جمع بندی بعد از مرگ به کجا می رویم؟
تبهای اولیه
ما وقتی که بمیریم ، بعد از مرگ به کجا می ریم ؟
به بهشت و جهنمی که وعده داده شده ؟ یکی از دوستان که طلبه اس می گفت بعد از مرگمون تا وقتی که قیامت بشه به بهشت یا جهنم وعده داده شده منتقل نمی شیم اگه می شه توضیحات کامل بدین ، من تو نت جواب به درد بخوری پیدا نکردم .
ما وقتی که بمیریم ، بعد از مرگ به کجا می ریم ؟به بهشت و جهنمی که وعده داده شده ؟ یکی از دوستان که طلبه اس می گفت بعد از مرگمون تا وقتی که قیامت بشه به بهشت یا جهنم وعده داده شده منتقل نمی شیم اگه می شه توضیحات کامل بدین ، من تو نت جواب به درد بخوری پیدا نکردم .
سلام علیکم
چیزی که از آیات قرآن واحادیث ما استفاده می شود انسان بعد از این دنیا به برزخ منتقل می شود وعالم برزخ عالمی است بین دنیا وآخرت وآخرت وبهشت وجهنم گفته شده در دنیا در آخرت است که این آخرت بعد از برزخ است وهمه انسانها از آدم ابوالبشر تا آخرین انسان همه همزمان در آن عالم حضور خواهند داشت.
در روایات ما آمده است وا زقرآن هم استفاده می شود که در برزخ انسانهای مومنی در لذت وخوشی خواهند بود وانسانهای کافر در عذاب برزخی خواهند بود ولی این لذت وعذاب چیزی غیر از بهشت وجهنم موعود است وآنها در قیامت خواهند بود نه در برزخ وعذاب برزخ با قیامت فرق دارد مثلا رد جهنم انسانها در آتش انداخته خواهند شد اما در برزخ بر تش عرضه می شوند ولی داخل آن انداخته نمی شوند.
برای مطالعه بیشیر می توانید به دو کتاب زیر مراجعه کنید:
1- عالم برزخ از علی اکبر قریشی
2- سیاحت غرب مرحوم قوچانی.
سلام و عرض ادب و احترام:Gol:
آیا انسان پس از مرگ یكباره وارد عالم قیامت مىشود و كارش یكسره مىگردد، و یا انسان در فاصله مرگ و قیامت یك عالم خاصى را طى مىكند و هنگامى كه قیامت كبرى بپا شد وارد عالم قیامت مىگردد؟(و البته این را هم مىدانیم كه تنها خدا مىداند كه قیامت كبرى كى بپا مىشود. حتى پیامبران نیز از این مطلب اظهار بى اطلاعى كردهاند.)
مطابق آنچه از نصوص قرآن كریم و اخبار و روایات متواتر و غیر قابل انكارى كه از رسول اكرم و ائمه اطهار (علیهم السلام) رسیده است استفاده مىشود، هیچ كس بلافاصله پس از مرگ وارد عالم قیامت كبرى نمىشود، زیرا قیامت كبرى مقارن است با یك سلسله انقلابها و دگرگونیهاى كلى در همه موجودات زمینى و آسمانى كه ما سراغ داریم یعنى كوهها، دریاها، ماه، خورشید، ستارگان، كهكشانها.
هنگام قیامت كبرى هیچ چیزى در وضع موجود باقى نمىماند. به علاوه در قیامت كبرى اولین و آخرین جمع مىشوند، و ما مىبینیم كه هنوز نظام جهان برقرار است و شاید میلیونها و بلكه میلیاردها سال دیگر نیز برقرار باشد و میلیاردها میلیارد انسان دیگر بعد از این بیایند.
همچنین از نظر قرآن كریم هیچ كس در فاصله مرگ و قیامت كبرى در خاموشى و بى حسى فرو نمىرود، یعنى چنین نیست كه انسان پس از مردن در حالى شبیه بیهوشى فرو رود و هیچ چیز را احساس نكند، نه لذتى داشته باشد نه المى(درد)، نه سرورى داشته باشد و نه اندوهى. بلكه انسان بلافاصله پس از مرگ وارد مرحلهاى دیگر از حیات مىگردد كه همه چیز را حس مىكند، از چیزهایى لذت مىبرد و از چیزهاى دیگر رنج، البته لذت و رنجش بستگى دارد به افكار و اخلاق و اعمالش در دنیا.
