینها هست تا طبل ونی و... وبا این آلات هم میشه موسیقی لهوی زد وهم غیر لهوی .واکثر آهنگا هم با استفاده از همین ابزاره .سوالمو دوباره میپرسم
عرض سلام و ادب و تشکر از شما
پیانو و ...اگر عرفا از آلت مشترک شمرده می شود،خرید و فروش آن جایز است،البته به شرطی که در نواختن موسیقی حرام استفاده نشود.
بنابراین،اینگونه نیست که بگوییم خرید و فروش هر نوع آلات موسیقی بطور مطلق حرام است.لذا کاملا تناسب وجود دارد به این صورت که می توان خرید و فروش آلات موسیقی(مشترک) داشت به شرطی که استعمال حرام نشود.
سلام و عرض ادب... در خطه خراسان... انجام رقص هایی با چوب توسط مردان با لباس های محلی و همچنین استفاده از شیپور و تبل انجام میشود... البته این چوب بازی همراه با حرکات موزون هست وجلو خانم ها هم انجام میشه مرجع تقلیدم اقای سیستانی حکمش چیست؟
باسلام خدمت شما کاربر محترم اگر عنوان رقص بران صدق بکند بنابراحتیاط واجب حرام است استفتاء از دفتر سیستانی /0251/7836464
خیلی وقته سوالمو پرسیدم کارشناسان محترم لطف کردن تا حدودی جواب دادن اما علی الظاهر تمایلی به ادامه نبودن ومن هم اصلا جوابی که میخواستم نگرفتم.من یه دلیل قانع کننده برای این حکم ها میخواستم که خیلی لطف کردن وندادن. بازم خیلی ممنونم که به سوال من کمال توجه کردین
با سلام و عرض ادب
پاسخ شما در پست های قبلی بیان شد:
خرید و فروش آلات موسیقی بطور مطلق حرام نیست،بلکه خريد و فروش آلات مشترک براى نواختن موسيقى غير لهوى اشکال ندارد.
بنابراین،اینگونه نیست که بگوییم خرید و فروش هر نوع آلات موسیقی بطور مطلق حرام است.لذا کاملا تناسب وجود دارد به این صورت که می توان خرید و فروش آلات موسیقی(مشترک) داشت به شرطی که استعمال حرام نشود.
پس تاکید می شود خرید و فروش آلاتی که می توان بطور مشترک استفاده کرد،در صورتی که برای موسیقی غیر لهوی استفاده شود،جایز است.
سلام خداقوت آموزش موسیقی اونم ساز سه تار از نظر شرعی مشکل دارد؟اگر مدرس مرد باشد چطور؟اگر این آموزشو خانوم نزد خانوم یاد بگیرد چطور؟ البته در صورتی که یادگیری آموزش موسیقی برای هنرجوهم جنبه آموزشی داشته باشد و با نیت این که آینده آنرا درجهت آموزش نه حرام بکار گیرد .
مرجع من آقای لنکرانی بودند که فوت کردند........
سلام خداقوت آموزش موسیقی اونم ساز سه تار از نظر شرعی مشکل دارد؟اگر مدرس مرد باشد چطور؟اگر این آموزشو خانوم نزد خانوم یاد بگیرد چطور؟ البته در صورتی که یادگیری آموزش موسیقی برای هنرجوهم جنبه آموزشی داشته باشد و با نیت این که آینده آنرا درجهت آموزش نه حرام بکار گیرد . مرجع من آقای لنکرانی بودند که فوت کردند........
با سلام و احترام
بنابر نظر آیه الله فاضل،اگر موسیقی مطرب،مهیج و مناسب مجالس خوشگذرانی باشد،استماع،نواختن،یاد دادن و یادگرفتن آن حرام می شود. در مورد آموزشی که حلال است اگر مدرس مرد باشد و مستلزم مفسده یا تحریکی شود،جایز نیست.
