آن همه حج بر هوای نفس بود
تبهای اولیه
1- بر روی آب راه می رود
2- با ارزشتر
3- 13 بار با توکل بر خدا به حج رفتم
4- به نیت اعمال خود توجه کردم
5- همه بخاطر هوای نفس و اعتبار دنیایی بود
6- مادرم از من کوزه ای آب خواست و من اخم کردم و با اکراه انجام دادم
سلام
ما به حج میرویم که خالص بشیم یا باید خالص بشیم که به حج بریم؟
با سلام خدمت Nejatam بزرگوار
سوال دقیق و زیبایی فرمودید و این سوال را می شود درباره تمام عبادات و غیره پرسید ولی جوابی بسیار ساده دارد:
به این معنا که چون اخلاص دارار مراتب و درجات گوناگون است و نمی توان بدون خود سازی درجات بالاتر را به دست آورد، لازم است عبادت را وسیله ای برای خود سازی قرار دهیم و در این راه بسیار ارزشمند و گران بها پیش برویم.
و اصلا فلسفه عبادت: خودسازی و کسب اخلاص است.
درجه پایین و اول اخلاص شرط انجام عبادت است ولی در اثر انجام عبادت اخلاص زلال تر و قیمیتی تر می گردد.
دقیقا مثل دانشگاه و حوزه که لازم است درجه ای از علم را برای ورود به آن داشته باشی و وقتی وارد دانشگاه می شوی از نظر علمی پیشرفت می کنی و عالم می شوی.
همانطور که استاد عرفان بزرگوار فرمودند بین انجام عبادات، اعم از نماز وروزه وزکات وحج و...با پاكسازى روح و صفاى دل و تهذيب نفوس ودر واقع اخلاص ارتباط تنگاتنگی وجود دارد.
هر قدر عبادت، آميخته با حضور قلب و آداب باشد،اخلاص آن بیشتر وبرعکس هر چه خلوص ما بیشتر باشد عبادتمان نیزپسندیده تر خواهد بود.
اين مسأله كاملًا محسوس است كه انسان وقتى عبادتى را خالصانه و مخلصانه و با حضور قلب انجام مى دهد، بعد از آن نورانيّت و صفاى ديگرى در قلب خود احساس مى كند، ميل او به خوبيها بيشتر مى شود و تنّفر او از بديها نیز زیادتر خواهد شد و خود را به خدا نزديكتر مى بيند .
البته نباید فراموش کنیم که، همه عبادات يك اثر مشترك دارند و هر كدام يك تأثير ويژه، اثر مشترك همه آنها پرورش روح خضوع و اخلاص و تسليم در مقابل حق، و بيدارى و هوشيارى و ترك غفلت است.
و اثر ويژه هر كدام متناسب آن عبادت است؛ نماز نهى از فحشاء و منكر مى كند، و روزه اراده را قوى و هواى نفس را تحت كنترل نيروى عقل در مى آورد؛ حج، انسان را از تمام رزق و برقهاى زندگى و تعلّقات حيات دور مى سازد، و زكات، بخل و حرص و دنيا پرستى را كم مى كند.
به اين ترتيب، كسى كه همه اين عبادات را به جا مى آورد، هم از اثرات عامّ آن بهره مى گيرد و هم از تأثيرات ويژه آنها استفاده مى كند؛ و مى تواند فضايل اخلاقى را در پرتو آنها در وجود خود پرورش دهد؛ بنابراين، عبادت و نيايش ما در برابر پروردگار، يكى از گامهاى مؤثّر خود سازى ماست.