بنده خاص خداوند

بنده ی کامل و خالص

سلام تو یکی از پستا جواب یکی از کاربرا این نوشته رو دیدم که خیلی منو بفکر برد شایدبشه گفت سردرد گرفتم ازفکربهش

چطور می شود انسان بنده خاص خدا شود؟

یک حدیث بسیار ممتازی از حضرت صدیقه طاهره (سلام الله علیها) هست که می فرمایند: هر کس که عبادت خالص خود را به نزد خدا و به بالا می فرستد و عباداتش مخلوط نیست...
حداقل خلوص این است که ما در نماز می گوییم قربة الی الله. یعنی من این دو رکعت نماز را برای خشنودی شما نمی خوانم. شما خوشتان بیاید یا نه فرقی ندارد. من دو رکعت نماز را برای خدا می خوانم. این حداقل است که اگر این حداقل را نداشته باشد نماز باطل است. یعنی اگر من نمازم را کمی برای خوشایند شما چرب کنم، نمازم باطل است. ولو یک کلمه اش را اینگونه بخوانم نماز باطل است. این حداقل است. قصد قربت در برابر ریا است.
می گویند آقا شیخ رجبعلی خیاط هر شب در مفاتیح می گشت تا ببیند هر نماز و ذکر و دعایی چه اثری دارد. یک شب هرچه گشت چیزی پیدا نکرد و همینطوری دو رکعت نماز خواند. به او گفتند این دو رکعت نماز را برای ما خواندی. آن قبلی ها برای چیزهای دیگر بود.
معمولا همه ما پی نتیجه اعمالیم ؛ مثلا می پرسیم ثواب این عمل چیه؟! اگر انسان پی این نباشد و ثوابش در خاطرش نباشد، به دنبال نتیجه و اینکه چه بلایی را از جان انسان دور می کند نباشد، نیتش خالص می شود. اگر برای رضای مردم انجام دهد که پست ترین مرحله نیت است. اگر از این بگذرد و یاد ثواب هم نباشد و فقط به یاد رضایت خدا باشد درست است. اعمال درجه خلوص دارند. هرچه خلوص بیشتر باشد، نتیجه اش بیشتر است.

یعنی ما قرآن که میخونیم برای اینکه بلا ازمون دور شه این انچنان خلوص نیتی درونش نیست؟؟یا همینکه برا ثوابش بخونیم
و کلا هرچی تو این نوشته هست
ماچطور به همچین چیزی برسیم به همچین خلوصی؟؟؟