استفتا از دفتر آیه الله فاضل
دوستان من توی تاکسی که میشینم بعضی وقتها این راننده تاکسی ها که بیشتر از روی نا آگاهی هستش متاسفانه آهنگ زن میزارن که منو خیلی آزار میده خوب از نظر من که حرام هستش حالا اگر بخوام سند و مدرکی به این آدمها ارائه کنم میخواستم بدونم آیا حدیثی در این رابطه داریم (اگر فتوا هم باشه بد نیست)
دوستان من توی تاکسی که میشینم بعضی وقتها این راننده تاکسی ها که بیشتر از روی نا آگاهی هستش متاسفانه آهنگ زن میزارن که منو خیلی آزار میده خوب از نظر من که حرام هستش حالا اگر بخوام سند و مدرکی به این آدمها ارائه کنم میخواستم بدونم آیا حدیثی در این رابطه داریم (اگر فتوا هم باشه بد نیست)
با سلام و عرض ادب
به طور کلی گوش دادن به موسیقی لهوی که متناسب با مجالس لهو و طرب باشد حرام است و همچنین اگر غنا محسوب شود،حرام است و خواندن بهصورت غنا و گوشدادن به آن جايز نيست اعم از اينکه توسط مرد باشد يا زن و بهطور مستقيم باشد يا از طريق نوار و همراه با نواختن آلات لهو باشد يا نه.اگر موسیقی لهوی نباشد و صداى زن بهصورت غنا نباشد و گوشدادن به صداى او هم به قصد لذت و ريبه نباشد و مفسده اى هم بر آن مترتّب نگردد، اشکال ندارد.
سلام
دوستان می خواستم بدونم که در ادیان دیگر موسیقی چه حکمی دارد با سند (مسیحی زردشتی و ....)
هم چنین می خواستم بدونم حکم موسیقی در مذاهب اهل سننت چه حکمی دارد +با سند از کتب اهل سنت
اگر نی از آلات مشترک باشد(یعنی آلت مختص حرام محسوب نشود)و همچنین کيفيت نواختن از نظر شنونده عرفاً، طرب آور و لهوى نباشد،نواختن و گوشدادن به آنها اشکال ندارد.
گوش دادن به آهنگ های حلال شاد در ماه محرم(بعد از دهه اول) و همچنین ماه صفر چه حکمی دارد؟
با سلام و عرض ادب
اگر موسیقی حرام و لهوی باشد گوش دادن به آن جایز نیست و فرقی بین ماه محرم و سایر ماهها ندارد یعنی در هرحال حرام است و اگر موسیقی حرام محسوب نشود گوش دادن به آن در ماه محرم و صفر،درصورتی که قصد بی احترامی نباشد و به گونه ای نباشد که اسباب شادی در ایام عزاداری ائمه(علیهم السلام) محسوب شود،اشکال ندارد.
خب اگه موسیقی حرام نباشه چی؟ (تو خیلی از مناسبت های مذهبی دیدم حتی تو شهر خودمونم برگزار شده بود که بمناسبت روز مادر یه اقایی رو اورده بودن که دف میزد....) یعنی حتی زدن دف هم جایز نیست؟
خب اگه موسیقی حرام نباشه چی؟ (تو خیلی از مناسبت های مذهبی دیدم حتی تو شهر خودمونم برگزار شده بود که بمناسبت روز مادر یه اقایی رو اورده بودن که دف میزد....) یعنی حتی زدن دف هم جایز نیست؟
با سلام و عرض ادب
درمورد دف زدن در استفتا مقام معظم رهبری چنین بیان شده است،استفاده از آلات موسيقى براى نواختن موسيقى لهوى و مطرب جايز نيست.
با سلام آیا این حکم از نظر آیت الله خامنه ای صحیح است؟ " موسیقی سه قسم است 1- حرام و لهوی 2- حلال 3- مشکوک حکم موسیقی مشکوک در حکم حلال است "
با سلام و احترام
موسيقي بر دو قسم است:
1 ـ موسيقى که به نظر عرف مردم، مطرب، و متناسب با مجالس لهو و لعب و عياشي و عیش و نوش باشد. این قسم موسیقی حرام است .
2 ـ موسيقى غير مطرب و معمولى كه انسان را به هيجان شهوى وادار نمي كند . این قسم موسیقی حرام نیست. نیز اگر موسیقی مشکوک باشد که آیا از قسم حرام است یا از قسم حلال؛ گوش دادن به این موسیقی مشکوک هم اشکال ندارد ، گرچه خوب است که انسان احتیاط کند.
ابتدا مقدمه ای در مورد اصل حکم موسیقی عرض کنم و بعد پاسخ سوال اصلی شما در مورد حکم نواختن موسیقی.
--------------
در مورد موسیقی و احکام آن فتاوا تا حدی متفاوت است و لازمه به فتوای مرجع تقلید خودتون مراجعه کنید. لذا کاش نام مرجع تقلید مورد نظر خود را هم فرموده بودید.
