جمع بندی درخواست منبع و متن عربی حدیث: «قلب فرمانده بدن»
تبهای اولیه
سلام
اقای حسین انصاریان در یکی از سخنرانیهاشون حدیثی ذکر کردندکه متن فارسی حدیث به این شکل بود:
http://www.erfan.ir/farsi/80828.htm
میخواستم متن عربی حدیث یا منبع اون رو برام پیدا کنید فقط خواهشا اگه پیدا نکردید احادیث با این مضمون رو ارائه ندید چون من دقیقا و فقط همین حدیث رو میخوام ممنون.
أَخْبَرَنِي الْخَلِيلُ بْنُ أَحْمَدَ قَالَ حَدَّثَنَا أَبُو جَعْفَرٍ مُحَمَّدُ بْنُ إِبْرَاهِيمَ الدَّيْبُلِيُّ قَالَ حَدَّثَنَا أَبُو عَبْدِ اللَّهِ قَالَ حَدَّثَنَا سُفْيَانُ عَنْ مُجَاهِدٍ قَالَ سَمِعْتُ الشَّعْبِيَّ يَقُولُ سَمِعْتُ النُّعْمَانَ بْنَ بَشِيرٍ يَقُولُ سَمِعْتُ رَسُولَ اللَّهِ (صلی االله علیه و آله وسلم) يَقُولُ فِي الْإِنْسَانِ مُضْغَةٌ إِذَا هِيَ سَلِمَتْ وَ صَحَّتْ سَلِمَ بِهَا سَائِرُ الْجَسَدِ فَإِذَا سَقُمَتْ سَقُمَ بِهَا سَائِرُ الْجَسَدِ وَ فَسَدَ وَ هِيَ الْقَلْبُ
نعمان بشير گويد: شنيدم از رسول خدا كه مي فرمود: در بدن آدمى پاره گوشتى هست كه اگر آن صحيح و سالم باشد سائر بدن نيز سالم و اگر آن بيمار باشد سائر بدن نيز بيمار و فاسد خواهد بود و آن قلب است.
شرح: مقصود سلامتى جسمى و تندرستى ظاهرى نيست بلكه چون قلب مركز اراده و فرمانرواى مطلق مملكت تن است و همه اعضاء و جوارح بفرمان اويند. خصال شیخ صدوق
سلام
یعنی واقعا این همون روایت هست!؟
اگه بشه گفته بشه در کنار چه روایاتی ذکر شده یا در کدام باب هست.
با سلام
بدن انسان، دارای اجزای مختلفی است که هر یک وظیفه خاص خود را دارد. اما بنابر نظم طبیعی، نیاز به عضوی دارد که به صورت اتاق فرمان بدن کار کرده و قدرت در بدن را در اختیار خود داشته باشد. این وظیفه بر عهده عقل است که هماهنگی اعضای بدن را دارد. روایاتی در این زمینه نیز وجود دارد. با این حال برخی از روایات، این وظیفه را بر عهده قلب گذاردهاند:
محمّد بن سنان، نقل میگوید؛ امام صادق(ع) به مردى چنین فرمود: «بدان که قلب نسبت به جسد انسانى به منزله امام است براى مردم که همه باید اطاعتش نمایند، مگر نمیبینى که تمام جوارح و اعضای بدن، کمک کننده بوده و از افراد قلب میباشند. دو گوش، دو چشم، بینى، دهان، دو دست، دو پا و عورت، خواستههاى قلب را اداء میکنند. در نتیجه، هر گاه قلب خواستهاش نگریستن به چیزى باشد شخص دو چشمش را میگشاید و زمانى که بخواهد بشنود، شخص دو گوشش را استفاده میکند تا مطلوب را بشنود، هر وقت میل داشته باشد بویى را استشمام نماید، با بینى استنشاق کرده، در نتیجه بوى مطلوب به قلب میرسد. هنگامى که رغبت به سخن گفتن داشته باشد به وسیله زبان تکلّم میکند. در صورتى که مطلوبش گرفتن چیزى باشد دستها به کار افتاده و آنچیز را میگیرد. زمانی که خواستار حرکت کردن باشد، دو پا سعى نموده و راه میروند. اگر محبوبش شهوت و غریزه باشد، آلت تناسلی شخص به حرکت و جنبش در میآید. پس تمام این اعضا و جوارح حرکت و فعالیّت نموده تا خواسته قلب را اداء کرده و بدین ترتیب اطاعتش میکنند. شایسته است که خلائق نسبت به امام(ع) مانند اعضا و جوارح بوده و امر آن سرور را اطاعت کنند».