چگونه بنده محبوب خداوند شویم؟


همه‏ موجودات جهان هستی از این نظر که مخلوق و اثر ذات ربوبي می‏باشند، محبوب خدا خواهند بود.اما مراد از محبوب شدني كه در آیات و روایات مطرح شده است، به معناي کنار رفتن حجاب‏ها و صفای باطن بندگان و مورد عنایت و لطف خداوند قرار گرفتن است.
در آیات و روایات گاهي با عناوین و معیارهای کلی راه‏های محبوب خدا شدن مواجهیم مانند اطاعت و پیروی از رسول گرامی اسلام (ص) و يا عمل به واجبات و مستحبات ، ترک محرمات و مکروهات.
ایمان به خدا ، روز قیامت و نبوت پيامبران به ويژه رسول اکرم (ص) ، پذیرش ولایت دوازده امام معصوم(‏ع) و دوري از کفر ، شرک و نفاق ، تحصيل علم و دانش ، عمل به دین اسلام و تبعیت بدون چون و چرا از خدا و رسول (ص) و ائمه (‏ع) و عدم فساد و به دین خدا و خلق او ، آراستن نفس به صفات پسندیده و حذف ویژگی های ناپسند ، سبب محبوبیت ، تقرب و کسب منزلت در بارگاه ربوبی و نبوی (ص) و علوی (ع) شده و این به معنای رسیدن انسان به کمال و هدفی است که برای آن آفریده شده است، که همان « قرب عندالله» می‏باشد.
همه‏ موجودات جهان، محبوب خداوند متعال می‏باشند، اماآنچه مورد بحث ماست ، محبوب بودن انسان‏ها به معنای خاص آن است.
امکان محبوب و مجذوب خدا شدن:
خداوند متعال در پیام و دستور خویش به پیامبر گرامی اسلام (ص)، خبر از امکان محبوب خداوند قرار گرفتن بندگان و مؤمنان می‏دهد:«قل ان کنتم تحبون اللَّه فاتبعونی یحببکم الله» (1) ، به مردم بگو اگر محب و دوست خدایید، پیرو من (پیامبر) باشید تا محبوب خدا شوید. در سوره‏ مائده مي فرمايد: «یحبهم و یحبونه» دوست می‏دارد ایشان را و آنان هم او را دوست می‏دارند. (2) و در حدیث قدسی است که فرمود: «لوعلم المدبرون کیف اشتیاقی بهم لماتوا شوقا.» اگر آنان که از من روی گردانیده‏اند می‏دانستند میزان اشتیاق و محبت مرا به خودشان، از فرط اشتیاق، جان می‏باختند.(3)
و در حدیث قدسی معروف و معتبر ديگري است که امام صادق (ع) از پیامبر (ص) نقل می‏فرماید که خداوند فرمود: «...انه لیتقرب الی بالنافله حتی احبه...» بنده‏ صالح به وسیله مستحبات و اعمال نیک، قرب الهی پیدا نموده و محبوب حق تعالی واقع می‏شود. (4)
معنای محبوب خدا شدن:
دوستی خدا با خلق و محبوب او شدن، دارای معانی متفاوتی است، اما به معنا و مفهومی که محبت و علاقه در انسان‏ها به کار می‏رود، نمی‏باشد. ولی آنچه می‏توان گفت این است که بر اثر این دوستی، خداوند پرده را بر می‏دارد تا دوستان او بتوانند آن حضرت را با چشم قلب مشاهده نموده و به او تقرب پیدا کنند. باطن چنین بنده‏ای را پاکیزه ساخته تا غیر او در آن جای نگیرد و موانع میان او و بنده‏اش را برطرف مي سازد تا جز حق نشنود و سخنی جز از او استماع ننماید و جز او از چشم باطنی او، از چشم دیگری نبیند و به غیر از زبان حق از زبان دیگری سخن نگوید.(5)
راه های محبوب خدا شدن:
مهم ترین راه کسب محبوبیت در پیشگاه خداوند این است که انسان بداند آن ذات بي همتا چه اموری را می‏پسندد و مورد رضایت اوست تا با برآورده کردن آنها و عمل به اوامر، توجه او را به خود جلب کرده و کم کم خود را به او نزدیک نماید، چنان که برای حفظ محبوبیت خویش نیز، ناچار باید این روند را تا آخر عمر خویش ادامه داد و نیز باید بداند که آن ذات ربوبي از چه اموری کراهت دارد و چه اموری سبب غضب و لعن و مورد نهی او واقع شده‏اند، تا از آنها اجتناب کند تا محبوب درگاه حق واقع شود.