مطالبی که در ادامه عرض می شود بر اساس فتوای مقام معظم رهبری هست. اگر مرجع تقلید خاصی مدنظرتان بود، بفرمایید.
طبق نظر مقام معظم رهبری: موسيقى ای حرام هست که به نظر عرف موسيقى لهوى و مطربی باشد که مناسب با مجالس عيش و نوش است، و فرقى نمى کند که این موسيقى کلاسيک باشد يا غير کلاسيک، داخلی باشد یا خارجی، و اینکه از چه رسانه ای پخش شود. تشخيص این موضوع هم به نظر خود مکلّف و عرف متدینین بستگی دارد و اگر موسيقى اين گونه نباشد بخودى خود اشکال ندارد. (1)
------------------------
البته این نظر مقام معظم رهبری، آیت الله مکارم و برخی از مراجع بزرگوار دیگر هست. وگرنه مرحوم آیت الله بهجت (ره) و آیت الله حاج شیخ لطف الله صافی گلپایگانی در حال حاضر نظر دیگری در این خصوص دارند.
ایشان تقریبا هر نوع موسیقی ای را حرام می دانند و نظرشان این هست که: «موسيقی و ترويج و تأسيس مراکز برای تعليم آن هم حرام است» در حالیکه دیگر فقها (با تفاوت ها و تفصیل هایی) قید لهوی و مطرب بودن را به نوعی در این تعریف دارند.
با توجه به مسائلی که در پست قبلی عرض شد، طبق نظر مراجع معظم تقلید که حرمت موسیقی را مبتنی بر لهوی بودن و مطرب بودن آن می کنند، در زمینه نواختن، یاد دادن موسیقی و یادگیری و خرید و فروش آلات موسیقی نیز نظرشان چنین است:
نواختن، یادگیری و یاد دادن و خرید آلات موسیقی برای استفاده غیر مطرب را بدون اشكال می دانند؛ اما اگر به قصد استفاده حرام تهیه یا آموخته شود، حرام می دانند. (1)
به عنوان نمونه چند مورد از استفتائات مقام معظم رهبری را در این زمینه نقل می کنم. اگر مرجع تقلید خاص دیگری نیز مدنظرتان هست، بفرمایید. (2)
---------------------
س 1144: نواختن موسيقى به منظور اهداف و اغراض عقلايى و حلال در مکان مقدّسى مانند مسجد چه حکمى دارد؟
ج: نواختن موسيقى مطرب و لهوى مناسب با مجالس لهو و گناه بهطور مطلق جايز نيست حتّى اگر در غير مسجد و براى غرض عقلايى حلالى باشد، ولى اجراى سرودهاى انقلابى و مانند آن همراه با نغمه هاى موسيقى در مکان مقدس و در مناسبتهايى که آن را اقتضا مى کند، اشکال ندارد مشروط بر اينکه با احترام آن مکان منافات نداشته باشد و در مکانهايى مثل مسجد براى نمازگزاران مزاحمت ايجاد نکند.
س 1145: آيا آموختن موسيقى بهخصوص سنتور جايزاست؟ ترغيب و تشويق ديگران به آن چه حکمى دارد؟
ج: بکارگيرى آلات موسيقى براى نواختن موسيقى غيرلهوى، اگر براى اجراى سرودهاى انقلابى يا دينى و يا براى اجراى برنامه هاى فرهنگى مفيد و برنامه هاى ديگر با غرض عقلايى مباح باشد، اشکال ندارد به شرط اينکه مستلزم مفاسد ديگرى نباشد و همچنين آموختن و ياد دادن نوازندگى براى امر فوق فى نفسه اشکال ندارد. ولى ترويج موسيقى با اهداف عاليه نظام مقدس اسلامى سازگار نيست.
س 1154: اجراى کنسرت توسط زن براى زنان با علم به اينکه گروه نوازندگان نيز زن هستند، چه حکمى دارد؟
ج: اگر اجراى کنسرت بهصورت ترجيع مطرب(غنا) نباشد و موسيقى هم که نواخته مى شود از نوع لهوى حرام نباشد، اين امر فى نفسه اشکال ندارد.
---------------------
همان طور که از این استفتائات و پاسخ های ایشان بر می آید، حرمت نواختن با ابزار و آلات موسیقی را هم مبتنی بر لهوی بودن و مطرب بودن موسیقی نواخته شده می دانند.