این مرحله ادامه دارد تا آنگاه كه قیامت كبرى بپا شود. در آن هنگام در اثر یك سلسله انقلابها و دگرگونیهاى بى نظیر كه در آن واحد جهان را فرا مىگیرد و از دورترین ستارگان گرفته تا زمین ما همه مشمول آن دگرگونى مىشوند، این مرحله یا این عالم كه براى هر كسى یك فاصله و حد وسط میان دنیا و قیامت مىشود، پایان مىپذیرد.
پس، از نظر قرآن كریم عالم پس از مرگ در دو مرحله صورت مىگیرد، و به تعبیر صحیحتر، انسان پس از مرگ دو عالم را طى مىكند: عالمى كه مانند عالم دنیا پایان مىپذیرد و «عالم برزخ» نامیده مىشود، دیگر عالم قیامت كبرى كه به هیچ وجه پایان نمىپذیرد.
_________
مجموعه آثار، ج 2، ص 513، استاد شهید مرتضى مطهرى
سلام
منم یک سوال دارم
وقتی ما مردیم خودمون می فهمیم که ما رو کجا دفن کردن؟
سلام علیکم
آنچنانچه در مکاشفات مثل سیاحت غرب وسایر منابع ذکر شده است انسان متوجه دفن کفن خود می وشود.
روح ادمهای خوب پس از مرگ به وادی سلام میروند
یک صحبتی بین عرف دیندار جامعه است که میگویند ایمه :alayhe: همراه ما هستند.
بهتر است این جمله را اینطور بگویم
رسول الله :sallallah:به حضرت علی :doa(6): فرمودند که بعد از نماز ایه الکرسی را بخوانید.
یکی از فواید ایه الکرسی بعد از نماز این است که محافظت کند از شخص خواننده پیامبر یا صدیق یا شهیدی.
چشم محرمیت ( منظور همان برزخی است ) که باز نباشد متوجه این محافظت نمیشویم.
ولی اگر باز باشد میبینیم که شخصی بعد از نماز ما را همراهی میکند.
با این حساب میشود فهمید که اگر توی لیست صدیقین خدا قرار بگیریم یا شهید شویم پس از مرگ روی همین زمین کنار نماز گزاری که ایه الکرسی خوانده است راه میرویم و از او محافظت میکنیم.
متاسفانه برخی ان شخص همراه را ایمه :alayhe: قرار داده اند و تو جامعه دارد عرف پیدا میکند که میگویند ایمه :alayhe: همراه ما هستند ولی چنین نیست که ایمه :alayhe: باشند.
بسته به رتبه نمازگزار شخصی همراه او است.
پرسش:
بعد از مرگ سرنوشت انسان چه می شود و در چه عوالمی قرار می گیرد؟
پاسخ:
از آیات قرآن و احادیث ما استفاده می شود انسان بعد از این دنیا به برزخ منتقل می شود و عالم برزخ عالمی است بین دنیا و آخرت و این آخرتی که بهشت و جهنم در آن است بعد از برزخ است و همه انسانها از آدم ابوالبشر تا آخرین انسان همه همزمان در آن عالم حضور خواهند داشت.
در روایات ما آمده است و از قرآن هم استفاده می شود که در برزخ انسان های مومنی در لذت و خوشی خواهند بود و انسان های کافر در عذاب برزخی خواهند بود.
مساله برزخ از این آیه قرآنی استفاده می شود:
«حَتَّى إِذا جاءَ أَحَدَهُمُ الْمَوْتُ قالَ رَبِّ ارْجِعُون * لَعَلِّي أَعْمَلُ صالِحاً فيما تَرَكْتُ كَلاَّ إِنَّها كَلِمَةٌ هُوَ قائِلُها وَ مِنْ وَرائِهِمْ بَرْزَخٌ إِلى يَوْمِ يُبْعَثُون»؛ تا آنگاه كه مرگ يكى از ايشان فرا رسد، مى گويد: پروردگارا، مرا بازگردانيد، شايد من در آنچه وا نهاده ام كار نيكى انجام دهم. نه چنين است، اين سخنى است كه او گوينده آن است و پشاپيش آنان برزخى است تا روزى كه برانگيخته خواهند شد.(1)
تعبیر این آِیه شریفه و دیگر آیات نشان می دهد. که انسان بعد از این عالم وارد عالم برزخ می شود که حد فاصل و مابین دنیا و قیامت است. و در این عالم بین انسان ها و فرشتگان گفت و شنود است. و آنها در واقع دارای نوعی از حیات هستند. و رنج و شادی دارند.