آسان ترین راه کسب این معرفت، آشنایی و مراجعه به قرآن کریم و روایات معصومین (‏ع) است، زیرا قرآن کلام مصون از تحریف بوده و خداوند متعال بیانگر تمام اموری است که محبوب او هستند و ایمان و عمل سبب محبوبیت در پیشگاه او و غرق شدن در رحمت او می‏شود و نیز بیانگر اموری است که اعتقاد یا عمل به آنها سبب غضب خدا و طرد شدن از درگاه او می‏شود و اگر انسان کاملاً خود را در عقیده و عمل و اخلاق با قرآن منطبق نماید و از سیره نبوی (ص) و امامان معصوم (ع) الگو بگیرد، به این مقصود و مطلوب دست یافته است. آیات و روایات، گاه با عناوین و معیارهای کلی، راه‏های محبوب خدا شدن را بیان می‏نمایند، گاه موارد جزئی و مصادیق را در پیش روی سالکان راه کمال قرار می‏دهند. معیارهای کلی مانند:
1- پیروی از پیامبر اکرم (ص): خداوند ، شرط محبوب شدن بنده‏ خویش را پیروی از پیامبر و رسول خویش می‏داند، و مي فرمايد: «به مردم بگو اگر محب و دوست خدایید، پیرو من (پیامبر) باشید تا محبوب خدا شوید.(6)
در این آيه کریمه، معیار و ضابطه‏ کلی براي محبوب خدا شدن ، اطاعت و پیروی از رسول - خواه گفتار ایشان، خواه عمل ایشان - است و پروردگار متعال در بسياري از آيات قرآن مجید به این پیروی دستور فرموده است: «اطیعوا الله و اطیعوا الرسول...»(7) و «اطیعوا اللَّه و رسوله و لاتنازعوا...»(8)
2- انجام فرائض و مستحبات: در احادیث متعدد ، راه‏های محبوب خدا شدن را انجام واجبات و مستحبات ذکر عنوان نموده اند.
در حدیثی از امام صادق (ع) است که از پیامبر (ص) نقل فرمود: خداوند عزوجل فرمود: «بنده‏ من به چیزی محبوب‏تر از آنچه بر او واجب نمودم، تقرب نمی‏جوید و همانا پیوسته به وسیله‏ نافله و مستحبات به من تقرب پیدا می‏کند تا به درجه‏ای که او را دوست می‏دارم، می‏رسد و هنگامی که او را دوست داشتم، در این حال گوش او خواهم شد که با آن می‏شنود و چشم او خواهم بود که با آن می‏بیند و زبان او خواهم گشت که با آن سخن می‏داند و دست او می‏شوم که با آن کارها را انجام می‏دهد و... .»(8)
با دقت در این گونه روایات و بررسی آیات، نتایج و ثمراتی هم که بر اثر محبوب خدا واقع شدن بندگان به دست می‏آید، کاملاً روشن می‏گردد. در مجموع، پیدایش صفای باطنی و رفع حجاب‏ها و رسیدن به مقام قرب الهی که همه از فضل و لطف آن ذات یگانه است، نتیجه و ثمره‏ این محبت خواهد بود.
«ایمان»خود به عنوان ثمره‏ این محبت است . در روایتی از پیامبر (ص) نقل شده است که فرمود: «ان الله یُعطی الدنیا من یُحب و من لایحب و لایعطی الایمان الا من یحب» خداوند دنیا را به کسی که دوست دارد و یا ندارد، می‏بخشد، ولی ایمان را به کسی که دوست دارد، اعطا می‏نماید.(9)
در دعای ندبه، می‏خوانیم : «اللهم و اقبل الینابوجهک الکریم و اقبل تقربنا الیک و انظر الینا نظر رحیم، نستکمل بها الکرام عندک ثم لاتصرفها عنا بجودک...» ای خدا بر ما به وجه کریم خود رو نما و تقرب ما را به سوی خود بپذیر و بر ما به نظر رحمت (و لطف) نظر نما تا کرامت نزد تو را بدان وسیله، کامل کنیم و به کرمت، نظر لطف خویش را از ما مگردان.» (10)
حال به برخی از موارد جزئی اشاره می‏گردد که در آیات قرآن، به عنوان «اعمال پسندیده » معرفی شده‏اند:
