روز ازل
تبهای اولیه
بسم الله الرحمن الرحیم
الّلهُمَّ صَلِّ عَلی مُحَمَّد وَآلِ مُحَمَّد وَعَجِّل فَرَجَهُم
سلام دوستان.
گاهی میشنویم که ما در روز الست یا روز ازل عهدی با خدا بسته ایم و در جواب الست بربکم گفتیم بلی.
اما سوال :
-آیا عهدی که ما بسته ایم یاری ولایت در هر زمانی هم شامل می شود؟
-آیا در آن زمان ما زمان حضور خود در دنیا را نیز مشخص کرده ایم؟ یعنی من آخر الزمان را انتخاب کرده ام و فلانی زمان حضرت نوح را ؟؟؟ اگر بله آیا میزان سختی را هم می دانسته ایم؟
آیا عهدی که ما بسته ایم یاری ولایت در هر زمانی هم شامل می شود؟
با سلام و عرض ادب و تقدیر از بابت پرسش زیبایی که مطرح فرمودید
در ارتباط با عالم «ذر» اقوال و نظریه های مختلف و گاه ضد و نقیضی از جانب اندیشمندان اسلامی مطرح گردیده است؛ با وجود این اختلافات بهتر است این عالم و اتفاقات رخ داده در این عالم را از رموز الهی بدانیم که جز عده معدودی از انسان ها که راسخون در علم هستند از کنه و حقیقت این عالم خبر ندارند[1]؛ اما آنچه از ظاهر قران کریم و نیز از روایات استفاده می شود این است که خداوند یقینا از ما انسان ها، در عالم ذر عهد و میثاق بر اطاعت خود گرفته است:« وَ إِذْ أَخَذَ رَبُّكَ مِنْ بَني آدَمَ مِنْ ظُهُورِهِمْ ذُرِّيَّتَهُمْ وَ أَشْهَدَهُمْ عَلى أَنْفُسِهِمْ أَ لَسْتُ بِرَبِّكُمْ قالُوا بَلى شَهِدْنا أَنْ تَقُولُوا يَوْمَ الْقِيامَةِ إِنَّا كُنَّا عَنْ هذا غافِلين» (اعراف 172) و هنگامى را كه پروردگارت از پشت فرزندان آدم، ذريّه آنان را برگرفت و ايشان را بر خودشان گواه ساخت كه آيا پروردگار شما نيستم؟ گفتند: «چرا، گواهى داديم» تا مبادا روز قيامت بگوييد ما از اين [امر] غافل بوديم.
«أَ لَمْ أَعْهَدْ إِلَيْكُمْ يا بَني آدَمَ أَنْ لا تَعْبُدُوا الشَّيْطانَ إِنَّهُ لَكُمْ عَدُوٌّ مُبين» (یس 60) اى فرزندان آدم، مگر با شما عهد نكرده بودم كه شيطان را مپرستيد، زيرا وى دشمن آشكار شماست؟
عهد و پیمانی که خداوند از انسان گرفته، اطاعت از خداوند متعال و پیروی نکردن از شیطان ملعون است، این پیمان یک میثاق عامی است که می توان مصادیق فراوانی برای آن ذکر کرد، یاری کردن ولایت اطاعت از خداوند و یاری نکردنش پیروی از شیطان است لذا می توان گفت عهدی که خداوند از انسان گرفته شامل این نکته نیز می شود. علاوه بر این از برخی روایات استفاده می شود که بر ولایت علی بن ابی طالب علیه السلام «بلی» گفته ایم.
امام صادق(علیه السلام) درباره آیه ذرّ فرمود:
« أَخْرَجَ اللَّهُ مِنْ ظَهْرِ آدَمَ ذُرِّيَّتَهُ إِلَى يَوْمِ الْقِيَامَةِ فَخَرَجُوا كَالذَّرِّ فَعَرَّفَهُمْ نَفْسَهُ وَ أَرَاهُمْ نَفْسَهُ وَ لَوْ لَا ذَلِكَ لَمْ يَعْرِفْ أَحَدٌ رَبَّهُ قَالَ أَ لَسْتُ بِرَبِّكُمْ قالُوا بَلى قَالَ فَإِنَّ مُحَمَّداً ص عَبْدِي وَ رَسُولِي وَ إِنَّ عَلِيّاً أَمِيرَ الْمُؤْمِنِينَ خَلِيفَتِي وَ أَمِينِي»
خداوند متعال همه فرزندان آدم(علیه السلام) را تا قیامت از پشت او به صورت ذر بیرون آورد و خود را به آنان معرفی کرد. اگر چنین نمی کرد، کسی پروردگار خود را نمی شناخت. آن گاه خدای تعالی فرمود: «آیا من پروردگار شما نیستم؟! گفتند: آری» و فرمود: «آیا این محمد رسول من نیست؟! و این علی امیرالمؤمنین، خلیفه و امینم نیست؟» (بحار الأنوار الجامعة لدرر أخبار الأئمة الأطهار، ج26، ص: 294)
..........................................................................................................
1. علامه مجلسي بعد از ذكر اين ديدگاه ها، باز هم كاويدن در فهم اين روايات را بيهوده مي داند و مي نويسد
لا يخفي ما فيه و في كثير من الوجوه السابقة و ترك الخوض في امثال تلك المسائل الغامضه التي تعجز عقولنا عن الاحاطة بكنهها اولي، لا سيما في تلك المسألة التي نهي ائمتنا عن الخوض فيها.( علامه مجلسي، بحارالانوار، بيروت، مؤسسه الوفاء، سال 1404 هـ ق، ج5، ص261)
-آیا در آن زمان ما زمان حضور خود در دنیا را نیز مشخص کرده ایم؟ یعنی من آخر الزمان را انتخاب کرده ام و فلانی زمان حضرت نوح را ؟؟؟ اگر بله آیا میزان سختی را هم می دانسته ایم؟
در این رابطه روایتی از امام صادق علیه السلام نقل شده است؛ حضرت مى فرمايد:
«لَوْ خَرَجَ الْقَائِمُ لَقَدْ أَنْكَرَهُ النَّاسُ يَرْجِعُ إِلَيْهِمْ شَابّاً مُوَفَّقاً فَلَا يَلْبَثُ عَلَيْهِ إِلَّا كُلُّ مُؤْمِنٍ أَخَذَ اللَّهُ مِيثَاقَهُ فِي الذَّرِّ الْأَوَّلِ».
اگر قائم خروج كند مردم انكارش مىكنند. او به سوى آنها باز مىگردد؛ در حالى كه جوانى كامل است. با او نمىماند مگر مؤمنى كه خداى تعالى پيمان او را در ذرّ اوّل گرفته است.(بحار الأنوار الجامعة لدرر أخبار الأئمة الأطهار، ج52، ص: 287)
با توجه به اینکه عالم ذرّ محدودیت های عالم مادّه را ندشته، لذا حقایق هستی برای انسان ها روشن می باشد، ممکن است میزان سختی را هم می دانسته ایم، اما متأسفانه روایتی در این مورد نیافتم.
توصیه می شود لینک های زیر را نیز مطالعه بفرمایید:
http://www.pasokhgoo.ir/node/86634
http://www.askdin.com/thread981.html