و البته اضافه کرده اند: «...ولى ترويج موسيقى با اهداف عاليه نظام مقدس اسلامى سازگار نيست.»
و این نکته باید مدنظر مسئولین و متولیان امر نیز باشد.
----------------------------------------------
منابع:
1) آیت الله فاضل، جامع المسائل، ج 1، س 992؛ آیت الله تبریزی، استفتائات جدید، س 1078 و 1079؛ امام خمینی، استفتائات، ج 2، س 29؛ آیت الله خامنه ای، سؤال از دفتر ایشان؛ آیت الله مكارم شیرازی، استفتائات جدید، ج 1، س 525.
خب اگه موسیقی حرام نباشه چی؟ (تو خیلی از مناسبت های مذهبی دیدم حتی تو شهر خودمونم برگزار شده بود که بمناسبت روز مادر یه اقایی رو اورده بودن که دف میزد....) یعنی حتی زدن دف هم جایز نیست؟
موسیقی غنا است و جائز نیست و استفاده از هرگونه آلات موسیقی باهر هدفی جائز نیست حتی برای مولودی خواندن و آوردن نام خدا و یادگیری موسیقی حرام و مکان یادگیری موسیقی مرکز فساد و درآمد کسب شده از آموزش موسیقی نیز حرام و تماما آهنگهای صداوسیما حرام است. و احکام شارع مقدس منوط به نظر شخص یا عرف نیست.
گزیده استفتائات راجع به موسیقی از محضر آیت الله رحمت الله لطف الله صافی گلپایگانی مدظله الشریف
موسیقی غنا است و جائز نیست و استفاده از هرگونه آلات موسیقی باهر هدفی جائز نیست حتی برای مولودی خواندن و آوردن نام خدا و یادگیری موسیقی حرام و مکان یادگیری موسیقی مرکز فساد و درآمد کسب شده از آموزش موسیقی نیز حرام و تماما آهنگهای صداوسیما حرام است. و احکام شارع مقدس منوط به نظر شخص یا عرف نیست.
البته بنده در مورد صحت و سقم این حکم اظهار نظر نمی کنم.اما:
بیچاره مقلدینی که قرار است با این احکام در کشور اسلامی ما زندگی کنند.
برای هر صله رحمی که در عید یا ایام دیگر می روند باید میزبان تمام رسانه های ارتباط جمعی را خاموش کند!
لطفا بیشتر توضیح بفرمایید
سلام
آقا نمی خواهد تا من بایم کلاس موسیفی نت شناسی سبک شناسی به شما بگم خودش .....!
صرف نظر می کنم !!!
( این نوع سبک موسیقی 6.8 در موسیقی 6 نت در 8 میزان معنی دارد ! در عام به موسیقی گفته میشود که انسان را شادی کاذب میدهد !) مثل آهنگهایی در عروسی ها نواخته میشود !
سلام
خوب این طوری باشد موسیقی ها حرام است!!!:Gig:
تواشیح چه طور(در مدح اهل بیت(ع) و پیامبر (ص))
صدای زن چه طور؟
و ترتیل خانم ها را می شود گوش داد؟:Gol::Gig:
سلام
خوب اگر از موسیقی های حلال(یا شبه حلال) در مجالس لهو استفاده کنند چه طور باز حکم بر آن جاری می شود؟:Gig::Gol:
با سلام خدمت جناب mkk1369 و تشکر از سئوالشان پاسخ به این سئوالات در پست های کارشناسان در همین تاپیک و نیز در تاپیک زیر موجود است لطفا با دقت مطالعه بفرمایید اگر سئوالی باقی ماند در خدمتتان هستیم .
http://www.askdin.com/showthread.php?t=10133
موفق باشیدبا تشکر از سئوال شما کاربر محترم سرکار آلا
لطفا برای اینکه بهتر بتوانیم در خدمتتان باشیم آدرس دقیق مواردی که در رساله ها مشاهده نمودید را بیان دارید .
در پناه حضرت حق باشید
تعریف الات مشترک از نظر رهبری ووحید یکسان است
همانطورکه خودتان از دو مرجع بزرگوار اشاره کردید: در صورتی که از الات مشترک برای غیر لهوی استعمال نشود اشکالی برای خرید ندارد.
اجوبه/س=1150 ورساله اقای وحید/م=2095
ضمناًمثالی که اوردید از گیتار وپیانو جای تامل دارد که مراجع عظام به عنوان الات خاص معرفی کردند
با سلام و احترام
ولی در کل هرچی هم از صدا و سیما هم پخش میشه حرام هست چون غنا داره درسته؟
سلام عرض احترام
توی دانشگاه هنر وقتی درس میخوندیم به ما نمیگن موسیقی غنا است ! به ما گفتن موسیقی عرفانی است ! هنوز کسی تعریفی واقعی برای حرام بودنش پیدا نکرد !
با سلام و احترام و تشکر از پیگیری شما
خرید و فروش آلات موسیقی بطور مطلق حرام نیست،بلکه خريد و فروش آلات مشترک براى نواختن موسيقى غير لهوى اشکال ندارد.(1)
جهت اطلاع بیشتر پیشنهاد می شود به تاپیک های زیر هم مراجعه نمایید:
http://www.askdin.com/thread14384.html#post151765
در پست 5 از تاپیک زیر،آلات مشترک و مختص بیان شده است:
http://www.askdin.com/thread12926.html#post126836
1.آیه الله خامنه ای،اجوبه الاستفتائات،س1150
اگر میشه استاد بزرگوار نور پاسخ حقیر را هم بدهند
با سلام و عرض ادب
بطور مطلق نمی توان گفت هر چه از صدا و سیما پخش می شود،غنا دارد بلکه آنچه مهم است توجه به ملاکات و تعریف غنا است و غنا عبارت است از صداى انسان در صورتى که با ترجيع و طرب همراه بوده و مناسب مجالس لهو و گناه باشد که خواندن به اين صورت و گوشدادن به آن حرام است.
برای راهنمایی بیشتر به تاپیک زیر مراجعه نمایید:
http://www.askdin.com/thread14102.html
آیه الله خامنه ای،اجوبه الاستفتائات،س1133
به نام خدا
با سلام خدمت همه دوستان عزیز و کارشناسان محترم
وقتی ما به روایات اهل بیت علیهم السلام مراجعه میکنیم، میبینیم که امامان در مورد همه مسائل زمان خود اظهار نظر کرده اند، چون این مسائل مورد ابتلای مردم آن زمان بوده است. موسیقی هم از دیرباز جزء مسائل مورد علاقه و مورد ابتلای مردم بوده است ( مخصوصا برای عرب ها)
راستی چرا ائمه علیهم السلام به دیگران راه نواختن موسیقی حلال را یاد ندادند؟ یا لااقل خودشان در مجلس موسیقی شرکت میکردند و به کسی که مشغول نواختن تار بود میگفتند مثلا اگر این طور بزنی مشکل ندارد.
تا آنجا که به ذهنم میرسد روایاتی که در باره غنا وارد شده است مربوط به صدای آدمیزاد است نه آلات موسیقی.
آیا حدیثی وجود دارد که امام علیه السلام بگویند اگر تار اینگونه زده شود حلال است. با اینکه در آن زمان اینگونه آلات موسیقی فراوان بود.
کارشناس محترم اگر حدیثی در مورد آلات موسیقی در نظر دارند بنویسند استفاده کنیم. یعنی حدیثی که در آن نام تار و طنبور آمده باشد و حضرت بفرمایند نواختن تار به این طریقه اشکالی ندارد.
با سلام و عرض ادب
احتراما سوال مذکور باید در انجمن حدیث بررسی شود.
موفق باشید.
عرض سلام و ادب و تشکر از شما
پیانو و ...اگر عرفا از آلت مشترک شمرده می شود،خرید و فروش آن جایز است،البته به شرطی که در نواختن موسیقی حرام استفاده نشود.
بنابراین،اینگونه نیست که بگوییم خرید و فروش هر نوع آلات موسیقی بطور مطلق حرام است.لذا کاملا تناسب وجود دارد به این صورت که می توان خرید و فروش آلات موسیقی(مشترک) داشت به شرطی که استعمال حرام نشود.
آیه الله خامنه ای،اجوبه الاستفتائات،س1150
سلام و عرض ادب...
در خطه خراسان...
انجام رقص هایی با چوب توسط مردان با لباس های محلی و همچنین استفاده از شیپور و تبل
انجام میشود...
البته این چوب بازی همراه با حرکات موزون هست
وجلو خانم ها هم انجام میشه
مرجع تقلیدم اقای سیستانی
حکمش چیست؟
با تشکر
سلام....