این روایت را که اولین بار در کتابی با نام «رساله ذهبیه» آمده، شیخ صدوق نیز در کتاب «علل الشرایع»، نقل میکند و منابع متاخر نیز این حدیث را به همین کتاب استناد دادهاند. شیخ صدوق سند این روایت را چنین ذکر میکند: «محمد بن موسى البرقی» از «علی بن محمد ماجیلَوَیْه» «اَحمد بن اَبی عبد الله» از «پدرش» از «محمد بن سنان» از «بعضی اصحاب» از «امام صادق(ع)».
منابع رجال، از «محمد بن موسى البرقی» نامی نبردهاند و در عین حال «علی بن محمد ماجیلَوَیْه» را فردی ثقه و فاضل دانستهاند. در هر صورت این روایت، مرسل بوده و سند قابل اعتمادی ندارد.
با این وجود، شاید قلب را در این روایت به همان معنای مغز گرفت و یا آنکه قلب چون وظیفه خونرسانی به مغز را داشته و عملاً مغز بدون خون نیز هیچ کارایی ندارد، این فرماندهی مجازاً به قلب نسبت داده شده است.
[1]. منسوب به امام رضا(ع)، طبّ الامام الرضا (الرساله الذهبیه)، محقق، مصحح، نجف، محمد مهدى، ص 49، قم، دار الخیام، 1402ق.
[2]. شیخ صدوق، علل الشرائع، ج 1، ص 109- 110، قم، کتاب فروشی داوری، چاپ اول، 1385ش.
[3]. مجلسی، محمد باقر، بحار الانوار، ج 58، ص 250، بیروت، دار احیاء التراث العربی، چاپ دوم، 1403ق؛ شیخ حرّ عاملی، الفصول المهمه فی اصول الائمه (تکمله الوسائل)، محقق، مصحح، قائنی، محمد بن محمد حسین، ج 3، ص 243، قم، مؤسسه معارف اسلامی امام رضا(ع)، چاپ اول، 1418ق.
[4]. نجاشی، احمد بن علی، فهرست اسماء مصنفی الشیعه(رجال نجاشی)، ص 261، قم، دفتر انتشارات اسلامی، چاپ ششم، 1365ش؛ علامه حلی، حسن بن یوسف، الخلاصه (الرجال)، ص 101، قم، دار الذخائر، 1411ق.
جمع بندی (امام صادق میفرماید قلب یک فرمانده است همه اعضا و جوارح فرمانبر هستند، اگر قلب خوبیها را بخواهد همه اعضا و جوارح مجری خوبیها هستند، اگر بدیها را بخواهد اعضا و جوارح هم مجری بدیهایی که او میخواهد هستند.)
پرسش:
درخواست منبع و متن عربی حدیث: «قلب فرمانده بدن» اقای حسین انصاریان در یکی از سخنرانی هایش حدیثی ذکر کردندکه متن فارسی حدیث به این شکل بود:[INDENT]
می خواستم متن عربی همین حدیث یا منبع آن را برام پیدا کنید
[/INDENT]
پاسخ:
أَخْبَرَنِي الْخَلِيلُ بْنُ أَحْمَدَ قَالَ حَدَّثَنَا أَبُو جَعْفَرٍ مُحَمَّدُ بْنُ إِبْرَاهِيمَ الدَّيْبُلِيُّ قَالَ حَدَّثَنَا أَبُو عَبْدِ اللَّهِ قَالَ حَدَّثَنَا سُفْيَانُ عَنْ مُجَاهِدٍ قَالَ سَمِعْتُ الشَّعْبِيَّ يَقُولُ سَمِعْتُ النُّعْمَانَ بْنَ بَشِيرٍ يَقُولُ سَمِعْتُ رَسُولَ اللَّهِ (صلی االله علیه و آله وسلم) يَقُولُ فِي الْإِنْسَانِ مُضْغَةٌ إِذَا هِيَ سَلِمَتْ وَ صَحَّتْ سَلِمَ بِهَا سَائِرُ الْجَسَدِ فَإِذَا سَقُمَتْ سَقُمَ بِهَا سَائِرُ الْجَسَدِ وَ فَسَدَ وَ هِيَ الْقَلْبُ
نعمان بشير گويد: شنيدم از رسول خدا (صلی االله علیه و آله وسلم) كه مي فرمود: در بدن آدمى پاره گوشتى هست كه اگر آن صحيح و سالم باشد سائر بدن نيز سالم و اگر آن بيمار باشد سائر بدن نيز بيمار و فاسد خواهد بود و آن قلب است.
شرح: مقصود سلامتى جسمى و تندرستى ظاهرى نيست بلكه چون قلب مركز اراده و فرمانرواى مطلق مملكت تن است و همه اعضاء و جوارح بفرمان اويند.
پی نوشت ها :
1.علامه مجلسی ، بحارالانوار ج 70، ص 50، حديث 4 ؛ شیخ صدوق ، الخصال، ج1، ص: 31.