مصلحت

مصلحت یا عدالت؛ کدامیک؟

با عرض سلام :
سوال من برمیگردد به زمان خلافت امیرالمومنین علی (ع)، امروز ما با واژه مصلحت نسبتا آشنایی داریم و از بعد از انقلاب موارد بسیاری از برتری مصلحت بر امور دیگر دیده ایم و حتی در کشور اسلامی و شیعه مان مجمع تشخیص مصلحت نظام هم داریم و زیاد شنیده ایم که مصلحت نظام از هر چیزی مهمتر است اما سوال من در مورد زمان خلافت حضرت علی (ع) است، همه میدانیم که حضرت مظهر عدالت بودند اما میخواهم بدانم در زمان خلافت ایشان شده که بنا به شرایط ایشان عدالت را فدای مصلحت کنند؟ آیا چنین اتفاقی افتاده یا خیر؟ و آیا موردی بوده که ایشان تشخیص داده باشند اجرای عدالت به مصلحت نظامشان نیست؟ فی المثل یکی از اصحاب پیامبر مثلا به بیت المال دست درازی کرده باشد و مقادیری از بیت المال را سر خود یا به باد داده باشد یا بالا کشیده باشد بعد حضرت بدلیل اینکه آن شخص از اصحاب خاص پیامبر بوده و احترام زیادی دارد چشم بر روی این مسئله ببندد و بخاطر مصلحت هیچ برخوردی با آن فرد نکند و دیگران را هم به سکوت و گذشت و آرامش دعوت کند چون به صلاح نظامشان نبوده که به این مسئله رسیدگی شود؟ و یا فرضا" شخص یا اشخاصی از بزرگان نظامشان به ثروتهای نجومی رسیده باشند در حالیکه مردم عادی دچار فقر باشند و این بزرگان هر یک صاحب منصبی بودند و در همان دوران ثروتمند شده باشند، آیا حضرت به چنین اشخاصی بر اساس مصلحت نظامشان کاری نداشتند و اجازه نمیدادند که مردم یا بعضی از یارانشان هم به ایشان کاری داشته باشند؟ یا که بدقت رسیدگی میکردند و آنان را بازخواست میکردند و اگر ذره ای از ثروتشان از منصبشان و موقعیتشان بدست آمده باشد با آنها به سختی و بر اساس عدالت برخورد میکردند؟ و آیا میزان شیعه بودن ما به شباهتمان با آن حضرت بستگی ندارد؟
با تشکر

آداب درخواست مصلحت از خداوند برای حاجت و خواسته

سلام،من در خواندن دو رشته به تردید افتادم و خدا این شرایط رو بهم داده که یکی از این 2 رو انتخاب کنم،اما مشکل اینجاست که انقدر توی مزایا و معایب هر2رشته گیر کردم که واقعا گیج شدم و واقعا یکی از بزرگترین 2راهی های زندگیم هستش که تمام آینده من رو تحت تاثیر قرار میده،شاید اگر میشد هر 2رشته روباهم بخوانم این مشکل را نداشتم.حالا میخواستم ببینم چطوری میشه که خدا اون چیزی که خیر و مصلحت من هستش رو به دلم بندازه؟آیا راهی داره؟
من نماز شبم خواندم،و در جایی خواندم که 2رکعت نماز به جا آوریم و سپس از خداوند 100 مرتبه طلب خیر کنیم،ولی من هنوز نتونستم به مقصود برسم.
میشه لطفا راهی پیش روی من بذارید؟ای کاش قوانین طوری بود که میشد من هردورشته رو بخوانم

اطلاع ائمه(ع) از گناهان ما در فرصت توبه

انجمن: 


سلام و عرض ادب
ضمن آرزوی قبولی طاعات و عبادات
سوالی برام پیش آمد استاد ....
اینکه در احادیث اومده که تا 7 ساعت گناه نوشته نمیشه و به انسان فرصت توبه داده شده،آیا در طی این 7 ساعت این گناه به سمع ونظر امام زمان (عج) و ائمه اطهار (ع) و در مرحله بعد شهدا و صلحا هم رسیده یا خیر؟! هر چند همین که در محضر خدا مرتکب گناه شدیم هم مانند شخصی که اگر اشتباه نکنم از پیامبر شنید که خدا موقع ارتکاب گناه ناظر بوده از شدت گریه مرد،ماهم باید بمیریم ولی میخوام بدونم خدا برای بنده ش چقدر آبروداری میکنه و چه زمانی اونها هم از گناهان ما باخبر میشن و اگر اینطور هست آیا این شامل همه گناهان ریزو درشت مامیشه یا اختصاص داره به گناهان کبیره؟!

سوال درباره حکمت خدا و مصلحت اجابت دعا

انجمن: 

[="Navy"]سلام

1- در بعضی موارد میشنویم که یکی از دلایل عدم استجابت دعا ، به مصلحت نبودن آن است.
با این توضیح که مصلحت اینجا یعنی در کل به نفع شما نیست درحالی که فکر میکنید به نفع شماست

2- در بعضی موارد میشنویم که دعای ما مانند درخواست سوزن است توسط یک بچه از مادرش . میداند به او ضرر خواهد زد لذا به او نمیدهد (این مثال را در برنامه سمت خدا شنیدم)

با توجه به اینها چند تناقض یا سوال به وجود می آید:

1- آیا برای خداوند «حکیم» لازم است تمام ابعاد و زوایای دقیق دعا را توضیح دهیم؟
برای تبیین سوال مثالی میزنم:
اینکه از خداوند سوزن بخواهیم و بخاطر ضرر آن به ما ندهد ، درحالی که خدا میتواند علم استفاده از آن را به ما همراهش بدهد یا علم علت ضرر را به ما بدهد یا سوزنی بدهد که تیزیش کم باشد یا در تقدیر ما ضرر آن سوزن را بردارد (دعاهای ما معمولا صد در صد ضرری نیستند و حتما جنبه های مثبت داشته اند که آن را مطالبه کرده ایم)
یک جوکی هست که میگوید شخص سیاه پوستی گفت چه میشد من سفید بودم ، که ناگهان تبدیل شد به دستمال کاغذی . اگر طبق آن مثال سوزن ما حکمت خدا را نادیده بگیریم خیلی دعاها ترسناک میشود و مجبوریم کاملا زوایای آن را برای خدا مشخص کنیم !

2- جایگاه دعاهای کلی چه میشود؟
مثال:
آیا کسی که دعای ربنا آتنا فی الدنیا حسنه را میخوانده نیاز است موقع بیماری دعای جداگانه ای برای شفا ، موقع تنگدستی درخواست رفع گره و قضای حاجت و... بکند؟ یعنی نیاز است یکی یکی این حسنه ها را برای خداوند حکیم بشماریم تا اجابت کند؟
مثلا اگر جایی سیل آمده عده ای گرفتار شده اند باید تک تک اسم ببریم که خدایا اینها را نجات بده یا کلی بگوییم هم خداوند حکیم متوجه شده و اجابت میکند؟

3- در یک نگاه کلی ، میتوان گفت دعاهای جزئی توهین به حکمت+علم خداوند است.
اصل جایگاه دعا و طلب از خداوند قطعی و محفوظ است ولی اینکه یک دعای کلی بکنیم و هزاران چیز در دل منظورمان باشد آیا کفایت نمیکند؟ باید تک تک نام ببریم و چیزهای متفاوت از خداوند بخواهیم؟

4- با توجه به اینکه اساسا هر اعطا یا عدم اعطای نعمتی خود زمینه ی آزمایش است و چیزی از پیش بصورت جبری نوشته نشده است ، آیا این خلاف عقیده شیعه نیست که بگوییم خداوند فلان نعمت را نداده چون به ضرر ما بوده و باعث انحراف میشد و...؟ آیا این نزدیک به نگاه جبری نیست؟

5- بعضا میبینیم عده ای به وسیله ی نعمتی که مدتها برای آن دعا و طلب میکردند منحرف شدند. در چنین مواردی مصلحت خداوند کجا بوده که فقط برای عدم اجابت دعاهای ما پای مصلحت خداوند به پیش کشیده میشود؟ (کارشناس محترم توجه کنید که منظورم علل عدم استجابت دعا نیست در این سوال)

6- با توجه به ابهامات فوق ، بنده جایگاهی برای مصلحت در استجابت دعا نمیتوانم متصور شوم. مگر اینکه خودمان در دعا قید کنیم. دعاهای کلی را کافی میدانم مگر اینکه بخواهیم بیشتر با خدا حرف بزنیم (عاشقانه). و...
اگر اینها غلط است با استدلال پاسخ بفرمایید.

ممنون.[/]

آیا خداوند مصلحت متوکل را بیشتر در نظر می گیرد؟

با سلام و احترام

دو مسلمان قصد کاری را دارند یکی توکل میکند و دیگری توکل نمیکند
آیا خداوند مصلحت متوکل را بیش از مسلمان دیگر در نظر می گیرد؟

تقدیر و قسمت در ازدواج

انجمن: 

سلام

سوالی رو که میخوام بپرسم، بارها از افراد مختلف پرسیدم ولی هیچگاه جواب قانع کننده ای نگرفتم.

معنای واقعی مصلحت و قسمت در ازدواج چیه؟
مثلا میگن فلانی با فلان کس قسمت نبود باهم ازدواج کنن، یا صلاح نبود!

مگر نه اینکه خدا به انسان در همه زمینه ها قدرت انتخاب، اختیار و اراده داده؟
آیا انسان در انتخاب فرد موردنظرش برای ازدواج قدرت و اراده نداره؟ و در نهایت اون کسی که قسمت هر فرد هست، خدا نصیبش میکنه؟

پاپوش درست کردن مصلحتی ...

با عرض سلام خدمته کارشناس محترم سایت ...

سوالی که برای من پیش اومده این هستش که آیا من میتونم ...

1- دروغه مصلحتی بگم ...
2- غیبت مصلحتی بکنم ...
3- پاپوش مصلحتی درست کنم ....
4- تهمت مصلحتی بگم ...

اونچنانچه من خوندم ... مصلحت ... یعنی اینکه اینکه باید مصلحت اسلام در میان باشه ... نه مصلحت خودم ...

به بیانه دیگه سوالم این هست که آیا در اسلام " هدف" وسیله رو توجیه میکنه یا خیر ؟؟؟

اگر خدا عادل است چرا بعضی فقیرند بعضی غنی؟(کارشناس:فرقان)

انجمن: 

اگر خدا عادل است چرا بعضی فقیرند بعضی غنی؟