تسبیحات حضرت زهرا (سلام الله علیها) در منابع شیعی و اهل سنت
تبهای اولیه
[h=3]تسبیح فاطمه زهرا (س)
[/h] در منابع شیعی نسبت به تسبیحات فاطمه توجه فراوانی شدهاست و اهمیت آن بسیار زیاد قلمداد شده است.
از محمد بن علی (امام پنجم شیعه) نقل شده است: «خدای تعالی با چیزی بهتر از تسبیح حضرت زهرا تمجید و عبادت نشدهاست زیرا اگر بهتر از آن چیزی بود، رسول خدا آن را به فاطمه علیهاسلام میآموخت.»(1)
از جعفر صادق، امام ششم شیعیان نقل شده است: «تسبیح زهرا علیهاسلام صد ذکر است ولی در میزان سنجش اعمال، هزار ذکر محسوب میگردد، شیطان را دور و خدای تعالی را راضی میکند. ما همانطور که به بچههای خود دستور میدهیم نماز بخوانند، دستور میدهیم تسبیح فاطمه را بگویند. کسی که تسبیح فاطمه زهرا را درست بعد از نماز واجب و قبل از برخاستن از سجاده بگوید، و آن را به گفتن لااله الا الله ختم کند، خدای تعالی او را میآمرزد.»(2)
[h=3]تسبیح فاطمه زهرا در منابع سنی[/h] در منابع سنی نیز روایت تسبیح فاطمه بصورت احادیث صحیح نقل گشته است
که از جمله آنها به حدیث ذیل اشاره میشود که:
شکت إلی فاطمة مجل یدیها من الطحین فقلت لو أتیت أباک فسألته خادما فقال ألا أدلکما علی ما هو خیر لکما من الخادم إذا أخذتما مضجعکما تقولان ثلاثا وثلاثین وثلاثا وثلاثین وأربعا وثلاثین من تحمید وتسبیح وتکبیر.(3)
فاطمه نزد من (علی) از وضع دستان خود بر اثر آسیاب کردن شکایت کرد پس به او گفتم که نزد پدر خود برو و از او تقاضای گرفتن خادم و کنیزی برای خود کن پس هنگامی که نزد پدر خود رفت به او فرمود که آیا میخواهید به شما چیزی یاد دهم که از خدمتگزار برای شما بهتر باشد؟ آنگاه گفت که هنگام خواب 33 بار تحمید (الحمدلله) و 33 بار تسبیح (سبحان الله) و 34 بار تکبیر (الله اکبر) بگویید.(4)
امام جعفر صادق (ع): در اینباره گفتهاست: «ثواب ذکر با تسبیح تربت امام حسین ۷۰ برابر است.»(5)
- بحارالانوار ج ۸۵ ص ۳۳۲ ح 10
- وسائل الشیعه ۶/۴۳۹-۴۴۷ و ۴۶۳ و ۴۶۴
- لراوی: علی بن أبی طالب المحدث: الألبانی - المصدر: صحیح الترمذی - الصفحة أو الرقم: 3408 خلاصة حکم المحدث: صحیح
- بحارالانوار ج ۸۵ ص ۳۳۱ ح
- بحارالانوار ج ۸۵ ص ۳۳۱ ح ۹
معنای تسبیح حضرت زهرا(س)
الله اکبر
انسان با گفتن «الله اکبر» به نهایت عجز خود اعتراف میکند و به ناتوانیاش به درگاه الهی بارها اقرار میکند.
«الله اکبر من ان یوصف؛ خداوند بزرگتر از آن است که توصیف گردد.»
الحمدلله
پس از آنکه انسان به عجز و ناتوانی خویش در شناخت خالق اعتراف کرد، با گفتن «الحمد لله» که از افضل اذکار تسبیح است،وارد مرحله بعدی میشود.
«حمد خدا مساوی شکر است؛ چنانچه در روایات کثیره وارد است، کسی که «الحمد لله» بگوید شکر خدا را ادا کرده است، چنانچه امامصادق(ع) فرمود:شکر هر نعمتی اگرچه بزرگ باشد،این است که حمد خدای عزوجل کنی».
سبحان الله
«سبحان الله» تعظیم مقام بلند و با عظمت خدا و منزه دانستن او از آنچه مشرکان میپندارند، است و زمانیکه بنده این کلمه را میگوید، همه فرشتگان بر او درود میفرستند».