مکاسب

برخورد اسلام با دانش

سلام.از نظر اسلام.اشکالی داره که علم و دانش فروش بره؟؟حد و حدود قیمت این دانش چقدر می تونه باشه؟
مثلا یکی یک وسیله ای اختراع می کنه.یعنی به یک دانش می رسه.دانس ساخت یک سازه.یک وسیله ی کاربردی. این دانش رو میره ثبت می کنه.ثبت اختراع می گن معمولا.وقتی ثبت اخراع شد، اون دانش رو اگر کسی دیگر هم پیدا کرد، نمی تونه ساخت و تولید تجاری کنه مگر با اجازه شخص اولی که ثبت اختراع کردتش. بعد این دانش و استفاده از اون محدود میشه به شخص مخترع.البته برای کارهای تجاری.بعد این شخص این دانش رو می تونه مثلا اگر مناسب باشه حتی میلیون دلاری به شرکت ها و کارخانه ها بفروشه.یعنی یک دانش یا یک کتاب رو چند میلیون دلار می فروشه.بعد این دانش رو می تونه شخص فقط پیش خودش نگه داره.اون دانش رو در اختیار دیگران قرار نده.
این خرید و فروش دانش. محصور کردنش. به انحصار خود در آوردنش.چطور بهش نگاه شده در اسلام.کسانی که کتاب می فروشند رو هم میشه توی این موضوع روش بحث داشت.ما نویسندگانی داریم که فقط از بابت فروش کتاباشون که می تونه داستانی باشه.قصه باشه به ثروتی افسانه ای دست یافتند.یعنی از فروش دانش ثروی افسانی پیدا کرده اند.
به نظر خودم. باید تفکیک کرد.یک سری دانش ها، دانش های پزشکی هست و ارباط با جان و سلامتی بشر و انسان ها داره.این دانش ها باید تا جای ممکن آزاد باشه.در انحصار کسی نباشه.هه شرکت ها و کشورها استفاده کنن ازش.اگر خارج از موضوع نیست؟در کشور خودمون وضع در این رابطه چگونه هست؟آیا پزشگان و پژوهشگران پزشکی، تمام دانششون رو به تمام کشور ها ارائه می دهند یا محدود می کنند به مثلا بعضی کشور ها.یا در انحصار خودشون در می آرن که بعدش بخوان ازش سود اقتصادی ببرن؟مثلا بیماران رو از کشور های مختلف جذب ایران کن که سود اقتصادی ببرن؟
عرض میکردم باید تفکیک کرد.یک سری دانش ها هم هستند که باید خیلی خیلی سری بمونن.در اختیار دیگران قرار نگیرن.مثلا کسی به دانش ارتباط با اجنه ی خبیث پی می بره.این دانش رو در اختیار دیگران نزاره، توی کتاب ها ننویسه.مگر به اشخاص خیلی خاص که بهشون اعتماد داره چیزی در این رابطه نگه.
اما در کل باقی موارد به نظرم در کل اشکالی نداره.بازم باید موردی نگاه کرد.اما در کل در خیلی موارد به نظرم اشکال نداره.دانش انحصاری بشه.فروخته بشه.شخصی بعد چندین سال شبانه روزی به یک دانش می رسه.می تونه این حق رو داشته باشه که اونو ارزون به کسی نده.میتونه باهاش کسب در آمد کنه.می تونه میلیاردر بشه و دیگران باید این حق رو به او بدهند تا جایی که مثلا اگر کسی همان دانش را مثل او بدست آورد آن را آزاد منتشر نکند، چون اگر منتشر کند پس دیگر آن شخص سابق که می خواست با آن دانش خود سودی ببرد دستش در حنا می ماند مخصوصا اگر ثبت اختراع نکرده باشدش که در مواردی اصلا نمی توان ثبت اختراع کرد.نظر اسلام چگونه هست؟
البته به اوضاع و احوال جامعه و دنیای امروز هم نگاه داشته باشید.من سوالم در مورد دنیای امروزه.نه جامعه ی دوران 1400 سال پیش اگر دیدگاه اسلام رو میپرسم.

نظر آیت الله سیستانی در مورد حدیثی فقهی در مکاسب

سلام علیکم ببخشید حدیثی هست که در مورد معاملات حرام و حلال و راه های معیشت که چهار گونه اند تجارت و ولایت و کارمندی و صنایع و اجارات تقسیم می کند و حلال و حرام ان ها را می گوید و در کتاب تحف العقول است و در کتاب مکاسب محرمه اولین روایت است خواستم بدانم نظر آیت ا... سیستانی در مورد این حدیث چیست؟آیا سندش مشکل دارد؟و آیا قابل استدلال هست یا نه؟با تشکر

پیشنهاد آموزش مکاسب

سلام

امروز به طور اتفاقی به یکی از احکام تجارت برخورد کردم و دیدم که چقدر ما با این احکام ناآشنا هستیم و به راحتی به دام ربا و معاملات باطل می افتیم

چیزی که به ذهنم رسید این هست که ای کاش دست اندرکاران این سایت یا همکارانشون یا دوستانی که به هرحال دستی بر آتش دارند

با کمک صدا و سیما برنامه هایی می ساختند برای آموزش مکاسب

مثلا برنامه هایی که 2-3 دقیقه بیشتر طول نکشه و قبل از برنامه های پربیننده و ... پخش بشه

یه حاج آقای خوشتیپ! و خوش بیان این مسئولیت رو داشته باشند تا حداقل ملت فورا کانال رو عوض نکنند!

ممکنه کارشناس ارجاع این پیشنهاد رو رد کنند چون سوال شرعی نیست

اما به نظرم نیاز جامعه هست که اصلا بهش پرداخته نمیشه

ممنونم

برچسب: