جمع بندی آیا جناب ابراهیم فرزند پیامبر (ص) فدایی امام حسین (ع) شد؟
تبهای اولیه
سلام وقت بخیر.در کتاب منتهی الامال در مورد ابراهیم پسر پیامبر نوشته که پیامبر ایشان را فدای امام حسین شد کرد وفوت کرد.آیا چنین مطلبی درست است؟چنین داستانی که در کتاب منتهیالامال امده درسته و اگر درسته چرا خدا یکی را فدا آن دیگری کرد تشکر فراوان
پرسش:
[=book antiqua]آیا جناب ابراهیم فرزند پیامبراکرم (صلی الله علیه و آله) فدایی امام حسین (علیه السلام) شد؟
پاسخ:
سلام و ادب@};-
در پاسخ گفتنی است: بله این حکایت یکی از فضائلی است که به امام حسین(علیه السلام) اختصاص یافته و در کتب معتبر روایی و تاریخی گزارش شده است، حکایت بر این قرار است: که پیامبر اکرم (صلیاللهعلیهوآله) زمانیکه مجبور شد بین حسین (علیهالسلام) و پسر خودش ابراهیم(علیه السلام)، فقط یک نفر را انتخاب کند، به خاطر شدت محبت به امام حسین (علیهالسلام) وی را انتخاب کرد. این جریان چنین نقل شده است: روزی پیامبر اکرم (صلیاللهعلیهوآله) بر زانوى راست خود امام حسین (علیهالسلام) و بر زانوى چپش فرزندش ابراهيم را قرار داده بود و گاهى اين و گاه او را مىبوسيد. ناگاه جبرئيل نازل شد و عرضه داشت: یا محمّد (صلیاللهعلیهوآله) خدايت سلام مىرساند و مىگويد: هر دو فرزند را برايت قرار ندادهام، پس يكى را باید انتخاب کنی. حضرت فرمود: اى جبرئيل، ابراهيم را بگير. حضرت بین ابراهيم و حسین(علیهالسلام) حسین را انتخاب کرد و از ابراهیم گذشت. ابراهيم پس از سه روز از دنیا رفت. لذا پیامبر اکرم (صلیاللهعلیهوآله) هر گاه امام حسین (علیهالسلام) به سويش مىآمد، او را مىبوسيد و بر سينه مىچسباند و دهانش را مىمكيد».
این گزارش علاوه بر منابع شیعی(1) در منابع اهل سنت نیز آمده است.(2) بدون شک این مطلب از یکسو فضیلتی است برای امام حسین (علیهالسلام) و نیز دلیلی بر محبت بیش از حد پیامبر اکرم (صلیاللهعلیهوآله) و اینکه همه هستی به امام حسین (علیهالسلام) وابسته است و از سوی دیگر گواه اطاعت و رضایتمندی پیامبر اکرم (صلی الله علیه وآله) به اراده و خواست و مشیت خدا و تسلیم بودن او در برابر امتحانات و تقدیر الهی است، بعلاوه اینکه پیامبر اکرم (صلی الله علیه و آله) به علم الهی می دانست که دین الهی بواسطه امام حسین (علیهالسلام) زنده و جاوید میماند فلذا زنده ماندن امام حسین (علیه السلام) را بر فرزند دلبند خود ترجیح داد.
موفق باشید ...@};-
پی نوشت____________________________________________________________
1. برای نمونه نک: بحار الأنوار، المجلسي ناشر: دار الکتب الاسلامية، تهران 1363شمسی، ، ج43،ص262؛ حیات القلوب، علامه مجلسی، انتشارات سرور، بی جا، 1384 ش.
2. تاريخ بغداد، خطيب بغدادى، مطبعه سعادت، مصر، سال 1360 هجرى ، ج2، ص204؛ تاريخ دمشق، ابن عساكر ، ناشر: دار الفكر بيروت سال 1421هجری، ج79، ص80.