ایمان، اطاعت از خدا و رسول، سرعت در انجام خیرات و جبران خطاها و طلب غفران از خداوند، انفاق در راه خدا به صورت آشکار و نهان، عفو لغزش‏های مردم و نیکوکاری با آنان، دایم به یاد خدا بودن و اصرار نكردن بر انجام خطاهای خویش. (11)
توکل بر خدا ،‌صبر در برابر ناملایمات ، مشورت با مردم و رفتار توأم با ملاطفت با ديگران (12)
احترام و احسان به پدر و مادر (13) با نيكي و احترام ياد كردن از بزرگان دين به خصوص پیامبر اکرم (14) عادل بودن در هنگام قضاوت (15) مغرور نشدن در هنگام رسيدن به مال و مكنت و حكومت (16) بذل مال و جان در راه خدا و افسوس نخوردن برآن (17)
در روایات ، نیز مواردی را برای جذب محبت الهی می‏توان ديد: به آنچه نزد خداوند مرغوب است، رغبت نمودن (18) پیامبر اکرم (ص) و آل او را دوست داشتن (19) ، به سراغ علم و دانش رفتن(20)
در مقابل، گروه‏ هايي نيز به عنوان « مبغوضان ، ملعونان و مطرودان» درگاه خداوند معرفی شده‏اند:
کافران (21) مشرکان(22) منافقان(23) مستکبران(24) لجبازان ستیزه جو(25) فخرفروشان گردنکش که به خود می‏نازند(26) از حریم خود تجاوز کرده و حقوق الهی و مردم را رعایت نمی‏کنند(27) خوشگذرانان و رفاه طلبان(28) اسراف‏گران (29) فساد بر پا كنندگان در روي زمين (30) خيانتكاران و ناسپاسان (31) اهل گناه و طغيان (32) تبعيت كنندگان از شیطان و طاغوت (33) تفرقه اندازان در بين اهل دين (34) آزار دهندگان به خدا ،رسول (ص) ، اولیای الهی و مؤمنان ، با عملکرد و گفتار خود(35) بهانه جو و فراري از جهاد در راه خدا (36)
حال اگر واقعاً در پی جلب رحمت خدا و محبوبیت نزد او هستیم باید با عزمی راسخ خود را از گروه دوم جدا کرده و به گروه اول بپیوندیم و با امر به معروف و نهی از منکر ، ترویج ،تبلیغ و دفاع از دين اسلام و مسلمانان و حریم تشیع، هم خود از خدا راضی شویم و هم خدا را از خود راضی کنیم، هم خدا و نبی (ص) و ولی (ع) را دوست بداریم و هم محبوب ایشان واقع شویم. انشاءاللَّه
منابع:
1- قران كريم ، سوره آل عمران ، آيه 31
2- سوره مائده ، آيه 54
3- شیخ محمد بهاری (ره)، تذکرة المتقین، ص 134
4- علامه مجلسي ، بحارالانوار ، ج70
5- ملا محسن فيض كاشاني ، اخلاق حسنه ، ص 239-238
6- سوره آل عمران ، آيه 31
7- سوره نساء ،‌آيه 59
8- شيخ كليني ،‌كافي ، ج2 ، ص352
9- ملا محسن فيض كاشاني ، محجه البيضاء ، ج8، ص64
10- شيخ عباس قمي ، مفاتيح الجنان ، دعاي ندبه
11- سوره آل عمران ، آيات 130، 136، 146
12- همان ، آيات 3 ، 159، 160
13- سوره لقمان ، آيه 15-14
14- سوره احزاب ، آيه 56
15- سوره حجرات ، آيه 9
16- سوره حديد ، آيه 23
17- سوره صف ، آيه 4
18- علامه مجلسي ، بحار الانوار ، ج70، ص70
19- همان ، ج 57، ص198
20- همان ، ص304
21- سوره بقره ، آيه 90-89
22- سوره لقمان ، آيه 13
23- سوره فتح ، آيه 6 و سوره توبه ، آيه 38 الي آخر سوره
24- سوره نحل ، آيه 23
25- سوره شوري ، آيه 16
26- سوره نساء ، آيه 36 و سوره لقمان ، آيه 18
27- سوره اعراف ، آيه 55
28- سوره قصص ، آيه 76
29- سوره انعام ، آيه 141
30- سوره طه، آيه 81 و سوره مائده ، آيه 64
31- سوره حج، آيه 38
32- سوره حجرات ، آيه 7
33- سوره هود ، آيات 60-59
34- سوره اعراف، آيه 44
35- سوره احزاب ، آيه 58-57
36- سوره انفال ، آيه