هجده ساعته من این سوال رو پرسیدم ولی پاسخ ندادید....:Narahat az:
باسلام خدمت شما کاربر محترم
اگر عنوان رقص بران صدق بکند بنابراحتیاط واجب حرام است
استفتاء از دفتر سیستانی /0251/7836464
با سلام و عرض ادب
پاسخ شما در پست های قبلی بیان شد:
پس تاکید می شود خرید و فروش آلاتی که می توان بطور مشترک استفاده کرد،در صورتی که برای موسیقی غیر لهوی استفاده شود،جایز است.
آیه الله خامنه ای،اجوبه الاستفتائات،س1150
سلام خداقوت آموزش موسیقی اونم ساز سه تار از نظر شرعی مشکل دارد؟اگر مدرس مرد باشد چطور؟اگر این آموزشو خانوم نزد خانوم یاد بگیرد چطور؟ البته در صورتی که یادگیری آموزش موسیقی برای هنرجوهم جنبه آموزشی داشته باشد و با نیت این که آینده آنرا درجهت آموزش نه حرام بکار گیرد .
مرجع من آقای لنکرانی بودند که فوت کردند........
با سلام و احترام
بنابر نظر آیه الله فاضل،اگر موسیقی مطرب،مهیج و مناسب مجالس خوشگذرانی باشد،استماع،نواختن،یاد دادن و یادگرفتن آن حرام می شود. در مورد آموزشی که حلال است اگر مدرس مرد باشد و مستلزم مفسده یا تحریکی شود،جایز نیست.
استفتا از دفتر آیه الله فاضل
دوستان من توی تاکسی که میشینم بعضی وقتها این راننده تاکسی ها که بیشتر از روی نا آگاهی هستش متاسفانه آهنگ زن میزارن که منو خیلی آزار میده
خوب از نظر من که حرام هستش حالا اگر بخوام سند و مدرکی به این آدمها ارائه کنم میخواستم بدونم آیا حدیثی در این رابطه داریم (اگر فتوا هم باشه بد نیست)
با سلام و عرض ادب
به طور کلی گوش دادن به موسیقی لهوی که متناسب با مجالس لهو و طرب باشد حرام است و همچنین اگر غنا محسوب شود،حرام است و خواندن بهصورت غنا و گوشدادن به آن جايز نيست اعم از اينکه توسط مرد باشد يا زن و بهطور مستقيم باشد يا از طريق نوار و همراه با نواختن آلات لهو باشد يا نه.اگر موسیقی لهوی نباشد و صداى زن بهصورت غنا نباشد و گوشدادن به صداى او هم به قصد لذت و ريبه نباشد و مفسده اى هم بر آن مترتّب نگردد، اشکال ندارد.
آیه الله خامنه ای،اجوبه الاستفتائات،م1143و1146
لطفا این کلمه غنا رو بیشتر توضیح میدید
با سلام
این پستها میتونه کمکتون کنه
http://www.askdin.com/post271714-2.html
http://www.askdin.com/thread6486.html
با سلام و تشکر از شما
غنا عبارت است از صداى انسان در صورتى که با ترجيع و طرب همراه بوده و مناسب مجالس لهو و گناه باشد که خواندن به اين صورت و گوشدادن به آن حرام است.
آیه الله خامنه ای،اجوبه الاستفتائات،م1133
سلام
دوستان می خواستم بدونم که در ادیان دیگر موسیقی چه حکمی دارد با سند (مسیحی زردشتی و ....)
هم چنین می خواستم بدونم حکم موسیقی در مذاهب اهل سننت چه حکمی دارد +با سند از کتب اهل سنت
سلام حکم گوش دادن به نی چیست؟
با سلام و عرض ادب
اگر نی از آلات مشترک باشد(یعنی آلت مختص حرام محسوب نشود)و همچنین کيفيت نواختن از نظر شنونده عرفاً، طرب آور و لهوى نباشد،نواختن و گوشدادن به آنها اشکال ندارد.
آیه الله خامنه ای،اجوبه الاستفتائات،احکام موسیقی
با سلام
گوش دادن به آهنگ های حلال شاد در ماه محرم(بعد از دهه اول) و همچنین ماه صفر چه حکمی دارد؟
با سلام و عرض ادب
اگر موسیقی حرام و لهوی باشد گوش دادن به آن جایز نیست و فرقی بین ماه محرم و سایر ماهها ندارد یعنی در هرحال حرام است و اگر موسیقی حرام محسوب نشود گوش دادن به آن در ماه محرم و صفر،درصورتی که قصد بی احترامی نباشد و به گونه ای نباشد که اسباب شادی در ایام عزاداری ائمه(علیهم السلام) محسوب شود،اشکال ندارد.