مثلا آیه دیگری که نشانگر عذاب برخی دیگر در برزخ است آیه زیر می باشد:
«إِنَّ الَّذينَ تَوَفَّاهُمُ الْمَلائِكَةُ ظالِمي أَنْفُسِهِمْ قالُوا فيمَ كُنْتُمْ قالُوا كُنَّا مُسْتَضْعَفينَ فِي الْأَرْضِ قالُوا أَ لَمْ تَكُنْ أَرْضُ اللَّهِ واسِعَةً فَتُهاجِرُوا فيها فَأُولئِكَ مَأْواهُمْ جَهَنَّمُ وَ ساءَتْ مَصيراً»؛ كسانى كه بر خويشتن ستمكار بودها ند، [وقتى] فرشتگان جانشان را مى گيرند، مى گويند: «در چه [حال] بوديد؟» پاسخ مىدهند: «ما در زمين از مستضعفان بوديم.» مى گويند: «مگر زمين خدا وسيع نبود تا در آن مهاجرت كنيد؟» پس آنان جايگاهشان دوزخ است، و [دوزخ] بد سرانجامى است.(2)
مگر کسانی که راه چاره ای نداشته اند وامکان فرار از محیط کفر برایشان میسور نبوده است. که اینها اهل نجات هستند. که آیه بعد اشاره دارد.
وخود این نشانگر این است که خداوند اشخاص را بر حسب استعداد و امکانات دم دست آنها مورد حسابررسی قرار می دهد.
آیه دیگری که نشانگر شادی برای مومنان است.
«الَّذينَ تَتَوَفَّاهُمُ الْمَلائِكَةُ طَيِّبينَ يَقُولُونَ سَلامٌ عَلَيْكُمْ ادْخُلُوا الْجَنَّةَ بِما كُنْتُمْ تَعْمَلُونَ»؛ همان كسانى كه فرشتگان جانشان را -در حالى كه پاكند- مىستانند [و به آنان] مى گويند: «درود بر شما باد، به [پاداش] آنچه انجام مى داديد به بهشت درآييد.(3)
البته این جنتی که اینجا گفته شده است. بهشت برزخی است نه قیامت و همچنین عذابی که در برخی آیات برای گنهکاران در برزخ بیان شده است.
«النَّارُ يُعْرَضُونَ عَلَيْها غُدُوًّا وَ عَشِيًّا وَ يَوْمَ تَقُومُ السَّاعَةُ أَدْخِلُوا آلَ فِرْعَوْنَ أَشَدَّ الْعَذابِ»؛ [اينك هر] صبح و شام بر آتش عرضه مى شوند، و روزى كه رستاخيز بر پا شود [فرياد مى رسد كه:] «فرعونيان را در سخت ترين [انواع] عذاب در آوريد».(4)
چون اینجا صحبت از روز وشب است که در قیامت اینها نیست. و خورشید و زمین و آسمان قبل از آن از بین خواهند رفت. و اینکه قیامت و بهشت و جهنم آن جمعی است. و همه انسانها با هم خواهند رفت. در حالیکه در برزخ مساله اینچنین نیست.
همچنین در آیه سوره مومن عذاب قیامت را از عذاب برزخ جدا کرده است.
اینها مواردی است که از آیات قرآنی برای بعد از مرگ استفاده می شود.
_ خلاصه کلام:
انسان بعد از مرگ ابتداء وارد عالم برزخ خواهد شد. و همه انسانها در آنجا دارای حیات هستند. و حیات آنجا برتر و هوشیارانه تر از اینجاست. و انسانها به حسب اعمال خود دارای حسی از عذاب یا شادی هستند.
در برزخ از اعتقادات انسان سوال خواهد شد. و بعد از دمیدن در سور و نابودی زمین و آسمان و اتفاقاتی که قبل از قیامت خواهد افتاد. همه انسانها از قبرها بر انگیخته شده و به محشر خواهد رفت و بر حسب اعمال بهشتی یا جهنمی خواهد شد. و آنجا دیگر زندگی ابدی است.
این مطالب با استفاده از مجموعه آثار شهید مطهری ج2، ص510 به بعد نوشته شد. که برای اطلاعات بیشتر می توان به آن مراجعه کرد. همچنین کتاب عالم برزخ از آیت الله قریشی هم در این زمینه مفید است.
_________
(1) مؤمنون/ 99-100.
(2) نساء/ 97.
(3) نحل/ 32.
(4) مؤمن/ 46.