استفتا از دفتر مقام معظم رهبری در قم
بسمه تعالی
موسیقی سه قسم است 1- حرام و لهوی 2- حلال 3- مشکوک
حکم موسیقی مشکوک در حکم حلال است
سلام
رفتن به کلاس موسیقی درسته؟
اگه قرار به کلاس رفتنه چی پیشنهاد میکنید؟ (دف ، گیتار، ویالن،....) کدوم؟
با سلام و احترام
چيزى که از نظر عرف، موسيقى لهوى مناسب با مجالس لهو و معصيت محسوب شود، بهطور مطلق حرام است و تعلیم و تعلم موسیقی حرام،جایز نیست.
آیه الله خامنه ای،اجوبه الاستفتائات،احکام موسیقی
خب اگه موسیقی حرام نباشه چی؟ (تو خیلی از مناسبت های مذهبی دیدم حتی تو شهر خودمونم برگزار شده بود که بمناسبت روز مادر یه اقایی رو اورده بودن که دف میزد....) یعنی حتی زدن دف هم جایز نیست؟
با سلام و عرض ادب
درمورد دف زدن در استفتا مقام معظم رهبری چنین بیان شده است،استفاده از آلات موسيقى براى نواختن موسيقى لهوى و مطرب جايز نيست.
آیه الله خامنه ای،اجوبه الاستفتائات،س1135
با سلام
آیا این حکم از نظر آیت الله خامنه ای صحیح است؟
" موسیقی سه قسم است 1- حرام و لهوی 2- حلال 3- مشکوک
حکم موسیقی مشکوک در حکم حلال است "
با سلام و احترام
موسيقي بر دو قسم است:
1 ـ موسيقى که به نظر عرف مردم، مطرب، و متناسب با مجالس لهو و لعب و عياشي و عیش و نوش باشد. این قسم موسیقی حرام است .
2 ـ موسيقى غير مطرب و معمولى كه انسان را به هيجان شهوى وادار نمي كند . این قسم موسیقی حرام نیست. نیز اگر موسیقی مشکوک باشد که آیا از قسم حرام است یا از قسم حلال؛ گوش دادن به این موسیقی مشکوک هم اشکال ندارد ، گرچه خوب است که انسان احتیاط کند.
آیت الله خامنه ای، استفتائات ، سوال1127و1139.
ابتدا مقدمه ای در مورد اصل حکم موسیقی عرض کنم و بعد پاسخ سوال اصلی شما در مورد حکم نواختن موسیقی.
--------------
در مورد موسیقی و احکام آن فتاوا تا حدی متفاوت است و لازمه به فتوای مرجع تقلید خودتون مراجعه کنید. لذا کاش نام مرجع تقلید مورد نظر خود را هم فرموده بودید.
مطالبی که در ادامه عرض می شود بر اساس فتوای مقام معظم رهبری هست. اگر مرجع تقلید خاصی مدنظرتان بود، بفرمایید.
طبق نظر مقام معظم رهبری: موسيقى ای حرام هست که به نظر عرف موسيقى لهوى و مطربی باشد که مناسب با مجالس عيش و نوش است، و فرقى نمى کند که این موسيقى کلاسيک باشد يا غير کلاسيک، داخلی باشد یا خارجی، و اینکه از چه رسانه ای پخش شود. تشخيص این موضوع هم به نظر خود مکلّف و عرف متدینین بستگی دارد و اگر موسيقى اين گونه نباشد بخودى خود اشکال ندارد. (1)
------------------------
البته این نظر مقام معظم رهبری، آیت الله مکارم و برخی از مراجع بزرگوار دیگر هست. وگرنه مرحوم آیت الله بهجت (ره) و آیت الله حاج شیخ لطف الله صافی گلپایگانی در حال حاضر نظر دیگری در این خصوص دارند.
ایشان تقریبا هر نوع موسیقی ای را حرام می دانند و نظرشان این هست که: «موسيقی و ترويج و تأسيس مراکز برای تعليم آن هم حرام است» در حالیکه دیگر فقها (با تفاوت ها و تفصیل هایی) قید لهوی و مطرب بودن را به نوعی در این تعریف دارند.
ادامه از پست قبل:
--------------------------
با توجه به مسائلی که در پست قبلی عرض شد، طبق نظر مراجع معظم تقلید که حرمت موسیقی را مبتنی بر لهوی بودن و مطرب بودن آن می کنند، در زمینه نواختن، یاد دادن موسیقی و یادگیری و خرید و فروش آلات موسیقی نیز نظرشان چنین است:
نواختن، یادگیری و یاد دادن و خرید آلات موسیقی برای استفاده غیر مطرب را بدون اشكال می دانند؛ اما اگر به قصد استفاده حرام تهیه یا آموخته شود، حرام می دانند. (1)
به عنوان نمونه چند مورد از استفتائات مقام معظم رهبری را در این زمینه نقل می کنم. اگر مرجع تقلید خاص دیگری نیز مدنظرتان هست، بفرمایید. (2)
---------------------
س 1144: نواختن موسيقى به منظور اهداف و اغراض عقلايى و حلال در مکان مقدّسى مانند مسجد چه حکمى دارد؟
ج: نواختن موسيقى مطرب و لهوى مناسب با مجالس لهو و گناه بهطور مطلق جايز نيست حتّى اگر در غير مسجد و براى غرض عقلايى حلالى باشد، ولى اجراى سرودهاى انقلابى و مانند آن همراه با نغمه هاى موسيقى در مکان مقدس و در مناسبتهايى که آن را اقتضا مى کند، اشکال ندارد مشروط بر اينکه با احترام آن مکان منافات نداشته باشد و در مکانهايى مثل مسجد براى نمازگزاران مزاحمت ايجاد نکند.
س 1145: آيا آموختن موسيقى بهخصوص سنتور جايزاست؟ ترغيب و تشويق ديگران به آن چه حکمى دارد؟
ج: بکارگيرى آلات موسيقى براى نواختن موسيقى غيرلهوى، اگر براى اجراى سرودهاى انقلابى يا دينى و يا براى اجراى برنامه هاى فرهنگى مفيد و برنامه هاى ديگر با غرض عقلايى مباح باشد، اشکال ندارد به شرط اينکه مستلزم مفاسد ديگرى نباشد و همچنين آموختن و ياد دادن نوازندگى براى امر فوق فى نفسه اشکال ندارد. ولى ترويج موسيقى با اهداف عاليه نظام مقدس اسلامى سازگار نيست.
س 1154: اجراى کنسرت توسط زن براى زنان با علم به اينکه گروه نوازندگان نيز زن هستند، چه حکمى دارد؟
ج: اگر اجراى کنسرت بهصورت ترجيع مطرب(غنا) نباشد و موسيقى هم که نواخته مى شود از نوع لهوى حرام نباشد، اين امر فى نفسه اشکال ندارد.
---------------------
همان طور که از این استفتائات و پاسخ های ایشان بر می آید، حرمت نواختن با ابزار و آلات موسیقی را هم مبتنی بر لهوی بودن و مطرب بودن موسیقی نواخته شده می دانند.
و البته اضافه کرده اند: «...ولى ترويج موسيقى با اهداف عاليه نظام مقدس اسلامى سازگار نيست.»
و این نکته باید مدنظر مسئولین و متولیان امر نیز باشد.
----------------------------------------------
منابع:
1) آیت الله فاضل، جامع المسائل، ج 1، س 992؛ آیت الله تبریزی، استفتائات جدید، س 1078 و 1079؛ امام خمینی، استفتائات، ج 2، س 29؛ آیت الله خامنه ای، سؤال از دفتر ایشان؛ آیت الله مكارم شیرازی، استفتائات جدید، ج 1، س 525.
2) استفتائات آیت الله خامنه ای
با سلام خدمت شما.
پس مرکز موسیقی وزارت ارشاد اسلامی یا انواع ارکسترهای موسیقی دولتی برای ترویج چه چیزی بنا شده اند؟
ممنون.:Gol:
گزیده استفتائات راجع به موسیقی از محضر آیت الله رحمت الله لطف الله صافی گلپایگانی مدظله الشریف
البته بنده در مورد صحت و سقم این حکم اظهار نظر نمی کنم. اما:
بیچاره مقلدینی که قرار است با این احکام در کشور اسلامی ما زندگی کنند.
برای هر صله رحمی که در عید یا ایام دیگر می روند باید میزبان تمام رسانه های ارتباط جمعی را خاموش کند!